lördag 20 november 2021

Planera för Advent.

 November har varit ganska grå och blöt, men också bjudit på några soliga fina dagar.  Då passar det bra att vara i växthuset och göra i ordning lite dekorationer till Advent.

Amaryllislökarna som jag beställde har kommit från leverantören, och de blev planterade i krukor den åttonde november. De har stått ljust inomhus i ett fönster .
Nio dagar senare har de redan skapat stora knoppar, de är bara de gamla lökarna som jag inte ser knoppar på ännu.  Jag har stora förhoppningar om att det blir en fin blomning i år igen.
Gick runt på tomten och plockade material till kransar och dekorationer. Rönn, snöbollsbär, gran , murgröna, mossa och några kantstötta äpplen. De fina är inlindade i papper och satta i förråd, så tar jag fram dem senare. 
Övervakad av Kloker min hustomte, lyckades jag få till några kransar.  Har murgröna som växer så det knakar, den håller på att rymma till grannen. Passar bra att klippa av den.

Plockade fram en röd fågelmatare den passar bra nu i Advents och Jultider.  Har sparat njurvindan i några korgar, talgoxen inspekterade, och fick syn på sig själv i fönstret. Några amplar blev dekorerade med granris, murgröna och rönn- och snöbär.


Nu återstår att se om det får vara ifred för fåglarna, de har redan varit i amplarna och kollat.

Den första snön kom den 8:e november, men den försvann lika fort som den dalade ner. 
Det är riktigt mörkt om kvällarna, så det skall bli skönt att tända ljusstakar i fönstren och ljusdekorationer utomhus. 
Ha en trevlig helg!
Marika

28 kommentarer:

  1. Hej Marika
    Så flott adventspynt du lager. Amaryllis blir så fine med mose til pynt på de. Jeg har plantet amaryllis jeg også, men de står fortsatt mørkt. Jeg har også løk fra i fjor, men har vel ikke helt troen på at de vil blomstre på nytt.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack, det är riktigt roligt att göra i ordning lite pynt. Förra året blommade mina amaryllis sent, så jag tänkte att jag kanske får någon som blommar snart. Jag har lyckats några gånger att få dem att blomma om, men de allra flesta gångerna blir det bara blad. Men provar ändå.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Hei Marika!
    Nå ble jeg virkelig inspirert. Jeg har ikke kommet igang med å pynte til advent. Men det skal skje rett rundt hjørnet. Det er gøy. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Det blev lite tidigare än jag tänkt, men det var skönt väder. Inomhus blir det inte riktigt än.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  3. Du har sandelig haft travlt, og sikke fine kranse, dekorationer og ting du laver! Dejligt at kunne finde alt hvad man behøver i haven.
    Flotte Amaryllis er vist en tradition hos dig, og de ser livskraftige ud.
    Sjovt med fuglene der lige skal inspicere de nye kreationer. Det er nu dejligt med liv i haven, navnlig nu!

    Hilsner fra Ulla
    PS. Flot header!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det var riktigt trevligt att vara lite skapande. Brukar för det mesta köpa kransar av scouterna på Julmarknaden, vet inte om det blir någon i år. Men får nog köpa av dem i så fall ändå. Fåglarna är så välkomna i trädgården. Har stora förhoppningar på amaryllisarna. Har sett att någon av de gamla också har en knopp. Tusen tack! Försöker byta header efter årstid.
      Ha det bra /Hälsningar Marika

      Radera
  4. Det ser ud til, du er godt på vej med at pynte haven op til advents- og juletiden. Dine dekorationer er smukke og enkle, og så ser de så friske ud. Det er dejligt at kunne finde materialer i haven. Det købte pyntegrønt, kan godt ligge i butikkerne og blive lidt vissent. Kransen med de røde æbler er meget dekorativ, den vil fuglene sætte pris på.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tyckte det var perfekt att ta material till kransar och pynt från trädgården. Jag hoppas fåglarna uppskattar äpplena, de har inte varit så intresserade av dem ännu. Idag har vi sol och lite kallare väder. Rimfrost som är så fint.
      Hälsningar Marika

      Radera
  5. Så många amaryllisar du har på kommande. Jag har två nya sorter i år också som börjat sticka upp. Alltid spännande att se hur de blir.
    Så rolig tid för övrigt att få börja pynta nu, Ha det fint! /Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin!
      Jag köpte fem nya, och så har jag sparat de gamla. Ibland börjar de blomma om, men har inga stora förväntningar på dem. Det är en härlig tid, då man får börja pynta med ljusslingor och adventsljusstakar. Det blir så fint i mörkret.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  6. Hej Marika!
    Jag förstår att dina Amaryllisar i växthuset har börjat växa där får de så mycket ljus.Så mycket trevligt längre fram när de sedan börjar blomma det ligger en härlig förväntan i det och så mycket julkänsla .Så fint du har dekorerat ute det är så trevligt när man får gå loss och göra adventsfint förstår att du har haft det riktigt trevligt.Ha det gott och en trevlig första advent önskar jag dig./Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Det skall bli så fint till Jul, när de blommar. De är inne i huset, tror det skulle bli för kallt i växthuset. Vi har några köldgrader idag men ingen snö. Tack, det är trevligt att pynta och göra fint både ute och inne. Men inne får det vänta ett tag till. Det blir bara adventsljusstakar och blommor till advent, men till Jul blir det mera.
      Ha en riktigt skön Första Advent! /Marika

      Radera
  7. Oj vad duktig du har varit och vad fint det kommer bli!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Tusen tack, tycker det är kul att pynta lite, nu när jag har tid. Förr då jag jobbade heltid, var jag alltid lite stressad över att komma hem, från jobbet, och alla grannar hade gjort klart, och jag hade inte börjat.
      Kram /Marika

      Radera
  8. Så fint med dina amaryllisar! Jag gick en sväng till skogen i söndags när solen sken och plockade lite. Ska göra en krans i veckan tänker jag. Tänkte faktiskt idag - men det har ju inte blivit mörkt ännu och det är snart 21:a december. Men såklart är det mörkt men jag har nog tyckt om det :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Tack, de ser ut att må bra, så jag hoppas de blir fina. Gillar att pynta till advent både ute och inne. Lite granris gör stor skillnad.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  9. Hej Marika,

    Så mycket du hunnit med redan. Jag har haft planer på att ta en tur och se vad jag kan hitta för något att pynta med här, får se när det blir av. Härligt att ha murgröna i överflöd och din krans och dina amplar blev fina.

    Ha det gott! Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Tänkte passa på medan det inte är så kallt och ingen snö. Då går det fint att stå i växthuset och greja. Murgrönan växer så det knakar, men får nog tukta den, så den hålls på vår tomt.
      Tack, det är skoj att pynta, och till helgen får vi tända ljusstakarna inne. Det blir mysigt.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  10. Olet tehnyt paljon kauniita koristeluja. Monta amarylliksen sipulia sinulla onkin. Minä ajattelin ostaa tänään kaupasta amarylliksen ja ehkä orkidean nyt kun on vielä plussaa. Minä olen ostanut monena vuonna amaryllikset vain leikkona mutta nyt voisi tehdä sekä että ostaa leikkoja vähän myöhemmin.
    Kynttilät minäkin ajattelin laittaa pöydille ne kun on niin viihtyisän näköisiä ja joulun jälkeen alkaa jo kyllästyttää.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos! Ostan joka vuosi muutaman amarylliksen, samalla säästän viime vuotiset. Kovin harvoin ne viime vuodelta kukkii, mutta en oikein raaski heittää, ellen ole yrittänyt. Jouluna on oikein kiva koristella, tulee mukava kodikas tunne. Tänään sytytän kaikki kynttilänjalat ikkunoihin.
      Oikein hyvää Adventtiviikonloppua sinulle.
      /Marika

      Radera
  11. Så fint du har gjort med kransar, amplar och runt amaryllisarna! Tur att du inte har busiga ekorrar för då får inte mossan vara kvar så länge, det räcker gott med småfåglar som rycker i den ;-)
    Du inspirerar!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tack! Jag kan tro att ekorrarna skulle ha kul. Trodde det inte skulle få vara ifred för småfåglarna eller skatorna, men det har gått bra. Tack snälla!
      Kram /Marika

      Radera
  12. Oh, så mycket fint du gjort.
    Du är en stor inspirationskälla!
    Stort tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tusen tack! Det var varmt och skönt, nu är det minus 5 grader, så det hade inte varit lika kul att stå där ute och fixa.
      Ha en trevlig helg och första Advent.
      /Marika

      Radera
  13. Nu vart jag ju sugen på amaryllis fast jag inte tänkt köpa ngn. i år fniss Det är ju roligt att driva upp dem & följa den proceduren.
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Ja det är trevligt när de bildar knoppar och sträcker på sig. Hoppas de inte blir alltför långa. Men de kommer att blomma fint.
      Ha en skön helg /Kram, Marika

      Radera
  14. Mysigt med lite adventspyssel! Något jag inte hunnit med än...adventsbakat idag och det gick sisådär :)
    Önskar dig en fin och härlig 1:a advent!
    Kram från ett gråkallt Öland & Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Jag har hunnit med pyssel och fått upp mina adventsljusstakar. Blir så fint med ljus, då det är mörka kvällar. Jag har inte bakat, men sponsrade en skolklass som sålde hembakat på Julmarknaden. Och så fick jag tag på fina enriskransar till mina dörrar. Det var lite kallt ute.
      Kram till dig med, det var lika gråkallt här.
      /Marika

      Radera