söndag 13 september 2020

Ett besök på Zetas.

 Det blev inget besök på någon trädgårdsmässa i år. Det blev heller ingen trädgårdsresa.Dottern tyckte att vi borde göra något åt det, så det blev en tripp till Stockholm och Zetas Handelsträdgård. Vi hade tur med vädret, soligt fint höstväder.  Siktade på att vara där till öppningsdags, och prickade in det perfekt.

Härliga höstväxter, i vackra färger, fint utställda i korgar och grupper.
Blir förvånad över att det kommer nya varianter, den lilla perukbusken,
 eller punkarljungen var riktigt kul, och färgen fin.

Alunroten lockar alltid, men nu hade jag precis fått min leverans, som jag beställde på nätet.
Så de fick bli kvar.

Tror jag skall odla kål att ha i en kruka till nästa höst, det är väldigt dekorativt.

Vi promenerade runt och bara njöt av allt fint, och valde en hel del växter, både att ha inomhus och utomhus i rabatterna.  Denhär växten till höger vet jag inte namnet på, någon som vet? Står en namnlapp men kan inte läsa den.
Finsmakarens trädgård kallar de sig, jag håller med, allt är snyggt och fint presenterat och det
fanns mycket att välja på. 
Inomhus hittade jag en del växter att ha i mina fönster, får förnya mig emellanåt då växterna börjar se risiga ut. 
Lökar trodde jag att jag hade handlat färdigt, men hittade några speciella pärlhyacinter och narcisser, klockhyacinter och en blå tulpan som matchar mina Blue Diamond.  Tidlösa blev det också, skall bli kul att se om de  blommar i år, de hade långa skott. Vitlök blev det också.
Igår regnade det, så det blev inomhusaktiviteter, men idag skall jag plantera det mesta.


Ha en trevlig helg!




Länkar till TrädgårdsFägring.

Det här är första inlägget med nya blogger, helt ok att jobba med, men hittar inte centrera funktionen för texten, så det får bli lite vänstervridet. Tycker också att det är lite dumt att man inte kan ladda flera bilder på samma gång utan att ta med dem i inlägget. Förr kunde man markera bara den man ville ha med sig, och så blev de andra kvar. Nu är det tomt när man skall hämta dem. Då får man hämta dem en gång till. Alternativet är att ta med alla och sedan sortera om i texten, vilket jag tycker är bökigt. 

Ser nu när jag publicerat inlägget att min signatur kommer som bild, hur lyckas ni få in en bild som syns i blogglistan?


38 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så hyggelig med en sånn reise. Det ser veldig fint ut der, og alle planter er satt opp så flott. Flotte løker også.
    Ja, det er noen små problemer med nye blogger, men stort sett har det gått fint synes jeg. Jeg ser at du får bilder på noen blogger i blogglisten din, men ikke på alle. Jeg har så lang bloggliste, så jeg bruker ikke den funksjonen.

    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja, det var riktigt trevligt att komma iväg på en liten tripp. Tycker det fungerar bra med nya blogger, det är bara lite detaljer, men det blir väl bättre. Tyckte det var lite konstigt att min signatur kom upp som en bild.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  2. Men så härligt! Vilken fin utflykt och jag förstår att du tankade massor av idéer och inspiration! Fin söndag på dig :)
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja, det var riktigt trevligt, skönt att komma iväg på en tur. De flesta tänker också på att hålla avstånd, så det går ju bra. Ja, det fanns mycket fint där.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  3. Hei Marika.
    Zeta er en nydelig plass. Kjenner litt til den da jeg følger Victoria Skoglund på Instagram. Her regner det, så det blir innedag.
    God søndag.
    Hanne-Lise.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanne-Lise!
      Ja det är det verkligen. Fanns mycket fint att njuta av. Idag har vi haft soligt och fint, så jag har passat på att städa ur växthuset och gjort i ordning där. Känns riktigt skönt.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  4. Butikken har virkelig gjort sig umage med opstillingen af deres produkter, så de ser så fristende ud som muligt. Det problem med at uploade billeder på Blogger har jeg ikke stødt på, men har godt bemærket, at flere andre bloggere har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja, det var fint upplagt allting, så det är klart man blir frestad att köpa med sig. Jag kan ladda upp bilder med förr kunde man ladda upp flera bilder och bara välja en till inlägget, och sedan fanns de i en "inkorg" men nu försvinner de om man inte tar med alla till inlägget. Det är inget stort problem, skulle vara smidigare att bara kunna markera en, och de andra blir kvar. Men det fungerar att hämta igen från PC:ns bildarkiv.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  5. Hej Marika!
    Tänk. det här är första året jag inte besökt Zetas. Vi brukar alltid göra ett långt besök på sommaren med både kaffe och lunch och handling av växter. Men jag får spara det till nästa år i stället. Men fint verkar det vara där som vanligt, det ser jag på dina fina kollage. Det är ju härligt att bara gå omkring där. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med namnet på växten och blogger kan jag ingenting om. Dom har ju ändrat Wordpress också men jag kör än så länge vidare på den gamla versionen. Får ta mig an den nya i vinter.

    Hoppas allt löser sig och en fin kommande vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det var riktigt fint, och vi trivdes att gå runt i många timmar. Vi har hållit oss hemma men har börjat röra på oss lite mer. De flesta håller avstånd och sköter det bra, inväntar tills man är klar, utan att trängas. Men så fanns det såklart några undantag, två ryska damer. De gick på oss, och förstod inte vad vi menade med att de skulle hålla avstånd. Vi hade i alla fall en riktigt trevlig dag.
      Tack, blogger fungerar, det är bara små detaljer som skulle göra det smidigare. Kan fråga på hjälpforumet.
      Ha det riktigt bra /Kram Marika

      Radera
  6. Hej Marika,
    Visst är det härligt at åka till Zetas och bli inspirerad. Brukar bli några turer om året och alltid ser man något som ger idéer. Var där förra veckan och såg också kålen i krukor och fick samma tanke som du.
    Svårt att se vad det är för växt du söker namnet på men kanske kan Alternanthera vara en möjlighet. Verkar vara lite ny och googlar man finns det några sorter med grålilatonade blad. Zetas är ju bra på det som är nytt...
    Allt gott!/Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja, det är fint, men lite för långt för att åka ofta. Så det blir några lokala alternativ som får mer frekventa besök. Tack! tror att du har helt rätt, den finns i många färgtoner och är väldigt lik. Tog bild på namnlappen men den blev helt oläslig.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  7. Det ser ud til at være en spændende og meget fint opsat udstilling. Det er godt at komme ud og blive inspireret. Jeg har også savnet de aflyste arrangementer i år.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Vi saknade Stockholmsmässan som vi brukar besöka varje år. Vi hade också tänkt att göra en trädgårdsresa, vi får bara hoppas att det går att göra nästa år. Att besöka Zetas blev en trevlig upplevelse.
      Ha det gott!
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Hej Marika!
    Det har inte blivit att fara på resor och trädgårdsvisningar för mig heller den här sommaren men jag hoppas på att ta igen det till en annan sommar.På Zetas skulle jag gärna vilja åka de verkar ha mycket att erbjuda och så trevligt när blomsterbutiken presenterar sina varor på ett fint sätt då lockas man att köpa och kanske få någon idé.Hoppas att du har tur med blommorna du köpte.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja vi får hoppas att det blir möjlighet till resande och annat så småningom. Det var riktigt fint och fanns mycket som lockade. Snyggt presenterat, och många fina växter. Tack, de kommer säkert att trivas.
      Ha det bra !
      Marika

      Radera
  9. Vilket härligt besök! Och visst är deras anläggningar inspirerande i sig. Gillade ljungen som verkade krypande - kanske den som du kallade punkare. Växten påminner mycket om en krukväxt som jag tyvärr inte kan namnet på. Plantering är ingen panik just nu och det är en bra sak med den här årstiden :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Riktigt fint, och ett trevligt besök. Den krypande ljungen var riktigt fin, såg ut som en golvmopp. Köpte några andra som jag inte sett förr, de får hamna i en kruka. Det blev ingen plantering, istället har vi grävt upp en del av en stor rabatt hos dottern.
      Ha det gott ! Kram, Marika

      Radera
  10. Hei Marika!
    Du har laget en veldig fin presentasjon av Zeta. Det virker som et spennende og inspirerende sted. Det er innmari hyggelig å ta hageturer.
    Jeg får heller ikke opp bilde på blogglisten. Det fikk jeg før. Si fra hvis du finner ut av det. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack ! det var riktigt fint där. Bilen var full med växter när vi åkte hem. Får försöka se om jag hittar några frågor på blogger hjälpsidan.
      Ha det gott ! Marika

      Radera
  11. Så koselig med en sånn tur. Jeg har knapt vært på et hagesenter i år, ikke pga korona, det har bare ikke blitt. Håper å få til en liten runde denne uken. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja, det var riktigt trevligt. Har inte heller varit så ofta som jag brukar. Ha det fint !
      /Marika

      Radera
  12. Sikke et fint sted du har besøgt, vi savner virkelig alle de ting, som er blevet aflyst, men jeg har fuld forståelse for, at det er nødvendigt.
    Jeg har ikke haft problemer med, at sætte billeder ind, men kan ikke selv bestemme størrelsen på dem og jeg kan heller ikke finde ud af at centrere teksten under billederne.Vi må håbe at de små begynderfejl bliver rettet.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshav

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Ja det var skönt att komma iväg, och det var så stort så man kunde undgå att möta andra på de flesta ställen. Storleken på bilderna går att justera, och placeringen. Däremot verkar det inte som att texten går att centrera. Det blir säkert bättre.
      Ha det gott! Hälsningar, Marika

      Radera
  13. Piękne rustykalna szkółka. W takim sklepie bardzo miło się kupuje!Ja kupiłam sporo cebul tulipanów, tak dużo, ze nie wiem, gdzie posadzić. Ale jak pięknie będzie wiosną!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Yes, it was a very nice plantshop. I have lots of bulbs too. Nice to have in spring.
      Have a nice day /Regards Marika

      Radera
  14. Fin tur I har været på til dette inspirerende sted! Her er man da nødt til at købe noget...
    Jeg er også gang med lidt fornyelse i vindueskarmene, men jeg har taget stiklinger af de gamle potteplanter, og håber nogen af dem bliver til noget der kan bruges til vinter. Man trænger til noget frisk.
    Kål er ikke alene flot - den smager også godt:)

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja, det var riktigt trevligt. Många fina växter följde med. Mest till dottern som gör om en stor rabatt. Jag är inte så duktig med mina inneväxter, så jag får förnya efter ett tag.
      Kålen var fin, och visst smakar den gott också.
      Ha det bra /Hälsningar Marika

      Radera
  15. Zeta, vilket trevligt besök. Gillar denna handelsträdgård. Har varit där flera gånger med min väninna när jag besökt Sverige.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja det var riktigt trevligt, fint väder, många fina växter och inspirerande inredningsdetaljer.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  16. Ni ser ut att ha haft ett trevligt besök på Zetas.
    Det är ett ställe som står högt på min önskelista att besöka någongång .Men i dessa Corona tider blir det nog inget Sverige besök i år iaf..! Jag har köpt en del lökar nu också, men inte så mycket. Vitlök tänkte jag också man borde pröva sätta.
    Skön helg till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin!
      Ja, det var riktigt trevligt. Har skaffat mera lökar så det är tur att jag grävt en ny rabatt. Nej, förstår dig, det är inget som lockar att resa nu, vi får hoppas det är bättre nästa år.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  17. Roligt att ni fick en fin dag på Zetas. Brukar åka dit vår och höst. Hittar oftast både till uteliv och inneliv. Tidlösa har jag och blir lika förvånad varje gång den dyker upp när allt annat går till vila.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Betty!
      Det var ett riktigt trevligt besök. Fanns mycket att välja på. Mina Tidlösa hade stora skott så jag hoppas den slår ut så småningom. Ha det gott /Marika

      Radera
  18. Svar
    1. Thank you Jannicce ! It is a lovely place to visit.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  19. Visst är Zetas ett fantastiskt vacker och inspirerande utflyktsmål? Punkarljungen fick mig att skratta högt!
    Vad gäller nya Blogger stör jag mig också på en del konstigheter. Värst var när jag skulle blogga med mobilen från resan, då kunde jag inte lägga in bilder på rätt plats utan alla hamnade längst ned. De gick inte att flytta. Jag har återgått till gamla Blogger hela tiden, men nu verkar det inte gå längre ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Ja, det är riktigt trevligt och fint där. Massor av inspiration. Ljungen såg så speciell ut, som en punkfrisyr eller golvmopp.
      Lyckades hitta textcentreringen, nu till det senaste inlägget, nu saknar jag bara att få med en bild i blogglistan. Min signatur hamnar där, ser lite konstigt ut.
      Ha det bra /Marika

      Radera