fredag 8 juni 2018

Månadsbild Juni.

Juni har varit nästan lika varm som Maj, några svalare dagar 
men nu har värmen kommit tillbaka, inte en droppe regn.
Juni månadsbild visar växthuset, grönskande träd och en
brunbränd gräsmatta. På andra sidan huset i solskenet är
gräsmattan gul som torkat hö. Blomrabatterna och mina odlingar
måste få vatten för att överleva, men gräsmattan får klara sig själv.
Borstnejlikan en favorit, finns inte ofta till salu, men ser jag dem
får de följa med hem.
Rhapsody in Blue har fått sina första blommor, som matchar
den Grekiska Vädden i färg.
Väldigt röd men den ändrar nog färg.
Till och med salladen är röd.
Den första pionen har blommat över för ett tag sedan.
Nu står denna skönhet på tur, tror det är Shirley Temple.
Sarah Bernhardt står på tur, kan knappast hoppas 
på en lång pionblomning i år.
Dahliorna har äntligen kommit i sin låda eller lådor, maken
byggde några till så alla fick plats.
Vi har flyttat ner från altanen, till skuggan vid garaget.
Dagliljorna har snart blommat över, Bergklint, Näva och Veronica står för de
blåa färgerna i Blågulvita rabatten. Tovsippan har blommat över, 
men kanske den vita floxen visar sig snart.

Skogsbränderna är äntligen under kontroll, och nu hoppas vi
på regn, mycket regn.

Ha en fin helg!

Länkar till TrädgårdsFägring.22 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Känner igen mig när jag ser dina bilder förutom att det ligger före hos dig. Mina knoppar på Rhapsody in Blue har rådjuren ätit av men jag såg några långt ner som dom tydligen inte sett, kanske kommer dom att slå ut. Jag har en pion som blommar och knoppar på dom andra, bland annat Sarah Bernhard. Men dom dröjer nog ytterligare någon vecka. Men som du säger, det är kort blomsäsong i år pga värmen och torkan. Otäckt med alla bränderna. Skönt att dom är under kontroll nu. Det ser skönt ut vid er sittplats i skuggan vid garaget. Man söker gärna upp skuggan nu, i synnerhet när man ska sitta och äta och fika.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Hoppas din Rhapsody blommar och att rådjuren håller sig borta. Det går undan i rabatterna, känns som att allt blommar på en gång. Pionerna får gärna vänta ett tag till. Sätter mig gärna ner en stund i skuggan. Solen fortsätter att skina, men kanske får vi lite regn nästa vecka.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 2. Hej Marika!

  Ja, nå er det tørt. Gresset må klare seg selv her også. Så herlig med en sitteplass i skyggen. Flotte roser og peoner.
  God helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Tack, det blommar fint nu, upptäcker nytt som blommar nästan varje dag. Det blir väl varmt i solen, så det är skönt att kunna sitta i skuggan.
   Ha en fin helg /Marika

   Radera
 3. Borstnejlikor var det länge sedan jag hade håller med om att de är riktig fina.Den här sommaren är inte som andra somrar det är redan bevisat.Vacker färg på både Ros och Grekisk vädd.Ha en bra helg./Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Borstnejlikan finns i så många färger och kombinationer, gillar dem. Tack, vädden har en härlig mörkt röd färg.
   Ha en fin helg /Marika

   Radera
 4. Hei Marika.
  Ja, det er fortsatt tørt, og mye å vanne. Det nye drivhuset ser hyggelig ut, og det er kjekt å finne en sitteplass i skyggen:-)
  Ha en fin dag/Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eirin!
   Tack, jag trivs bra med växthuset. Inte riktigt färdigt med inredningen ännu, men det får bli så småningom. Det blir väldigt varmt i solen, jag sätter gärna ner mig i skuggan och pustar ut.
   Ha en fin helg /Marika

   Radera
 5. Hei, Marika!
  Ja, gresset er gult, men vann får det ikke! Fin blomstring, men alt går fort. Shirley Temple er lekker! Smart å plante alle Dahlia i kasser.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Villrose!
   Det går väldigt fort. Ena dagen är pionen i knopp, nästa helt utslagen. Dahliorna trivdes bra i sin låda förra året. Hoppas det blir lika bra i år.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 6. Hei Marika.
  Det er tørt. Fryktelig tørt. Heldigvis har vi ingen plen. Det er så synd at blomstringen går så fort. God helg.
  Hanne-Lise.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanne-Lise!
   Ja det är mycket torrt, var tvungen att vattna extra mycket idag, nästan 30 grader igen. De som är i solen blommar över på några dagar. Får passa på att njuta den korta stunden.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 7. Mycket fint som blommar hos dig nu! Pionerna har hunnit långt, här är min rosa trotjänare av pionerna väldigt skral och gles i år. Vet inte varför, den brukar alltid vara så enorm.
  Här börjar gräsmattan också bli bränd, vi får hoppas på ett regn snart! Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin!
   Mina Sarah Bernhardt pioner hade knoppar igår, idag har de flera utslagna blommor, så fina men skulle gärna njuta av dem länge. Har en gammal pion som jag fått av farmor den kommer från Hangö, brukar ha många blommor, i år är det bara en, men bladverket är som det brukar. Vi skulle verkligen behöva lite regn, vi får hoppas på det.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 8. Ja visst är det piontid nu. Tycker pionerna är riktigt fina i år. Vattnar heller inte gräsmattan så den är gul här också. Men det kanske kommer lite regn nästa vecka. Har tittat på Rhapsody in Blue i många gånger. Vilken underlig färgutveckling för en ros.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helene!
   Det gäller att njuta av pionerna innan de blommat över, det går snabbt nu. Trodde vi skulle fått regn igår, men nej det blev en riktigt varm dag. Rhapsody in Blue har stora färgskiftningar, från rött till blålila toner.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 9. Trist att allt blommar över så fort i värmen, men rosor och pioner verkar trivas som aldrig förr. Otäckt med bränderna och skönt att de nu är under kontroll. Även här har det brunnit, en ladugård med kringbyggnader natten till igår.
  Håller tummarna för regn!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   I natt har vi fått regn, kan inte vara några stora mängder, men allt är välkommet. Känns friskt och fräscht ute. Riktigt otäckt med bränder. Känns som att allt blommar på en gång, rosor, pioner och digitalis.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 10. Här är gräsmattan fortfarande grön, men vi måste bo vid ett riktigt vattenhål. Tror berget trycker upp en massa vatten för på våren går det nästan inte att gå på vissa ställen.
  Regnet kom här i natt..jippi! Äntligen fick alla rabatter lite vatten. Gillar dina Dahlia lådor! Minns dina bilder från i fjol:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Merja!
   Vi har också fått regn, två nätter i rad, skönt.
   Dahliorna blev planterade senare än vanligt i lådan, väntade på att mina lökar skulle explodera, men det blev aldrig någon explosion, några enstaka tulpaner och allium. Fick ta upp dem och plantera dahliorna i stället. Så får vi se om det blir lika fint som förra året.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 11. Vi har otroligt nog fått regn, "hela" 0,5 mm, men allt vatten - även om det är minimalt - är välkommet! Jag har nästan gett upp med vattningen av rabatterna, även om vi har vatten i brunnen som endast går till trädgården.Men det är jobbigt och tungt att springa runt med två stora vattenkannor så min stackars gubbe (som har ljumskbråck) får bära dom flesta. Själv håller jag mig till att vattna i växthuset, på altanen samt vid ingången på framsidan - och så runt planen vid garaget förstås (förstår inte att jag har så många krukor)!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Vi fick lite till regn i natt, och alla droppar är välkomna. Jag prioriterar växthus och odlingslådor, har också en hel del krukor, de blir törstiga på den varma altanen, får nog flytta ut dem i skuggan om torkan fortsätter.
   Ha det fint /Kram Marika

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...