lördag 30 oktober 2021

Blev det som jag tänkt?

 Veckans tema på TrädgårdsFägring är, Blev det som jag tänkt?  Då man gör förändringar. antingen det är ett litet eller ett större projekt, så har man oftast en vision eller förhoppning om hur det kommer att bli. Ibland blir det helt rätt och kanske bättre än man tänkt sig, men ibland blir det inte bra.

Bara en sådan sak som att plantera en växt på fel plats, kan bli problem

Vi fick en hel del marksten över för flera år sedan, då gatan och ingången till huset gjordes om. Vi tog till vara på alla stenar och lade ut dem på marken under krikonträdet. Där fick vi en skön sittplats, så småningom blev det en stor blomlåda och klättervägg för klematis. Det är en skön plats när solen värmer som mest. Allt blev inte klart på en gång, men det behöver det inte bli. Vi trivs riktigt fint här . På våren blommar en hel del tulpaner i lådan och senare klättrar klematis upp längs ett svart hönsnät, och blommar fint. 👍
Samma år fortsatte vi att lägga sten runt det då lilla växthuset, samt byggde ett insynsskydd mot allmänningen, det blev en liten fikavrå, och en arbetsbänk intill växthuset där jag kunde så frön och plantera om växter. Jag använde inte den platsen så mycket efter ett tag, så då fick det bli en annan lösning. 
Det nya växthuset kom i en lastpall, den använde jag till hyllor, som bara är staplade på Lecablock, Det har blivit ett krukförråd och ett arbetsbord. Tyvärr samlas det en hel del krukor här, så jag måste bli bättre på att rensa bort. 👍👎
På en trädgårdsmässa köpte jag en hel del pioner, som jag inte hade en utsedd plats till. Jag grävde bara upp en fyrkant i gräsmattan och planterade dem. Området under eken och lönnarna hade en gräsmatta som inte var fin, det fick bli markduk och täckbark mellan träden och rabatten. och det blev riktigt bra. Däremot blommade inte pionerna, så rabatten har grävts om, gjorts större och pionerna är flyttade. 

Nya växter är planterade och rabatten blev större så sent som i somras. Nu hoppas jag att de kommer att trivas och att pionerna kommer att blomma på sin nya plats. 👍

För många år sedan upplevde jag att vi rensade mera i gångarna mellan odlingslådorna, än i odlingslådorna, så det fick bli markduk och täckbark där också. Så enkelt att hålla rent från någon enstaka växt som tittar fram, och fylla på med täckbark efter ett tag. 👍
Växtstödet hade jag stora visioner om, det skulle växa rosor och klematis om vartannat. Klematis skulle klättra upp längs det finmaskiga nätet, men nästan alla rötter jag köpte, dog. De som överlevde hade inte förstått min vision, de lyckades klättra men ville inte växa och bli frodiga. Rosorna trivdes bra, honungsrosen blev större och finare men såg till slut lite inklämd ut. I somras fick nätet ge sig, det blev spjälor istället.  👎 blev 👍
Vi byggde pergolan under krikonträdet, och jag ville gärna ha lite blommor också där. Vi hade mursten över och byggde en upphöjd rabatt, där har jag haft både dahlior och digitalis. Alla växter har trivts bra.
Nu har liljorna tagit helt över , och upp i trädet klättrar en Summersnow, Där får den bre ut sig precis så mycket den vill. Det gick inte lika bra att ha den i en rabatt, den snärjde in andra växter, som jag fick befria.  Det gäller att placera växterna på rätt plats.

Trädgården förändras år från år, inga stora förändringar men tillräckligt för att få en ny vy.

Här är mitt stora dilemma, den stora granen, som har blivit riktigt gles och ful. Hur kommer det att se ut om den tas ner. Det blir en stor kal fläck och mera insyn till trädgården, men det går att plantera något annat i stället. Vinterbilden är gammal, granen  är inte så tät numera. 

Ha en trevlig helg!
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring. 28 kommentarer:

 1. Visst och sant det du skriver!! Och en annan sak slår mig också - hur mycket erfarenheter vi samlar på oss på kuppen. Vilka kan växa ihop, vad behöver en del för att blomma osv. Tid är ändå en bra grej :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Javisst lär man sig av sina misstag. Kan man inte så får man pröva sig fram.
   Ha det gott /Kram , Marika

   Radera
 2. Hej Marika!
  Ja, sånn er det vel for alle, for noe blir bedre enn planlagt og motsatt. Markduk og bark fungerer veldig bra i hagen. Det gjør lukingen mye enklere.
  Det er flotte bilder du viser fra hagen din!
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Ja, det är inte alltid det blir som man tänkt. Täckbarken är riktigt bra, mjuk och skön att gå på också.
   Tack! Ha det gott /Marika

   Radera
 3. Ja jag känner igen dina trädgårdsfunderingar...men det kanske är charmen med trädgård att inte ha några planer. Bara göra. Det var ingen liten gran det där, men det finns så många fina träd att sätta istället om ni nu tar ner den. En gles gran är ju inte sådär kul!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Ibland blir det inte som man tänkt sig, men då är det bara att göra om. Granen har vuxit sig riktigt stor, den har varit fin, men nu har den blivit gles och ful. Får nog ta tag i det.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 4. Hej Marika
  Det er meget smukke bileder, du viser fra din have!
  Ja, det er vigtigt at sætte planterne det rigtige sted - jeg har prøvet at flytte om mange gange. Sikke en fin idé at du har genbrugt pallen til hylder lagt på Lecablokke. Sådan et arbejdsbord er nyttigt.
  Ha' en dejlig søndag, mange hilsner fra Gitte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gitte!
   Tack så mycket! Ibland lyckas det inte då får man flytta på växterna. Hoppas få se mina pioner i blom så småningom.
   Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

   Radera
 5. Så fint du skriver om dine erfaringer og illustrerer det hele med billeder! Kan genkende mange af dine idéer og tanker, men også dette at revidere når det ikke bliver helt som tænkt, er vel enhver haveejers lod. Det allerbedste du har gjort i din have er at udnytte pladsen under det store træ, og her har du jo også ramt plet med de planter du har sat. Alt for mange fjerner træer uden tanke på hvor meget de forærer én i form af skygge, struktur og ren og skær hygge.
  Måske kan dit gamle grantræ stadig give oplevelser, hvis det opstammes og noget nyt plantes underneden. Hvad med surbunds-vækster som vil elske de mange grannåle der er faldet i årenes løb? - eller hvad med klatreplanter opad stammen?
  Jeg er sikker på du nok skal finde en løsning i dette hjørne af haven også! Du har så mange gode idéer og er jo myre-flittig Marika:)

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Tack så mycket! Det kan inte bli rätt alla gånger, då är det bara att göra om. Platsen under krikonträdet är nog det bästa vi gjort. Trädet ger en härlig skugga, och de senaste åren har visat att det blir alldeles för varmt på vår altan. Då är det riktigt skönt att sitta i skuggan. Trädet fick vi när vi var nyinflyttade i trädgården. Kanske inte hade valt det själv, och absolut inte nu, då det lägger en hel del rotskott. Tack för dina tips om vad man kan göra med granen. Får fundera ett tag till, men som den är nu, är det ingen prydnad.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 6. Det var et godt indlæg! Jeg kan sagtens følge dig i dine betragtninger. Nogle gange kan man bruge meget tid på planlægning, men resultatet bliver skuffende. Andre gange kan tilfældigheder give et uventet godt resultat.
  Du viser nogle flotte billeder. Det ser så hyggeligt ud med de sorte havemøbler og det sorte træværk. Det er altid svært at fælde store træer. Men når det er grantræer, det drejer sig om, er jeg nu ikke så bange for at fælde dem. De fleste løvtræer bliver smukkere med alderen, men med grantræer forholder det sig oftest omvendt, de bliver kedelige og visne at se på nede ved jorden, og det bliver sjældent godt, hvis man beskærer dem.
  Hav en dejlig søndag!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Tack så mycket! Vi trivs bra med uteplatsen och det är skönt att ha lite blommor i närheten. Det är nog den hörnan av trädgården vi trivs bäst i. Granen är ett bekymmer, bara för några år sedan såg den helt ok ut. De senaste åren har den blivit fulare för varje år, så det kommer inte att bli bättre. Tack för dina synpunkter, uppskattar det.
   Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

   Radera
 7. När det ngn. enstaka gång blir som jag tänk så blir jag nästan förvånad ;) Oftast blir det som det blir när det inte vart som det skulle :D Det blir oxå bra fast på ett annat sätt. Annars har ju växterna ´hjul´i trädgården så det går ju bra ändå fniss
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!
   Du har så rätt. Jag är så förväntansfull på att få se vad det var för pioner jag köpte för flera år sedan på trädgårdsmässan. Har sett en blomma av tio. De trivdes uppenbarligen inte i rabatten, så nu har de fått mera sol. Det spontana kan bli lika fint som det planerade.
   Ha en finfin söndag /Kram Marika

   Radera
 8. Aina ei heti onnistu istutuksien kanssa ja uusia siirtoja tapahtuu. Minä kun istutin kolmekymmentä pionia majakkapenkkiin niin ensimmäisenä vuonna ei kaikki kukkinut mutta seuraavana vuonna vain kaksi ei kukkinut nyt katson mikä on ensi kesänä tilanne. Kuulemma jos pioni on istutettu liian syvälle se ei kuki ja myös jos on istutettu liian pintaan käy samoin. Onko perää en ole varma 🤔❓

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   MInä ostin ne pionijuuret, ei ollut ihan paikkaa niille. Sain kaivaa uuden paikan, mutta se ei ollut sopiva. Minun isot puut antaa niin paljon varjoa, nyt ne on istutettu aurinkoisempaan paikkaan, joten toivon että ne alkaa kukkimaan. Kyllä se taitaa olla ihan totta, mutta luulen että ne haluavat enemmän aurinkoa.
   Hyvää uutta viikkoa sinulle. /Marika

   Radera
 9. Hej Marika!
  Du har verkligen gjort en hel del i din trädgård men det var ju en bra idé att ta till vara det som kom med växthuset samt även all sten som blev över från ett annat arrangemang.Det är lite det som är grejen med att ha en trädgård för den blir ju aldrig färdig det finns alltid någonting att göra då det alltid händer saker med växterna och man måste göra en förändring.Hos dig blev det verkligen så bra med de olika sittplatserna och även en plats för ett planteringsbord och ett ställe för krukor.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Det känns bra att kunna återanvända, både byggmaterial och annat. Virket till pallen var helt ok. Det behöver inte vara nytt alltid, funktionen är den samma. När man tittar i backspegeln så är det en hel del som blivit gjort.
   Tack för det /Ha det gott, Marika

   Radera
 10. Hej Marika,

  Kul att få följa med genom tid och rum i din trädgård. Många fina platser som växt fram genom åren. Sitter just och klurar över veckans tema och slås av att de flesta idéer jag haft modifierats innan de blivit klara, eftersom det i regel krävs några år innan man ser hur växter (och man själv) trivs. Men det är ju charmen med att ha en trädgård, det finns hela tiden något att förändra/förbättra.

  Ha det gott! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Visst är det så, man får nya idéer medan man håller på. Det är kul att titta bakåt, då ser man hur mycket som hänt trots att man inte själv tycker det. Det är nog rätt skönt att man kommer på nya idéer och förbättringar, annars skulle allt stå stilla.
   Ha det gott! Marika

   Radera
 11. Hej Marika!
  Vilket jättebra och intressant inlägg. Platsen under krikonträdet blev verkligen bra, ser så mysig ut. Och visst är det roligt med återbruk, pallkragen du använde tillsamman med lecablocken blev ju jättebra ... även om det samlas lite mycket krukor ;)
  Det verkar som er tomt ligger fint mot allmänningen och insynsskyddet blev väldigt bra. Ja Summer Snow tar väldigt lätt över och trasslar in sig hos andra växter. Men nu verkar du hittat en bra plats för den.
  Önskar dig en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack så mycket! Vi trivs riktigt bra där. Har med åren blivit mer känslig för värme, det går inte att sitta i solen, och det gamla trädet ger bra skugga. Krukorna måste jag rensa bort. Det blir många nya varje år, får fråga via trädgårdsföreningen om någon har behov av dem. Vi har allmänningen som gräns, och det var bra när barnen var små, det fanns en lekpark där också. Den är flyttad längre bort. Summer snow stod i många år mitt i en rabatt, ville inte flytta på den då den var så fin. Men en vinter ramlade den ihop och dog. Så det är en ny som klättrar upp i trädet.
   Tack detsamma Anita! Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 12. Hei Marika!
  Så mye int dere har fått til. Fin sitteplass på varme dager, er luksus. Det hender at planter får feil plassering. Man glemmer hvor store trær og busker kan bli, og da blir det for mørket. I høst har vi begynt å fjerne planter for å slippe til lys. Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Tack, det har blivit en hel del, man ser det när man tittar igenom fotoarkivet. Har planterat alla träd som finns på tomten, och de har vuxit enormt mycket. Hade jag kunnat se in i framtiden, så hade det kanske blivit några andra sorter.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 13. Fantastiskt inlägg! Så roligt att se vad du gjort och hur fint det blev.
  Problemet med träd är att de växer och allt kommer ur proportion. Tror det blir bra att ta ner det och du hittar säkert något bra att sätt dit istället.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Tack så mycket! Ja när man planterar en liten plutt, så ser man inte framför sig att det skall bli så stort. Vi får se vad det blir men granen blir bara fulare för varje år som går.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 14. Det är frodigt, prydligt och snyggt hos dig - speciellt med de svartmålade snickerierna som ger en struktur mitt i blomsterfägringen.
  Längtar redan till nästa sommar när jag ser dina bilder!
  kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Tusen tack, jag är nöjd med hur det blev, behöver kanske göra om odlingslådorna nästa vår. Jag längtar också att få se några av alla pioner som jag flyttade, kanske blommar de nästa år.
   Kram /Marika

   Radera