lördag 16 januari 2021

När allt blir som vanligt igen.

 Det senaste året har varit ett år som jag inte önskar återkommer, en pandemi som sprider sig runt hela jordklotet och som vi fortsätter att bekämpa. En galning till president som inte vill släppa taget, oroar mig för vad han och hans anhängare skall hitta på härnäst. Hoppas vi blir av med bägge, för gott, tror på vaccinet bara vi kan komma fram till vem som skall vaccineras först. Det finns gott om egoister som vill tränga sig först i kön.  Våren i trädgården kommer förhoppningsvis precis som den gjorde förra året.

Just nu ser det ut såhär, några decimeter snö i hela trädgården, inte så mycket blir gjort därute nu. Liljorna under krikonträdet har fått stå kvar oklippta. Fågelmatarna har snöat in, de andra som fylls på är närmare huset så jag kan ha koll på både besökare och när det är tomt.

Det var inte lika mycket snö förra året, då kunde jag spana efter blåsippor redan i februari. De små knopparna på blåsippan gömmer sig, men man kan se dem. Inomhus hade jag lite crocus och pärlhyacinter för att skynda på våren.
Kan det bli bättre, än att få njuta av alla fina vårblommor. Den ena avlöser den andra, i en evig rundgång, kommer inte att bli någon skillnad i år.  Har tänkt många gånger under året, hur hade det varit utan en trädgård.
Visst finns det mycket vackert i naturen också, en liljekonvaljbukett blir det förhoppningsvis också i år Men den egna trädgården finns där bara några steg från dörren.
Och tulpanerna, wow, här är några av mina favoriter Dream Touch och Blue Diamond.  Har försökt med en annan färgskala men återkommer till de lila, blå tonerna.  Det blev fler lökar av favoriterna i höst, kan inte riskera att bli utan dem.

I juli har liljorna slagit ut under krikonträdet, jag går på jakt efter liljebaggar som nästan inte fanns.
Men de kom så fort jag skaffat krolliljorna, vet inte om det bara råkade bli så, men de andra hade klarat sig bra fram tills dess. Det gamla krikonträdet ger lite skugga till sittplatsen intill, liljorna trivs bra.
Det jag ser extra mycket fram emot är den utökade rabatten, och alla nya växter som jag planterade. Kommer de att trivas och växa.  Hur blir det med alla pionerna som jag flyttade .Tror trädgården kommer att vara som vanligt, med några nya växter och några nya projekt, precis som det brukar. 


Utanför min lilla värld, kommer det inte heller att förändras så snabbt, så livet blir som det en gång var. 
Tror vi får vänta länge tills vi kan röra oss någorlunda fritt och utan att tänka på att bli smittade. Vi kommer att leva i skuggan av pandemin ett tag till.  

Sköt om er och ha det bra !
Marika

Länk till TrädgårdsFägring Veckans tema: När allt blir som vanligt igen.
42 kommentarer:

 1. Hej Marika!

  Så vakkert med snø i hagen hos deg. Flott tre med fuglematere, og de har snødd ned noen ganger her også. Her er det veldig kaldt nå, og da er det viktig å fore de. Jeg var ute i går og fylte opp maten. I dag har de spist opp alt sammen.
  Ja, vi må bare håpe på at pandemien gir seg snart.
  God helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Ja, snön gör stor skillnad, allt är inte lika grått och blött. Mina fåglar försvann med kylan, men de kommer nog snart tillbaka. Ja, men tror inte allt blir som vanligt på länge.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 2. Hvor ser der smukt ud i sin snehave! Mon ikke foråret bliver, som det plejer. Det ser vi frem til.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Tack, visst ser det fint ut med all snö. Ja våren kommer nog precis som alla år, det blir fint.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 3. Slikt tre har jeg lyst til å ha i hagen også, men det er som å servere de små fuglene på et fat til de tre pusekattene jeg har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Då blir det svårt att ha både fåglar och katter. Katterna måste få gå fritt, och man vill inte att fåglarna blir kattmat. Du får njuta av fåglarna i naturen,
   Ha det gott /Marika

   Radera
 4. Dream Touch är en ljuvlig tulpan så ett fint val. Visst är den där första våren efter att man anlagt en plantering spännande. Det blir nog bra med vaccinering men folk verkar inte förstå att man kan vara vaccinerad men sannolikt ändå smittbärare. Tror tyvärr det kommer skapa problem.

  Ha det gott! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Blev riktigt förtjust i Dream Touch, så den har kommit för att stanna. Det skall bli kul att se om växterna klarat sig och hur planteringen blev. Det är så mycket som inte är helt glasklart med covid19 men hoppas vi kommer att kunna leva något sånär normalt.
   Ha det gott ! Kram, Marika

   Radera
 5. Jeg tænker også at vi i løbet af dette nye år kan vende tilbage til meget af det der var engang - i hvert fald i haven. Dine billeder fra haven er så fine, både dem med sne og alle dine forårsbilleder. Hvor er det smukt med alle liljerne under det gamle træ, og hvor bliver det spændende at følge dine nye bede og planter.
  Alt bliver nok ikke det samme igen, for verden ændrer sig hele tiden, men haven... Den er et godt udgangspunkt!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Tusen tack, visst är det fint på våren, men snön är också vacker när det är vitt och rent. Ja det finns mycket att se fram emot, och i trädgården är nog livet ganska lika som förr. Ser fram emot att se hur den nya rabatten tar sig, och om växterna trivs.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 6. Så fint med snö.
  Härliga bilder om hopp för en bättre framtid!
  Skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Visst är det fint med ren vit snö, och den ligger kvar fortfarande.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 7. Ja sicket märkligt år det var...hoppas det nya blir bättre :) I dessa märkliga tider behövs en massa blommor och många gröna sköna idéer!
  Ha en fin söndag!
  KRAM från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Ja vi får ta nya tag och hoppas på ett betydligt bättre år.
   Ha det fint du med!
   Kram, Marika

   Radera
 8. Åh, så vackert du har det!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 9. Hej Marika! Tror som du att vi kommer få leva med pandemin i åtanke ett bra tag till. Jag befarar att vi minst under detta år kommer behöva tänka på att hålla distans och inte samlas för många på ett och samma ställe. Tur att man iallafall har sin trädgård att kunna röra sig fritt i :) Särskilt nu när det till och med kan bli trångt ute i naturen...
  Fortsatt skön söndag! /Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta!
   Det blir nog så, vi får stå ut ett tag till. Ja det är skönt att trädgården finns, så man kan njuta av den utan att trängas med andra.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 10. Hej Marika,

  Tror som du att det kommer dröja innan allt blir som vanligt, kanske kommer vissa saker för alltid vara förändrade. Men, visst kommer våren och alla vårblommor som vanligt! Sen rullar det på med nya fina blommor och stunder i trädgården som man kan glädja sig över.

  Allt gott! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Trädgården kan man lita på, växterna kommer att titta fram precis som de brukar. Livet utanför blir inte som det varit, men kanske lite mer normalt än nu. Håll i och håll ut ett tag till, så blir det nog bra.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 11. Hej Marika!
  Vilket härligt inlägg. Trots pandemi och annat elände så var det så hoppingivande att läsa och titta på dina fina kollage. Lite snö här också men det ska visst bli plusgrader i mitten av veckan. Men snart är det februari. Kanske kan du återigen spana efter blåsippor, i varje fall i slutet av månaden. Och buketten med liljekonvaljer .... mmmm ... kan förnimma doften. En av mina absoluta favoritblommor. Fick ofta en bukett på min födelsedag i maj, om inte våren var sen, då blev det en bukett med gullvivor.

  Ha en fin söndag kväll och kommande vecka!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack! Snön har varit kvar ett tag, den är ren och vit. Vi hade knappt någon snö förra året så det är riktigt härligt med lite vintriga vyer. Blåsipporna visade sina knoppar väldigt tidigt förra året, det måste ha varit rekord hos mig. Liljekonvaljer har en speciell plats i mitt hjärta också. Det var en blomma som pappa plockade en bukett av varje vår till mamma. Och så är det Finlands nationalblomma.
   Ha det fint /Kram, Marika

   Radera
 12. Hei Marika! Det skal bli så godt å kunne legge bak oss elendighetene. Først går Trump så etter hvert pandemien. Håper inderlig at Trump får en avgang som ikke setter for store spor.
  MEN i hvert fall, ligger den dyrebare våren og sommeren foran oss. Nydelige bilder. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Känner att man kan pusta ut när Trump har lämnat , och pandemin kommer vi att kunna hantera så småningom. Vi har en härlig vårblomning att se fram emot och en hel säsong med allt fint i trädgården. Tack Anne!
   Ha det gott ! Marika

   Radera
 13. Hvor er det dejligt at se dine snebilleder. Her har vi kun haft sne en halv dag, så smeltede den.
  Det er godt, vi har en have, når pandemien raser i hele verden. Når jeg opholder mig i haven, føler jeg mig fri og tryg, og jeg møder de nye spirer med samme begejstring, som jeg gør hvert år. Jeg tror, vi får et godt haveår.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Tack det är riktigt fint med ren vit snö. Det har blivit mildare väder så den kanske inte stannar kvar, men njuter så länge den finns. Vi har möjligheten att stänga ute omvärlden och njuta av trädgården, det är en lyx.
   Tror som du att det blir ett fint trädgårdsår.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 14. Meillä on nyt niinpaljon lunta että kestää varmasti kauan ennenkuin pääsee keväällä puutarhahommiin. Sinä olet kuvannut kauniita kuvia tuli aivan kesäinen olo. Onneksi on mökkipiha ja puutarha jos kauan vielä kestää tämä korona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Niila!
   Meillä on tullut jo paljon lämpimämpi ilma, en ole varma että lumi pysyy pitkään. Meillä on kyllä oikein hyvä kun on oma puutarha, toivottavasti pian saamme elää vähän normaalisemmin.
   Terveisin /Marika

   Radera
 15. Vakkert med snødekket hage, Marika.
  Det er godt å tenke på alt som snart skal spire å gro,imens får man nyte blomster inne.
  Håper det er bra med deg og dine,

  Klem, Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ida!
   Visst är snön riktigt fin, nu börjar det bli varmare så den kanske inte stannar kvar. Vi har våren med alla fina blommor att se fram emot. Tack Ida vi mår bra, hoppas det är lika med dig och din familj.
   Kram/Marika

   Radera
 16. Ja, det har vært et rart år, og det kommer vel til å fortsette å være rart en stund til også. Heldige vi som har hage. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Vi får stå ut ett tag till, och visst har vi det bra som kan vistas i trädgården.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 17. Det varer nok et stykke tid inden alt er normalt igen, både hjemme og i det store udland, men foråret og sommeren kommer og med dine dejlige billeder kan man næsten ikke vente :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lene!
   Ja, du har helt rätt, vi får ha tålamod ett tag till. Våren och trädgården blir nog lika fin som den brukar. Tusen tack Lene, det var snällt.
   Hälsningar Marika

   Radera
 18. Hej Marika!
  Håller helt med dig om att vi får fortsätta att ha tålamod ett tag till.Du visar så mycket fint som du har i trädgården och det är väl för tur att vi har den att skingra tankarna i.Nu går vi mot en ny vår och vi ska njuta lite extra över det som sker i vår fina natur.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Tack, ja det skall bli skönt att vara i trädgården igen. Just nu har den fina snön försvunnit och det är snöblandat regn. Men så småningom kommer blommorna igen. Vi får ha tålamod ett tag till, så blir det bra.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 19. Ibland blir man trött på att ha tålamod men så tar man nya tag! Så får vi ha det ett bra tag till. Vi ska klara det & snart är våren här & jag ser fram att bara sitta ute med en kopp kaffe. Jag har som du en massa nytt att se fram emot hur kul ska det inte bli?!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!
   Ja det skall nog gå bra. Har vi klarat det såhär långt så skall vi klara målrakan också. Tänk den första fikastunden ute i vårsolen. Det skall bli så härligt.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 20. Grazie, queste immagini mi stanno facendo dimenticare un po' di inverno. Quest'anno è terribile e non vedo l'ora che passi il gelo!

  Ti auguro una buona fine di inverno :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ciao Gabriel!
   Grazie mille! Dopo quest'anno ci vuole una splendida primavera.
   Buona serata /Marika

   Radera
 21. Undrar just om du har lika mycket snö nu eller om den smält bort, precis som hos mig? Det är så vackert när den ligger som på bilderna i ditt första collage.
  Tulpaner, liljor och nya rabatten - tänk så mycket fint att se fram emot och så bra vi har det, vi som har trädgård.
  Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Nej, snön har försvunnit de senaste dagarna, det är både halt och stora vattenpölar ute. Det var riktigt vackert med snön. Den hade gärna fått bli kvar. Vi har en fantastisk vår och ett helt trädgårdsår att se fram emot. Kan inte bli bättre.
   Ha en trevlig helg /Kram, Marika

   Radera