fredag 1 oktober 2021

Ett evighetsprojekt.

 Förra året började vi gräva upp en rabatt på Solbacken, för att rensa bort kvickrot. Kvickrot är ett gissel, blir det en liten rotbit kvar i jorden så kommer gräset att växa och bilda en hel koloni av gräs om bara ett litet tag. Vi började förra året, och kom ganska långt, en del av rabatten blev också planterad med nya växter. Av olika anledningar blev det inte klart.

Det är ett jättejobb att gräva upp hela rabatten och att gräva upp växterna. Det som grävdes förra året ser ok ut.
Det är inte alltid lätt att gräva, för det finns små hjälpredor som väntar på att få en och annan mask. Om takten är för långsam knackar dom med näbben på spaden. Hallå skynda på.
Det känns mycket säkrare om de är på gräsmattan eller badar i ån.  I veckan var de helt uppe i sitt badande så de märkte aldrig att vi grejade i rabatten. 
Det blev markduk runt de stora buskarna där vi inte har kommit åt att gräva och rensa.  Vi hann inte göra så mycket innan det blev regn och dottern skulle börja sitt arbetspass.
Den lilla delen som är planterad är helt ok, växterna har etablerat sig, och ser ut att trivas. Några Malva hör inte dit, de har sått sig själva, men de får vara kvar ett tag.

Några nyinköp som skall planteras, Solhattar och Anemoner.


De skall planteras tillsammans med en hel del lökar. Vi får hoppas att oktober blir soligt och fint.
September slutade med regn och rusk, det har varit riktigt gråväder. Stickningen har kommit fram, trädgården får vänta tills det blir sol och fint. 
Ha en trevlig helg! Marika

Länkar som jag brukar till TrädgårdsFägring.

Det blev en kort paus men nu är TrädgårdsFägring tillbaka.

Vi är tre bloggare som skall hjälpas åt att administrera. Vår förhoppning är att ni vill fortsätta att länka era inlägg på vår gemensamma samlingsplats.


37 kommentarer:

  1. Jeg antar at den du kaller kvikkrot er den samme som vi kaller kveke her. Ja, en liten rotbit er nok. Dette ugresset er årsaken til at jeg har flyttet så mange stauder nå i sommer og høst. Bedet de sto i har jeg gitt opp. Det skal graves opp resten av plantene til neste år, og så får jeg se hva som skjer med det gamle bedet.
    Dere er jo dyktige som renser og graver der, og det blir jo så bra etterpå bare en er nøye med å få bort hver eneste rotbit. Så flotte de nye solhattene er!
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det är samma. Det känns som att det är ett omöjligt uppdrag men vi gör ett försök till. Vi har gjort det engång förut. Hoppas att det lyckas nu. Visst ar det fina Solhattar.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Kvikgræs er en formidabel fjende, og tålmodigheden bliver sat på hård prøve, når den skal bekæmpes. Når der kan plantes nye planter, bliver det straks meget sjovere.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja, det är en fiende, som man inte vill ha i sin trädgård. Vi gör ett nytt försök, och lyckas det inte nu, då vet jag inte vad vi skall göra. Men vi hoppas på att det blir bra, och det är alltid trevligt att plantera nytt.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  3. Kvickrot är besvärlig men jag tycker det fungerar om jag rensar ordentligt, väl medveten om att något litet säkert blir kvar. Rötterna går ju rejält på djupet. Men sen håller jag extra koll just där och tar upp de skott som skjuter upp med rensjärn eller liknande. Så tröttar jag ut många ogräs. Rejäl rensning och sen noggrann koll på eftersläntrare...

    Hoppas ni får ordning på rabatten och får ner alla fina perenner och lökar.

    KRam, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Jag hoppas verkligen att vi lyckas, det finns så mycket annat man hellre skulle göra än att jaga kvickrot. Märkte ändå att det jag lyckades rensa förra året såg bra ut. Vi får ta det i etapper, och göra det ordentligt. Det roliga jobbet är just att plantera nytt, men det får vänta tills vi känner oss klara med rensningen.
      Trevlig helg!
      Kram Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Pust, vilket jobb. Jag blir trött bara att läsa om det :) Men det var roligt att läsa om de små hjälpredorna, att dom knackar med näbben mot spadarna när ni inte är tillräckligt snabba. Dom verkar ha ett fint liv på Solbacken.
    Vilka fina solhattar. Hoppas dom kommer att trivas och betala tillbaka med vacker blomning efter allt ert slit.
    Här skiner solen men det är blåsigt. Inget regn har orkat sig hit då högtrycket i öster stoppar det, får se hur länge det orkar hålla emot. Hoppas vädret är bättre hos dig idag och att du får en fin helg.

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja, det är inte ett trevligt jobb, och så har vi gjort det förut, då känns det lite hopplöst. Ankorna är riktigt trevliga synd att de inte kan prata, men vi förstår varandra ändå. Solhattarna är fina, hem till mig är det ingen idé att köpa några, här överlever de inte. Men dottern brukar lyckas med det mesta. Vi har haft grått och tråkigt väder en längre tid, hoppas på att oktober blir soligt och fint.
      Ha en fin helg /Kram Marika

      Radera
  5. Et godt navn på en kvikk hagefiende. En av de få jeg ikke har (tror jeg). Mye fint som skal i bedet, da. Og noen herlige hjelpere :)
    God helg!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Du får vara glad att du sluppit denna fiende, jag är också lyckligt lottad. Vet inte varför den finns hos dottern. Vi får hoppas att växterna trivs och att ogräset försvinner.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  6. Vilket jobb ni gjort! Det måste ha varit så tungt. Hoppas du nu lyckats bli av med all kvickrot.
    Fina solhattar.
    Fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja det är ett riktigt stort jobb, och det är inte klart ännu, nu regnar det bara, så vi får vänta på soliga dagar. Tack, hoppas också på det.
      Hoppas du får en fin söndag /Marika

      Radera
  7. Hvor har I været flittige i haven - det ser ud som et meget stort projekt, I er i gang med. Jeg håber, det lykkes at blive af med al kvickrot. Det var sødt at læse om de små hjælpere :-)
    Så fine solhatte!
    Mange hilsner til dig, Gitte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gitte!
      Tack, det har varit ett slitjobb och vi är inte klara. Vi har regn och rusk och då går det inte att gräva. Vi hoppas på några soliga dagar. Solhattarna var riktigt fina, hoppas att de kommer att trivas, hos mig blir de inte långvariga.
      Ha det fint /Hälsningar Marika

      Radera
  8. Hei Marika.
    Godt dere er to som kan jobbe med å få opp all kveken. Dessverre har den en lei tendens til å komme igjen, så det er et tålmodighetsarbeid å holde den unna. Men den største jobben er gjort:-)
    Deilig når en kan se resultatet med ny beplantning!!
    Vakre solhatter.
    Ha en fin uke/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eirin!
      Ja det är inte lätt att bli av med kvickrot, vi har grävt upp samma rabatt för flera år sedan. Vi får hoppas att det blir bättre med planteringar som fyller upp.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  9. Kvikrot er noget slemt ugress og det er hårdt arbejde at få det gravet væk, men god ide at gå i gang med det.
    Ja, nu bliver det til mere stickning end om sommeren, det er også skønt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det blir inte lätt men vi provar. Lyckas det inte får vi komma på något annat. Stickorna har kommit fram, speciellt nu när vi har gråa regniga dagar.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  10. Hei Marika!
    Kveke er noe av det verste ugresset. Lærte på gartnerskolen at røttene kunne bli flere titalls meter. Vi har en god del kveke. Når den lukes blir den ikke kastet på komposten. Jeg tror det er lurt som Carina skriver, å trette ut ugresset.
    Kjempefine solhatter. I morgen skal jeg flytte noen til et bed med bedre jord. Så fint at dere har gjenopptatt TrädgårdsFägring. Har lenket et bloginnlegg. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Ja, rötterna är helt otroliga, de slingrar sig iväg långa vägar. Javisst är solhattarna fina, hoppas att de kommer att trivas. Hos mig lever de inte länge, men dottern brukar ha bättre lycka med växterna. Ja det blir trevligt att TrädgårdsFägring lever vidare, känns bra att ha bloggarna samlade. Vad trevligt att du är med.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Det er så træls, når Kvikgræs overtager et bed og det sker bare så hurtigt. Håber I kommer af med det.
    Sjov med utålmodige hjælpere.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Det är verkligen ett gissel. Vi har försökt att rensa bort det förut men nu är det tillbaka. Vi måste nog bli bättre på att rensa bort direkt vi ser ett strå. Ankorna är riktigt trevliga och mask är en läckerhet.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  12. Nyt minä en oikein ymmärtänyt mistä rikkaruohosta on kyse onko se vuohenputki. Sitä on meilläkin mökillä joka puolella. Ison työn olette tehneet ja hyvät uudet kasvit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Otin googleapua Juolavehnä, sen juuret menee kuinka pitkälle tahansa ja jos ei kaikkia saa pois, niin se kasvaa taas. Toivotaan että me nyt ollaan saatu se jotenkin kuriin.
      Aina kivaa saada vähän uusia kasveja, me odotellaan parempia säitä, niin sitten jatketaan taas.
      Terveisin Marika

      Radera
  13. Høres ut som litt av en jobb, men det blir nok bra. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tack, det får vi hoppas, att vi inte gör det i onödan.
      Ha en fin dag /Hälsningar Marika

      Radera
  14. Det er træls, når kvikgræs invaderer et bed. Så må man starte fra en ende af, og få det gravet op og samlet af. Der er havearbejde, der er mere spændende. Fx at plante. Det er fine solhatte, I har købt.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Javisst, det finns så mycket annat man skulle göra istället. Men nu skall det bort, vi får hoppas vi blir klara snart så vi kan börja plantera.
      Ha en fin dag /Hälsningar Marika

      Radera
  15. Vilket otroligt arbete ni gör, men så fint det också blir! Hjälpredorna är underbara, de påminner om mina något mer försynta koltrastar som gärna är i gropen där jag ska gräva.
    Vad roligt att ni tar över Trädgårdsfägring! Då kanske jag ska gå en vända i trädgården och lägga in ett trädgårdsinslag innan jag fortsätter med reseberättelsen.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Ja, det är inget lätt jobb, men ganska givande då man ser resultatet med en gång. Ankorna är kul men lite för närgångna, dottern sa " jag tror dom tror att vi gör det för dem" haha. Det skall bli kul, hoppas att alla fortsätter att länka, känns bra med en samlingsplats.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  16. I kvikgræs har du fået en værdig modstander Marika! Men det er da godt I kan se forskel på det I fik gjort sidste år, og det der stadig mangler. Håber ikke du får stress af de ivrige ænder:)
    Fin header!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det kan man gott säga, den är en hård motståndare för vem som helst. Det från förra året ser ok ut, och nu är vi så gott som klara med rensningen, och har börjat plantera växter.
      Tack, tyckte det behövdes en lite höstlig header.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  17. Hej Marika!
    Vad Ni är duktiga men det är inte roligt att tampas med kvickrot och annat ogräs men det brukar kännas bra efteråt när jobbet är gjort.Det syns hur bra resultat det har blivit där Ni har grävt och gjort fint tidigare.Så bra att Ni tar över Trädgårdsfägring.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Nej det är inte roligt men samtidigt ser man resultatet med en gång. Vi får hoppas det är sista gången vi gräver upp hela rabatten. Tack, det känns bra att TrädgårdsFägring fortsätter.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  18. Hej Marika,

    Kvickrot har jag lyckligtvis inte behövt tackla (än). Den växer hos grannen som inte är en hejare på att rensa men håller noga koll så att den inte tar sig över till mig. Tror att det enda som hjälper är att trötta ut den (som de flesta andra svåra rotogräs) så om ni grävt först så gäller det att hålla koll och rensa alla nya skott som kommer. (Försöker trötta ut jättelslide på det sättet men räknar med att få hålla på flera år framöver). Hoppas ni lyckas!

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Dottern bor granne med en åker, så det är nog boven. Vi har grävt upp rabatten förut, och tror att vi måste vara på alerten så fort vi ser ett strå titta fram. Vi fick en hel del gjort idag, så nu får vi fortsätta med det roliga, att plantera nytt. Tack, det hoppas jag också.
      Ha det gott /Marika



      Radera