lördag 6 november 2021

Alla Helgons Dag. Tid att minnas.

 Alla Helgons Dag, och Svenska dagen i Finland.

Temat i TrädgårdsFägring,i veckan är  "Får mig att tänka på".

Har sorterat i mitt fotoarkiv och letat bilder till en fotobok. Fastnar i mina tankar då jag hittar bilder från förr.  Gamla från flera år tillbaka, våra årliga semestrar och besök i Helsingfors och skärgården  hos släkten.  

Fastnar i bilderna och tankarna vandrar, en dag som idag är till för att minnas.

Pappas hemstad Hangö står mig varmt om hjärtat. här tillbringade jag många somrar hos farmor. Hon bodde på Tulluddsvägen bara några hundra meter från badstranden, bättre kunde man inte ha det på sommaren. Hon hade en vacker trädgård som jag fick hjälpa henne med. 
Hangö är en typisk sommarstad, bara ca 9000 fast boende men på sommaren blir det många fler. Ca 53% är finsktalande och 43% svensktalande. På sommaren är det många aktiviteter. Regatta, tennisvecka, ridtävlingar, visfestival m.m.
Mitt trädgårdsintresse har jag fått efter Farmor, hon hade en vacker välskött trädgård, och flera av de växter hon hade i trädgården, finns också hos mig.
 
Tänker ibland på att jag gärna skulle veta lite mer om hur det var efter kriget, hur pappa och farmor  fick lov att flytta ifrån sitt hem och hemstad, p.g.a Sovjet. De skulle bygga en marinbas och "arrendera" Hangö i 30 år. 
Vet att de flyttade till Helsingfors, och fick  komma tillbaka efter 2 år.  Andra hade inte samma tur, Porkala var ockuperat från 1944 till 1956. Det de kom tillbaka till var inte samma hus och hem som de en gång lämnat.  

Idag tänder vi ljus för att minnas våra nära och kära. Mamma och pappa är begravda på veterankyrkogården Sandudd i Helsingfors. Där är det makalöst vackert med alla tända ljus. Jag har tänt mina här hemma. 




Ha en lugn Allhelgona !
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring. 

Svenska dagen firas idag i Finland, dagens ursprungliga syfte var att öka den svenskspråkiga befolkningens samhörighet.  Numera är det främst att respektera Finlands tvåspråkighet och att synliggöra det svenska språket.

Den här sången fick vi lära oss i skolan, den sjöngs alltid på firandet av Svenska dagen.

 Modersmålets sång.

32 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så roligt det var att läsa ditt minnesinlägg. Förstår att somrarna hos din farmor måste varit härliga och att det är därifrån du fått ditt trädgårdsintresse. Så hemskt att behöva flytta och lämna allt.
    Jag lyssnade på Modersmålets sång. Jättefin inspelning, jag tycker ju om körsång. Fint att se hur alla i publiken reste sig.
    Hoppas du fick en fin lördag. Idag regnar det här och jag anar att det gör det hos dig också så det får kanske mest bli inomhusaktiviteter.
    Ha en fin söndag!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Jag hade en farmor med ett hjärta av guld. vi trivdes väldigt bra tillsammans. De äldre beskrev den tiden som "parentesen" det var inget man ville prata om men det kan inte ha varit lätt. Körsång ligger mig varmt om hjärtat, har sjungit själv. Men numera lyssnar jag på maken som har fått börja sjunga igen. Ja det var fint väder igår, idag regnar det.
      Ha det fint!
      Kram Marika

      Radera
  2. Finstämt inlägg och visst är det lätt att fastna länge i gamla bilder... ..minnen. Jag har hört, minns inte var tror det var något urfolk, att man dör först när ingen finns kvar som minns en. Det träffade mig och jag upplever att det sitter helt rätt i hjärtat hos mig. Så vi ska vårda våra minnen :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Tack! det blev ett annorlunda inlägg, inte mycket trädgård, men kanske är jag förlåten för denna gång.
      Kram / Marika

      Radera
  3. Hej Marika!

    Så fint innlegg du har skrevet. Minnene består selv om menneskene er borte. Min hageinteresse kommer både fra min farmor og mormor. De var veldig glad i å holde på i hagen, så der er ikke så merkelig at jeg har blitt som jeg har blitt :)

    Ønsker deg en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack ! Försvann helt i tankarna. Har bara goda minnen från min barndom, och speciellt sommarloven hos farmor. Ja vi tar efter våra goda förebilder.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Åh så fint och tänkvärt inlägg...ja alla minnen, bilder. Tur de finns kvar...
    Varm kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack, ja vad vore vi utan alla minnen av nära och kära.
      Kram på dig /Marika

      Radera
  5. Det er så spændende at læse om din familie og dine barndomserindringer. Når jeg kigger tilbage i tiden, undrer det mig, hvor lidt der blev talt om krigen, selvom den kun lå få år tilbage, da jeg voksede op. Det er først i de senere år, at man er begyndt at forholde sig til den. Det er en gave at have planter omkring sig, som stammer tilbage fra familien, og du og din datter udveksler jo også planter i stor stil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ju äldre jag blir dess mera skulle jag vilja veta om hur det var, men man talade inte om kriget. Jag är mycket präglad av de växter som fanns i farmors trädgård, och gillar dem.
      Det är trevligt att ha samma intresse med min dotter, vi trivs också med att jobba ihop.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  6. Det er en fin skik at mindes og interessant at læse om din families baggrund.
    ha' en dejlig søndag.
    Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tusen tack! Ibland blir man överhopad av minnen, igår var en sådan dag.
      Ha en fin söndag /Marika

      Radera
  7. Ja, der er meget man ikke tænker på til daglig, og Allehelgens er en god anledning. Er så glad fordi du ikke skriver om Halloween, som for mig stadig føles fremmed.
    Dine minder fra barndommen er heldigvis mest gode, selvom mange havde hårde livsvilkår efter krigen. Dejligt at have sin farmor og hendes vidunderlige have med sig i livet, det har da virkelig sat sine spor! Dejlige billeder fra din barndomsby. En rigtig romantisk ferieby:)

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Allhelgona helgen får mig att tänka tillbaka på alla kära. Kanske extra mycket då jag bor i ett annat land, och inte har så mycket släkt nära mig. De senaste åren har det inte heller gått att resa obehindrat, trots att jag får åka hem. Ja mina minnen är bara goda, minns barndomen med glädje. Farmors trädgård var riktigt fin, och Hangö en härlig stad. På vintern var det kallt och blåsigt.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  8. Ser ut som et riktig ferieparadis! Heldig du som har gode minner drfra, og ikke minst farmors hage. En helg for å minnes de som var.
    Ha det godt!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Ja, det är en härlig sommarstad, på vintern är det inte lika varmt och skönt. Då blåser det kalla vindar från havet.
      Det gör gott att tänka tillbaka ibland.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  9. Jättefint inlägg Maribel. Ja kriget var hemskt, hemskt, hemskt för Finland. Alla barn som skickades iväg från sina föräldrar.... Så fint att din farmor och din pappa fick komma tillbaka till Hangö. Nu skall jag lyssna på sången. Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingmarie!
      Tack! Krig är fruktansvärt. Finland led stora förluster och förlorade mark, men skönt att de fick Hangö tillbaka.
      Kören som sjunger är en av de äldsta körerna i Finland.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  10. Det var et meget spændende indlæg om din barndom, om allehelgen og om svenska dagen. Jeg tror, at mange havebloggere har fået grundlagt deres haveglæde i barndommen under påvirkning af forældre og bedsteforældre. Og haveglæden er virkelig en stor gave at have med sig ind i voksenlivet.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack! Visst är det så, man inspireras av antingen föräldrar eller mor och farföräldrar när man växer upp. Så viktigt att som barn få prova på olika sysslor. Visst är det så, trädgården ger så mycket.
      Ha en fin vecka /Hälsningar Marika

      Radera
  11. Hej Marika,

    Så fint du skriver om din farmor och dina somrar på Hangö. Låter som du fått många härliga minnen.
    Förstår att du skulle vilja veta mer om din farmors (och pappas) historia. Visst önskar man att man frågat mer när tid fanns.

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tack! blev nog en aning nostalgisk. Har bara fina minnen av mina somrar i Hangö. Ofta är det så, man kommer på frågorna då det är för sent.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. Ihana asia että sinulla on mukana isoäidin kukat. Hanko on kaunis kaupunki. Haudalle tuli kynttilät vietyä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Hanko on oikein ihana kesäkaupunki. Talvella on aika kylmä ja tuulinen. Famun puutarhasta on muutama kasvi vielä.
      Terveisiä sinulle /Marika

      Radera
  13. Kjekt å se tilbake på gamle bilder, men også litt vemodig. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Javisst är det så, många minnen som fladdrar förbi.
      Ha en fin kväll /Marika

      Radera
  14. Så fina bilder från en vacker del av Finland. Alla dessa fantastiska trähus och sandstränder! Förstår att du blir nostalgisk och lite vemodig av alla minnen.
    Det är så många i Sverige som inte kan något om finlandssvenskars historia och inte heller förstår hur det ser ut idag. Tänker på hockeykommentatorn på tv som inför en intervju med finsk spelare sa att "han pratar flytande svenska". Man tar sig för pannan ...
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Hangö är en härlig stad, och det är fint att mycket av det gamla finns kvar. Ja, det är många som inte förstår. när jag fick min första anställning efter att ha gift mig och flyttat till Sverige, fick hag ett meddelande från personalavdelningen, att jag var berättigad till svenskundervisning, men i ditt fall har vi bedömt att du talar svenska så bra att du inte behöver det. Det var ju bra att jag behärskade mitt modersmål.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  15. Åh det ser fint ut där på Hangö fick lust att läsa mer ska googla lite! Hela veckan jag veckan innan Alla Helgonsdag känns så speciell. Så skönt när man fått tända ljusen & tänka lite extra på nära & kära & sen släppa det lite..blir alltid lite ´låg´veckorna innan. Nu ser jag fram emot december & lite snö för ljusets skull.
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Hangö är en mysig stad. Jag brukar tända ljus här hemma, mina syskon får göra det vid graven. Känns lite jobbigt med avståndet, men det är som det är. Jag längtar till advent och Jul och Nyår. Tycker det är så mysigt med allt pynt. Det får gärna komma snö, bara det inte blir slask.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  16. Hei Marika! Du skriver vakkert om din hageoppvekst. Det er uvurderlige minner som det er himla godt å ha med seg. Finlands historie er preget av to naboland. Sovjet som ikke hat latt Finland ha sin egen vilje. Ble fortalt som liten at min bestemor strikket ulljakker for å sende til Finland under Vinterkrigen. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack, blir lite sentimental vid högtider, som Allhelgona. Vet att grannländerna var otroligt hjälpsamma, och det värmer att höra om din bestemor.
      Tack Anne /Ha det gott !
      Kram Marika

      Radera