fredag 27 juli 2018

Varmt på Solbacken.

Häromdagen hjälpte jag dottern på  Solbacken i hennes trädgård.
Vi har väntat länge på lite svalare väder, men det kommer inte, så då fick det bli
en av de varmaste dagarna 32 grader. Gångar behövde rensas och bären plockas.
Efteråt var det skönt att sitta i Spa-badet och njuta.
 Några eldiga dagliljor och liljor i det orangea hörnet.
 Martornet hade fått besök av riktigt röda kryp.
 Hittade denna fina Kardvädd och den mörka liljan i rabatten.
Hemma hos mig har Dahlian Palmarés slagit ut, en riktig skönhet.
Samplanterad i korg med Foxy Lady en orange dahlia.
Färgen blir väldigt olika beroende på om jag fotograferar med mobilen
eller kameran, den till vänster, mobilbilden har rätt färg.
För en ständig kamp med denna lilja, den är fin men i fel rabatt.
Den får blomma klart sen blir den flyttad, och nästa år har jag nya som 
tittar fram här igen.
 Lite svalare färg på floxen, den står i skuggan av häcken
och trivs bättre än de som står i stark sol.
I växthuset väntar jag på de första tomaterna, en bifftomat som var klar att plockas
var tyvärr halvt rutten, så det blev inget smakprov, men fröna tog jag tillvara.
En första djungelgurka syns om ni tittar noga, stor som en vindruva.
Chokladpaprikan kan jag skörda vilken dag som helst.
Jag var noggrann med att märka ut mina gurkor, men nu är det inte lätt att se
vad som är vad, då de slingrat sig runtom. Vill inte gärna plocka svampgurkan
innan den är klar. Idag blir det 32 grader igen

Ha det fint!
Länkar till TrädgårdsFägring
http://tradgardsfagring.blogspot.com/


32 kommentarer:

 1. Hejsan Marika!
  Din tomat har nog blivit drabbad av pistillröta. Detta sker när pistillen bli skadad. I sommar handlar det om de enorma temperaturskillnaderna mellan dag och natt. I växthuset blir det lätt uppemot 50 grader när solen skiner på och på nätterna kanske 20 eller svalare. Dessa temperaturskillnaderna stressar blomningen och skadar pistiller. Vissa sorter är känsligare än andra. Bifftomater är ofta känsligare än småtomater. Plocka bort alla angripna tomater. Släng dem i soporna. Undrar om det är att rekommendera att ta fröer av en som är drabbad? Kanske spelar det ingen roll?

  Måste vara roligt att ha en dotter som har fin trädgård också!
  Ha det gott i värmen!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anja!
   Hade samma problem förra året med en bifftomat, de fick jag inte heller smaka på, en annan sort. Dethär är en planta som jag köpte på växtloppis, får se om de andra blir ok, de ser helt ok ut. Tror inte fröna tagit skada.
   Det är jätteskoj att dela trädgårdsintresset med dottern.
   Ha det fint du med /Marika

   Radera
 2. Hele skandinavien gisper vist efter vejret; det lyder godt med et spa. Nogle liljeløg trækker utroligt langt ned i jorden, som du kan bevidne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Det var så skönt att sitta i bubbelbadet, det svalkade skönt. Ja, de är inte lätta att hitta, det kommer upp många varje år, men de som har knoppar får blomma innan jag flyttar dem.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 3. Hei Marika. Her i Bergen er det for første gang målt over 32 ˚, eksakt 32,2 i dag. Har plukket paprika, agurk, tomat og basilkum til dagens middagssalat, for meg finnes ikke større luksus. Håper de andre tomatene dine holder seg friske. Sjokoladepaprikaen så virkelig spennende ut. Ha en fin helg. Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne-Kristin!
   Vi har också 32 grader idag, det är nästan olidligt. Nu blev himlen mörk, och det ser ut som att det kanske blir lite regn, vi får se. Det skulle behövas. Håller med dig, finns nog inget som är så härligt som att plocka ätbart från egna odlingar.
   Ha en fin helg /Marika

   Radera
 4. De enda lågor vi vill se i den här värmeböljan är i eldiga rabatter. Eller i en kruka med dahlior. :) :) :) Så fin Palamares är!
  Ha det gott ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Charlotta!
   Tack, den är riktigt fin, blir nog en ny favorit. Värmen har varit helt otrolig idag, och just nu kommer det några regnstänk. Hoppas det blir lite mer.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 5. Hej Marika

  ja 32,1 här - rekordvärme!
  Fantastiskt att så många växter har klarat sig i detta väder!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!
   Ja det är verkligen varmt, trodde det skulle bli regn, men det blev fem droppar. Kanske det kommer i morgon.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 6. Hej Marika!

  33,7 grader her akkurat nå. Det er nesten ikke til å holde ut. Så flotte dahlia du har, og stor forskjell på fargen fra mobil til kamera. Sånn er det ja, og noen ganger ser det ut som det er forskjellige planter.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Det är inte bra med denna extremvärme, tycker det är riktigt jobbigt. Hoppas på regn i morgon. Dahliorna är nya för i år, det är Foxy Lady och Palmarés, tillsamman i korgen. Palmarés är riktigt fin.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 7. Hej!Vissa av mina tomater har också drabbats av pistillröta, det har jag aldrig haft förut. Men läste att det just kan bero stora temperatur skillnader. Den vita martornen var fin, jag har den blålila, skulle gärna ha den vita också. Härligt med svampgurka, den lägger jag på min ska pröva lista! Ha det fint i värmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin!
   Jag har råkat ut för samma sak på bifftomat förut, alla andra är ok. Svampgurkan är lite spännande, har erfarenhet av svamparna men har inte tänkt på att man kan odla dem själv. Martornet lyser fint i rabatten, väldigt speciell.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 8. Lige her og nu regner det. En hurtig omgang tordenregn, men alligevel er al væde fra oven hjerteligt velkomment. Og ellers er her også meget varmt, i hvert fald for varmt for mig. Godt du har nogle planter som overlever!

  Ønsker dig regn og køligere vejr!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Det har regnat i många omgångar idag, så skönt. Det är lite svalare idag och det är riktigt härligt efter en längre tid med värme runt 30 grader. Liljorna trivs i värmen, men andra växter behöver vatten för att överleva.
   Ha en fin söndag /Marika

   Radera
 9. Hei Marika!
  Det ser ut på bildene dine at det ikke har vært noen tørkesommer hos deg.
  Her har det kommet litt regn i dag. Vi har hatt ca 15mm siden midten av mai. Hagen sliter nå. Det er ikke morsomt.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Dahliorna får vatten så de klarar sig, trodde regnet igår gav lite mer, men metaren visar 7 mm. Det känns friskt och skönt ute. Hoppas regnet hittar till dig med.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 10. Det där med rutten tomat har jag också råkat ut för - men då var det potatisbladmögel (dom är ju släkt, tomaterna och potatisen) som var boven i dramat. Men det spelar ju egentligen ingen roll vad det är, för sorgligt är det iaf!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Det är inte kul när man inte kan smaka på det man odlat, men har inte haft tur med bifftomater. Kanske skall hålla mig till körsbärstomater, som jag gillar så mycket.
   Ha det fint /Kram Marika

   Radera
 11. Hej Marika!
  Härlig blomsterprakt och härliga bilder som vanligt från dig. Dahliorna ser faktiskt ut som två helt olika sorter när man tittar på bilderna. Tänk att det blir sådan skillnad med de olika kamerorna och att mobilkameran ger korrekt färgåtergivning. En riktig vacker dahlia i varje fall.

  Det där med pistillröta på stora tomater är ett gissel. Jag hade stora problem med det förr om åren men efter jag läste några tips för att undvika det så fungerar det nu jättebra. Det är bara när jag slarvar som någon kan få pistillröta. Det beror på kalciumbrist och de tipsen jag fick var att när första klasen dyker upp så ska alla blad tas bort nedanför den. Sedan är det viktigt att jorden aldrig torkar ut (vilket kan vara problem en sommar som denna). Kalciumet fälls tydligen ut i den fuktiga jorden och kan då tas upp av tomatplantan. Att ta bort de nedersta bladen ska tydligen också bidra med att bladen inte stjäl allt kalcium utan att blommorna får ta del av den. Jag är absolut ingen expert utan har fått dessa tips men dom har hjälpt hos mig. Men jag odlar ju mina tomater utomhus så det blir inte lika varmt som i ett växthus. I år fick ändå tre tomater pistillröta men då hade jag slarvat och inte bladat av och var lite överrumplad av torkan. Men nu har jag varit duktig och bladat av och vattnat och resterande (ett 30-tal) har ingen röta. Jag har inte bifftomater men väl stora pastatomater och dom är också känsliga just mot pistillröta. Ja just det, jag fick också tipset att inte ta bort de drabbade tomaterna utan låta dom sitta kvar och mogna. Detta för att inte "störa plantan". Vet inte om det behövs men jag låter dom alltid sitta kvar. Det är ju ingen sjukdom och helt ofarligt. Ser bara äckligt ut.

  Önskar dig en fortsatt skön söndag!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack, den är väldigt fin, och tusen tack för dina goda råd. I år har det nog blivit lite ojämnt med vattningen och denna tomat står närmast glasrutan, det har blivit väldigt varmt där. Skall genast följa ditt råd och skala av bladen nederst. Tomaten var mogen så den har jag plockat och två till som såg helt ok ut.
   Idag har det regnat större delen av dagen, känns helt fantastiskt.
   Ha det fint och tack än en gång /Marika

   Radera
 12. Hei Marika.
  De siste dagene har det vært veldig varmt. I dag er det litt mer vanlige temperatur. Regn fikk vi i går kveld. Måtte det komme mer. Hagen sliter. Fine liljer. Tror nok at de tåler en del.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanne-Lise!
   Det var för varmt här också med över 32 grader, men igår och idag har vi fått lite regn, så det är svalare. Liljorna trivs i värmen,
   Ha det fint /Marika

   Radera
 13. Ja, ibland måste man, trots värmen... jag bakade bullar idag, och tre sorters kakor igår, puh det var varmt... men dottern fyller ju nästa vecka så jag var "tvungen"...;) Köpebröd är inte min grej och då får man ju skylla sig själv..
  Ha det gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Ibland går det inte att vänta, nu har vi fått lite regn och en aning svalare väder. Hoppas kalaset blir lyckat.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 14. Roligt att dela intresse med varann :) Odlade de där små gurkorna ett år mest för skojs skull och de lät goda. Men de var inte för min smak. Men det andra ätliga låter spännande och gott. Här har gurksorterna Tanja och Sonja börjat sätta mängder med frukt.

  Ni var envisa som härdade ut rensning i den värmen... ..en eloge till er!

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Blev inspirerad att prova djungelgurkan p.g.a. Mandelmanns, har hört flera som inte gillar dem, men då har jag provat. Det var inte det bästa väder för trädgårdsjobb men nu är det gjort. Det blev ett svalkande dopp efteråt. Satte för många gurkplantor, för det blev ingen större utdelning förra året, men i år blir det många.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 15. Puh 32 grader den tempen har vi inte haft men 30 och det räcker, det är verkligen otroligt vilken varm sommar vi har haft så skönt då att få krypa ner i ett Spa-bad.Här börjar det snart bli svalare och då väntar trädgården det finns mycket att göra där.Martorn är en växt som jag har tänkt inköpa nästa gång den är ju så vacker men även den floxen du visar bild på är jättefin.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   När temperaturen närmar sig 30 och över, då är det inte kul, det räcker bra med betydligt svalare väder. Är glad för mina flox, alla ser inte lika friska ut som den på bild.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 16. Jisses, att ni orkade jobba i värmen! Jag låter i stort sett allt vara nu, vattnar bara där jag måste. Hu, så fuktigt och varmt det är!
  Blir imponerad av hur mycket som blommar så fint i dina bilder och grönsakerna som frodas. Kanske att jag ska plocka den första bifftomaten hos mig, den ser inte helt bra ut på ena halvan. Tänkte låta den vara kvar, men när du skriver sådär borde jag tänka om ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Det var inte klokt att jobba i 32 graders värme, men det hade dykt upp en massa ogräs i hallonsnåren, och bären ramlar ner om de inte plockas. Jag har plockat två till tomater från samma planta, de var helt ok.
   Ha det bra /Marika

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...