lördag 23 januari 2021

I vår, Då ska jag!

 Ny vecka, nytt tema i TrädgårdsFägring.  I vår, Då ska jag!    Våren i trädgården kommer att bli lika full av sysslor som tidigare år, man vill gärna rensa i rabatterna och få det snyggt, kanske sprida ut lite gödning, så att växterna trivs. Hos mig handlar det kanske inte så mycket om sysslor som att njuta av att vara ute i trädgården igen.

Det är precis lika härligt som alla tidigare år, att gå omkring och spana efter de första vårblommorna som tittar fram, känns lika härligt varje år.
De poppar upp både i trädgården och ute i naturen.  Ett kärt återseende.
I växthuset värmer solen, så det blir riktigt mysigt att vara där inne och förbereda för sådderna. Välja bland fröpåsarna och så både blommor och grönsaker.
Sådderna får vara inomhus, men hamnar ut i växthuset så fort vädret tillåter. 
Det blir ganska fullt där, trots att jag försöker begränsa mig.
Dahlialeveransen kommer så småningom, och det brukar bli några nya varje år. Har man speciella man vill beställa så får man vara på hugget, ser att många redan är slutsålda. De får stå i krukor tills lådorna
där de skall växa är tomma från tulpaner. Förra årets blomning var helt fantastisk, trots att det brukar börja lite knackigt, med angrepp av tvestjärtar.  Ibland blir det inget som på den efterlängtade Hollyhill Calico, i vänstra hörnet, som var helt torr när den kom, och ibland blir det över förväntan som med Lilac Bull. Alla som jag beställt från Bulbs har varit bra. (ingen reklam bara min erfarenhet)

Har inventerat mina fröer och det ser ut att räcka ganska långt. Men det blev några nyinköp i samband med att jag beställde ny växtbelysning, Kanske jag får små kraftiga tomatplantor i år och inte långa rangliga saker som förra året, då jag  inte kunde ta hand om dem.

Riddarsporren brukar jag så varje år, och tycker de är så fina.  Vill gärna ha många av dem i olika färger. Sommarflox har jag beställt tidigare, nu fick se en ny nyans. Färgen på Rosenskäran och stockrosen var så fin.  Skall bli  kul, att pyssla om sådderna.


Det jag kommer att göra allra mest av, det är att sitta ute och bara njuta, av fågelsång, av fjärilar som dansar omkring. Fika och äta ute, bara må bra av att kunna vara ute igen. 
Man vill knappt gå in.

Snön har töat bort, det har varit både halt och stora vattenpölar ute
men idag är gångvägarna ganska ok och solen tittar faktiskt fram.

Ha en skön helg!
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring.




44 kommentarer:

  1. Hvor har du ret i, at det gælder om at nyde foråret i stedet for at fare rundt og bruge tiden på alt muligt andet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Det finns så mycket man kan njuta av på våren. skall bli så härligt.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Nu fick jag vårfeeling av dina bilder! Lite februari kvar att stå ut med sen börjar det gå mot ljusare tider :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja, det är inte långt kvar. Förra året hittade jag små knoppar i blåsipporna i mitten av februari. Skall bli skönt med den varma solen.
      Kram /Marika

      Radera
  3. Hej Marika!

    Så flotte bilder du viser. Ja, det å nyte og hygge seg i hagen er veldig viktig. Jeg fikk en enorm lengsel etter vår nå :)

    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Det är bäst att passa på att njuta när vädret är fint och värmen kommer tillbaka. Skall bli så skönt.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Visst är det mer njutning än sysslor. Och det är så himla skönt att slå sig ner i solstolen efter en bra dag i trädgården. Fina sorter du valt. Fick mail från där jag brukar köpa dahlior och nu var tydligen knölarna i Holland slut - om jag skummade mailet rätt. Jag har en lång lista förbokade men vill nog dra ner antalet en del... :)

    Spanade efter vårtecken idag.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Jag börjar längta efter solen och värmen, men snart är vi där. Nu har all snön försvunnit hos oss, men det kan komma mer, får gärna göra det nu, och inte senare i vår. Har tittat på dahlior, trots att jag inte behöver några fler, men det finns så många fina färger, som lockar.
      Ha det gott / Kram, Marika

      Radera
  5. Jeg har alltid mange planer, men i år skal jeg prøve å gjennomføre alle også. I dag har jeg nettshoppet blomster og grønsaksfrø, så til sommeren blir det en skikkelig blomstrende hage her.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Visst är det härligt att planera och sedan genomföra det också. Skall bli kul att följa dina planteringar-
      Ha det gott /Marika

      Radera
  6. Hei Marika!
    Dette var det både oppløftende og inspirerende å se. Hodet er full av vår. Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack! Det är så härligt med fotoarkivet, då kan man få en liten föraning av våren. Men under tiden njuter jag av duktiga skidåkare från Lahti.
      Ha det gott / Kram, Marika

      Radera
  7. Jeg kan godt blive lidt stresset af alle de forårsplaner, og nyder egentlig vinteren, hvor jeg kan forberede lidt i fred og ro, men dine dejlige billeder af hele vårblomstringen nyder jeg. Hvor er det smukt!
    Tænker ligesom du at det først og fremmest gælder om at nyde årstiden.

    God søndag!
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det gäller att njuta av varje årstid, men våren är speciell. En början på en ny trädgårdssäsong. Då innebär det lite planer, men nej det får inte bli stressigt.
      Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

      Radera
  8. Forventningens glæde er stor, og den bliver ikke mindre af at se dine dejlige billeder. I dag er det helt vindstille og solskinsvejr her, og så er en januardag også dejlig. Jeg vil gå ud at plukke en buket erantis ...

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack, visst är det härligt med alla fina vårblommor. Men en januaridag med solsken är inte alls dumt det heller. Vi har det grått och blött, men det fungerar bra med skidor på TV och en stickning.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  9. Hej Marika!
    Så inspirerande bilder. En härlig tid väntar framöver och redan nu kan man börja något som du visar att du redan har gjort för det finns ju så mycket kul att inhandla. Viktigt är även att ta sig tid och sätta sig ned för att njuta av den tid man befinner sig i.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack visst blir man både glad och förväntansfull av att se bilder på de första vårblommorna. Ibland är det svårt att låta bli fröpåsarna, det är så lockande bilder. Dahliorna har jag lyckats låta bli att beställa några fler av, men vi får se.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Fantastisk inspirasjon! Nesten så jeg vil bare springe ut og sette igang, men det går jo ikke:) Vi får planlegge og være klar, så plutselig er vi der -midt i våren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger Marie!
      Tack för det, man blir glad av vackra vårbilder, speciellt nu när det är grått och vitt därute. Det går fort, snart är vi där igen.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  11. Hej Marika,

    Verkar som om du kommer ha fullt upp i vår! Härliga bilder med mycket vår-(och odlar-)känsla. Kom bara ihåg att ta de där fikapauserna också!
    Sitter just nu och går igenom de dahlior jag beställt för att se om jag behöver komplettera. Det håller mig från att börja så fröer. Mycket längtan efter våren nu.

    Allt gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Det blir nog bara det gamla vanliga, så lite tomater och gurka att ha i växthuset. Dahliorna skall förodlas i krukor. Och så, en del sommarblommor och perenner. Har spanat efter fler dahlior men har än så länge inte beställt några. Får se hur länge jag kan låta blir.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. Det er så skønt, at tænke frem og planlægge foråret med alle de ting man planlægger.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Visst är det trevligt att planera för våren, och så småningom är vi där och får njuta av allt vackert igen.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  13. Roligt att se fram emot en ny vår och du har många planer och mycket att göra. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Alltid lika trevligt när våren är här, min favoritårstid.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Enig, det er så koselig å gå rundt i hagen og oppdage plantene etter hvert som de kommer. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja, gjorde min runda igår då kunde jag se lite som tittade fram. Nu är det ett tunt snötäcke igen, men det är ju som det skall vara.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  15. Din slutkläm var precis det jag tänkte när jag läste hela ditt inlägg:
    I vår ska jag ... njuta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det är nog det viktigaste, att man inte glömmer bort att njuta.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  16. Ja precis! Lång seg vinter och sen ut och spana efter växter i vårsolen.... verkligen något att längta efter.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotta!
      Javisst är det, nu har vi en fin solig dag med nyfallen pudersnö, inte så dumt det heller.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  17. Så klart man ska njuta av allt grönt och skönt! Fast jag har svårt att ta det lugnt när nya roliga projekt pockar på. Det är som hjärnan hela tiden vill uppfinna nya saker för att må bra och sen vill jag åtminstone se en del av dem gå i uppfyllelse.
    Lyllos som kan ha dahlior på friland. Det går inte här för sniglarna.
    Mycket fint att se fram emot!
    /Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!
      Gillar våren för att det är en nystart med odlingarna, och alla växter som poppar upp. Visst är det mycket att göra och många planer, men jag passar på att sitta ner en stund och njuta också. Mina dahlior bor i trälådor som maken byggt. De är fyllda av vårlökar nu, och när de blommat klart, får dahliorna byta plats med dem. De enda fienderna de har är tvestjärtarna, som lyckas göra hål i bladen, och äta upp kronbladen. Men såpavattnet hjälper mot dem.
      Javisst har vi mycket att se fram emot.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  18. Är det inte sniglar så är det tvestjärtar. Alltid nåt att kämpa med.
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!
      Visst är det så, men tror jag föredrar tvestjärtarna. De är lättare att bli av med.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  19. Det har ju varit lite si och så med planering inför den kommande våren, men om en liten stund ska jag gå in på bulbs och beställa några dahlior. Så tack för påminnelsen!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Jag skulle inte ha några i år, men det blev en beställning ändå. Skall nog byta ut de som inte var så bra förra året.
      Ha det bra /Kram, Marika

      Radera
  20. oj så mycket fint och spännande det blir till våren./Carita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carita!
      Tack, det skall det bli. Alltid lika kul med en ny vår och en ny trädgårdssäsong.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  21. Hej Marika!
    Här kommer en väldigt sen kommentar från mig. När du skrev inlägget så skrev du att det hade töat men jag antar att det nu är fullt med snö även hos dig. Här snöar det ymnigt och har gjort det sedan imorse. Och inatt hade vi tvåsiffriga minusgrader.
    När jag läser dina inlägg så tänker jag att dom känns så mysiga på något sätt. Du beskriver våren, hur du ska vara i växthuset, när du går omkring i trädgården och tittar efter vårtecken. Och så har du dina härliga kollage till. Det känns faktiskt extra mysigt idag när det snöar så pass ute. Jag har också många fröer i förråden och kommer nog inte att köpa några nya alls. Jag sår bara grönsaker nu för tiden och det har jag hemma. Jag hoppas att mina sommarrudbeckior (som jag täckt ordentligt) ska övervintra i år också. Ska bli spännande att se i vår.

    Ha en fortsatt fin vecka! Var försiktig i halkan!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja, vi hade bart ett tag och sen har det kommit lite snö, så det är vitt på marken, men inga mängder. Det är så fint när det är snö, hellre det en plaskväder och grått. Jag är väldigt förtjust i våren och njuter verkligen av att gå omkring och spana efter blommor. Fick tag på frön till sommarrudbeckian Sahara i år, så den skall jag så, den är fin. Hoppas dina klarar sig.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  22. Så inspirerande bilder, snart är vi där på riktigt. I tanken är jag redan där. Här i Stockholm har det kommit massor med snö som nu täcker min lilla trädgård som ett vitt täcke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Betty!
      Tack! visst är det fint med vackra vårblommor. Vi fick en hel del snö förut men den hann smälta bort. Nu har vi fått lite till så det är vitt ute. Riktigt fint.
      Ha det gott /Marika

      Radera