söndag 18 april 2021

Äntligen kom värmen.

 Det har varit riktigt varmt och skönt i några dagar. Kändes som en riktig vårdag idag, utan en kall blåst. Började dagen med en skön cykeltur, den gick genom gamla stan, och runtom  i centrum.

Det är vackert vid gama Prästgården, kullerstenarna är inte skojiga att cykla på,  men det är bara en kort stump.
Stadsträdgårdsmästaren har redan hunnit med att placera ut blomkrukor med vårblommor. Kastanjeträdet vid grinden till prästgården har stora knoppar.
På andra sidan ligger ån, och där syns den stora gräsmattan som är full av gul vårlök och blå scilla.
En liten bit från gamla stan finns centrum med affärer och torg, på andra sidan ån ser det nästan ut som att träden har börjat grönska. De vackra kejsarkronorna blommar i rabatterna, de brukar få lite sällskap av andra växter. Det är nog inte klart riktigt än i rabatterna.
Hemma i trädgården tittar det upp nya växter i rabatterna, är speciellt glad över att backsipporna tittar fram. Fjärilarna dansar runt och är lika glada som jag över att våren är här. Förutom nässelfjäril såg jag Påfågelsöga, Citronfjäril och Kålfjäril.
Tulpanerna och narcisserna växer så det knakar, det kommer att bli en fin blomning så småningom. I växthuset har jag skolat om mina tomatplantor, har dem inne, det kan bli kallt i växthuset, så det dröjer innan jag kan flytta ut dem. En hel del perenner är det dags att plantera om i större krukor. 
Vilken fantastisk dag det var idag. 
Ha det gott !
Marika






28 kommentarer:

  1. Vilken härlig cykeltur! Jamen IDAG kom våren - ÄNTLIGEN! Hoppas det håller i sig nu...
    Alltid lika kul att kika in till dig :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Det var riktigt skönt, slapp kämpa i motvind idag. Det får vi hoppas. Tack snälla.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  2. Hej Marika!

    Ja, endelig kom varmen, og den har kommet hit også. 16, 6 grader i dag som det varmeste :)
    Så flott sykkeltur du var på. Dine tulipaner ser ut til å være i god vekst ja. Det blir nok en flott blomstring hos deg i år.

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Så skönt med värmen, och bra att den kommit till dig också. Det blir nog en fin blomning på både tulpaner och narcisser, men det dröjer ett tag till. Cykelturen var riktigt skön, det blåste inte alls idag.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  3. Det var spændende at være med dig på en cykeltur - og så på årets varmeste dag. Det er en smuk by, du bor i. Jeg beundrer især de fine stenbelægninger.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Det var en skön cykeltur i det fina vädret, och det skall bli lika fint i morgon. I den gamla delen har man bevarat både byggnader och gatstenar. Vi har också en duktig trädgårdsmästare som pryder våra gator och torg med vackra blommor.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  4. Hej Marika,

    Du har verkligen mycket fint i din närhet och så skönt att du tar dig tid till en cykeltur nu när det är så mycket att göra i trädgården. Man behöver pauser för att kunna njuta ordentligt av våren.
    Det verkar som om din trädgård kommit igång lika mycket som min och igår såg jag också flera olika fjärilar dansa omkring bland blommorna. Visst är det en härlig tid nu.

    Ha det fint! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Det är riktigt fint nu när gatorna är sopade, vi har många cykelvägar och mycket fint att njuta av. Behöver motionen så det blir lagom med en cykeltur, och trädgårdsarbetet får komma sedan. Det går sakta framåt i trädgården, och det kommer fram nya växter hela tiden. Idag blir det en fin dag igen, soligt och varmt.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  5. Ja, de seneste dage har det været rigtigt forår, og jeg var glad for at komme med på cykeltur rundt i din by! Også dejligt at du kommer hjem til sådan en skøn have efter turen, det kan vist kun blive godt når det hele kommer i gang.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det vackra vädret fortsätter, det blev en cykeltur idag också, bäst att passa på medan vädret är fint. Har haft fullt upp i växthuset med att plantera om tomater, vet inte varför det blir så många varje år. Det är riktigt skönt där ute nu. Tack Ulla!
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  6. Hej Marika!
    Din bilder riktigt ropar "våååår" till mig. Det var en härlig dag igår och idag ännu bättre då det inte blåser lika mycket. Nu börjar temperaturen gå upp mot 30-graders-strecket i uterummet så nu måste jag komma ihåg att öppna fönstret redan på tidiga förmiddagen. Men sen gäller det att komma ihåg att stänga för nätterna är fortfarande på minus-sidan.
    Kullerstenar är vackra men inte roliga varken att gå på eller cykla på. Tycker fötterna far åt alla håll. Du är duktig som ger dig ut på cykelturer. Här blir det promenader och ett träningspass på morgnarna, 5 dagar per vecka.
    Just nu är dom här och sopar upp gruset från gator och gångvägar ... som vi längtat. När det är klart är det dags för vårens fönsterputs.

    Önskar dig en fin vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det var ett underbart väder då och ännu bättre idag. Rena sommarvärmen idag, bäst att njuta. Cykelvägarna är sopade och det är så härligt att cykla, speciellt i det fina vädret. Försöker komma upp i en mil per dag. Jag har en hel del sådder i växthuset, hoppas de klarar sig därute. Tomatplantorna har jag inne, de får vara kvar tills det inte finns någon risk för nattfrost. Det skulle bli svalare redan på onsdag, så i morgon får vi njuta av värmen.
      Ha det fint /Kram Marika

      Radera
  7. Dejlig cykeltur :-)
    Vi har også haft rigtig godt vejr de sidste dage, dejligt at mærke varmen fra solen og planterne i haven er også glad for det gode vejr.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Det har varit riktigt skönt med solsken och värme. Bäst att njuta medan vädret är bra. Det skall bli kallare imorgon igen.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  8. Härlig cykeltur - mysigt att bo i en mindre stad med äldre begyggelse. Du har många fina vårblommor på väg. Även jag är glad för jag ser att de olika backsippor jag flyttade i somras verkar komma tillbaka. De brukar inte gilla att flyttas pga sin pålrot.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Det är skönt att cykla en tidig morgon. Det är inte många gamla byggnader kvar men vid prästgården och ån är det riktigt fint. Jag brukar få fylla på med nya backsippor, men nu hittar jag flera som har övervintrat.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  9. Herlige vårbilder! Vi sykler også mye i nærområdet vårt, god tim og deilig med vind i håret.
    Ja, du sier det: fantastiske dager vi har! Solen varmer godt og alt bare eksploderer i hagen.
    Nyt dagene:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger Marie!
      Tack, det är en härlig tid nu. Vi har haft riktigt varmt och skönt men nu skall det bli svalare. Men värmen kommer nog tillbaka igen.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Høres koselig ut med en sykkeltur, kan ikke huske sist jeg syklet. Vi har også hatt litt varme, men kan godt klare litt mer. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Det har varit riktigt skönt med cykelturerna, men idag lockar vädret inte alls. Vi har snöstorm ute, inte vad jag hade hoppats på.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  11. Godt du kunne nyte en varm vårdag på sykkelen, før kulda kom tilbake:-) Et vakkert område!
    Det er nok lurt å vente med å flytte planter ut i drivhuset denne våren.
    Ha det godt/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eirin!
      Det har varit riktigt skönt att cykla, varmt och skönt och ingen blåst. Nu har det blivit kallt och blåsigt igen. Snön som kom igår har försvunnit. Har perenner som jag sått i växthuset, tror de klarar sig, men tomatplantorna får stanna inne tills det blir varmt.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  12. Tack för rundturen i din stad med alla vackra blommor och en titt i din trädgård också.
    Trevlig fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack, det är skönt med cykelturerna. Just nu har kylan kommit tillbaka och det är blåsigt men det blir varmare så småningom.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  13. Hej Marika,
    Wat een heerlijke fietstocht. Ik geniet ervan. Je kunt zien dat de lente in de lucht hangt. Het zal nu ook snel gaan in je tuin. Mooi al die voorjaarsbloemen.
    Fijn weekend, lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Willy!
      Ja, det är skönt att ta en cykeltur, speciellt när det är varmt och ingen blåst. Nu har vi fått kallare väder igen, och igår snöade det. Det tittar fram nya växter varje vecka, får vi lite värme igen så går det fort.
      Fijn weekend, live groet Marika

      Radera
  14. Underbart att få följa med på en cykeltur i så fin miljö! Kullersten är vackert men otroligt opraktiskt att cykla på ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det var skönt, försökte mig på en tur idag, men trots vinterjacka och mössa, var det för kallt.
      Kullerstenarna är bara precis utanför prästgården, så det går bra.
      Ha det gott /Marika

      Radera