fredag 23 april 2021

Vårens färger.

 Våren kom av sig, vi hade de mest ljuvliga varma dagar, och så kom kylan och snön. Inte så kul, men det blir bättre. Snön är borta men det blåser kalla vindar. I trädgården märks det ingen skillnad. Det blir fler färger som visar sig, dag för dag.

Det rosa får den fina magnolian stå för, den finns nere i centrum, och blommar så fint.
Där står också de fluffiga rosa körsbärsträden i en park.
Igår var marken täckt av snö, idag är den borta och vitsipporna tittar fram i en liten skogsbacke i närheten. På framsidan av huset blommar Fagertrav, en växt som jag fick en tuva av för många år sedan. Arabis caucasica, den är först ut efter krokusen på solsidan, och doftar riktigt gott.
I min trädgård är vitsipporna på gång, har bara hittat en som slagit ut än så länge.  De vita vårlökarna trodde jag var Morgonstjärna men tror det är något annat.
Det blåa har blåsipporna stått för, och de blommar fortfarande, men nu börjar pärlhyacinterna och porslinshyacinterna ta över. 
Det är bara en viva som blommar än så länge, den har vuxit sig riktigt stor, skall nog dela den och flytta på den. Backsippan ser ut att trivas bra. Brukar få skaffa nya, men hoppas givetvis att den trivs.
En persikofärgad backsippa och en Julros som skiftar i gult, den har många blommor till skillnad mot de vita som bara får några få blommor per planta. Den riktigt gula färgen får jag vänta på ett tag till, forsythian slår snart ut och påskliljorna är i startgroparna.
Idag har det blåst kalla vindar, det blev ingen cykeltur, bara en kortare promenad. Himlen är blå och fin med vita moln. Lönnen har stora knoppar. På gatsidan på staketet är min alpklematis lika frodig som den brukar. Den är full av knoppar, så den kommer att vara riktigt fin i år igen.

Den 20.4 2011 skrev jag mitt första blogginlägg.  Våren är här.  Det var inte så mycket mer än det. Men under 10 år har det blivit många inlägg om min trädgård, och också från resor och andra trädgårdar. Har fått många bloggvänner som jag följer och som följer mig, som lärt mig mycket om växter och trädgård. och lämnar trevliga kommentarer.
Passar på att tacka er alla för det, speciellt under det senaste året har trädgården och bloggen haft stor betydelse. Tusen Tack! Marika

 Länkar till TrädgårdsFägring



48 kommentarer:

  1. Hej Marika!

    Jeg synes at den hvite blomsten ligner på Scilla siberica 'Alba'. Den vokser også her i min hage. Så vakre magnolia som blomstrer nå. Gratulerer med 10 års jubileum med bloggen din. Det er så hyggelig å lese bloggen din :)
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack, du har rätt, det är nog scilla. Magnoliorna i centrum är stora och ståtliga. Tack så mycket, tiden går fort, jag följer så gärna din blogg.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Kaunista kukintaa jo sinulla meillä ollaan vähän jäljessä mutta perässä tullaan. Sinulla on jo vuosia takana blogin pitämisessä. Minä olen vasta tullut mukaan mutta toivon yhteisen matkamme jatkuvan vielä pitkään.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Meillä oli oikein lämpimät ihanat päivät, ja sitten tuli kylmä ja lumisade. Nyt on lumi poissa mutta kylmät tuulet jäi. Minä aloitin ompelu blogilla 2009, ja sitten puutarhablogilla. Nyt on monet jättänyt blogin ja ovat Instagramilla. Minun mielestä on kiva katsoa taaksepäin blogista, mita puutarhassa on tapahtunut.
      Terveisin Marika.

      Radera
  3. Så mycket vackra vårblommor som blommar hos dig nu! Och en sådan fantastiskt fin magnolia. Här kyler havet så jag har endast sett magnolia stellata blomma här. Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingmarie!
      Tack, visst är det fint med alla blommor som avlöser varandra. Magnolian är riktigt fin, skulle gärna ha den i min trädgård. Min lilla stjärnmagnolia, växer knappt någonting. Hoppas ändå att den blommar med några blommor i år. Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  4. Det er så mange nydelige blomster, så skulle en hatt minst en av hver så måtte man hatt en enorm hage.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Tack, ja vårblommorna är fina. De är så små så de tar ingen stor plats. Magnolian och körsbärsträdet är inte från min trädgård, men de skulle gärna få vara här.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  5. Hej Marika!
    Även vi har fått bakslag men vi hann känna på hur härligt det kan vara och det kommer så klart att bli bättre framöver vi vet ju det.Så underbart med härligt fina vårblommor du har i din trädgård.Jag har också bloggat i över tio år och har samma trevliga erfarenhet och håller med om att det har varit en glädjekälla under pandemin.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja, våren kommer, men vi får vänta på värmen ett tag till. Vi blev bortskämda med riktigt varmt väder i några dagar, så nu fryser man igen i den kalla blåsten. Jag startade med min pysselblogg några år tidigare, men intresset gick mer och mer över mot trädgård, så då blev det en trädgårdsblogg.
      Ja vi får vara glada för våra trädgårdar.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  6. Til lykke med dit blog jubilæum. Det er en fornøjelse at følge din blog. Nu trodser planterne i din have tilsyneladende det kolde vejr og begynder at blomstre. Det ser smukt og indbydende ud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tusen tack Marie, uppskattar det verkligen. Växterna verkar inte bry sig om snö eller blåst, de är fina ändå.
      Tack! Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  7. Å så fin persikofärgad backsippa. Roligt att de finns i så många olika färgställningar. Favoritblomma så här års.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!
      Tack, den är fin. Gillar dem i alla färger, tyvärr stannar de inte kvar så länge hos mig, men det finns nya på växtgården.
      Den är fin från knopp till att den har blommat klart.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  8. Tillykke med de første 10 år Marika! - Og bliv endelig ved!
    Din have tager konkurrencen med stadsgartneren op på fornem vis, og du har jo så meget dejligt i haven nu. Godt sneen forsvandt så der bliver plads til de hvide anemoner og alle de andre skønne forårsblomster.

    God weekend!
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tusen tack! Oj det var snällt sagt. Våren är fin när så mycket nytt tittar fram. Snön försvann men kylan blev kvar, är mest inne i växthuset, där är det varmt och skönt.
      Trevlig helg /Hälsningar Marika

      Radera
  9. Tillykke med dit blogjubilæum, det er altid skønt at læse med hos dig, og vi har vist kigget med hos hinanden i rigtigt mange år.
    Ja, kulden har lidt svært ved at slippe taget, men solen skinner de fleste dage. Dejligt at du også har masser af forårsblomster i haven og de lyserøde træer er vidunderlige.
    Ha' det godt.
    Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack så mycket. Ja din blogg är en av dem jag följt med allra längst, finns alltid något vackert att njuta av. Solen har visat sig också hos oss länge nu, kylan och blåsten blev kvar efter den senaste snöstormen, men växterna trivs ändå.
      Magnolian och körsbärsträden är så fina i centrum.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  10. Grattis! Ja 10 år går fort när man tittar bakåt :) Och det är ju en av de roliga sakerna med bloggande - alla möten.

    Visst är det Scilla siberica 'Alba' som du har där. Det är en lök som jag skattar väldigt högt. Ornithogalum som morgonstjärnan tillhör är senare och i sig väldigt vackra lökar. Men nuförtin flyttar jag ut dem i ytterkanterna av buskage för här sprider de sig hur glatt som helst.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Tack ! Visst är det så. Jag har nog petat ner lite lökar här och där, och en himla massa morgonstjärna som jag fick av dottern, men de kommer senare. Kul med lite överraskningar. Hittade en rosa scilla också, som jag glömt bort. Scilla Bifolia Rosea. Det verkar vara ett bra år för alla små vårlökar, de blommar riktigt fint.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  11. Hej Marika, wandelen is ook fijn, op de fiets is het nu wel koud. Het was hier ook zonnig maar wel met een koude wind. De magnolia is wel mijn favoriete bloeiende boom. Ik geniet dan ook van jouw foto's. Van de overige foto's ook. Fijne zondag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Thank you for your kind worlds. We still have a cold wind and I long for the warm weather. Meanwhile I spend more time in the greenhouse. Magnolia is a favourite for me too, I have a smaller in my garden, but it has no flowers yet.
      Hope you have a lovely sunday /Regards Marika

      Radera
  12. Selvom der blæser kolde vinde og ind imellem falder sne, er der mange dejlige forårsblomster i din have.
    Tillykke med den runde fødselsdag. Det er mange gode blogindlæg, du har beriget os med i de 10 år. Det vil jeg gerne takke dig for.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja, växterna verkar trivas bra i det svalare vädret, och jag får njuta av dem längre. Tusen tack, så fina ord, jag njuter att få läsa dina blogginlägg.
      Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

      Radera
  13. Grattis till 10-åringen!
    Härliga vårbilder, nu är du snart ikapp mig!
    Skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Stort tack! Vårblommorna är fina trots att det är riktigt kallt och blåsigt. Det dalade lite snöflingor igår igen.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Hej Marika,

    Så härligt at se magnolia- och körsbärsblom.
    Nej nu är det ingen härlig vårkänsla ute inte, men man kan ändå se att växterna är mindre bekymrade över det än vi. Sakta men säkert tittar de upp ur marken eller påbörjar blomningen.
    Backsippan är lite svårt här med, har en blå som jag haft i evighet men alla andra jag försökt med har försvunnit efter något år.
    Grattis till 10 år!

    Ha en fin vecka! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Magnolian är så fin, blev lite överraskad av att den blommade redan. I trädgården verkar inte växterna bry sig om att det är kallt. Jag njuter i växthusvärmen. Det är lika med mina backsippor, får köpa nya, för plötsligt finns de inte kvar. Tack så mycket.
      Detsamma till dig /Marika

      Radera
  15. Hei Marika.
    Gratulerer med 10 år! Takk for mange fine innlegg i den tiden vi har fulgt deg.
    Vi har nok noe av det samme været her, så våren er litt satt på vent.Mye fint som blomstrer hos deg nå.
    Vi får håpe på varmere vær i mai:-)
    Ha det godt/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eirin!
      Tusen tack, tiden går fort. Våren har verkligen tagit paus, det är ingen värme ute, men är glad för solskenet.
      Ja, vi får hoppas att det blir varmt i maj.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  16. Hjertelig tillykke med de 10 år :-)
    Foråret lader godt nok vente på sig, men du har alligevel masser af fine farver i haven
    Det er utroligt, at din Magnolia holder til sne og kulde, vi har haft lidt frost i nat og jeg kan se, at blomsterne på Stjernemagnolien hænger, jeg håber ikke de er gået helt til.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Tack så mycket! Trädgården och växterna ser inte ut att bry sig att det är kallt. Magnolian finns i centrum, min lilla stjärnmagnolia har inte börjat blomma ännu. Knopparna är ganska små fortfarande. Vi har också kallt, men tror att den värsta blåsten har försvunnit.
      Ha det fint /Hälsningar Marika

      Radera
  17. Grattis till de tio åren, visst har de betytt mycket mer än man kunnat ana?
    Härligt att både magnolia och körsbär blommar så fint i din närhet. I min trädgård har de stannat upp, men jag ska kika hur det ser ut i Kungsträdgården när jag åker in till stan ohm en stund. Ska få första sprutan idag.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tack, så mycket! Tiden går fort, min pysselblogg är några år äldre. Blev överraskad att både magnolia och körsbärsträden blommade, men det var nog för att det är så kallt. Det är antagligen helt rätt tid. Har bara sett Kungsträdgården med alla körsbärsträd i blom, på TV, det måtte vara en upplevelse. Grattis till sprutan, hoppas allt går bra.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  18. Hej Marika!
    Grattis till 10 år som bloggare. Tänk vad tiden går ändå.
    Som vanligt bjuder du på vackra bildkollage. Blommande magnolia, så vackert. Jag hoppas dom inte farit illa av senaste dagarnas kalla nätter med minusgrader.
    Tycker det kommit så långt hos dig jämfört med hos mig. Men, vi har en skuggig trädgård så det är nog därför. Vilken ljuvligt fin backsippa. Dom brukar vara lite svåra men har kommit upp under flera år hos mig. Har samma färg som du. Hade en röd men den klarade sig inte. Hade också vita men dom kom upp under ett par år sedan försvann dom också.
    I helgen har jag i varje fall skolat om alla chili och paprika för andra gången. Dom ser väldigt kraftiga och fina ut så jag har gott hopp om härlig skörd i höst., men först ska vi ha vår

    Önskar dig en fortsatt fin vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack så mycket! Ja, ibland undrar man hur fort tiden går.
      Magnolian var verkligen fin, har inte cyklat förbi på ett tag, det har varit riktigt kalla vindar. Har samma erfarenhet som du med backsipporna. Min första var också vit, och stannade i några år, sedan dess har jag köpt nya, som funnits kvar i några år, och sedan är de borta. Jag har planterat om mina tomater, väntade länge med att så. Det brukar alltid bli platsbrist här inne. Paprika lyckades jag inte särskilt bra med i år, har några plantor. Chili brukar jag få av dottern, så det har jag inte sått. Det har blivit fler perenner, och de får klara sig i växthuset. Tror det skall gå bra, får investera i en värmefläkt till nästa år.
      Ja, nu får vi hoppas att våren kommer med lite värme.
      Ha det fint!
      Kram, Marika

      Radera
  19. Hej Marika
    Hjertelig tillykke med de 10 år :-)
    Så mange skønne billeder du har taget! Men våren er lunefuld, og vi har både haft iskolde og lune dage.
    Ha det godt, hilsner fra Gitte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gitte!
      Tack så mycket. Vi har också haft riktigt kallt ett tag nu. Hoppas verkligen att värmen kommer tillbaka. Kanske kan jag ta en cykeltur idag, det ser inte ut att blåsa.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  20. Härligt! Grattis! Hoppas det blir 10 år till :)
    Ja det är sååå kyligt ute och våren står stilla. Hoppas på lite mer värme nu när sköna maj kommer...
    KRAM från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack för det. Igår var det lite varmare, så det blev lite fixat i rabatterna och fika på altanen. Det var ett tag sedan, har varit alldeles för kallt för det. Vi får hoppas att sköna maj blir skön.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  21. Mye fin vårblomstring. Hvitveisen er kommet her i hagen også, men ingen er foreløpig sprunget ut, går og venter. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Nu har det varit några varmare dagar, så det blir nog fler vitsippor som öppnar sig. Gulsipporna har kommit ganska långt också.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  22. Hej Marika, tack för att du hör av dig till mig efter så lång tid. Vilken praktfull blomning du har i din trädgård. Men visst är den långvariga kylan trist. Med önskan om bättre tider och en fin sommar.
    Kram Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger!
      Blev så glad att du hade skrivit ett blogginlägg, brukar gå in där och se på dina fina rosor. Våren har varit kall hos oss, krokusarna blommade länge och jag väntar på påskliljor och narcisser. De senaste dagarna har varit en aning varmare, så kanske det blir bra till slut.
      Tack, önskar dig detsamma.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  23. For me, it's like going back ... and this early spring is a time that I love. What hopes, what discoveries! Obviously, the vagaries of the weather sometimes dampen our enthusiasm, but we know that the good weather will return. Your pink magnolia is like an explosion: I love it!
    Have a good day

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      I love spring with everything starting to grow again. The lovely flowers and to enjoy being in the garden again. It has been quite cold, only a few warmer days. But it will change. This magnolia is in the citycenter, I wish it was in my garden.
      Have a lovely day /Marika

      Radera
  24. Bellissimo complimenti! Anche qui il clima è pazzo, come da te, prima molto caldo poi neve e gelo. Ora piove da giorni e non è caldo...

    Poco male, ti auguro un ottimo fine settimana :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gabriel!
      The weather has been real aprilweather, You never know if the weather will be sunny, cold snowy or stormy. We have had it all, now may begins with warmer temperature, I hope it will be a nice month. The plants doesn´t seem to mind, they flower much longer.
      Have a nice weekend /Marika

      Radera