fredag 14 maj 2021

Värmen kom äntligen.

 Vi har haft både åskväder, störtregn och hagel, och efter den explosionen kom värmen. Var inomhus i några dagar på grund av min rygg och när jag kom ut igen var det en ny värld. Det var grönt och en hel del knoppar hade slagit ut, som tulpanerna, och den stora alpklematisen vid framsidan av huset. De rödskiftande knopparna har också blivit rödskiftande blommor.

Såhär ser det ut när man kommer in till trädgården hos mig. En lång rad med blomlådor längs med altanen. Nu är de fulla med tulpaner, påskliljor, narcisser och allium. När de blommat klart blir det dahliorna som hälsar välkommen.

Kan inte vara missnöjd med blomningen. Tar upp lökarna och torkar dem när de blommat klart och sedan putsar jag dem innan det är dags att plantera dem igen. Tycker att de håller längre, men det kan vara inbillning. Jag kan inte lämna kvar dem för då har jag inte plats för dahliorna.

Färgerna kommer i sektioner i de totalt fyra blomlådorna, som maken byggt. Till nästa år skall jag försöka hålla igen på färgerna och flytta de lila till en annan blomlåda. Det blir inte lika många tulpaner där i år.

Värmen de senaste dagarna gjorde att allt sprack ut på några dagar. Spireahäcken är vit och fin. Vattentunnorna är fyllda till gränsen. De svämmade över då vi glömt att ställa upp fliken på stupröret. 
Krikonträdet blommade vackert vitt i en eller två dagar. Har planterat en alpklematis och en summersnow som klättrar upp i det, så kommer den att vara vit ett tag till. Magnolian växer inget, men är glad att den blommar. Några galningar har sågat ner tre stycken Magnoliaträd i en park i centrum, man blir både ledsen och arg. 
Blommorna på krikonträdet dalar ner väldigt snabbt men det är också fint, det blir vitt på marken av alla kronblad. Jag har städat mitt krukförråd och målat insynsskyddet bakom växthuset. Samlade ihop två sopsäckar med krukor som jag inte har behov av. 
Narcissen Thalia har slagit ut i min "lund", den är så vacker, känns som att både påskliljorna och narcisserna blommar extra fint i år.
Pärlhyacinterna och Gullvivorna blommar för fullt. 

Dotterns ankor har fått ett nytt hem, som behövde målas. Hon vet att jag gillar att måla, så jag hjälpte naturligtvis till. Lite bökigt med en rygg som inte är helt ok, men vi fick det klart.
I en sluttning bakom ankhuset hittade jag de fina dubbla vitsipporna, hoppas att huset inte skymmer dem i fortsättningen. De blommade riktigt fint.  Letade efter en grön som hon har på samma ställe, men den har kanske blommat över. 
Vi grävde upp en stor del av en rabatt hos henne i höstas, och satte en massa lökar. Det blev en fin blomning och alla perenner som vi planterade kommer också upp. Så får vi se om vi fick upp all kvickrot. 

Idag har jag flyttat en hel del tomater till växthuset, så får jag hoppas att det inte blir kallt.
Ha en trevlig helg!

Marika
39 kommentarer:

 1. Hej Marika
  Det er utroligt smukt at se de mange blomster i din have.
  Jeg håber, din ryg snart får det bedre, det er ikke nemt at være aktiv i j haven med en dårlig ryg.
  Her har vi også haft voldsom regn, men haven er glad :-)
  Ha' en fin weekend

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gitte!
   Tack, njuter fullt ut själv, det är en härlig tid med allt som blir grönt och alla vackra blommor.
   Tack, den känns bättre, det är en balansgång med vad man kan göra och vad man skall göra. Det är inte bra att sitta stilla heller. Det blir säkert bra.
   Igår var det fint på förmiddagen, sedan kom regnet, men det gör inget. I växthuset är man torr.
   Tack detsamma /Hälsningar Marika

   Radera
 2. Hej Marika!
  Du har så mye fint i hagen din. Det er jo smart å ta opp tilipanene etter blomstring. De er så vakre med alle de fine fargene dine har. God bedring med ryggen!
  Ja, nå holder det med regn, men her skal det regne mer fremover. Det er visst ingen mellomting med været.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Tack så mycket! Färgerna är kanske lite för blandat men tar bort de lila till nästa år, de såg mörkare ut på paketet.
   Tack, det blir nog bra bara jag är försiktig. Det är friskt och fräscht efter regnet, och ja det kunde vara sol på dagarna och regn på nätterna. Men vi har haft några riktigt varma sköna dagar.
   Trevlig helg! Marika

   Radera
 3. Nej misfornøjet kan du umuligt være. Tværtimod har du al mulig grund til at nyde synet af blomster planter, der grønnes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Tack, jag är så nöjd med allt som blommar. Känns som att allt blommar så fint i år. Jag njuter av allt till och med regnet.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 4. Så vacker blomning ni har i era trädgårdar nu :) Det kommer säkert upp nåt enstaka kvickrot strå men det brukar vara lättare att rensa ut dem. Undrar vad det är för människor och vad de har för nöje i att såga ner eller skada träd. Det verkar vara ett fenomen på flera ställen. Jag vet att människor skadar träd i Delsjöområdet i Göteborg till exempel. Tragiskt!

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Tack ! Våren är så härlig med allt som blommar och börjar växa igen. Det gäller att vara där och rensa så fort man ser kvickroten. Tror säkert att vi missat någon rotstump.
   Det känns så meningslöst att förstöra. Vi kan nog aldrig begripa hur de tänker som bara förstör.
   Ha en trevlig helg! Kram, Marika

   Radera
 5. Wow for en hage. Her bare regner det og er forholdsvis kaldt. Nå vil jeg ha varme og sommer så mine blomster begynner å blomstre også.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Tack! Vi hade riktigt varmt igår, men på eftermiddagen kom regnet, och det fortsätter idag. En blandning av varmt och regn skulle vara perfekt. Hoppas solen och värmen kommer till dig.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera

 6. Oh! Quelle magnifique clématite et quelle profusion! Je me suis régalée à voir le printemps coloré de ton jardin... Pendant longtemps, j'ai déterré les tulipes pour mettre les dahlias, mais les conditions de conservation des bulbes n'étaient pas optimales. Je laisse les tulipes en terre maintenant, mais je dois chaque année trouver de nouvelles places pour les dahlias... C'est le problème des petits jardins! Bon weekend.
  Oh! What a magnificent clematis and what a profusion! I really enjoyed seeing the colorful spring in your garden ... For a long time, I dug up the tulips to put the dahlias, but the bulb storage conditions were not optimal. I leave the tulips in the ground now, but every year I have to find new places for the dahlias ... That's the problem with small gardens! Have a nice week end.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Gine!
   Thank you so much ! I really enjoy the tulips, despite some colours differ with the package. I buy some new ones every year but the old ones are still blooming. It is a lot of work to dig them up but I want to have the dahlias in the same boxes.
   Have a lovely weekend /Marika

   Radera
 7. Åhh så mycket som blommar. Dubbla vitsippor, vad fint. Jag väntar på att min alpklematis ska slå ut. Det dröjer nog inte länge till. Du undrade om bänken i växthuset. Den har maken byggt efter mitt önskemål och ritning. Ha en fortsatt fin helg. Kram Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pia!
   Den dubbla vitsippan är riktigt fin. Bänken ser ut att vara riktigt praktisk. Bra att ha en snickare till hands.
   Ha en fin helg /Kram Marika

   Radera
 8. Du har verkligen en helt underbar trädgård med många fina växter! Jag blir riktigt avundsjuk. PS! Har också besvär med ryggen ibland, inte så kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingmarie!
   Tack snälla! Våren är så ljuvlig med allt som slår ut.
   Det är tråkigt med ryggen, fick problem för två år sedan, gick hos fysioterapeut och gym, så det blev bättre. Men det senaste året har jag inte haft redskap att träna. Får försöka klara mig tills jag kan börja träna igen.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 9. Hei Marika.
  Vakker blomstring hos deg nå! Kjekt å ha løkblomstene samlet, da blir det jo litt enklere å ta dem inn. Nå er det bare å nyte alt som skjer.
  Her blir det tre dager til med regn, og nå er egentlig jorda mettet..
  Ha en fin helg/Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eirin!
   Tack så mycket! Ja det blir lättare då de är på samma ställe. Det är så fint i naturen och trädgården nu, en riktigt härlig tid. Vädret blir ganska lika här, på tisdag skall det vara sol igen.
   Tack detsamma, ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 10. Välkommen härliga VÅR! Så fint hos dig!!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Tack Titti, visst är våren härlig.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 11. Så koselig det er på terrassen hos deg, fin blomstring. Jeg har også Thalia, plantet den i fjor og den blomstrer nå, veldig søt syns jeg. Nå har jeg akkurat kommet inn fra drivhuset, må se og få litt orden der. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Tack, ja det blommar överallt nu. Thalia är väldigt fin, skall skaffa flera av den. Jag har också varit ute i växthuset och försökt ordna upp därute. Det regnar idag och skall fortsätta i några dagar till.
   Tack detsamma, ha en fin kväll. /Marika

   Radera
 12. Jamen, jamen, sikken en blomstring! Alt ser så fint og forårsfrisk ud og dine tulipaner langs huset er da en fantastisk velkomst. Også Clematis og Thalia er helt vidunderlige nu. Håber din ryg snart er god igen, så du rigtig kan nyde din have i varmen.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja, det blommar överallt och regnet har gjort att det är grönt och fräscht. Tulpanerna blommar fint, några blev en annan färg än jag hade förväntat. Thalian är riktigt vacker. Det har regnat idag, så då fick jag städa och sortera i växthuset. Känns helt fel att få problem med ryggen, nu när det är så mycket att göra med alla tomatplantor, men det blir nog bra. Tack, får ta det lite försiktigt.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 13. Good morning dear Maribel,
  It's wonderful to see your garden having an explosion of color and beautiful flowers. I hope your back will be without pain soon.
  Rosehugs Marijke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Good morning dear Marijke!
   Thank you, I am enjoying all beautiful flowers. We have had rain these last days so I have managed to do some replanting in the greenhouse. I managed to put my socks on today, so it´s getting better.
   Have a nice day /Hugs Marika

   Radera
 14. När våren väl kom verkar det som den kom med en otrolig fart. Snart är ni ikapp oss här i Wales.
  En väldig blandning av sol och regn, det naturen behöver.
  Så fina tulpaner i olika vackra färger.
  Bra att du kunde hjälpa dottern med målningen.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Ja det stämmer, den kom med dunder och brak, åskväder, hagelskur och störtregn, och sen kom värmen. Tack, tulpanerna är riktigt fina, trots att alla inte blev det jag trodde jag hade köpt. Vi jobbar bra ihop, dottern och jag, och så bor hon så nära.
   Ha en skön söndag /Marika

   Radera
 15. Hej Marika!
  Du har så mycket fint som blommar i din trädgård och så fina Tulpaner.Visst börjar man undra vad det är för ett klientel som sågar ner vackra träd i en park man börjar ju undra hur det är ställt egentligen.Hoppas din rygg börjar bli bättre inte alls kul att ha ont i den vet av erfarenhet hur det är.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Tack så mycket, det är en fin tid nu. Javisst kan man undra hur det står till med dem, antagligen vill de bara en sak och det är att förstöra. Synd om träden, de var stora och dyra, vet inte om man tänkt ersätta dem. Tack, ryggen är bättre men inte bra. Klarar av att få på mig strumpor själv, Så det går åt rätt håll.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 16. Explosion var verkligen rätt ord, Marika! Otroligt så fort det gick när värmen slog till! Allt slog ut på en gång och så kom regnet och slog sönder blommorna igen :-P Åh, när man nu har längtat så länge, måste det då verkligen gå så fort att man inte hinner njuta?
  Din entré är superfin, så välkomnande med tulpanlådorna!
  Hoppas ryggen lugnar ned sig, du får träna magmusklerna så kanske den slutar trilskas.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Det har varit blandat väder, både varmt och regn om vartannat. Idag skall det börja med regn och bli soligt på eftermiddagen. Visst vill man passa på att njuta av allt det vackra. Tack, är nöjd med blomlådorna, de är det första man ser när man går ut på altanen. Tack, den har blivit bättre men är inte bra. Saknar träningen, den var mångsidig och gav resultat. Ja, det skall jag göra bara det värsta gått över.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 17. Hei Marika! Det blomstrer veldig fint hos deg, mye og variert. Her henger kulda fremdeles i. 9 grader og regn er ikke noe å rope hurra for. Håper inderlig at nattefrosten ikke kommer igjen. Har mange nye og spennende dahlia. Gleder meg veldig til å se dem i blomst. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Vi har haft några regniga dagar och den riktiga värmen är inte kvar. Har flyttat ut nästan allt till växthuset, så jag hoppas också att det inte blir nattfrost mera. Jag köpte också några nya dahlior, skall bli spännande att se dem i blom.
   Ha en fin 17:de Maj!
   Marika

   Radera
 18. Blomningen i din trädgård ser fantastisk ut. Så härlig tid nu när allt skjuter fart. Har som du inte kunnat vara i trädgården på ett tag, och händelseutvecklingen under tiden är helt enorm. Idag tog en kort tur och det var sagolikt.
  Vilka galningar som sågat ner magnoliorna, men slutar aldrig förundras.

  Ha det gott! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Tack, ja det är helt otroligt, och det blir bara mer och mer växter som tittar fram. Regnet har gjort underverk, allt är grönt och frodigt. Man kan inte förstå vad det är för mening med att förstöra. Jag blir riktigt ledsen, vi har en duktig trädgårdsmästare som gör så fint, och så kommer andra och förstör. Vi kommer nog inte att förstå. Hoppas bara att det inte fortsätter, som i Malmö.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 19. Härlig lökprakt och energiskt att putsa lökarna men det verkar ju funka ypperligt.
  Önskar fin pingsthelg
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Tack, tror inte jag skulle ta upp dem, om jag inte ville ha platsen till dahliorna. Ser i en annan låda, att de blir färre tulpaner för varje år, där får de vara kvar.
   Tack detsamma, ha en fin Pingst!
   Marika

   Radera