lördag 1 april 2023

Trädgårdsmässan 2023

 Trädgårdsmässan brukar vara startskottet på våren, rent vädermässigt. Man brukar kunna lämna vinterjacka och skor, hemma. I år var det kallt, vi hade ett otroligt snökaos dagen innan, med långtradare och lastbilar som täppte till varje rondell. Det var olyckor på E18, och då leds trafiken genom vår stad. Lyckligtvis såg det fint ut på morgonen då vi skulle ta oss till Älvsjö. Maken ringde efter en kvart och undrade om vi satt fast i bilkö. Som tur var skulle vi åt andra hållet. E18 var totalt stopp igen. Vi kom fram utan några som helst problem, strax efter  öppningsdags.

Så skönt att komma in och få uppleva våren, då den försvann ute.  Finns inget som är så ljuvligt som Påskliljor och Narcisser. 

En mysig utställningsträdgård. Saknade att det inte fanns flera.
Ett stående inslag är balkongutställningarna. Till dem kom vi av en händelse, vi hade inte riktigt någon struktur på hur vi gick i år. Man ser något spännande, går dit och så har man tappat bort sig, fortsätter åt ett annat håll. Och så har man missat något.
Balkongerna är något jag inte vill missa. De är så olika och ger många idéer.
Har inte tagit med bilder på alla balkonger, tar med dem som jag gärna skulle sätta mig i och njuta en stund.
Några är fulla med saker och kanske för mycket, för att man skall få rum själv. Lite lugnare känsla i den här. 
Många härliga blomsterarrangemang, och det vill man gärna se nu. 
Vinnare av Juryns val. Bubbel på balkongen.
Kreatör: Floristerna Mikkonen/Ludvigsson

Juryns motivering: Balkongen med estetisk wow-faktor och färgstämd harmoni som får oss alla i juryn att vilja slå oss ner och ta ett glas bubbel - eller två!


Vinnare av Juryns val.  Trädkojan!
Kreatör: Linnea Hagö

Juryns motivering: en lekfull plats för både stora och små som återanvänder det naturen ger på ett nyskapande fält. Vem vill inte ha en trädkoja på balkongen?

Trodde man bara utsåg en vinnare. Nu återstår publikens vinnare, men det vet vi inte förrän sista dagen på mässan.

Miniatyrträdgårdarna är riktigt kul att titta på,  växthus, odlingar och till och med några höns. 

Här är det riktiga höns.

Vi tillbringade hela dagen på mässan. Handlade växter och lökar och lyssnade på föredrag.  Ulrika Flodin Furås berättade om Växternas Symbolik - myter och nyttor. Det var riktigt intressant. Och så John Taylor som delade med sig av odlingstips. Alldeles för kort stund. Hade gärna lyssnat på honom lite till.  Vi fick också en del bra tips av Trädgårdsmästare Blomqvist då vi handlade växter. Det fanns så mycket jag gärna hade tagit med hem, men på grund av vädret, kände jag att det inte var någon idé. 

Nu längtar jag efter vår och värme. 
Trevlig helg!
Marika


Länkar till TrädgårdsFägring


28 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Ja som regel på denne tiden pleier det å være mye varmere enn det er nå. Her var det - 8 i natt.
  Flotte bilder fra hagemessen, og det var virkelig mye fint der. Minihager er morsomme å se på.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Ja, det är inte riktigt vårväder. Vi har soligt och fint och i växthuset är det varmt och skönt. Tack, det var riktigt trevligt med ett besök på mässan. Vi försökte göra en miniträdgård i en gammal skottkärra hos dottern. Den blev fin, men fåglarna var där och plockade, så då var den inte lika fin.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 2. Ja, nu må du være stopfuld af inspiration til sæsonen, så nu skal det bare blive lidt varmere i vejret! Mange fine billeder med rigtig vårstemning!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja det var mycket trevligt på mässan. Det behövs lite vårvärme nu. Vi har haft en solig fin dag, men värmen saknas.
   Hälsningar Marika

   Radera
 3. Hej Marika!
  Ja det har varit ett elände på vägarna. Och fortfarande ligger snön och det blåser kalla vindar. Tur då att det går att känna lite vår på trädgårdsmässan. Du var där i torsdags (tror jag) jag var där i fredags. Det som förvånade mig var att det inte var lika mycket folk som det brukar vara. Men å andra sidan går jag ju alltid på torsdagen normalt men i år var jag förhindrad så det blev fredagen. Kanske är det mer folk på torsdagen fast jag trodde det var tvärtom.
  Det var i varje fall mysigt att gå där och titta på allt. Jag köpte mest fröer och lite annat, inga växter. Har fått med mig löss hem förut så jag avstår nu för tiden. Och utomhusväxter är ju ingen idé att köpa när det är så vintrigt som det är nu.
  Härliga kollage du bjuder på. Känner igen mycket men inte allt.
  Nu håller vi tummarna och hoppas på att varma vindar snart drar in.

  Ha en fin helg!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Ja det var skönt att kliva in i våren, för ute var det inte särskilt varmt. Vi hade tur att det blev bättre väder, än det snökaos vi hade på onsdagen. Ja vi var där på torsdag, och kände att det var mera folk än det brukar. Men vi brukar inte vara där öppningsdagen. Vi tyckte det var trevligt att det var mera utställare än förra året, och vi trivdes bra. Dottern handlade olika sorters hallon och havtorn, och fick bra råd hur hon kan förvara dem i källaren tills det går att plantera dem. Jag hade nog handlat mer om jag hade haft ett bra ställe att förvara. Vi får hoppas att värmen kommer, det var riktigt skönt ute i växthuset igår, och idag blir också en solig fin dag.
   Trevlig helg!
   Kram Marika

   Radera
 4. Jeg kunne have brugt flere dage på den messe. Det må være spændende at fordybe sig i balkonudstillingerne. Jeg forstår, at du kom hjem sprængfyldt af ideer.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Det skulle nog finnas program för flera dagar. Föredragen pågår på olika scener samtidigt och då går det inte att uppleva allt. Man får välja. Men man får se och uppleva en hel del.
   Hälsningar Marika

   Radera
 5. Det ser ud som et flot arrangement og ikke mindst i betragtning af, at der vel ikke er forår endnu uden for messen, må man beundre, hvad arrangørerne har fået op at stå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Ja du har helt rätt, det är som att stiga in , och få uppleva våren, och ute är det snö och kallt . Men snart hoppas jag att vi får uppleva våren ute också.
   Ha en fin dag /Marika

   Radera
 6. Låter som ni hade en härlig dag tillsammans och säkert skönt att bryta vinterkänslan en stund. Av bilder jag ser från mässan numera känner jag ingen direkt lust att åka dit. Men för mig är det ett större projekt och dyrare.
  Igår var jag i ett växthus och fick den där vårdosen - penseer, mängder av narcisser, skimmia och gyllenlack i blom. Några små krukor följde med hem. I morron ska jag linda en påskkrans och då ska de minsta få pryda den.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Det var en riktigt härlig dag, hade gärna lyssnat på fler föredrag men det var kul att uppleva de vi lyssnade på. Jag fick med mig hem några fina pelargoner, narcisser och så blev det lite liljelökar och pioner. Brukar lyckas bra med de pionrötterna som jag köpt på mässan, så jag hoppas jag gör det nu också. Satt och sådde zinniafrön igår i växthuset, det var riktigt varmt och skönt. Utanför var det inte lika skönt.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 7. Jag hörde om ert snökaos och olyckan på nyheterna. Här har kommit lite snö, men det har töat bort lika fort som det kom. Igår en underbar solig dag med altanhäng.
  Så kul att komma med till mässan. Får se till att tima mina Stockholmsbesök bättre nästa år så jag kan komma dit i verkligheten.
  Tack för alla bilder och info!
  Hoppas det blir en solig och fin söndag för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Det är förskräckligt vad vädret kan ställa till med, men nu har vi sol, det är bara värmen som saknas. Det tycker jag du skall göra. Många tycker att det är samma varje år, men det är klart att en mässa innehåller utställare, försäljning, föredrag, inspiration. I år tyckte jag det fanns mycket att välja på.
   Tack själv! Ja det är sol idag, det blir en fin dag.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 8. Vi bodde ju tidigare precis mitt emot mässan på andra sidan Huddingevägen i Örby på Råbyvägen i 30 år och då gick man dit. Mycket trevligt...
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Det måste varit den bästa platsen att bo på, så nära till en massa olika evenemang.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 9. Hej Marika!
  Så trevligt ni verkar ha haft det, och massor av fina bilder! Jag var där på lördagen, men tyckte det var för mycket folk och väldigt trångt vilket gjorde att man missade en hel del. Nästa gång ska jag nog åka en torsdag eller fredag istället, även om det är då det är mest bussresor enligt en av utställarna. Hursomhelst får man massor av inspiration!
  ha det så gott/Majsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Majsan!
   Ja, vi hade riktigt trevligt, och det brukar vara bra. Förra året var det lite magert med både folk och arrangemang. Vi har varit olika dagar, nu var vi beroende av dotterns jobbschema, så det blev torsdag. Det finns mycket att se och uppleva.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 10. Hej Marika, wat een geweldige tuinbeurs. Hier kun je volop inspiratie opdoen. Dank je wel voor het delen van de vele foto's. Fijne week, lieve groet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Willy!
   Yes I think so too , we enjoyed it. Came home with lots of ideas and tired legs.
   Fijne week, lieve groet!
   /Marika

   Radera
 11. Hej Marika!
  På trädgårdsmässor får man så många fina tips och även mycket att köpa finns det. John Taylor han är alltid så trevlig att lyssna på.Ha det gott önskar dig en trevlig påsk/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Javisst är det trevligt, mycket att shoppa och uppleva. John Taylor är mycket trevlig, och så härligt att Trädgårdstider har börjat på TV igen.
   Tack detsamma, Glad Påsk!
   /Marika

   Radera
 12. Hej Marika,
  Kul att se lite bilder från mässan även om jag inte själv kom mig för att åka dit. Vädret var verkligen inte det bästa och jag förstår att det var härligt att få lite inspiration och vårkänsla när våren vägrar infinna sig i verkligheten....
  John Taylor hade varit kul att lyssna på, han har en skön inställning till trädgård och odlandet.

  Ha det gott! Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Det blir en energiinjektion att gå in på mässan och se alla vårblommor och allt fint. Sen kommer man ut igen till snö och kyla, men snart får vi njuta av våren ute också. John verkar vara en person med mycket humor och glad och trevlig. Honom lyssnar man gärna på. Igår fick vi snö igen, men snart blir det vår.
   Ha en riktigt Glad Påsk!
   Kram Marika

   Radera
 13. Igår snöade hela eftermiddagen och kvällen så i morse var det helt vitt - fast det var nog mest frost. Nu är det inget vitt kvar utan allt är grönt - och brunt förstås!
  GLAD PÅSK - Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Det har varit likadant hos oss, men nu är det bart igen. Det har varit kyliga dagar, så jag hoppas på lite värme.
   Glad Påsk!
   Kram Marika

   Radera
 14. Visst var det svårt att känna shoppinglust när vårkänslorna inte infunnit sig? Man ska ju lyckas få hem växterna oskadda också!
  Alltid kul att se andras foton från mässan, man ser samma och man ser olika. Jag visste inte heller att två balkonger fick pris.Vet du vilken som fick publikens?Jag glömde ju att rösta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Ja det blir svårt att ta hand om växterna tills de skall ut. Har två pioner i växthuset i kruka, en klematis stickling inne som har vuxit en meter. Brukar se att jag missat en hel del då jag ser andra foton, men i år tror jag att vi lyckades se det mesta. Besökarnas val av balkong blev Hemester i Italien, den med gul bakgrund och ett stort parasoll. Min första balkongbild i inlägget. Vi glömde också att rösta.
   Ha det gott /Marika

   Radera