fredag 21 januari 2022

Frösådder.

Veckans tema i TrädgårdsFägring är -  Fröerna jag gärna sår !
En bit in på det nya året brukar fingrarna börja klia efter att få börja så, fröpåsarna kommer fram och det blir en inventering. Fröfirmorna skickar mail om nya sorter och så är man igång med en beställning .
Fröleveranserna har kommit med posten, de första som jag absolut inte ville vara utan, beställde jag redan före jul.

Det var sommarrudbeckian som jag blev utan ett år, för att de var slut. Bägge fröpåsarna visar Sommarrudbeckia, den ena heter Sahara och den andra Cherry Brandy.

Trodde jag hade fått fel frön, förra sommaren då jag hade mest av den orangea i mitten. Dottern fick plantor av mig och hon råkade få fler av den vackra röda Cherry Brandy, I år skall jag hålla ordning på sådderna. Båda sorterna lönar sig att så, för de blommar långt in på hösten.

Cosmos, en dubbel variant , var så fin och blommade ända till frosten, nu har jag skaffat frön till fler varianter.

Stockrosen ger en härlig höjd till rabatten, lite besvärlig när det blåser, men det brukar gå bra med några blompinnar som stöd. Tar frön av mina egna och sår några nya varje år, men i år har jag beställt frön.
till en dubbel variant.
Den är dubbel och mixen heter Summer Carnival, det kommer att bli fint. Men får nog vänta på blomning till nästa år.
Praktvädden Salmon Queen har blivit en favorit, tyvärr är den inte perenn så jag får lov att så den varje år om jag vill ha den i trädgården. Har frön till den, så den skall sås.
En trogen vän har Zinnian blivit, sådden lyckades första året jag sådde den, men plötsligt såg de inte fina ut, det var någon ohyra som åt upp dem. Är glad att jag inte gav upp, utan fortsatte att så dem. Nu har jag nya färger till i år.
En nykomling har jag i år, och det är både Lejongap(Antirrhinum Majus) och Lövkoja (Mattiola Incana), det skall bli kul att se hur det blir. 
Violkungsljus sådde jag för några år sedan, och de tittar troget fram i rabatterna, ser ut som att de förökar sig själv.
Franskt kungsljus tog jag frön av en köpt växt, de grodde fint och nu har jag dem på flera ställen i trädgården. Söker med ljus och lykta efter frön, till andra färger, men antingen är de slut eller så skall man bevaka tills de kommer.  Sommarfloxen skall jag göra ett nytt försök med i år. De lyckades fint förra året men blev lite spretiga, borde planterat ut dem i en enda klunga.

Ibland behöver man inte så frön för att det skall bli nya små plantor. Min Japanska lönn har stått i närheten av en blomkorg med små penséer och nu fröar de av sig varje år i korgen. 
Längtar redan till att få gå och pyssla om sådderna i växthuset. . Förutom alla blommor så blir det givetvis tomater och gurka. Det blir för många plantor varje år, trots att jag försöker begränsa mig. 

En ny liten gurka som bara blir 10 cm lång skall jag testa i år tillsammans med de gamla vanliga. Än så länge har jag bara startat upp med paprikasådd inomhus. Vi brukar byta plantor med dottern. Jag får en hel del tomater och chili av henne och så får hon blommor av mig.


Det var en del av mina sådder, men får inte glömma alla grönsaker som jag sår i mina odlingslådor, de behöver ses över i år och få en bättre jord.

Ha en riktigt trevlig helg!
Marika

30 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Så morsomt å se hvilke frø du skal så. Jeg skal så mange av de samme som deg, men jeg har glemt å bestille Cherry Brandy. Det får bli til neste år. Sahara har overlevd ute her i tre vintre, så jeg skal ikke så den i den i år. I fjor tok jeg inn frø av den og sådde de med egne frø. De spirte veldig lett. Det er et norsk firma som har begynt å samarbeide med Impecta, så nå slipper vi å få toll på frøene vi bestiller derfra.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Jag sparade frön från Sahara, men köpte också. Skall prova att så de jag tog från mina blommor också. Det låter bra att du slipper betala tull, antar att det blir mycket dyrare då. Jag köper både från Impecta och från Odla.nu.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 2. Vi har samma smak när det gäller sommarrudbeckia. De är ett måste här också, men inte alla år jag får tag på. Zinnia måste också finnas med.
  Berätta gärna vad du tycker om Hopline längre fram. Jag har inte testat just den minigurkan.
  Ha det gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Sommarrudbeckian var riktigt fin, blev nästan mer förtjust i den röda. Zinnior skall det bli av lite andra färger i år, och de frön jag tog av förra årets. Det skall jag gärna göra, tänkte det kunde vara lagom storlek med små gurkor. Hoppas den smakar gott också.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 3. Wow, vilka odlingar det kommer att bli!
  Så roligt när du skriver om dina erfarenheter och ditt trädgårdstänkande. Dessutom vackra bilder.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Tack, ja jag ser fram emot alla fina blommor, och att sådderna lyckas.
   Trevlig helg!
   Marika

   Radera
 4. Spännande med dina sådder och fina sorter du hittat. Lejongap är en suverän växt. Jättebra i buketter också.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Det skall bli kul att testa Lejongap och Lövkoja, har för mig att vi hade den hemma i mitt barndomshem. Tror säkert att de blir fina i bukett.
   Trevlig helg!
   Kram, Marika

   Radera
 5. Du har många av mina favoriter också! Den där lilla gurkan ska jag nog testa...bra tips! Januari är snart avklarad, tack och lov :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Det skall bli kul att komma igång med sådderna, och hoppas givetvis att det lyckas. Gurkan såg spännande ut, har inte provat den tidigare. Tiden går fort, lite närmare våren då januari är över,
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 6. Ja, nå er det såtid igjen, og det er en stor glede! Frø er selvfølgelig bestilt inn. Og såjorden er klar. De sortene av sommerrudbeckia er blitt gode venner, og Zinnia med. Du kommer til å bli fornøyd med løvemunn og levkøy, det garanterer jeg :)
  God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   Ja, det är riktigt trevligt att börja med sådderna. Både sommarrudbeckia och zinnia skall det bli. Vad roligt , det tror jag också, de ser så vackra ut både lejongap och lövkoja.
   Trevlig helg!
   Marika

   Radera
 7. Åh, hvor det klør i fingrene efter at komme i gang. Det var spændende at læse om dine indkøb. Det ser ud til at være en fin samling frø, men nogle af planterne er ukendte for mig. Jeg har ikke så meget plads, så jeg nøjes med nogle få slags.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Javisst gör det, och man blir glad av att se alla fina fröpåsar. Det skall bli trevligt att komma igång med att så. Jag kommer inte att så allt, men de viktigaste, och så dela med mig till min dotter.
   Ha det fint /Hälsningar Marika

   Radera
 8. Ooh, det var mye fint. Her blir det ikke så mye nytt i år, mest det samme gamle, som jeg har frø fra, men det er utrolig lett å bli fristet, fikk nettopp en frøkatalog i posten, som jeg nesten ikke våger å bla i. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Jag kommer att så en del av mina egna frön som jag plockat i rabatterna, men ibland lyckas det inte. Zinnia blir det nya frön av, för vill inte vara utan den. Är mest spänd på de nya sorterna, skall bli trevligt att prova både lejongap och lövkoja.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 9. Så fantastisk di sådder kommer til å bli! Masse flotte blomster. Gleder meg så til sommer og blomstertid:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Inger Marie!
   Tack! det tror jag också. Spännande tider framför oss.
   Ha en fin ny vecka /Marika

   Radera
 10. Hej Marika!
  Så mycket fint du kommer att så ska bli intressant att få se bilder på dina blommor sedan när de börjar komma i gång med blomning. Det Franska Kungsljuset har även jag i trädgården så vackra och tacksamma.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Javisst skall det bli spännande att se allt i blom. Det Franska Kungsljuset är en favorit, skulle gärna ha den i flera färger.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 11. Hej Marika,

  Vilka härliga fröplaner du har. Vi verkar ha väldigt många gemensamma favoriter. Jag ska försöka mig på praktvädden och lövkoja i år för första gången. Rosenskära sås varje år och sedan några år tillbaka även sommarrudbeckia och lejongap (som också visats sig övervintra och blomma även året efter). Zinnian misslyckades förra året men jag ska ge dem en chans till i år tänkte jag.
  Har också redan fått hem mina fröer eftersom jag inte vill chansa på att de skulle ta slut.
  Lycka till!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Tack, det skall bli riktigt kul att så och att se allt fint i blom. Har stora förväntningar på lövkoja och lejongap. Jag gjorde en tilläggs beställning hade glömt bort Jätteverbenan och lite grönsaker blev det också.
   Tack så mycket! Lycka till du med !
   Kram Marika

   Radera
 12. Tänk så många likheter vi har i våra fröpåsar! Så många av mina favoriter jag fann här hos dig. Sommarrudbeckian var nog den enda som skilde sig på riktigt, för den har jag aldrig provat. Nu gjorde du mig sugen på den mörka, jag som inte skulle köpa några fröer i år ...
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Då har vi god smak båda två! (haha ) Den mörka var helt otrolig, tycker att du skall prova den. Delade fel på plantorna, så dottern fick flest av dem. Den andra var också fin.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 13. Hej Marika!
  Många härliga blommor att så och jag ser att dom har dina favoritfärger. Jag köpte lite fröer igår men här blir det bara ätbart. Blommor har jag slutat att så. Då jag sår mycket ätbart så prioriterar jag det. Kommer att satsa mer på perenner där jag haft sommarblommor.
  Jag blev jätteförtjust i bilderna på din japanska lönn och de små fina penséerna. Så himla fint och så fint det kan bli när växterna gör lite som dom tycker.
  Önskar dig en fin onsdag!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack! ja det är favoritfärgerna. Här skall det bli ätbart också, men har många krukor som behöver lite blommor. Visst är de fina, de små penséerna som tittar upp lite här och där och så hamnade fröna i korgen, det blev riktigt fint. Färgerna blev en riktig vitamininjektion.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 14. Hallo Marika!
  I can imagine that you love to make a start with the seed! A lot to look forward to later in the year.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallo Marijke!
   Yes it will be great when I can start. It is a bit too early yet, but soon. It will be mice to see all flowers in summer. It seems far away as we have a terrible rainy grey day today.
   Have a lovely day /Greetings Marika

   Radera
 15. Oli miten paljon kauniita kukkia aiot kasvattaa tuo salkoruusu on aivan ihanan värinen. Minullakin on tulikukkaa. Ihania orvokkeja kasvaa ruukussa ja vielä vuodesta toiseen.
  Kiva pieni kurkku.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos sinulle! Tuli ehkä vähän liikaa näitä siemeniä, mutta on niin kiva kun onnistuu, ja siemenistä tulee upeita kukkia. Orvokki on ihan lempikukka. Kurkku on ihan uus tänä vuonna, yritän aina kokeilla jotain uutta.
   Terveisin Marika

   Radera