lördag 6 februari 2021

Att se bortom vintern.

 Ny vecka, nytt tema i TrädgårdsFägring.  Att se bortom vintern.

Egentligen så njuter jag i fulla drag av vintern som den är just nu. Köldgrader, neråt 14 men mest runt ca 10 minusgrader. Solsken som vi haft den senaste veckan, kan inte bli bättre. Saknar inte blötväder och plask, halka och snömodd. 

Det har blivit många långa promenader, en tur bort mot stallet där inga bilar kör. Det är barnens cykelväg till ridskolan, och vägen till några hus.  Så många gånger jag fått ett samtal från stallet, mamma kan du möta mig, det börjar bli mörkt. 
Några få hästgårdar passerar man på vägen, ett mysigt område som kommunen vill exploatera.
Hoppas det får vara precis som det är. 
Här finns öppna fält, där det blåser en aning, men går man snabbt blir det ganska fort varmt. Så kul att se alla spår i snön, efter små djur som man inte lägger märke till utan de spår som de lämnar efter sig.  Såg en liten svart fågel som jag inte har en aning om vad det var, hann inte få fram kameran heller. 
I växthuset är det isande kallt, undrar om mina växter klarar sig, en lönn som står i en stor korg, min Agapanthus som klarade sig fint förra året, men då var det inte såhär kallt.  Och en hel del små krukor med klöver och annat. Vi får se, det kanske är kört. Skall bli kul när det är fullt av växter igen.
Inne i värmen, fortsätter mina Amaryllisar att blomma, Cherry Blossom och Daphne.
Väntar med spänning på Nymph, som inte vill varken växa eller slå ut. Bild längst ner.

Har förberett för mina odlingar, ett zinkbord som har stått i växthuset, som har blivit fult av rost.
Trodde inte zink rostar, men det har det gjort. Hittade Ikeas skomattor som passade perfekt på hyllplanen, Skaffade dem förut och de står under krukorna i växthuset, men nu fick de en ny funktion.  Växtbelysningen levererades och nu är det bara att sätta igång med sådderna. Men väntar i det längsta, vet att allt kommer upp så snabbt så det blir problem med förvaringen inomhus.
Något som kommer att levereras när vintern är slut, är alla fina dahliaknölar. Jag skulle inte ha några nya men tänkte att jag rensar bort de jag egentligen inte gillar och som inte passar in bland de andra, felleveranser bland annat. Så jag höll mig till samma färgskala som förra årets , så matchar de varann fint. (bilderna från bulbs.se)

Ha en riktigt skön helg!
Marika




40 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Din 'Nymph' kommer nok til å blomstre. Sett den litt varmere og gi den litt mer vann så kommer den nok snart i blomst. Løken ser veldig fin ut. Ditt så bord ser jo bra ut, og du har godt med lys der.
    Jeg kjøper også dahlia hvert år.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Hoppas verkligen att Nymph kommer att blomma, den är så fin. Tack för dina råd, skall göra så. Jag har så många dahlior som jag förvarar hos min dotter under vintern, hade egentligen inte behövt några fler. Men det är fint när de blommar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Jeg elsker hver årstid, alt har sin sjarm. Våren kommer med påsken, så får en virkelig nyte vinteren mens den er her.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Vi har äntligen fått en riktig vinter, med snö, solsken och köldgrader. Gillar inte vintern när det bara är blött och grått. Men nu är det fint.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  3. Det är härligt med riktig vinter men även jag är orolig för en hel del växter men det går som det går. Här växlar vintrarna mellan kontinentalt och maritimt och det är svårt för växterna.

    Blev tvungen att kika igenom mina dahlior och visst hade jag Addison June - väldigt fin.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Ja, jag njuter då man slipper halka omkring och gå i blöt snö. Det knarrar så skönt, när man är ute och går. Har några växter i växthuset, men tror inte de klarar sig. Blev lite överrumplad då den riktiga kylan kom.
      Jag tycker jag hittade riktigt fina dahlior, vackra allihopa.
      Ha det gott/ Kram, Marika

      Radera
  4. Vakkert! Riktig knirkeføre ute nå.
    Her spirer første sådder allerede. Og ja, jeg har kjøpt flere plantelys :)
    Underskjønn fargeskala på dine bestilte Dahlia. Klarer aldri å la være å bestille sorter som slett ikke passer sammen.
    Ha det fint!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Jag väntar och väntar med att så, vet att de kommer upp så fort, sen blir det problem med var jag skall ha allt. Tack, visst var de fina. Hade tänkt mig aprikosfärgade, men de var redan slut. Det blir säkert fint.
      Ha en fin söndag /Marika

      Radera
  5. Det er nogle flotte billeder af et hvidt landskab. Store træer giver karakter til omgivelserne, enten det er sommer eller vinter.
    Det er en fin samling georginer i forskellige røde nuancer. Jeg skal vist have min samling udvidet 😀.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Det är ett riktigt vinterlandskap nu, så fint. Hade flera nya dahlior förra året i röda nyanser, de var väldigt fina. Dessa kommer att matcha dem fint.
      Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

      Radera
  6. Ser underbart vackert ut hos dig, härlig, riktig vinter. Längtar till snö!
    Mellan väder är det värsta, varken det ena eller det andra.
    Här är det grönt och snödroppar och krokusar är ute. Idag en riktigt tråkig väderdag, grått och blåsigt och bara några plus. Känner att jag måste ta en promenad, men det tar emot.
    Jag får njuta av dina bilder inomhus.
    Skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack, det är riktigt skönt med en ordentlig vinter. Jag var på en promenad i solen, lite kyligt om kinderna men det var skönt ändå. Skall det vara vinter så är det skönt när det finns snö. Snödroppar och krokus är inte heller fel.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. Vi har også fået vinter her i Danmark, men dog ikke så koldt som hos jer.
    Sikke et herligt sted, at gå tur, ja man må håbe, at det får lov til at være i fred.
    Fin så -opstilling, det er svært at vente, men man kan let komme for tidligt i gang og så er det svært, at få plads til det hele.
    Jeg skulle helle ikke have nye Georginer i år, men kom lige til at bestille lidt :-)
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Jag är så glad för att vi har fått en riktig vinter, och det ser ut som att det fortsätter. Det är ett skönt väder för långpromenader. Området där jag brukar gå är i utkanten av stan och det känns som att man har kommit långt ut på landet. Så lugnt och fint. Det brukar bli väldigt mycket växter här inne, innan det är dags att flytta ut dem till växthuset. Det är svårt att låta bli att beställa mera dahlior, det finns så många fina.
      Ha en fin ny vecka /Hälsningar Marika

      Radera
  8. Hej Marika,

    Man kan verkligen inte klaga på vintern nu! Bländande vit snö och kallt nog för att den ska hålla sig fin. Det får gärna vara så här fram till det är dags för vår på riktigt.
    Fina omgivningar att ta långpromenader i, bara passa på att njuta. Här har precis de första fröna grott, jag trodde det skulle ta lite längre tid för dem att vakna men nu får de bo under växtbelysningen så ska det nog gå bra.
    Härliga dahlior du beställt!

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Håller med dig, det är precis såhär en vinter skall vara, såg barn som åkte skridsko på en bana härintill, tror inte den har varit spolad till is på många år. Härligt att kunna gå långpromenader nu, det är ingen is så man slipper halka. Jag väntar i det längsta med sådderna, det brukar bli så fullt med alla växter. Kanske dags att skaffa en värmefläkt till växthuset. Tack, dahliorna blev inte de jag tänkt men mycket var redan slut.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  9. Men så smart med skohyllorna där! Bra tips! Bitande kallt här på ön också...pudersnö förvisso och ibland lite sol. Halt att gå här, under pudersnön ligger det is och några brutna ben vill jag inte ha :)
    Ha en fin söndag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Är så glad för att de passade perfekt på hyllorna, så kunde jag gömma de fula rostfläckarna. Kan tänka mig att det är kallt på ön. Tillbringade många sportlov hos farmor i Hangö en kuststad i Finland. Vinden var isande kall. Du får gå försiktigt, inte alls kul om det är halt.
      Ha det bra /Kram, Marika

      Radera
  10. Hei Marika!
    Kjempefine bilder av vinteren. Jeg har så vidt begynt å så. På fredag bestilte jeg ganske mange Dahlia. Det er en luksus jeg ikke klarer å unnvære. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack, det är så fint nu. Jag tror jag skall börja lite i veckan. Det finns så många fina dahlior, så det är svårt att låta bli dem. Det kan man gott unna sig.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  11. Ihanat Dahliat, hyvät värit sopivat hyvin yhteen. Minulla itselläni ei ole yhtään.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Olin ajatellut ihan toista värisävyä, mutta ne oli jo loppu. Päätin ottaa saman sävyn kuin viime vuoden uudet.
      Oikein hyvää uutta viikkoa sinulle /Marika

      Radera
  12. Smukt vinterlandskab! Her har vi også kulden, men savner sneen. Zink, der ruster og falder fra hinanden, har jeg også oplevet. Så er plastbakker mere pålidelige omend ikke specielt kønne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Bordet jag köpte visade sig vara ganska dåligt, det är lätt och behändigt men det åker snart till soporna. Hyllorna rostar och benen viker sig. Men det duger ett litet tag till, tills jag har hittat ett nytt.
      Vädret är så skönt, med solsken varenda dag nu i flera veckor känns det som.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Jag föredrar också när det inte blir slask och halt och gråmulet. Så skönt att gå ut utan att vara rädd för att halka. Men visst kan det vara oroligt med växterna. Trots att jag har värmen på i uterummet så märker jag att växterna tycker det varit lite för kallt. Men jag tror dom klarar sig.
    Hm, märkligt med din Nymph, att den inte vill växa. Du får nog ge den en rejäl genomvattning för att se om den kommer igång. Det blir ju ofta lite torrt och varmt inne när det är så kallt ute. Den ser ju fast och fin ut annars. Håller tummarna för att den kommer sig.

    Ha en fin kommande vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Jag njuter verkligen av vädret. Det var så kul att se att skridskobanan på området var spolad och en massa barn åkte, hade gärna varit med, men tror inte jag klarar av att stå på ett par skridskor mer. Tack för råd om min Nymph. gav den rikligt med vatten nu, och då såg jag att det är 4 st knoppar som trängs för att komma upp.
      Tack detsamma Anita /Kram, Marika

      Radera
  14. Hej Marika!
    Det ser så vintervackert ut hos dig och det är så härligt vara ute och gå när det knarrar under skorna.Din Amaryllis som tvekar lite den ser så kraftig ut så den kommer säkert att förgylla din tillvaro lite längre fram.Det är hur som helst en härlig tid vi går emot.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Har njutit de senaste veckorna av en härlig vinter. Har passat på att ta långa promenader dagligen, då det inte är varken halt eller blött. Ja amaryllisen ser så frisk ut, men den vill liksom inte växa. Har följt råden och gett den riktigt mycket vatten, så kanske jag får se blommor på den också. Har en till som har en ny knopp, medan de andra har blommat klart.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  15. Så bra du har ordnat till odlingstiden som snart börjar. Hoppas att dina växter i krukorna klarar sig. Du har lyckats med dina Amaryllis och ser ut att ha några kvar att glädjas åt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Betty!
      Mina Amaryllis har blommat fint sedan december, det är bara en som inte riktigt vill. Får vänta och se om det blir något. Det är fyra knoppar som tävlar om att komma först, så de har glömt att växa på längden. Odlingsplatsen är liten men det ordnar sig.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  16. Skobrettet fra IKEA bruker jeg også som plantebrett. Billig og bra :)
    Du viser fargerike og fine dahlia og amaryllis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Det passade bra i storlek för att gömma den fula hyllan. De är användbara till mycket. Tack, det finns så många fina dahlior.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  17. Excellent article and blog!
    I like the snow very much!
    However, where I am, in Brazil, it rarely snows, only in the very South and in the mountains.
    Very beautiful!
    Adriana from Real Gramas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Adriana!
      Thank You so much. This year we have got snow, and I enjoy it. The last winters we didn´t have this much. In a couple of months we can enjoy our gardens again.
      Have a lovely day /Marika

      Radera
  18. Det er fint å kunne nyte vinteren når den først er her, og er så fin, det eneste som ergrer meg litt er at det er så utrolig glatt å gå her, så det blir ikke så mange turer. Og blomstene de kommer jo når de kommer. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Vi har fina vintervägar, ingen halka. Det är inte alls som det brukar vara, blött och halt. Blommorna kommer när de kommer, men har inte sett en amaryllis utan stjälk. Den ser mycket märklig ut.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  19. Ja, det gäller att vara beredd. IKEAs skoställ bra till mycket. Har ett under kisses matstation i källaren (Han har en matplats uppe också). Hittade ett stavfel... Zinkbordet har väl blivit FINT av rost... Förstår förstås vad du menar, köper man zink är det det man vill ha, men jag gillar ju rost också.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!
      Det är bra med multifunktion på grejerna. Nej, det var nog inget stavfel, haha. Bordet har blivit riktigt fult av rost, skall ersätta det med ett annat i vår. Kanske ställer ut detta med planteringar på, då blir det kanske fint.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  20. Skomattorna passar ju nästan löjligt bra på ditt zinkbord! Att zink rostar är inte vad man tänkt sig, det håller jag med om. Ser en del fläckar även på mitt (undrar så om skomattorna passar lika bra på mitt? Kan inte mäta nu eftersom snön ligger för dörren till växthuset).
    Ursnygga dahlior, jag är riktigt sugen på att skaffa knölar igen, fast jag sagt att jag inte ska ... tur att man är gammal nog att kunna ändra sig ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      De var verkligen som formsydda för hyllan. Ser lite snyggare ut. Bordet var en billig variant så den håller väl efter vad man betalat. Hade tänkt mig persikofärgade dahlior men de flesta var redan slut, så då kompletterade jag med de mörka röda som jag hade förra året. Har några knölar som inte blommat på några år nu, så de får en sista chans, sen åker de inte med till förvaringen. Visst är det bra att man kan ändra sig.
      Ha det bra /Kram, Marika

      Radera