lördag 24 juli 2021

Fortfarande riktigt varmt.

 Det varma vädret fortsätter, vill man få något gjort så får man ta till tidiga morgnar eller sena kvällar. Tog en cykeltur i morse då jag tyckte att jag behövde komma igång med motionsrundorna igen.  I det riktigt varma vädret har de blivit färre. Men idag blev det en mil.

Vid järnvägsstationen hittade jag denna fina ros, har ingen aning om vad det är för sort men den är riktigt vacker, Rosa och vita nyanser.
Gillar den.
Vid lilla bron som går över ån, har denna stora kruka fått en hel del sommarblommor i en vacker färgskala. Dessa stora urnor finns på flera ställen runtom i centrum.
Amplarna har kommit upp vid den stora bron, och statyn Johanna badar i en fontän med härligt porlande vatten. Ser riktigt svalt och skönt ut.
Längre upp på Stora Gatan, på väg hemåt, har de här träden fått en härlig blomning i samma sorts blommor som de stora urnorna har.
Hemma i trädgården dansar fjärilarna omkring, det är flest påfågelsöga, citronfjärilar och små kålfjärilar. Humlorna surrar som bara den.  Påfågelsögat har dansat runt och när jag skall ta en bild flyger den vidare eller slår igen sina vingar.
Den söta praktvädden Salmon Queen, blommar lite överallt nu, och den gillar insekterna, och jag gillar den. Den är lätt att så, och det gillar jag.
Flera klematis har blommat klart i pergolan, de bildar små garnnystan då de blommat klart. Därför är jag extra glad att en annan Viticella klematis har slagit ut och blommar för fullt.
Dahliorna är senare hos mig än andra, men de kommer så smått. De har precis som förut någon som äter på dem, men tror det blivit lite bättre. Har sprayat blommor och knoppar med såpavatten. 
I växthuset växer det bra, efter att jag rensat ut en hel del plantor, det blev för trångt och varmt. Nu väntar jag bara på att tomaterna skall få lite färg.
Lite svalare och regn nästa vecka.
Ha en trevlig helg!
Marika

Länkar till TrädgårdsFägringlör
Klart
27°
13°
sön
Övervägande soligt
29°
13°
mån
Växlande molnighet
28°
17°
tis
Skurar
24°
17°
ons
Skurar
25°
15°
tors
Skurar
24°
14°
fre
Skurar
22°
13°

Webbresulta

30 kommentarer:

 1. Hej Marika!

  Så bra at du er ute og sykler litt igjen. Det er godt med litt mosjon i varmen, men da må en komme seg tidlig ut som du sier. Her ble det 28 grader i dag, og jeg håper at det kommer noe regn i neste uke. Vakre bilder fra din sykkeltur, og fine clematis.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Ja det är skönt att komma ut och röra på sig, men det får inte vara för varmt. Jag hoppas också på lite regn så jag slipper vattna, och så behövs vattnet. Det är vattningsförbud på många ställen i Sverige, men inte hos oss än så länge.
   Tack, trädgårdsmästaren gör så fint i centrum.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 2. Ja, nå er det umulig å gjøre noe midt på dagen. Nydelig rose! Jeg elsker sånne fine offentlige beplantninger. Det gjør så mye for trivselen. Veldig bra at klematisene kan avløse hverandre!
  Ha det godt!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   Ja, den rosen var riktigt fin. Det finns en tematrädgård varje år vid stora torget, dit cyklade jag inte, men får passa på medan planteringen är fin. Vi har mycket fina parker och planteringar. Ja, det är verkligen skoj att det kommer nya klematis efter de andra som blommat klart.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 3. Det er en blomster-glad by du bor i, og det trives og passes tilsyneladende alt sammen. Fint at du tager en rundtur på cykel og får set det mens der er så flot.
  Men din egen have er jo også skøn, og man kan da se du ikke tilbringer al din tid i liggestolen:) Der er meget arbejde, også når det er tørt og varmt, og det ser godt ud hos dig! Håber vi får et rigtigt godt og vådt tordenvejr meget snart!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Det kan man säga, vi har ett torg där det brukar vara nytt tema varje år, det får bli ett besök en annan dag. Man kan också läsa på kommunens hemsida vad det är för växter man använt. Det är väldigt torrt i rabatterna, så jag önskar också att det skulle komma lite regn. Tack så mycket, nej jag sitter inte mycket i vilstolen, men de riktigt varma stunderna sätter jag mig med en bok.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 4. Dahlierne er også kun lige startet på deres blomstring hos os. De kunne sikkert have glæde af en omgang regn. Vores kommune gør også en del ud af deres grønne områder, men det er mere i stil med vildmedvilje trenden. Det ser nu også godt ud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Har en som blommat ett tag och de andra kommer så smått igång. Det är så trevligt då parker och centrum är planterat med fina rabatter och vackra blommor. Det är många som inte har en egen rabatt, så det blir extra viktigt.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 5. Vad roligt att få se blomsterfägringen i din stad. Så mycket vacker.
  Ni har en Johanna, som ju också finns i Brunnsparken i Göteborg.
  Här blir et också för lite motion, bara tidiga morgnar, annars för varmt.
  Underbart i din trädgård också, sådan mångfald.
  Hoppas du har en lugn och skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Har precis varit och kollat in planteringarna på stora torget, det vimlade av fjärilar och humlor runt alla vackra blommor. Den söta Johanna var undangömd i ett förråd och hittades för några år sedan, och får pryda en liten park i centrum. Tack jag njuter av allt som blommar.
   Ha en skön söndag du med.
   /Marika

   Radera
 6. Vilken härlig cykeltur! Ja dåligt med motion blir det i denna värme...får tar tag i det till hösten. Ja det går segt med mina tomater, är det för varmt tro?
  Nåja, ha en skön söndag nu!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Ja känner att jag måste röra på mig mer än vad jag gör. Idag startade jag cykelturen lite för sent, det hann bli väldigt varmt. Jag har plockat de första tomaterna idag, och de flesta utomhus från amplar, i växthuset har de inte mognat ännu.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 7. Kauniit oli reittisi varrella olevat kuvat. Hienot kollaasit. Daalioita minulla ei ole yhtään mutta kauniita ovat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos paljon! Meillä nämä yleiset istutukset ovat joka vuosi oikein kauniit. Daaliat on vähän työläämpiä kuin muut kasvit, mutta saan ne talveksi tuttären kellariin.
   Oikein hyvää viikonjatkoa /Marika

   Radera
 8. Hei Marika! Så flink du er som trimmer om morgenen. Det er så fint at kommunen tar ansvar for å gjøre stedet vakkert. Det sender gode signaler. Det gjør noe med folk å se vakre planter. Du har så mangfoldig blomstring. Nydelig! Her har det regna i hele dag. Det har virkelig vært etterlengta. Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Ja, jag tycker kommunen är riktigt bra på att göra fina planteringar. Tack, är så glad för att det finns något som blommar hela tiden. Det är skönt att komma ut på en motionsrunda, det känns bra efteråt. Vi fick en hel del regn idag, och lite åskmuller och så sol emellan och så mera regn. Det behövdes.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 9. Det virker som du bor på et veldig pent sted, med flott plantering, ikke bare i hagen, men i kommunen også. Og så mye spennende mat du dyrker. Her er det regn i dag, ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Tack, vår trädgårdsmästare i kommunen är riktigt duktig på att göra fint på allmänna platser. Det blommar fint i trädgården också och nu blir det finare ändå, för idag kom det ett efterlängtat regn, inte bara en liten skur, nej det var riktigt mycket. Det behövdes. Trodde inte det skulle bli något då hela förmiddagen var riktigt varm igen.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 10. Hej Marika!
  Vad härligt med en cykeltur på morgonen när det är lite svalare och dessutom få lite ögonfröjd på köpet inte illa.Det är riktigt fint i parken där du bor.Just nu så pustar vi alla i värmen men nu blir det snart svalare och vi ska även få regn ser det ut som.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Väntade hela förmiddagen på regnet som skulle komma, det var väldigt varmt, och så plötsligt började det regna, det bara vräkte ner, lite uppehåll emellan och så började det om igen. Helt fantastiskt, tänk att man kan bli så glad för regn. Visst gör de fint i våra parker, de odlingarna mår också bra att ha fått en rejäl regnskur. Hoppas du får det också.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 11. Hej Marika, de foto's zijn prachtig. De bloemen zien er allemaal zo mooi uit. Ik wil zondag graag een tuin bezoeken, hopelijk is het dan mooi weer. Groetjes Willy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Willy!
   We have had a very warm july, so the rain we got yesterday was great. The garden and I enjoyed it. Hope you get to see the garden and enjoy your visit. Have a nice evening.
   Groetjes Marika

   Radera
 12. Hei! Så flink du er som sykler en mil! Vi sykler også en del, men i denne varmen og mye jobbing i sommer har det ikke blitt lange turer.
  Så fantastisk det blomstrer hos deg. Vakre dahlia og nydelige farger.
  Ønsker deg en fin sensommer, og når fikk vi litt regn som var svært etterlengtet:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Inger Marie!
   Jag var duktigare att cykla i vår då inte trädgårdsarbetet hade börjat, men nu skall jag försöka komma igång igen. Tack så mycket, dahliorna har inte riktigt kommit igång ännu, men de har börjat. Vi fick mycket regn igår och det behövdes verkligen. Ha det så gott du med.
   Hälsningar Marika

   Radera
 13. Så mycket vackert du visar! Och mina dahlior har inte ens satt knopp ännu. Undrar var jag gör för fel......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingmarie!
   Tack så mycket! Jag tror inte du gör något fel, mina är också senare än hos andra. Men de kommer ifatt och börjar blomma, det är jag ganska säker på. Jag har någon enstaka gång haft en dahlia som inte blommat alls. Tror att jag har kvar en, och blommar den inte i år får den åka på komposten.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 14. Utrolig flott hage du har. Det er godt nå som det har regnet noen dager, alle i naturen satte pris på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Tack skall du ha. Det var verkligen behövligt med regn, och precis som du säger det behövdes både i naturen och i våra trädgårdar.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 15. Tänk så duktiga de blivit på kommunerna numera, deras blomuppsättningar är verkligen något extra. Det där är helt i klass med sådana man kan se i England, visst blir man glad?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Blev riktigt orolig för några år sedan då man talade om att det skulle bli besparingar och då också på alla blommor i centrum. Har inte märkt något av det och är glad att man fortsätter att pryda parker och torg. Visst är det fint.
   Tänker på alla som inte har en egen trädgård, det är bara att sätta sig på en bänk och njuta.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera