lördag 10 april 2021

En kall och blåsig vårvecka.

 Det har varit riktigt kallt och blåsigt den senaste veckan. Solsken och fint men vinterjackan har fått vara på, och mössa och handskar har inte varit helt fel. 

Det kyliga vädret har nog hjälpt till så blåsipporna blommat riktigt länge och fortsätter att blomma. 
Det gör också mina krokus, de är finare än någonsin. Har nät kvar på de som är på en utsatt plats. Tror inte det varit några fyrbenta besökare men nu vill jag inte ta bort hönsnätet, lite skrockfull, tror jag att om jag tar bort nätet så blir blommorna uppätna. Vore synd då de klarat av ett riktigt snöoväder och reste sig från den upplevelsen. 
Också annat tittar fram i rabatterna, några lökväxter som jag inte vet vad det är, en som jag trodde var rosa pärlhyacint visar sig vara något annat. Den allra första pionen har redan kommit långt. I växthuset har mina sådder vuxit till sig och dahlia leveransen skall planteras i krukor.
Hortensian har stått i växthuset hela vintern, hann aldrig med att plantera den, men det kanske var bra det, för det står att den är avsedd för krukor. Skall jag klippa bort det bruna, eller skall jag vänta om det blir mera blad. Det står på etiketten att den blommar på förra årets blomsterknoppar, det förstår jag inte Finns inga knoppar!

Den Japanska gyllenlönnen ser ut att trivas väldigt bra också. Den skall få flytta ut på altanen bara det blir lite varmare.

På dagens cykeltur passerade vi kyrkan, hade inte sett alla fina vårlökar, helt fantastiskt. Var tvungen att sätta mig ner och njuta en stund.
Fick en gospelmelodi i huvudet, Oh Happy Days! för visst är det härligt, helt fantastiskt. Man får glädja sig åt de små sakerna och njuta så gott det går.


Fick min första spruta, och det blev Astra Zeneca, som jag inte ville ha, men eftersom jag inte fick välja det andra de hade så valde jag att ta det ändå. Gillar Folkhälsomyndighetens lilla reklamtant som försiktigt gläntar på dörren till ett GYM och ljusare tider.  Tills jag kan besöka vårt nya badhus med Gym, cyklar jag med maken, rekordet för min del blev igår 20,55 km i både med och motvind. Idag blev det bara 12,55 men helt ok.  Idag är det Internationella Syskondagen.  Hoppas snart kunna träffa mina igen.

Ha en trevlig helg!
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring





38 kommentarer:

  1. Hej Marika!

    Så vakre blåveis og krokus hos deg! Du har mye i drivhuset ditt du også. Vi får håpe at det blir varmere fremover, og at vinden gir seg.
    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Blåsipporna är så vackra i år, och mina krokus är extra fina också. Hoppas också på lite värme, det har varit kalla vindar länge nu.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Hei, Marika!
    Der kommer vårjuvelene fram, ja! Et vakkert syn.
    Det er lunt i solveggen her, men dynejakke og tykke hansker må på ute i hagen i isvinden. Er jo så mye å gjøre nå, så man må jo ut. Fikk en ny sending med Dahlia (og annet) i går, og de er kommet i potter. Fortsatt god helg!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Ja, har gått ut i tunnare jacka några gånger men fått vända och ta på mig varmare. Det ser så fint ut när man är inne och tittar ut, men vinden är isande kall. Har fått lite gjort ute men det är skönast inne i växthuset.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  3. Hej Marika,

    Nästan lite skönt att våren tar tid på sig så man hinner med se alla vårblommor ordentligt. Blåsipporna har verkligen blommat länge i år. Krokusarna också förstås men där känns det som om vissa sorter försvinner och andra tar vid. Har också en del växter som fått övervintra i växthuset men som jag sedan någon vecka har börjat vänja vid utelivet för att få plats med annat.
    Vilka fina lökängar som växer vid er kyrka, så härligt!

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Håller med dig vi får njuta av dem lite längre än vanligt, men börjar längta efter varmare väder. Har inte passerat kyrkan på ett tag, blev riktigt förvånad över alla vackra vårblommor. Jag får nog flytta ut mina större växter också från växthuset.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Mycket fint i trädgården som vanligt. Och duktig på att cykla är du också. Javisst är det sprilväder! I eftermiddags var det rätt så skönt i trädgården men i morgon lär vintern återkomma. GHa det fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingmarie!
      Tack, ja det blommar fint nu, får gärna fortsätta ett tag till, tills tulpanerna och narcisserna är på tur. Det är riktigt kallt, men cyklar man så håller man värmen. Idag var det helt ok väder, trots blåst. Vi får se vad det blir imorgon. Kanske får plantera mina dahlior imorgon. Det är varmt och skönt i växthuset.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  5. Hej Marika! Vilken härlig bild på dig i lökhavet :)
    Visst är det kallt, men det finns ju ändå så mycket fint att glädjas åt. Blåsipporna till exempel som du skriver blommor extra länge år. Så söta!
    Jag blir imponerad av dig som cyklar på trots blåsten. Jag har ännu inte plockat fram cykeln. Skyller på blåsten...
    Jag hoppas verkligen kunna gå och simma i utomhusbassängen på badhuset i sommar iaf. Saknar min simträning så mycket! Men tills dess får jag fortsätta med den alternativa träningen här hemma med hantlar, gummiband och promenader. Ha det gott! /Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!
      Ja absolut det finns massor att glädjas över, men lite värme skulle inte skada. Jag tog fram cykeln när isen och snön försvann från cykelbanorna i februari, och har cyklat i princip varje dag sedan dess, inte i spöregn dock. All träning är bra.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  6. Hvor er du dog aktiv med motionen, og cykling er hårdt i modvind. Håber du får glæde af vaccinationen, selvom det nok ikke var den du selv ville vælge, men måske åbner der sig nye muligheder når du er færdig med den sidste sprøjte.

    Fantastiske billeder du viser af alt hvad der blomstrer hos dig - og hele det blå blomster-tæppe ved kirken er jo bare dejligt! På trods af kulden og den hårde vind kan man vel bare glæde sig over sådan et syn.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det är så konstigt att olika länder gör olika beslut om vaccinet, det skapar oro. Får hoppas att det går bra ändå. Blev alldeles förvånad över blomsterhavet vid kyrkan, brukar inte gå på den sidan, men cykelbanan går där. Det var tur, så jag fick se det vackra. Det är soligt och fint, idag ser det inte ut att blåsa. Det blir en fin dag.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  7. Den där lökbacken är ju helt ljuvlig! Bra du tog en paus, stannade upp och njöt - vi har så mycket fint i det lilla runt oss.

    Vaccinet - det är väl bara eller i huvudsak unga människor som drabbats? Det skulle bli kaos gissar jag om vi alla ska kunna välja vaccin.

    Cykla är bra och även om inte turen är så lång så är den bättre än ingen tur... Jag har en sträcka här där det alltid blåser. Och ofta har det känts som att jag hade motvind när jag begav mig ut och att vinden sen påpassligt vände till jag vände tillbaka :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Det är otroligt vackert, stannade till där idag också. Jag tycker det hade känts bättre att få ett annat vaccin, de hade två sorter. Det är riktigt skönt med cykelturerna, skall nog skaffa en ny cykel så jag inte behöver kämpa så i motvind. Ibland känns det som att vinden kommer emot en hela tiden.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  8. Hei Marika.
    Godt du har fått vaksine. Men det hadde jo vært godt å kjenne seg trygg:-) Vi har også fått den første, og her det jo foreløpig stopp med Astra Zeneca.
    Det er nok greit å ha nett over krokusen, det er så ergerlig å oppdage at de er spist:-)
    Skjønner godt at du måtte sette deg ned og nyte utenfor kirken.
    Ha en fin dag/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eirin!
      Ja det känns lite tudelat, bra med vaccin, men lite tråkigt att det blev Astra som är stoppat i både Norge och Danmark.
      Nätet får ligga kvar på mina krokus men i år har de fått vara ifred för rådjurena.
      Det var så fint med alla vårblommor, bäst att njuta medan de blommar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  9. Våren verkar har kommit långt, trots det dåliga vädret. Snart är u ikapp mig!
    Har hört fler i Sverige klaga på hårda vindar.
    Här har det varit en salig blandning, inkl blåsigt.
    Grattis till sprutan!
    Skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja det är riktigt fint och en massa vårblommor som blommar, trots kyla och blåst. Tack, det känns lite tudelat med sprutan, glad att ha fått den första men lite oroligt samtidigt. Hoppas det går bra.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Hoppas du mår bra efter sprutan. Fler & fler som fått nu det känns ju bra. Jag har oxå fått en leverans av dahlior som jag planterat.
    De menar väl att hortensian blommar på fjolårsskotten tänker jag :) KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Jag kände av både feber, frossa och huvudvärk, efter sprutan och ont i lederna, så dagen efter höll jag mig hemma, men sen gick det ok igen. Vi får hoppas att allt går bra och att det vänder snart med smittan. OK, får hoppas att det blir blommor i år på den, hortensior är så fina.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Tillykke med vaccinationen, det går jo mod lysere tider når vi alle er vaccinerede, men her i DK kommer det til at tage lang tid før vi alle er der.
    Hvor er du flittig med at cykle - jeg gør det også - men pt. kun ca. 11 km hver dag.
    De smukke krokus og blåsippor er så skønne og foran kirken er det helt vidunderligt smukt.
    God ny uge til dig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack, vi får hoppas att det går mot ljusare tider, det kommer oroande rapporter lite då och då om ökad spridning. Kände att jag behövde röra på mig mer än mina promenader, så när det gick att cykla igen, fick det bli lite längre sträckor, 11 km är inte dåligt. Det var en vacker syn vid kyrkan, och i trädgården har det blommat fint ett tag nu. Men så har vi fått snö igen, hoppas de klarar det.
      Ha en fin ny vecka /Marika

      Radera
  12. Åh har du fått vaccin! Härligt! Gratulerar...jag får nog vänta några månader till tyvärr. Fortsätter hålla mig lite isolerad :)
    Härligt med allt som gror i ditt växthus, ja nu får nog våren sätta igång snart...
    Vårkram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja, det gick snabbare än jag hade trott. Skönt när vi fått den andra också, och kan röra oss lite friare.
      Mina sådder kom upp väldigt snabbt, får plantera om mina zinnior, de växer snabbt. Våren ser ut att dröja ett tag, i natt har det snöat igen.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Der er gang i væksterne både i haven og i drivhuset. Dine anemoner og krokus er flotte. Heldigvis blomstrer de over lang tid i det kølige vejr, vi har i øjeblikket.
    Jeg forstår godt, du måtte sætte dig på bænken og nyde det smukke blomstertæppe ved kirken.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Nu tycker jag synd om alla fina vårblommor, vi har fått snö igen inatt. Hoppas de tar sig en gång till.
      Visst är det fint vid kyrkan, är så glad att jag tog den vägen så jag fick uppleva allt det fina.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  14. Kulden er da godt for lidt, men det ville nu være dejligt med lidt rigtig forår.
    Du har godt gang i den i drivhuset, vi har også en del som skal ud, men tør heller ikke sætte det ud endnu.
    Sikke et dejligt sted i kom forbi på cykelturen, og sange passer så fint:-)
    Vi kan heller ikke selv bestemme hvilken vaccine vi vil have, men det er nok også det bedste. Vi regner med snart at få indkaldelse.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Kölden blev till snöoväder i natt. Nu är det blött och snön smälter. Tror de fina vårblommorna har svårt att resa sig en gång till. Växterna får stanna kvar i växthuset tills det blir varmare väder.
      Det var en skön cykeltur i solen trots att det blåste ganska mycket. Bänken är på en fin plats, mitt i alla fina vårblommor, fick tassa på tå för att inte trampa ner några blommor. Känner mig lite orolig för just Astras vaccin, eftersom det är stoppat i både Norge och Danmark. Jag får hoppas på det bästa.
      Ha en fin ny vecka /Hälsningar Marika

      Radera
  15. Hej Marika!
    Vad härligt att du har fått sprutan då börjar livet så småningom återgå lite mot det någorlunda normala hoppas jag.Vilken underbar vy som mötte dig när du var ut på en cykeltur inte alls konstigt att du stannade och tänkte på låten den passar verkligen så väl in.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja det känns som en start mot ett normalare liv, då man kan träffa andra människor igen. Visst är det fint med alla vackra vårblommor. Finns så många platser där det skulle vara perfekt med lite vårlökar. Det var riktigt vackert.
      I natt fick vi snö, men den försvinner hoppas jag.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  16. Good evening dear Marika,
    What a beauty there is to see in your garden. It must be wonderful to get the springfeeling inside the greenhouse. I have no space for one. I can imagine that you had to take a seat to see the beauty around on your bike tour. Don't worry to much about the vaccin. I've had it too at thirsday and nothing went wrong. We should not think about things that went wron during the vaccination of the few mentioned in the news all the time. Think about the 16.000.000 that had it already and did not have any problem at all. If I rejected to get one I would end up at the end of the list to get an other one. I think we in Holland are getting a passport after having the next vaccination and we vaccinated get more space and freedom to get back to normal live again.
    Have a wonderful evening and don't forget to enjoy the flowers.
    Rosehugs Marijke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Good morning Marijke!
      Thank you, it was very beautiful with all springflowers, then we got some snow again, and I don´t think my crocus will rise anymore. But I have enjoyed them this season. I love my greenhouse, and the plants grow well inside it.
      Thank´s, I try not to worry, but then I see some news and my thoughts are starting again. They are planning a vaccination passport here too, so it would be nice to get to visit my relatives in Helsinki, soon.
      Have a lovely day / Hugs Marika

      Radera
  17. Mine favoritter i dette indlæg er billederne af løgtæppet ved kirken. Sådan tager de sig allersmukkest ud. Jeg har også fået mit første stik, dog med Pfizer. Det er den, man får, når man ikke er helt ung længere.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Visst är det alldeles fantastiskt vid kyrkan, är så glad att jag fick se det. Är sällan på den sidan om kyrkan. Vi får hoppas att det går bra med våra vaccin, i Sverige gör man lite tvärtemot alla andra nationer känns det som.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  18. Lökbacken var ju verkligen fantastisk! Förstår att du satt där en bra stund och bara njöt i stunden!

    Hos mig har nog krokusarna givit upp för i år, men de var verkligen fina bra länge.

    //Trädgårdshälsningar
    Lillianna

    www.pinktownroses.wordpress.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillianna!
      Ja, det var en vacker syn, med alla lökväxter i blått och vitt. Mina krokus är förvånansvärt fina fortfarande trots flera snöoväder.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  19. Marika!
    Så härliga vårbilder! Det blev en lång blomning på både vårlökarna och blåsipporna den här våren. Även här har vi fått första 'sprutan'. Jag fick Pfizer vaccin men maken AstraZeneca. Nu ser vi fram mot att få krama barn och barnbarn om några veckor och att ha lite fest med goda vänner. Cyklar gör vi här också. Njuter av allt vi ser och känner dofterna från.
    Fortsatt trevlig helg!
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!
      Visst har vi fått njuta länge av alla vårblommor, och det är inte slut ännu. Både krokus och blåsippor blommar fortfarande. Man hinner njuta av omgivningarna på ett annat sätt när man cyklar, riktigt skönt. Det skall bli skönt att kunna röra sig friare, utan att oroa sig för smittan.
      Ha en skön söndag /Marika

      Radera