lördag 8 maj 2021

Vårgult.

 Vi har fått en hel del regn sedan förra inlägget, men idag har det varit en helt fantastisk dag. Har jobbat i trädgården och planterat mina dahlior i stora krukor. Det var också en behaglig temperatur, att jobba i. 

Det är mycket blått och vitt och gult i rabatterna. Påskliljorna har slagit ut, men ser inte till narcisser och tulpaner ännu. 
Gulsipporna har slagit ut och pärlhyacinterna blommar för fullt. Hyacinten och scillan är från dotterns trädgård.
Har en ljusgul Helleborus som har blommat länge, och den är riktigt fin fortfarande. Den Japanska gyllenlönnen står kvar i växthuset, skall ställa ut den när det blir lite varmare. Tulpanerna har stora knoppar och det kommer att bli så fint när de slår ut. Mahonian i gavelrabatten har precis börjat blomma.
Alpklematisen har inte slagit ut, men det kommer att bli en syn, när alla knoppar blir till blommor. Såg för första gången förra året att det fanns rödaktiga knoppar mitt i, blommorna blev vita. De röda har blivit flera i år. 
I gavelrabatten har jag haft problem med att hitta växter som trivs. Det har jag inte längre.  Ser ut som att nävorna trivs alldeles utmärkt och tuvorna blir bara större.  Den purpurfärgade vincan gillar jag och den skulle gärna få sprida sig lite mer, men den är inte lika villig till det som den blåa. 

Förra året flyttade jag bort alla pioner från denhär rabatten, Det blev för skuggigt för dem, de har inte blommat på många år, ja ända sedan jag planterade dem. Rabatten ligger i skuggan av två stora lönnar och en ek, men vill gärna plantera något i den bortre delen.  Tar gärna emot tips på buskar eller växter som trivs i ett skuggigt läge.  Kan jag plantera buskar, som Azalea eller Rhododendron här?

Ha en trevlig helg! Marika

28 kommentarer:

 1. Hej Marika!

  Så fint det er med lysegule og lysegrønne fargetoner som det er nå. Din mørke lilla vinca har en nydelig farge, og det er jo godt at den ikke sprer seg like mye som den blå.
  Rhododendron kan vokse i litt skygge, men azalea må ha mer sol.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Det är sköna gröna och gula färger, gillar speciellt lönnens vackra blommor. Har Vincan i vitt också, den sprider sig inte heller som den blåa. Tack för dina råd, om växterna.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 2. Hej Marika
  Hvor er det smukke billeder. Blåt og gult hører våren til. Din vinca er smuk i lilla - min er mere blå.
  Lige som hos dig har vi også fået meget regn, men i dag har vejret været så flot!
  Mange hilsner til dig fra Gitte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gitte!
   Tack så mycket, ja vårens färger är fina. Den lila Vincan är fin, har den i vitt också. Den blåa brukar jag få rensa bort, så den inte sprider sig för mycket. Idag hade vi en skön trädgårdsdag det var ett tag sedan. Ingen blåst, ingen kyla, det blev en härlig dag.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 3. Ja, det er vår i svenske farver - og det er bare smukt!
  Dejligt du har fået gang i dit bed ved gavlen. Geranier kan gro næsten overalt, og jeg holder meget af dem. I dit skyggebed under store træer kan du sikkert lave et fint surbundsbed med Rhodondendron osv. men det har jeg ikke meget forstand på, for der skal du jo nok arbejde med jorden først. Af stauder er Hosta, Heuchera og Tiarella vældig gode i skyggen ligesom mange Euphorbia, og hvad med Hortensia og dejlige bregner?

  God fornøjelse i det fine forårsvejr!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Visst är vårens färger riktigt fina. Är riktigt glad att nävorna trivs på gaveln, det blir ganska torrt där, så det är inte mycket som trivs. Tusen tack för dina växtförslag. Har både heuchera och hosta i den nya delen av rabatten så det passar bra in. Hortensia skall jag prova och titta närmare på de övriga.
   Tack detsamma, det var en skön dag i trädgården idag.
   Hälsningar Marika.

   Radera
 4. Nu sker der ting og sager i din have. Sidst på dagen i går havde vi pludseligt det smukkeste forårsvejr. Jeg havde helt glemt, hvor vidunderligt det er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Vi hade också ett fantastiskt trädgårdsväder igår, ingen kyla men heller inte för varmt. Det är härligt nu.
   Ha en skön söndag /Marika

   Radera
 5. Tack för trevlig trädgårdsvandring!
  Så kul att se hur långt våren kommit nu.
  Här har också varit väldigt torrt ett tag, men så fick vi lite regn och det gjorde gott för trädgården.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Våren är lite fram och tillbaka hos oss, idag är det mulet och svalare väder igen. Regnet gör gott och den kommande veckan skall det bli varmt.
   Ha en skon söndag du med.
   /Marika

   Radera
 6. Fine vårfarger! Purpurfarget vinca har jeg ikke sett før. Den var fin. Rhododendron, Hosta, Astilbe, Geranium phaeum, Luzula nivalis, hasselurt og bregner vil sikkert trives der. Ha det godt!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   Tack, visst är det fint med alla vårblommor. Blev så glad när jag hittade den vincan, har den i vitt också. De är inte lika villiga att sprida sig som den blå, men den sprider sig för mycket hos mig. Tusen tack för alla bra tips, skall göra mig en lista på allt och sedan besöka plantskolan. Brunnävan har jag hemma i en annan rabatt, så den kan jag prova med en gång. Tusen tack.
   Ha en skön söndag /Marika

   Radera
 7. Hej Marika,

  Så mycket fint som börjat blomma hos dig och din alpklematis ser ut att bli magnifik. Ser att du fått flera bra förslag till vad du kan plantera i skugga, men mycket beror ju på hur skuggigt det är och vilken jord du har. Tror att de flesta rododendron och hortensior blommar bättre om de åtminstone får lite sol. Är det riktigt skuggigt kanske du ska försöka hitta någon med fina blad, det finns ju t ex flera rododendron som har det, så det inte bara hänger på blomningen.

  Ha det gott! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Tack, ja det är vackert nu. Var faktiskt lite besviken på alpklematisen i början, den blommade så snabbt över och blommorna är ganska intetsägande, men med de mängderna blir det en upplevelse. Har tagit bort lite grenar för att det skulle bli mera sol i rabatten, men när löven spricker ut, så blir det ganska skuggigt. Tack för dina goda råd, kanske får göra ett försök med några växter och se hur de trivs.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 8. Så vårigt och fint i din trädgård! Hoppas dina pioner kommer igång och blommar nu...jag har stora knopp i mina nu. Längtar!
  Ha en fortsatt fin söndag och ha det gott...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Tror inte att de jag flyttade kommer att blomma i år, men de andra som jag har sedan tidigare hoppas jag gör det. Har bara en tidig sort som har en knopp, de andra blommar först i juli. Piondoft och de vackra blommorna är så ljuvligt.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 9. Ljuvlig färgskala Maribel! Plantera ut dahliorna - mina är förgrodda men har inte visat sig ovan jord tror jag. Trots en sen vår känns det som jag ligger efter trots allt. När jag ser din alpklematis i knopp så saknar jag min vita som dog och försvann oerhört.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Tack, det är fina färger nu. Jag planterade dahliorna i krukor, de står och väntar i växthuset. När tulpanerna har blommat över får de flytta in i de stora blomlådorna. De får bo i krukor tills dess. Alpklematisen har jag lärt mig att uppskatta mer och mer för varje år, den verkar slå rekord i antal knoppar i år igen.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 10. Hej Marika!
  Hos dig är våren verkligen på full gång. Och nu ska det dessutom komma värme och regnet (som jag antar har kommit hos dig också) har nog gjort susen. Oj vad det kommer att slå ut. Läser om din gula Helleborus som blommat länge. Mina Helleborus har blommat ovanligt länge den här våren (har bl.a. också en gul). Vet inte om det beror på att det varit så pass kallt. Men det är bara att tacka och ta emot.
  Mina pioner har hamnat i skuggan då träden i skogsbacken bakom vår trädgård blivit så höga. Och jag märker samma sak som du, dom blommar inte alls så mycket längre. Däremot trivs mina rhododendron och azaleor som bara har sol på morgonen och en stund på förmiddagen. Men dom är ju så etablerade så det kanske är därför. Svårt det där med skuggväxter. Hoppas du hittar några.
  Önskar dig en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Ja, det har kommit en hel del regn, och idag, var det ett riktigt åskväder, det blev hagel och störtregn. Efteråt blev det sol och varmare väder. Regnet var bra, det har varit ganska torrt. Ja, det är många växter som blommar längre än vanligt. Jag tror att jag kommer att få se pionerna blomma efter ett tag, men inte i år. De har överlevt flytten. Skall fundera ett tag vad det skall bli i min skuggiga rabatt. Har fått en hel de förslag så det blir nog bra.
   Ha det fint /Kram Marika

   Radera
 11. Der er gang i blomstringen hos dig. Mahoniaen har fine blanke blade, som slet ikke ser svedne ud oven på vinteren. Af planter til dit skyggebed kan jeg foreslå Helleborus, Acanthus, Hosta og og Rodgersia.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Ja det blommar fint lite överallt. Mahonian är riktigt vacker, fina blad och både blommor och bär är fina. Tack för dina förslag till växter. Rodgersian och Acanthus har jag ingen erfarenhet av, men de är riktigt fina. Hosta skall jag prova och Helleborus trivs bra i en annan del av rabatten.
   Tusen tack. Ha det bra /Hälsningar Marika

   Radera
 12. Hei Marika!
  Nå begynner jeg å tro på våren. Både ved å se på bildene dine og at temperaturene begynner å stige. Har begynt å bære ut planter. Kanskje kal jeg tørre å bære ut noen dahliaer i morgen. De begynner å bli ganske høye i drivhuset. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Ja, vi får hoppas att våren och värmen är här nu. Mina dahlior kom sent i krukor, så de har inte vuxit så mycket. De hamnar inte på sin plats förrän tulpanerna har blommat klart, så det tar ett tag.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 13. Hej Marika!
  Så långt våren har kommit hos dig och så mycket vackert som blommar.Även här har det regnat och det var så välkommet luften fylls av en härlig renhet från all pollen och växterna behöver det.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Ja, och nu verkar värmen ha kommit också. Det var både blixt och dunder och hagel igår, men efter det blev det varmt. Har varit inomhus i några dagar på grund av ryggen, och nu har allt exploderat därute. Så fint.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 14. Så vårlikt och fint du har din trädgård!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingmarie!
   Tack så mycket. Våren är fantastisk.
   Trevlig helg /Marika

   Radera