fredag 1 april 2022

Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar.


Det blev ett besök på trädgårdsmässan igår tillsammans med dotter. Det har blivit ett årligt besök sedan 2012, de senaste två åren blev det inget, därför var det extra skoj att mässan var tillbaka efter ett uppehåll under pandemiåren. Det är återkommande program och ganska lika år från år, men det är trevligt ändå.

Balkongutställningen är en återkommande tävling, där besökarna får välja sin favorit.  Bilderna här ovanför är från min favorit.  En balkong för alla sinnen.
En annan med roliga inslag och mycket charm.

Jag hade tagit bild på presentationerna men är osäker på om jag fått rätt namn vid bilderna. Detta borde vara Urban Retreat.
Väldigt olika inredda balkonger.  En läkande oas.
Årets miniatyrträdgårdar missade vi inte. Små söta trädgårdar, kan tänka mig att det är kul att sitta och planera de små detaljerna.

Vet inte om detta var en idéträdgård, ett hönshus med vackra silkeshöns, och ett litet trädgårdsland. Några andra såg vi inte. Hoppas de återkommer till ett annat år. Det var nog lite väl sent man fick klartecken att ha en mässa.
Vi satte oss ner och lyssnade på föreläsningar, skönt att vila ryggen en stund. Lite olika kvalitet på dem. John Taylor bjöd på sig själv, då han kom och pratade med oss i publiken innan start. Men han avslöjade inte resultatet i dahliatävlingen från Trädgårdstider, trots en förfrågan av en ivrig dam. Han och Jenny Neikell har gett ut en trädgårdsbok : Taylor och Surtanten, om att odla grönsaker och ta till vara dem.
Fanns mycket att handla, inte bara växter, dessa galanta damer och herrar i keramik. Vi provade stråhattar, som vi brukar göra. Med oss hem fick vi en hel del växter, några fina pioner och riddarsporre, liljor och chokladblomma. Redskap och ätbart. Ost, choklad, honung och finsk lakrits. Det var en lyckad dag, som vi utnyttjade till max.

Vädret har varit kallt och ruggigt, minusgrader på nätterna, lite snöfall. Nu får värmen komma.
Ha en trevlig helg!
Marika

34 kommentarer:

  1. Härligt inlägg från mässsan - se kul att se eftersom jag inte gör något besök i år. Det verkar som ni hade en toppendag !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isa!
      Ja vi hade en toppendag, och vi har saknat mässan. Idag var ryggen trött av allt gående och stående.
      Trevlig helg /Kram Marika

      Radera
    2. Jag brukar inte ha "hemlängtan" till Stockholm, men eftersom vi bodde exakt på andra sidan Huddingevägen och såg mässan från oss så högg det till lite. Men...jag tröstar mig med att det var bara ett par hundutställningar jag kunde vara med om på mässan, när jag bodde i stan så var - naturligtvis - trädgårdsmässan i Sollentuna!
      KRAM/Susie

      Radera
    3. Hej Susie!
      Kan gott förstå att du kan känna en saknad. Känner likadant då det gäller Helsingfors, min hemstad. Det var ett trevligt besök, känns fantastiskt att det går att genomföra.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Så fint å kunne besøke sånne hagemesser igjen etter to års pause. Det var mye fint å se på der for dere ja. John Taylor har jeg sett på tv her i et svensk hageprogram.
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det var trevligt, vi har väntat så länge. Ja John Taylor är med i Trädgårdstider, antar att det är det programmet du sett.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  3. Det forekommer mig lidt tidligt på året for en havemesse, men dit indlæg viser jo, at der var masser af mennesker og masser af spændende tiltag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det kändes lite tidigt i år, men då jag tittar tillbaka så brukar det vara i slutet av mars, eller början av april. Det var mera folk än vad det brukar vara, första dagen. Tror att det var flera som har väntat på mässan. Vi hade ett trevligt besök.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  4. Härligt bild med er och stråhattarna :) Undrar om jag nånsin kommer åka tll trädgårdsmässan? Det brukar stanna vid en tanke hos mig. Låter som ni hittade många fina saker. Fler pioner är kul.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Vi har bilder med stråhattsprovning från flera år. Årets modell gillade jag. Köpte dock inte den, dottern köpte sin. Pionerna var stora fina, köpte en Coral Charm och en Primevére. Dottern behövde nya trädgårdsredskap och hittade en fin lätt spade och grep från Fiskars. Maken blev glad och nöjd för finsk lakrits och honung.
      Vi hade en toppendag.
      Kram, Marika

      Radera
  5. Där skulle jag velat vara.
    Verkar mycket varierat utbud.
    Trevligt veckoslut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja det var riktigt trevligt, speciellt då det var tre år sedan sist. Fanns mycket till trädgården, både växter och redskap, böcker m.m. Också sådant som inte har så mycket med trädgård att göra, men det kan man gå förbi. Vi hade en härlig dag.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  6. Herligt med inspiration selvom en del var under kategorien 'genkendelsens glæde'. Efter 2 år uden messe er det jo dejligt at være i gang igen. Jeg kan godt se balkon-konkurrencen er fuld af idéer, men hvordan man skulle få plads til sig selv i sådan et tableau, har jeg svært ved at se:)
    Godt du fik planter og finsk lakrids (det er jo den bedste!) med hjem!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Jag gillar balkongutställningen. Det är som att möblera ett litet vardagsrum. Alla är ganska olika. Ibland lite för mycket saker om man skall få plats själv. Idéträdgårdarna är fina, men i år fanns de inte med. Det har hunnit gå tre år sedan sist, och det märktes, det var många som hade längtat efter mässan precis som vi. Lakritsen var till min make, han gillar både söta, salta och sura.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  7. Festlige, sjove og inspirerende billeder. Jeg kan godt forstå, du har glædet dig til messen.
    Hvor er de søde, de små miniaturehaver.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack så mycket. Ja vi hade en härlig dag tillsammans. Kan tänka mig att det är riktigt skoj att pyssla med miniatyrträdgårdarna. Vi gjorde ett försök förut och byggde upp en trädgård i en skottkärra. Fåglarna tyckte också om den och plockade med sakerna.
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Hej Marika,
    Ni verkar haft en bra dag på mässan. Kul! Alltid tar man med sig något hem, nya idéer och kanske några nya växter. Precis vad som behövs vid den här tiden på året.

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja, vi hade en riktigt bra dag på mässan. Vi fick med oss hem lite redskap, lökar och växter, och lite ätbart. Idéer och inspiration, så nu hoppas jag på lite värme.
      Ha det bra ! Kram Marika

      Radera
  9. Hagemesse er bare fantastisk og da kan du også være der med din datteren din... det kunne ikke vært bedre :-))
    Takk for de vakre bildene... jeg likte dem all.
    Mange hilsener til deg Marika... fra Viola. Klem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Tack så mycket Viola. Ja vi hade en fin dag tillsammans på mässan, och många fina intryck med oss hem.
      Många hälsningar /Kram Marika

      Radera
  10. Hej Marika!
    Så trevligt med trädgårdsmässa jag och maken var på en sådan i Umeå 2019 även Taylor var där och han drog många åhörare till sig och var så trevlig att lyssna till.Man får en hel del inspiration och det följer även med en del växter när man är dit samt en hel del inspiration.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja vi hade riktigt trevligt. Det blev en del växter som fick följa med hem, som vi har glädje av länge. Det blev en hel dag med resor, så lite trött var jag dagen efter. Men det var värt det.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  11. Hej Marika!
    Visst var det härligt att kunna gå på mässan igen. Min främsta behållning var att träffa resenärer från trädgårdsresor genom åren. Vi träffas bara just på resor och på trädgårdsmässan och efter två års uppehåll kändes det extra roligt. Det blev både fika och riktig långlunch med god mat.
    Handlade gjorde jag mest med ögonen. Billigt och inte så tungt att bära :) Men det låter som om ni gjorde en hel del fynd. Roligt att träffa John Taylor också. Imorgon får vi titta på honom och de andra i Trädgårdstider.
    Ha en fin kväll!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Kan tänka mig att det var kul att träffa gamla vänner. Vi hade längtat efter mässan, och trivdes bra trots att den var lite avskalad. Många växter följde med hem, och nu längtar jag efter värme så de kan komma ut. Just nu är marken vit, det har snöat. Ja det skall bli trevligt med trädgårdstider. John var mycket trevlig, fast det tror jag de alla är.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera
  12. Åhh så mycket inspiration! Vilken härlig dag du fick bland blommor och blad...
    Ha en finfin dag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja, det blev en lyckad, fullspäckad dag. Saknade idéträdgårdarna, men vi hade det bra ändå.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Hagemesse er morro, og vi har en årlig hagemesse i nærheten av Oslo (Lillestrøm). Det er over 50 mil dit, og det blir for langt for meg. Men jeg har vært der en gang.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Visst är det trevligt, men 50 mil är långt. Vi har betydligt närmare till Stockholm, och då går det bra.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  14. Ihana kooste messuilta. Täälläkin on mutta me emme mene kuitenkaan. Me olemme käyneet myös joka vuosi näissä paitsi nyt tosiaan kaksi vuotta on jäänyt väliin ja nyt myös nämä. Katsoimme juuri uudestaan yhden puutarha ohjelman missä John Taylor oli myös mukana. Tykkään tästä sarjasta.
    Ihania ostoksia teit. Minäkin käyn yhdessä puutarhassa ensikuussa kun menemme anoppia katsomaan. Ostan jotain sitten sieltä.
    Toivottavasti lämpenee pian. 🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Messuilla oli oikein kivaa, tuli kasveja mukaan kotiin, ja työvälineitä. Kuuntelimme muutaman luennon, muunmuassa John Taylorin. Pidän siitä puutarhaohjelmasta, mukava kun on vähän erilaista, ja aina saa jotain ideoita. Meillä on ollut kylmät yöt, pakkanen vei minun zinniat, no ei muuta kuin uudet siemenet multaan. Nyt ne jää tänne sisälle.
      Terveisin Marika

      Radera
  15. Det måste ha varit en rolig väninna du hade - för hennes teckningar visar att hon verkligen hade humor!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Hon har verkligen humor, vi hade toppen ihop, saknar mina gamla skolkamrater och vänner. Har en hemkunskaps anteckningsbok där hon har tecknat och att få brev av henne var toppen. Alltid dekorerade fint, både på kuvert och i brevet. Hon var duktig att teckna redan då. Visst är hennes gummor fina.
      Kram Marika

      Radera
  16. Förstår av bilderna att ni hade en riktigt rolig dag. Önskar jag kunde varit där. Nästa år kanske?
    Allt gott trots regn, snö och nästan minusgrader.
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!
      Ja vi hade det jättebra, även om mässan kanske var lite avskalad. Vi har haft ett rejält snöoväder hela natten, det har kommit mera snö än vi fått på hela vintern. Våren ser avlägsen ut, men den kommer så småningom.
      Ha det gott /Marika

      Radera