lördag 13 november 2021

Årets bästa!

 Veckans tema i TrädgårdsFägring är - Årets Bästa!

Vi är lyckligt lottade med fyra årstider här uppe i Norden.  Om allt skulle vara detsamma hela tiden, blir det inget att längta till. Alla årstider har sin charm men några är ändå mina favoriter.


Visst är det ljuvligt att gå ut en krispig vinterdag, med snön knarrande under skosulorna och solen som skiner så man får kisa för att se.  De senaste vintrarna har vi haft lite snö, det är vitt och vackert.
Redan i mars, april byts snön ut mot vårlökar och då kan det se ut såhär fint på motionsrundan. 

Hemma i trädgården, har blåsippor och krokus börjat titta fram i rabatterna.  Våryra humlor surrar omkring. Nu känns det att trädgårdssäsongen är på gång.  Våren är full av förväntan, njuter av att vara ute i trädgården och upptäcka allt nytt som poppar upp.

Trädgårdsmöblerna kommer ut igen, och vi njuter i solen, krukorna får sina första blommor, i växthuset växer mina sådder. Och det oundvikliga, i april, snön som kommer , men den stannar inte kvar. Och så rullar det på, nästan som ett manus, där man kan pricka av alla sysslor och göromål. Samma procedur som förra året.  Och jag trivs med det.
Dags för pionerna att slå ut, så vackra, rosa, fluffiga, i somras blommade de länge.  Tar med mig  kaffemuggen ut och går en runda i trädgården, doftar på pionerna, hälsar på fåglarna., ser till att de har vatten i sina vattenskålar. Öppnar dörrarna till växthuset, sätter för ett galler så inte grannens katter går in, drar för ett draperi, framför dubbeldörrarna så att inte fåglarna flyger in. 
Och så fortsätter det, genom hela sommaren, i rabatterna tittar nya växter fram, slår ut i blom. Jag går och beundrar dem. 

Det är bara färg och form som skiljer dem åt. 


Tomaterna börjar få färg, och mognar i växthuset, utanför tar det längre tid.  Vilken lyx att gå in och plocka några tomater, och en gurka. I hallonlandet växer hallonen, stora och fina. I år gillade de verkligen vädret, har inte varit så stora och fina, vad jag kan minnas. Snart är hösten här med alla vackra färger, och ett lugnare tempo. 

Om jag skall välja så gillar jag bäst våren och sommaren, och finns det något bättre än att sitta under korkeken (krikonträdet) och dofta på blommorna.  Tjuren Ferdinand har nog helt rätt.


Ha en trevlig helg!
Marika


31 kommentarer:

  1. Ja nog har alla årstider sin tjusning...så är det bara! Även om det är mörkt och dystert nu så är det en vila också. Härligt inlägg som vanligt!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Visst är det så, och snart är det advent och Jultider. Det gillar jag, njuter av allt det goda med Julen.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  2. Hej Marika,
    Så fine bilder du viser! Ja, det er godt at vi har fire årstider. Jeg hadde nok kjedet meg fryktelig hvis det var sommer hele tiden. Flott bilde av deg og peonen! :)
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack så mycket! Helt enig, det är bra med variation. Pionerna är stora favoriter.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  3. Även jag är glad i alla årstider och favoriten är nog oftast den som är här och nu. Älskar vårens alla nya härliga blommor och blad men det är också en väldigt intensiv period och där tycker jag om hur hösten balanserar och lugnar ner.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Visst är det så, skönt med alla årstider. Ja, våren är full fart, medan hösten är lite lugnare, i alla fall hos mig.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det må være et umuligt tema at besvare, hvis man skal vælge en enkelt plante eller begivenhed, for som du viser, har hver årstid sine højdepunkter.

      Radera
    2. Hej Marie!
      Det är nog svårt, det finns så mycket fint. Men både växter och årstider kan man ha som favorit, och också flera. Ja, alla årstider har något fint att bjuda på.
      Ha en fin söndag /Marika

      Radera
  5. Hej Marika!
    Jag håller med dig om att det är många plus med att ha olika årstider.Trevligt är det även att olika växter och blommor växer och blommar vid olika perioder som man får njuta av.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Visst är det så, just nu kanske det inte är den finaste årstiden, då det är grått och blött, men det ändrar sig snart när det blir advent och Jul.
      Ha en fin söndag /Marika

      Radera
  6. Årets bedste er... hele året! Og naturligvis er det det for en ægte 'maximalist' - ikke sandt?
    Fantastisk billed-serie fra alle årstider i din smukke have! Nu begynder jeg næsten at længes efter foråret igen:)

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Vi behöver variationen, det skulle vara ganska trist om vi alltid hade samma årstid. Visst är våren härlig, men först skall vi njuta av alla helgerna. Advent, Jul och Nyår. Gillar verkligen Julen, med allt mys.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  7. Olipa ihastuttavat kollaasit. Kyllä kevät on yksi ihanampia aikoja koska silloin alkaa uusi elämä joka puolella mutta sitten seuraa kolme muuta viehättävää aikaa. Toinen vahva on sadon aika eli alkava syksy.
    Aivan ihanat pionien kuvat joten kyllä tämäkin aika on hurmaava ja kaunis. Mikä on kauniimpaa kuin talvinen lumimaisema.... ainakin silloin 🤗😁
    Olemme rikkaita neljästä vuoden ajasta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Ihan totta, en luule että olisin ihastunut jos aina olisi sama vuodenaika. Talvi on oikein kiva jos on muutama pakkasaste ja lunta. Jos on taas sadetta ja jäistä, niin ei ole minun makuun.
      Oikein hyvää uutta viikkoa /Marika

      Radera
  8. Nej, ALLA årstider är inte bra. Speciellt inte den där vita. Jag har det faktiskt hellre grått, blött och ruggigt som nu än kyla och snö. Fast den är vacker på bild. Men jag är nog lite ensam om att tycka så illa om vintern.
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Jag har mina favoriter och det är våren och sommaren. Men en solig fin vinterdag är inte heller dumt. Däremot gillar jag inte att det är halt och slaskigt.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  9. Som du skriver, er det godt at bo et sted, hvor vi har 4 årstider. Hver årstid har sin charme, og som dit indlæg viser, kan der tages smukke billeder i haven året rundt.
    Her har vi mildt og stille vejr, og jeg har gået i haven og ryddet op og gjort klar til lidt julepynt derude. November kan også være den dejlig måned.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Vi har också väldigt milt väder, den första snön kom för en vecka sedan, men försvann. Sedan dess har det sista, tror jag blivit undanplockat i trädgården. Kommer alltid på något
      som jag inte sett. Belysningen har vi tänkt få gjort också, så det inte blir i sista stund, före advent. Varje årstid har sin charm.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  10. Hej Marika,

    Ja visst är det svårt att välja bland allt det vackra men jag kan skönja att rosa i alla fall tillhör det "bästa"! Vackra bilder som får en att längta till nästa år.

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tror du har helt rätt, rosa och lila toner tillhör favoriterna, men det finns andra färger också. Tack! Vårbilder kan man inte misslyckas med.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  11. Visst har Ferdinand helt rätt, man kan faktiskt inte ha det mysigare än sitta i sin trädgård - och är det FÖR varmt så passar det perfekt att sitta under ett träd. I mitt fall under den manchuriska valnöten.....
    STOR KRAM och tack för vackra bilder!/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Stort tack för fina ord. Skuggan är viktig, blir riktigt jobbigt att sitta i direkt solljus. De två senaste somrarna har vi haft långa perioder med över 30 grader, och det är lite för varmt. Manchurisk valnöt både låter vackert och är det.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  12. Hei Marika! Flott kavalkade av årstidene. Jeg synes det er veldig viktig at vi kan lengte etter noe vi vet kommer og ofte å lengte etter overraskelser, som vi vet kommer. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Helt rätt, det är viktigt att se fram emot något. Just nu ser jag fram emot advent och Jultiden.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Håller med dig om att det är fint med våra olika årstider och som du gör sätter samman bilderna till ett årshjul att njuta av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Betty!
      Visst är det, även om det inte riktigt känns så med en grå blöt novembermorgon. Men snart är det advent och då får vi lysa upp i trädgården.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Hej Marika!
    Vilken fin hyllning till alla våra fina årstider. Du har fångat det så fint i dina bilder och även i dina ord. Och alla har vi väl våra favoriter. Jag tycker egentligen om alla årstider men ska jag välja en så är det nog våren som är favoriten. Men varma sommardagar gör jag gärna som du och Ferdinand. Sitter i skuggan under ett träd för att få svalka och för att njuta av sommarens dofter.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! Visst är det härligt med växlingar, speciellt en grå blöt novemberdag kan det vara skönt att tänka på våren, men idag är det sol, och då blir det fint igen.
      Ha en trevlig helg !
      Kram Marika

      Radera
  15. Åh vilken härlig hyllning till våra årstider! Jag gillar dem, precis som du, och vill gärna att vintern är en riktig vinter med snö och sol. MEN jag tycker att vintern är för lång och våren går för snabbt.
    Tack för alla underbara foton, de känns som en liten tröst nu i novembermörkret. Tur att alla ljus ska fram i helgen.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tusen tack, ja jag har favoriter också, och det är nog våren. Alla högtider som Jul och Nyår och två födelsedagar göra att vintern går lite snabbare. Det är skönt att få tända ljusslingor ute och adventsstakarna inne. Det blir stor skillnad.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera