söndag 16 augusti 2020

Färgsprakande Augusti.

Värmen har stannat kvar ett tag, lika varmt som i början av juli.
Det blir inte mycket gjort i trädgården, vattnar i växthuset och rabatterna.
Och alla krukor torkar ut fort.
När jag går ut på altanen möts jag av alla färgsprakande dahlior.
Är glad att inte alla blivit uppätna.
Lilac Bull har blivit en favorit, för att den är vacker, men också
för att den är väldigt kraftig, och står stadigt.
Den har fått vara i princip orörd av tvestjärtar.
Två till av årets nykomlingar, Bohemian Spartacus, och
Red Labyrinth.  Bohemian Spartacus har gula strimmor och en fin
röd färg. Red Labyrinth är lite väl starkt röd.
Några Lila varianter. Thomas Edison har inte slagit ut ännu, 
en gammal favorit. Profundo är ny för i år. Vacker, med mörka blad.
Franz Kafca, tror jag, den var ny förra året men blommade inte då.
I andra ändan av altanen står en hel del krukor, zinniorna vet man inte riktigt
vad det blir för färg, men de här går bra ihop med gräset som jag köpte.
Gillar vipporna som vajar för vinden, tyvärr är den bara ettårig.
Betongfötterna som jag fick av dottern, gillar dem.
Lyckades bra med sådden av Chléome i år. Har dem både i rabatten
och i krukor. Blir en hel del frön att ta hand om.
För en ständig kamp med denna lilja, flyttar den från rabatten till ett
eget orange hörn, men det poppar upp nya varje år.
Skulle gärna byta ut den mot denna som växer hos dottern, doften är 
helt fantastisk.

Ha det bra i värmen!


Länkar till TrädgårdsFägring.

32 kommentarer:

  1. Ja värmen bara fortsätter och fortsätter...inget regn i sikte! Idag är det smällande varmt här! Går inte att vara i solen! I växthuset är det väl uppåt 100 grader :)
    Önskar dig en skön söndag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Samma här, det går inte att vara i solen, skönt att jag har några sköna skuggiga platser i trädgården. Ha en skön söndag du med! Kram /Marika

      Radera
  2. Har i år Dahlior för första gången. Påminner om din Lilac Bull men jag har vita blommor - så söta. Ska i höst ta upp knölarna och försöka nästa år igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Betty!
      Det finns så många varianter av dahlior, undrar över att det verkar komma nya varje år. Det går bra att förvara knölarna , bara det är frostfritt och svalt.
      Ha en fin söndag /Marika

      Radera
  3. Hej Marija!

    Du har så mange fine dahlia! Lilac Bull har så flott farge. Hvite liljer er også så fine. De gamle oransje er nok ikke så enkelt å få bort, nei. Den må du nok slite med en stund.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack, ja gillar den färgen, skall försöka få fler varianter i mörkrött. Den orangefärgade liljan får hamna hos dottern. Får fortsätta att ta upp dem. Den vita liljan har en helt fantastisk doft.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  4. Beklager, Marika skulle det selvsagt stå! :)

    SvaraRadera
  5. Hej Marika!
    Så mycket vackert hos dig. Tycker dina dahlior är jättefina, trots angrepp. Chléome hade jag inte hört talas om, jättefin! Din dotters lilja är fantastiskt vacker.
    Ja det blir att vattna krukorna ofta nu. Har fått in en bra rutin i uterummet och på altanen, vattnar varje morgon. Däremot får inte trädgården något vatten. Får se hur länge den klarar sig. Många blommor börjar se hängiga ut men vi har fått order att vi ska spara vatten för att undvika bevattningsförbud så jag försöker hålla ut och hoppas på regn. Men värmen verkar fortsätta ...

    Ha en fin söndag kväll och kommande vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack, jag har inte visat de värsta dahliorna, de som är på bild har klarat sig med angrepp på bladen. Chléomen tillhör paradisblomstersläktet, finns i olika färger. Förra året försökte jag så den, men det blev inget. Nu lyckades det bättre. Regnvattnet som jag sparar i tunnor, har räckt ganska långt, men nu är det slut. Växthuset är prio ett, krukorna får sitt, och en och annan nyplanterad, i rabatterna. Avundas dottern som bor vid en å, där hon kan ta vatten.
      Tack detsamma till dig / ha det gott /Kram Marika

      Radera
    2. Hei Marika.
      Nydelig farge på dahliene dine. Alt av krukker må vannes her hver dag i denne varmen, og jeg har ikke få. Nydelig hvit lilje.
      God ny uke.
      Hanne-Lise.

      Radera
    3. Hej Hanne-Lise!
      Tack, är själv förtjust i Lilac Bull , skall nog ha fler i den mörkt röda nyansen. Har också många krukor och speciellt zinnian blir fort ledsen, om den inte får vatten.
      Ha en fin ny vecka /Marika

      Radera
  6. Jeg falder for dine lilla dahliaer, navnlig Profundo er smuk. Dahliaer er skønne sensommerblomster. Her er det også meget varmt, og det er alt for varmt til at arbejde i haven. Men aftnerne er skønne.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack, ja de är fina. Profundo och Lilac Bull blir årets favoriter bland nykomlingarna. nej det går inte att göra något trädgårdsjobb, det är för varmt för det. Och värmen skall fortsätta.
      Ha det bra /Hälsningar Marika

      Radera
  7. Vilken värme? Här i Wales bara regna och regnar det och är grått och disigt, inte kul.
    Vackra dahlior, både i färg och form.
    Ta vara på solen och värmen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Det är så varmt, så jag skulle bli glad för lite regn. Tror jag skall ut och dansa regndans då. Lite variation med vädret skulle vara skönt. Tack, är riktigt nöjd över årets nykomlingar. Den mörka är jag speciellt förtjust i.
      Ha det gott, hoppas solen hittar till dig. /Marika

      Radera
  8. Det er svært at vide, hvor meget krukkerne skal vandes i den kvælende varme, men nogle af dem skal sikkert vandes to gange dagligt. Datterens lilje er utroligt smuk. Måske har den dannet flere løg, så der også kan blive en til dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Zinniorna vill nästan ha vatten två gånger om dagen, de ser så ledsna ut, annars. Tack, visst är den fin, och doftar så gott. Får se om hon kommer på vad den heter, så får jag skaffa mig en likadan. Den blommar senare än mina, så det skulle passa bra.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  9. Vattna, vattna, vattna - det känns som om det är det enda jag gör! Nu börjar syrenhäcken också bli trött och ändå är det inget regn i sikte. Vilken sommar!
    Och vilka dahlior du har! Så vackra trots påhälsningar. Många som vill njuta av blommorna, tror jag.
    Paradisblomster är en favorit, men de är svåra att få att gro. Lyckost dig som fått så fina i år. Jag har några spret som hamnat med tomater, kanske inte så konstigt att de inte växer till sig.
    Önskar dig en skön vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Märkte att flera våxter som är nyplanterade i juli såg väldigt ledsna ut, hoppas de tar sig. Längtar faktiskt efter regn nu. Tack, är riktigt nöjd med årets nykomlingar, alla har inte blommat, men kanske någon till slår ut. Den fina Silver Years, som varit så vacker, är helt uppäten i år, tror inte det kommer några fina blommor på den. Försökte så paradisblomman förra året, men det blev inget, i år lyckades det.
      Ha en fin vecka du med /Marika

      Radera
  10. Hej Marika!
    Vilka underbara färger det är på Dahliorna man blir helt betagen i dem alla.Betongskorna förstår jag att du gillar så fina likaså Liljorna.Nu har även vi här uppe i norr fått tillbaka värmen och jag njuter.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! är riktigt nöjd med de nya dahliorna i år. Fick betongskorna i present av dottern hon har gjutit dem. Vi fick äntligen lite regn igår, det mullrade en del, och trodde det skulle bli ett riktigt åskväder, men det kom bara några droppar. Däremot har det regnat i natt och regnar fortfarande, Det känns riktigt härligt.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  11. Hej Marika,
    Vilka fina dahlior du har och vad skönt att de klarat sig från tvestjärtarna. Lilac Bull och Profundo är härliga. Flera av mina dahlior står fortfarande och tjurar medan andra blivit helt nedätna. Sån besvikelse då de var jättefina förra året.
    Zinnian har seglat upp som en favorit inför nästa år, finns ju också i massor av färger och dina är så fina med gräset, och din dotters lilja helt ljuvlig!
    Allt gott./Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tack, är riktigt nöjd med dem själv. Däremot saknar jag den fina Silver Years, som är hårt åtgången. Sprutar såpa , och hoppas att någon knopp skall slå ut. Mina var hårt drabbade förra året, men envist sprutade jag vatten blandat med Yes, på knoppar och blad, och det hjälpte. Det har hjälpt i år också, förutom några som inte tagit sig. Zinniorna sådde jag för första gången förra året, det gick bra men sen blev de drabbade av ohyra, så jag fick inte njuta av dem. I år är de riktigt fina. Har planterat några i för små krukor, de torkar ut fort, och jag får vattna mycket. Men de är fina.
      Den liljan skulle gärna få flytta till mig, doften är härlig. Nu har vi äntligen fått regn, jippii!
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. Lilium lancifolium - jag ogillade färgen förr nu odlar jag den fyllda vaianten och älskar färgen. Det är nog bulbillerna, de svarta bärliknande saker i bladvecken som faller ner och de är nya lökanlag. Det var bulbiller som räddade mina när lökarna dog en vinter.

    Tror jag har planterat Thomas Eddison i år - har sett honom blomma på bloggar. Men ingen blomning ännu.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Liljan är fin, det är färgen som inte riktigt passar in i rabatten, där den poppar upp. Minns inte att jag skulle ha köpt den färgen. De flyttas till en liten orange hörna.
      Thomas Edison har slagit ut hos mig, den har en riktigt fin färg.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  13. Marika!
    Vilka underbara dahlior du har! Själv har jag försökt med dem bara en enda gång trots att jag tycker om dem. Drar mig för jobbet. Den orangea liljan tyckte inte jag heller särskilt mycket om för en del år sedan men nu har den blivit väldigt fin. Har haft den dubbla men den har bara försvunnit. Visst har vi haft en härlig augusti men det har ju blivit en del vatting.
    Ha det gott!
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!
      Tack, dahliorna blommar fint, de flesta är nya för i år. Har tur som kan förvara dem hos dottern, i år blandade vi ihop våra, så flera blev kvar. Egentligen har jag inget emot liljan, men den passar inte riktigt in. Ögat vänjer sig och man ändrar sig. Den blir flyttad till en liten rabatt med andra orange liljor, eller så hamnar den hos dottern. Visst är det härligt med sol och fint väder, men har börjat längta efter regn, och det har vi fått lite av, några nätter.
      Ha det gott !
      /Marika

      Radera
  14. Czekałam na Twoje dalie! Czekam na następne. Ja swoje pokażę niebawem. Dopiero się rozkręcają!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      I really enjoy my dahlias, this year, and I`m happy I chose some bright colours. Looking forward to see yours.
      Have a nice weekend /Regards Marika

      Radera