måndag 29 november 2021

Vad står på önskelistan?

 Första Advent är passerat och vi närmar oss Jul, var på Julmarknad i helgen och träffade Jultomten. Han hade handen full av brev och önskelistor som barn fått lämna till honom. När jag var barn firade vi Lilla Jul på 1:a Advent. Vi fick varsitt paket som innehöll någon liten sak. Minns fortfarande den gången jag fick en kulspetspenna, de var inte så vanliga då ännu. Den var guldfärgad upptill och gyllenbrun nertill.  Mina syskon fick likadana men i andra färger.  Temat i veckans TrädgårdsFägring är  "Vad står på önskelistan? "  Det jag önskar är inget tomten kommer med, Jag får nog ordna det själv.

Nummer ett är att försöka få tag på en lika röd och fin Japansk Lönn som dottern har. Den skiftar färg lite grann under sommaren, kan bli några grönaktiga blad, men på hösten är den illröd.  Den är planterad i en stor zinkbalja, De första vintrarna grävde vi ner den i marken, men nu har den stått i zinkbaljan de senaste vintrarna, och klarat sig bra.  
En annan önskeväxt är rosor som blommar rikligt och länge. Dessa såg jag på plantgården. Vet ju inte hur långvarig blomningen är.  Nr 1 på önskelistan bland rosorna är Ghislaine de Feligonde. Den hoppas jag få tag på under nästa år. 
Dessa är i kommunens planteringar, en härlig ros som väller över av blommor.  Vet dock inte vad det är för sort.
Rosorna i min trädgård, honungsrosen Lykkefund och Rhapsody in Blue. Lykkefund är mycket vacker och doftar gott, men den skulle gärna få blomma lite längre. Rhapsody in Blue blommar väldigt kort tid hos mig. Första året vet jag att jag hade blommor sent på hösten, i år var det över tidigt på sommaren.
En växt som jag gillar mer och mer är solhattarna. De är inte så villiga att stanna kvar i trädgården, men gör nya försök att få till det. De lockar till sig fjärilar och humlor, fotona tog jag på plantskolan i somras. Skall nog så frön, för att köpa dyra växter som jag vet kommer att försvinna är inte kul. 
Stjärnflockan har jag i flera färger, den första jag hade, var svagt rosa. Den tog över en hel rabatt och till sist fanns det inget annat kvar. Jag gjorde en rejäl rensning och grävde upp dem, sparade bara några få exemplar.  Året efter syntes inte den till. Fanns bara en gräddvit kvar. Till all tur hade jag planterat av de uppgrävda hos dottern, så jag kunde få den till mig igen. Det är en vacker blomma, och tittar man noggrant på den, så upplever jag att de ser olika ut. Som snöflingor, med olika mönster. 

Vädret hos oss är kallt, ca -9 grader, och ovan vid kylan känns det riktigt kallt.  Ingen snö.
Ha det så bra !
Marika

20 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Det er mange fine ønsker du har ramset opp her. Vet du hva den fine røde lønnen hos datteren din heter?
  Ja, solhatt er flotte blomster, men de kan være krevende. Jeg har god erfaring med å så de selv fra før.
  Det er iskaldt her også med - 10, og i natt skal det komme mer snø.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Har kontrollerat med dottern, den heter Acer Palmatum Atropurpureum. Den skiftar färg efter läge, i skugga blir den mer grön, i sol röd och på hösten såhär fantastiskt lysande röd. Du har många fina solhattar, jag har bara en Magnus kvar, så jag skall så nya i vår. Lite ovan med kylan, men snart har man vant sig.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 2. Dine juleønsker kan jeg sagtens følge. Sådan en Acer ville jeg også blive glad for at få.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Javisst är den fin, har inte sett en så intensivt röd Acer. På sommaren trodde jag den tappat sin röda färg, då var väldigt många blad rödgröna.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 3. Hej Marika!
  Tomten kanske kan komma med ett presentkort på en plantskola. Annars var det fina önskningar. Lönnar är ju något av det vackraste som finns. Ghislaine de Feligonde verkar vara populär och tålig har jag förstått. Läste om din Rhapsody in Blue som blommade så kort tid den här sommaren. Det var samma med min. Dessutom blev bladen och grenarna dåliga och jag klippte faktiskt ner den till slut. Får se om den klarar sig.
  Solhattar är så fina och jag tror du kan få många tips av Marit. Hon har många olika sorter och verkar få dom att överleva. Tror hon sår själv också.
  Ha det gott!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Javisst kan tomten komma med presentkort, det blir svårt att ha en lönn i bagaget. Den här lönnen har en så intensivt röd färg på hösten, den är riktigt fin. Ghislaine har jag spanat på ett tag nu, men varit osäker på var jag skall ha den. Skall beställa en till våren, de är så fina. Min Rhapsody in Blue kanske skulle vilja ha mera sol, vet inte riktigt varför den slutade blomma så tidigt. Jag har sått solhattar och det har lyckats bra, men de lever bara några år. Ja, Marit har många fina.
   Ha det bra /Kram, Marika

   Radera
 4. Ja, det er jo gode ønsker, men måske ikke af den slags julemanden tager med sig på sin rundtur:) Man kan jo godt ønske sig gavekort til planter og poser med dejlige sommerblomst-frø...
  Jeg elsker din sammenligning af stjerneskærm med fine snefnug! Desværre er det ikke en plante jeg har haft held med, men man skulle måske prøve igen?

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Javisst kan man önska sig presentkort, stackars tomten klarar nog inte av att komma med ett träd. Stjärnflockan är fin, men några år har bladen blivit väldigt fula, och det var ett sånt år jag grävde upp en hel del av dem. I somras såg de helt ok ut, jag gillar dem mycket. Får bara hålla efter dem så de inte sprider sig överallt. Det är konstigt med växter, hos någon lever de och sprider sig hur mycket som helst, medan andra har problem med att behålla dem. Tycker du skall prova igen.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 5. Stjärnflocka är tacksamma och vackra men också spridningsbenägna. Men om jag bara kommer ihåg att klippa det avblommade så löser det sig hyfsat bra. Du kan ju titta hos Aceratum Kåseberga efter lönnar. De hade tdigare plantskolan på Ulriksdal i Kivik.

  Lika kallt här men först kom ca 10 cm snö och inatt kom det ytterligare ca 20. Så idag har jag njutit av fluffig snö och en blå himmel med blek vintersol :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Jag får bli bättre på att klippa av överblommat. Tack för tipset, skall titta in där. Ingen snö hos oss, men -10 idag och en fin rosafärgad himmel.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 6. Hej Marika,
  Fick höra av barnen igår att jag alltid önskar mig trädgårdshandskar men att det inte är så kul att ge eftersom de går sönder på bara några dagar. Så det blir nog att jag får köpa dem själv precis som annat jag "behöver" till trädgården.
  'Ghislaine de Feligonde' och 'Lykkefund' finns här också. Härliga båda två men som du säger så kunde blomningen på 'Lykkefund' få vara lite längre. 'Ghislaine de Feligonde' däremot brukar kunna ge blommor ända till frosten de flesta år. Lycka till med köpet.
  Läste någonstans att solhattarna inte brukar klara vintern för att de ruttnar och att man ska se till att det är väldränerat runt nära "kronan" vid marken. Stjärnflockan är en favorit här med!

  Ha de gott! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Handskarna behövs ju, men förstår vad dina barn menar. Har sett Ghislaine de Feligonde på många bloggar och den ser så otroligt fin ut, och om den dessutom blommar länge, låter den precis som det jag önskar mig. Tack för tips om solhattarna, det kan förklara varför den trivs i en rabatt men inte i den bredvid. Stjärnflockan är fin.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 7. Hei Marika! Litt av en ønskeliste. I høst kom jeg over flere forskjellige Astrantia major. De er vakre, men har en tendens til å spre seg litt for mye. De er så vakre at det får ikke hjelpe.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Astrantian är en favorit, det går att rensa bort om det blir för mycket. Har samlat på mig flera färger, de är lite olika hur de sprider sig, eller så är det läget.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 8. Jag var också på julmarknad i helgen. Fanns en tomte där, men det var fullt med folk, så jag gick inte ens nära.
  Minns inte att vi hade några presenter på advent, men vi hade adventsfika med många goda kakor som mamma bakat. Det fortsatte jag med innan jag flyttade utomlands. Alltid lika trevligt och mysigt.
  Jag har ingen önskelista i år, får se vad det blir.
  Härligt med vackra sommarbilder tycker Lena från Göteborgstrakten med ca 10 cm snö och minus 5 grader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Tror det är en speciell sed för Finland, och man firar fortfarande Lilla Jul på 1:a advent. Adventstiderna är riktigt mysiga. Vi har kallt men ingen snö, lite ovant. Det är väldigt mycket rimfrost, så det ser nästan ut som snö. Det är inte så vanligt att det är snö i Göteborg men inte hos oss i Mellan-Sverige.
   Ha det så bra /Marika

   Radera
 9. Sinulla on ihania toivomuksia toivottavasti ne toteutuvat. Tuo japanin vaahtera on kyllä upean värinen missä se talvensa viettää ❓
  Ruusuja minäkin olen istuttanut muutamia ja näitä molempia perennoja minullakin on mökkimaassa kasvamassa. Punahatut on hieman ronkeleja kasvattaa tähtiputkia minulla on kolmea väriä.
  Lunta ei meilläkään ole mutta maa on hieman härmän valkea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos, oikein mielelläni haluaisin tuon ihanan punaisen värin. Väri on tummempi sekä myös vähän vihreäsävyinen ennen syksyä. Ensimmäiset vuodet se istutettiin kukkapenkkiin, talveksi. Nyt muutaman vuoden on ollut ihan tässä sinkkiastiassa vaan, ja on selvinyt hyvin. Olen siemenistä laittanut sekä ostanut punahattuja, mutta ne ei jää pitkäksi aikaa minulle, yritän taas. Astrantiat myös täällä vähän erilaisia, sekä erivärisiä, mutta se ihan vaaleanpunainen tuli kitkettyä liikaa.
   Terveisin /Marika

   Radera
 10. Hej Marika!
  En Japansk lönn vem vill inte ha det de är ju så otroligt vackra en sådan kan även jag önska mig.Stjärnflocka är en favorit även här hos mig de är verkligen så skira och vackra hoppas att du får ett presentkort så du kan gå och köpa den.Jag tror inte att de är svåra att få tag på.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Den Japanska lönnen står på tur, och rosen Ghislaine de Feligonde. Stjärnflocka är så fina, jag har dem i flera färger, det var bara den riktigt ljusrosa som jag grävde upp lite för mycket. Men tror det ordnar sig.
   Ha det gott /Marika

   Radera