lördag 19 september 2020

Gräver och rensar.

 Gräver och rensar bort kvickrot i en rabatt på Solbacken. Vi gjorde likadant för åtta år sedan. Då skrev jag om det här.   Rabatten hade så mycket kvickrot så vi bestämde oss för att gräva upp hela rabatten, och nu var det dags igen. 

Vi har tagit bort alla växter, och bara lämnat kvar stora buskar.
En stock som var i framkanten av rabatten skall också bort, rensar jorden 
från rötter , plockar upp alla lökar och rensar dem från kvickrot.
                                          Ser lite kalt ut, men det blir säkert bra.
     Samtidigt försöker jag gräva fram skifferstenarna.
 som har sjunkit in i gräsmattan. Gången skall ersättas med grus.
Två tredjedelar av rabatten är utgrävd och vi har börjat att plantera
nyinköpen, ser kalt ut än så länge. Flera stora Hosta som förhoppningsvis
hjälper till att hålla ogräset borta, En underbar riddarsporre, stjärnflocka. m.m.
Alla växter som vi grävt upp skall också planteras igen, delar i den här rabatten.

Visst är det härligt att planera en ny rabatt och välja nya växter. 
Dottern lade ut löketiketter och påsar, så vi vet var hon satt lökar,
så vi inte gräver upp dem.
Är ankvakt i helgen, de får vara i inhägnaden, står nära och väntar på 
eventuella fynd, då jag gräver.  Skall fortsätta i morgon, 
hoppas att det är lika fint väder som det har varit
de senaste dagarna. 



När jag kom hem hördes det ett himla skrän från skyn.
De har börjat flytta till varmare breddgrader, känns alltid lite vemodigt.

Ha en trevlig helg!




30 kommentarer:

  1. Hej Marika

    Så flinke dere har vært! Når du skriver kvickrot, daxantar jeg at det er det samme som vi kaller kveke her. Det er et forferdelig ugrass. Så fint det ble etterpå. Ja, det samme synet av fugler så jeg her om dagen også. Det er vemodig ja, for da vet vi at sommeren er definitivt over.
    Ha en fin søndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det är nog samma, det är inte lätt att bli av med. Vi har gjort en del klart men det är några meter kvar. Har sett fåglarna flyga i en veckas tid nu. När de är tillbaka då är det vår.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  2. Hej Marika,
    Vilket jättejobb ni gör! Visst är det skönt att vara ute i trädgården så här härliga dagar. Man känner sig så nöjd efteråt, och med sig har man bilden av hur det kommer bli när allt sätter fart att växa i vår (även om det ser lite kalt ut just när det är nyplanterat). Kommer bli så fint på Solbacken!
    Allt gott! /Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja, det är inget jobb man vill göra alltför ofta. Men det har varit riktigt skönt väder, att jobba ute. Tror det blir bra, dottern har valt fina växter. Tack, det hoppas jag också.
      Ha det bra ! /Marika

      Radera
  3. Mmm att gräva efter kvekrötter är ett pyssel... Det är ett himla jobb att ta upp allt men ibland är det lättare även om det inte finns ogräs. Jag upplever att när jag tar upp och delar bara vissa så lyckas jag förstöra helheten. Men ett tips för kvickroten är att nästa säsong kantgräva djupt och sen ta de där enstaka stråna i rabatten med ogräsjärn - försiktigt så att man får med den långa roten. Då håller jag de ute. Jag har ju odlat på en åker med kvickrot i kanterna.

    Ha det gott! Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Ja, det är inget lätt jobb, men det går ganska lätt att få upp dem. Skall lägga på minnet ditt tips, för vi vill inte ha tillbaka dem. Inte i samma mängd som nu.
      Ha det gott! Kram, Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Vilket jobb ni gjort! Jag var inne och läste inlägget från 2012 också. Men även om det är jobbigt så måste det väl samtidigt kännas härligt med en "ny" rabatt, redo att ta emot växter och lökar. Ankorna är så fina men att se flyttstrecket på himlen känns lite vemodigt. Men så är det, hösten är här. Det var nollgradigt här inatt men blev inte minusgrader. Än så länge har vi klarat oss från frost men det närmar sig.

    Önskar dig en fin söndag!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja, det är det verkligen, men det har gått ganska bra. Hade tänkt fortsätta idag men hittade på annat i stället. Dottern är så nöjd och förväntansfull, hon hoppas att växtvalen skall göra det fint och lättskött. Jag hoppas frosten håller sig borta, vill njuta av mina dahlior ett litet tag till.
      Ha det fint!
      Kram Marika

      Radera
  5. Det er sandelig et stort job I har kastet jer ud i. Respekt!
    Kvikgræs og skvalderkål er nok de værste ukrudtsarter der findes, og i sådan et stort bed kræver det næsten en arkæologisk udgravning, at få det hele med. Tror det er fornuftigt at fjerne skifer-stenene, da der kan ligge rigtig mange rødder under dem.
    Belønningen er tilplantning af bedet på ny! Det er både sjovt og svært at få det hele passet ind, og dejligt med de nye forventninger man har til næste sæson.
    God arbejdslyst i det flotte septembervejr!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Så sant, det är inte någon liten rabatt, och skulle behöva ha några arkeologer som rensar jorden från rötterna. Stenarna skall lyftas bort, och gången grävas ur. Dottern är i full gång med planering, en del är redan planterat, men det behövs en hel del nya växter också. Men det är bara trevligt. Tack, idag hade jag inte lika stor arbetslust, men fick ändå gjort lite grann.
      Vädret har varit perfekt för detta projekt.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  6. Ka kvickrot är inte kul! Vilket jobb ni gör! Ankvakt är ju inte så dumt att vara och ja nog är det lite vemodigt när man ser fågelsträcken dra söderut...hösten är på gång.
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja, det är inte lätt att få bort, men det är bara att rensa och gräva. Jag klarade av ankorna, inget stort jobb, men får se till att de får mat och kommer in i sitt hus till natten. Rent vatten att dricka och rent vatten att bada i. Visst är det vemodigt när fåglarna reser, men de kommer tillbaka snart igen.
      Ha det gott!
      Kram Marika

      Radera
  7. Det er en kjempejobb dere gjør, men så deilig og ha et nyplantet bed.
    Blir lite å gjøre her når våren kommer:)
    Hvis det er det vi kaller kveike, så er det nesten ingen annen løsning enn dette , når det blir for mye av den.
    Ha det fint!
    Hilsen fra Turid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Turid!
      Ja, vi ser fram emot en helt ny rabatt när allt ogräs är borta. Nej tror inget annat fungerar, än att gräva upp allt. De rötterna slingrar sig in emellan andra växters rötter, så man får putsa och städa varenda planta. Men det skall nog bli bra.
      Ha det fint!
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Hej Marika

    Super bild på Flyttfåglarna - det ser ut som tranor?
    Hernere i Polen ser jag dem i V formation, cirkla och sen landa för att proviantera före resan längre söderut.
    Et år går så fort!

    Ha en trevlig ny vecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karsten!
      Tack! Tranorna brukar flyga i V formation här också, men de såg lite oorganiserade ut. Kanske var de på sin första utlandsresa. Snart är de tillbaka och vi gläds över att se dem igen.
      Tack, ha en trevlig vecka du med !
      /Marika

      Radera
  9. Hvor har I været flittige. Jeg kender udmærket den kedelige fornemmelse, når spaden rammer ned i en gruppe blomsterløg og kløver de allerbedste. Det skal undgås for enhver pris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tack, vi känner oss riktigt nöjda, med det vi åstadkommit hittills. Ja, det vill man inte vara med om. Har också grävt upp en hel del små lökar som skall ner igen.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Wow, for en jobb du gjør, og jeg som gruer meg for å spa opp en kvadratmeter med iris og rense :D jeg får få det gjort. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja det är en del jobb, vi är inte riktigt klara, men det behöver inte bli klart i år. Kanske kan ligga till sig till nästa vår. Har en hel del växter att plantera hemma hos mig också. Skall försöka få det gjort idag.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  11. Hej Marika!
    Vilket gediget arbete Ni har gjort det blir säkert fint i rabatterna till nästa sommar och kvickrot är inte särskilt kul att ha i där de förtar ju annat som man hellre vill ha. Förstår att ankorna gärna vill vara i närheten de vet ju säkert vad det kan finnas för delikatesser under jorden.
    Det är alltid lika vemodigt när sommarfåglarna reser i väg.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja, det är en hel del , men jag gillar att ta i och gräva, det blir inte så mycket sånt jobb hemma hos mig. Hoppas vi får bort allt nu, så man kan njuta av andra växter. En och annan mask fick de smaka på. Ja, igår såg jag en ordnad plog, riktigt fint.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. I love to see your images;
    For sure you have a beautiful space with beautiful
    flowers;
    Good week continuation;
    Thank you for your visit;

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Janicce!
      Thank you so much. My garden is preparing for winter, so not so much to see.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  13. Hei Marika!
    Man blir så fornøyd når arbeidet er gjort og fått et "nytt" bed. Det ser så fint ut. Å velge ut planter, er så morsomt. Håper på fine arbeidsdager framover. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Vi är inte riktigt klara, men det största jobbet är gjort. Lite uppgrävda växter skall planteras och alla lökar som jag grävde upp, skall ner igen. Har lite planterings jobb hemma hos mig, som jag skall försöka få gjort idag. Vi har besökt flera plantshoppar, och det är riktigt trevligt att välja och planera. Vi fick goda råd beträffande val av växter. Hoppas att det blir bra.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Åh, så ambitiöst och välbehövligt! Det kommer att bli fint när ni är klara - då är du varmt välkommen hem till mig, jag har också en rabatt som behöver rensas ... :-)
    Kul att vakta de fina ankorna också, det låter lite lagom ansträngande.
    Snart är det helg igen! Hoppas du hinner vila lite då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Ja, det behövdes verkligen, såg inte snyggt ut. Det är ett tråkigt ogräs, som är svårt att bli av med. Har lite projekt hemma hos mig också, så jag får varva lite. Ankorna sköter sig själva, de säger till när de vill ha mat, och de gick in i sitt lilla hus, nästan självmant, när det var dags att stänga om dem, inför natten.
      Jag mår som bäst när jag har något projekt att pyssla med.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  15. Oj, vilket jobb, men ser ut att bli bra resultat.
    Kul att vara ankvakt, lite annorlunda sysselsättning.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack det hoppas jag att det blir. Lite kvar innan det är färdigt, men hela rabatten behöver inte bli klar i år. Ankorna är riktigt roliga, och inget större jobb med dem.
      Ha det bra /Marika

      Radera