lördag 3 oktober 2020

Förberedelser inför en kallare årstid.

Efter några riktigt ruggiga grå dagar, tittade solen fram igen. Passade på att göra i ordning i växthuset. Tomatplantorna hade jag slängt ut redan innan. Tog fram plastväxthuset, använde bara hyllorna förra året, och nu när jag byggde färdigt fick jag några delar över 😊. Det står stadigt ändå så det kommer att hålla.  Tänkte ställa in några växter som jag skall övervintra och i vår, skall jag sätta in mina frösådder.

Lönnarna utanför har fått en gyllengul färg, medan Polly papegojan har bleknat, skall försöka fixa till henne under vintern. Pelargonerna står sig fint, fortfarande. 

Det var fint väder igår för kruktvätt, blev lite kall om fingrarna, men skönt att få det gjort.

I den nya delen av rabatten trivs mina nyinköp, Colchicum, Tidlösa The Giant  och Kärleksörten Matrona. 

Har putsat mina lökar som jag tog upp ur lådorna, när dahliorna blev planterade.  Hade tydligen inte tillräckligt för det har blivit en hel del nya, I lila nyanser som här ovanför.
Och en hel del vita, och på mataffären hittade jag lite till i gult och lila. Nu har jag några fler rabatter att plantera dem i, så det blir nog bra.

Min ena hovleverantör hade rea på frön, och det blev givetvis lite vanliga grönsaker, fröna  var inte gamla . Med posten fick jag en leverans tomatfrön, man blir riktigt glad när de levereras så fint paketerade. 

Hoppas få njuta av dahliorna ett tag till. 

Ha en riktigt trevlig helg!

Marika


Länk till TrädgårdsFägring 

28 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Du har virkelig fått gjort mye ute. Jeg har ikke begynt enda, men må nok snart få det gjort. Du lager så fine mosaikkbilder/collage. Hvordan gjør du det?
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      När vädret är fint, går det som en dans, och mycket blir gjort. Idag är det regn och rusk då får trädgården vänta.
      Tack så mycket, använder ett program som du hittar på Fotor.com. Finns en hel del gratismallar som man kan testa med.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Hej Marika,
    Vad flitig du är som redan städat ur både växthus och krukor, det är ett typiskt "ska göra sen"-jobb för mig.
    Tänk att det alltid finns anledning till att skaffa lite fler lökar! Har lagt mig till med ovanan att plantera dem i krukor för tidig vårblomning, men det svåra är sen att hitta plats för dem efter de vissnat ner... man vill ju köpa nya till krukorna nästa höst och då måste "gamla" lökarna få ny plats i planteringarna.
    Allt gott!/Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Jag vill flytta in i växthuset, och behövde få lite ordning på allt. Nu kan jag stå vid mitt bord och pyssla och allt är klart för sådder, längre fram. Provade ett år att ha tulpaner och andra lökar i lager i en stor zinkkruka. Tyvärr blev det ingen hit, vet inte riktigt varför. Kanske skall prova med bara ett lager.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  3. Skönt när man är i fas med sysslorna och många snygga lökar du hittat. Här är stora växthuset fortfarande fullt av tomater, men jag ska ställa mig och koka puré imorgon, kanske blir det nån chutney också. Ketchup och tomatkrossförrådet redan fyllt för ett år framåt. Kul att fröpåsarna kom fram som de skulle.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!
      Det kändes som det var dags att tömma växthuset. Det blev en fin skörd av tomater och paprika i år. Gurkorna var inte lika fina som de brukar. Skall bli spännande att prova nya tomatsorter. Dina påsar var gjorda med omsorg, så fina.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Vilka vackra bildcollage du bjuder på. Så fint med alla nya lökar. Det kommer att bli härligt till nästa år. Och dahliorna är ju verkligen fina fortfarande. Polly är fin även om hon bleknat. Och vilken härlig samling med frön från Anette. Som sagt, väldigt vackert paketerade.

    En fin söndag till dig!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack, hoppas verkligen det. Dahliorna är fina, men plötsligt kommer det en kall natt och då är det över för i år. Men de har varit riktigt fina länge nu. Det skall bli spännande med alla nya tomatsorter.
      Ha en fin ny vecka /Kram Marika

      Radera
  5. Du har virkelig været flittig med både oprydning og rengøring i have og drivhus. Dejligt at få den slags ordnet, inden det bliver alt for koldt. Det er nogle flotte løgsamlinger i afstemte farver. Det bliver så smukt i bedene til foråret.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja jag har fått mycket gjort, tänker att det är bäst att passa på medan vädret är fint. Helgen var blöt och regnig, men idag ser det ut att bli en fin dag igen. Tack, tror det blir fint till våren.
      Ha en fin ny vecka /Hälsningar Marika

      Radera
  6. Ja, nu märks det att hösten har kommit. Inte minst vid kruktvätten då fingrarna fort blir kalla. Det är lite sorgligt, men det är som att trädgården visar upp sig på ett nytt sätt - som jag tycker är vackert och rogivande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Betty!
      Hösten är fin, det blir ett lugn över trädgården, som är skönt. Det återstår en hel del arbete innan allt kan packas ihop för i år. Dahlior som skall upp och lökar som skall planteras, mycket som skall städas undan, men det är bara skoj.
      Ha en fin ny vecka /Marika

      Radera
  7. Dags för höststädning för dig. Här i Wale shar vi ännu inte kommit så långt, men om några veckor är det nog dags.
    Trevlig ny vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Jag är kanske lite tidig, men det är mycket som skall göras på hösten, lika bra att börja i tid. Plötsligt blir det kallt och då är det inte lika kul därute.
      Ha en fin vecka du med /Marika

      Radera
  8. Hei Marika.
    Skulle gjerne ha gjort ferdig i drivhuset her også:-)
    Nå er det fylt av overvintringsplanter som skal tørke opp før de skal inn på planterommet på uthuset. Nå er det endelig tørt, vasket og klart der.
    Det blir spennende å se løkbedene dine til våren.
    Ha en fin uke/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eirin!
      Det är en hel del att ta tag i på hösten också. Skönt att ni fått ordning på plantrummet. Ja, det skall bli spännande att se allt i vår, det blir nog fint.
      Ha en fin vecka /Marika

      Radera
  9. Det var fina fröpåsar, det ligger ett antal här också :) Funderar på att beställa lite blomsterfrön från England medan jag vet vad kostnaden blir. Här är det oftast en sort, lejongap, men i blandade färger och jag vill ha en enda namnsort per påse.

    Fina lökar du hittat! The Giant, som den nog inte ska heta längre, är jättetacksam. Jag har hällt ut en kruka, 30 liter, som var nästan full med lökar.

    Dahliorna har haft en bra säsong även om blomningen blev sen. Men som vädret är kommer de hålla ett tag till.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Jag beställde en del frön från Chiltern Seeds i somras. Snabb leverans och billigt, men som du säger, man vet inte hur det blir framöver. Köpte en Waterlily och en The Giant, för att prova. Waterlily har inte slagit ut, men har stora knoppar. Det blir fint med så många lökar. Dahliorna är fina, hoppas att de får blomma ett bra tag till.
      Ha det gott /Kram , Marika

      Radera
  10. Hej Marika!
    Vad roligt att börja tänka på våren redan nu det är alltid härligt att börja tänka framåt och fröpåsarna ser fina ut med sitt fina innehåll. Dina Dahlior som blommar för fullt ser så fina ut.Här har vi regn mest varje dag just nu det skulle vara härligt med någon solig dag.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Vi hade soligt och fint igår men idag är det ruskväder igen. Fick planterat några växter, men har några kvar. Lökarna kan vänta ett tag till. Dahliorna blev finare än vad jag hade kunnat hoppas på. Nu har jag fröpåsar så det räcker att börja ett nytt odlingsår.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  11. Det er mye en må ordne før vinteren, men det har sin sjarm det også. Jeg har som du vasket potter og for etpar helger siden fikk jeg vasket veksthuset.
    Takk for din hyggelige hilsen og ønsker deg en fin ukeslutt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger Marie!
      Ja, jag har en hel del kvar att göra, som att ta upp alla dahlior. Men de blommar fint fortfarande, så det dröjer ett tag hoppas jag. Ha en trevlig helg ! Marika

      Radera
  12. Hei Marika!
    Jeg er litt på etterskudd når det gjelder å forberede kaldere tider. Føler meg litt som strutsen, vil ikke tenke på kulda. Dahliaene står så fint fremdeles. Blir glad av å se bilder av neste vår.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Javisst är det trevligare att plocka fram allt och börja om.
      Tar lite i taget, så känns det inte så arbetsamt. Dahliorna får stå kvar så länge, de är så fina. Det skall bli skönt med alla vårlökar som tittar upp igen, till en ny vår.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  13. Hejsan Marika!
    Du har varit en riktigt duktig och framsynt flicka! Själv fortsätter jag leka sensommar ihop med mina tobak, petunia, krasse mfl, sommarplantor. Tomaterna mognar ännu i växthuset och ser att även nya gurkor börjar växa till sig...ur led är tiden.../ Ha det super! /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anja!
      Mina tomatplantor var klara för i år. Har kvar några million bells ute som inte vill sluta blomma, och så dahliorna . Lite sommar har jag kvar. Men annars har hösten kommit, med en massa lönnlöv på gräsmattan.
      Ha det bra ! /Marika

      Radera
  14. Wspaniałe zakupy zrobiłaś! Ja wczoraj dostałam ostatnia paczkę z cebulkami, a teraz czekam na wyprzedaże krokusów.
    Jesteś wzorową ogrodniczką, bo myjesz donice. Mi nigdy się nie chce. Czasami płuczę przed użyciem.
    Ja też mam nadzieję, że dalie będą kwitły jeszcze 2-3 tygodnie!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      I hope there will be lots of lovely flowers next spring. I haven´t planted the bulbs yet. You never know when it is beginning to get cold, but the dahlias are still fine. I hope so too, have really enjoyed them this year.
      Have a lovely weekend /Marika

      Radera