lördag 11 december 2021

Vinterträdgården.

 Temat för veckan i TrädgårdsFägring är, Vinterträdgården.  Hos mig har den varit ganska lika som höstträdgården, men igår och idag har vi fått snö, så nu är den täckt till viss del av snö. Den kommer inte att stanna kvar, för det blir mildare väderlek.  Det har redan blivit stor skillnad, minusgraderna har bytts mot mildväder. 

I januari i år hade vi mycket snö, då var Julen innan snöfattig. Så mycket härlig vit fluffig snö.

Ungefär samma motiv i trädgården ser idag ut såhär. Lite grönt och brunt och lite snö.
Ganska mycket grönt, både murgröna, blåsippsblad, kaprifol, julrosor , näva och Mahonian med sina vackra blåa bär.

Gillar att man kan ha ljusslingor och adventsljusstakar som lyser upp. Vi försöker hålla det på en lagom nivå.
Inomhus har två amaryllisar redan slagit ut, den mörka heter Mandela och den ljusa  Elvas.
De andra har knoppar, till och med en gammal ser ut att ha en knopp. Det händer inte så ofta, hos mig.
Det första Julbordet var vi på idag. dottern  med pojkvän ville bjuda oss, då vi tar hand om ankorna då de vill lufta på sig. Så väl ordnat, ingen trängsel, glöggmingel innan vi visades till bordet. Ett bord i taget fick komma till sin plats, det var hur smidigt som helst. Maten var mycket god och bra service.  Var är detta ställe?  Westerqvarn i Kolbäck alldeles intill Strömsholm. Stället är mycket mysigt.  Kan rekommenderas.

Redan tredje advent, hoppas ni får en fin adventshelg!
Marika

36 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Koselige bilder av snø fra hagen din i januar. Lys i hagen er også så fint. Vakre amaryllis hos deg. Det er så morsomt når en får en av de gamle til å blomstre. Det har jeg opplevd bare en gang.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! Det blir fint med ljusslingor, utan dem är det riktigt mörkt. Det har hänt några gånger att de gamla blommat om, men det händer inte ofta för mig heller.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Et melisdryss hs deg, ser jeg. Her har det vært ordentlig fluff helt til nå, som det er blitt mildere, og plussgrader blir det jo etter hvert, selv om det snør bra akkurat nå. Mandela har jeg ikke sett før. Den var fin!
    God 3. advent!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Vi har fått lite snö, men nu är det mildväder och det är halt och snömodd på vägarna. Det är grått och disigt ute. Har inte sett Mandela heller förut, den är riktigt fin, hoppas bara att någon av amaryllisarna väntar till Jul att slå ut.
      Ha en fin tredje advent /Marika

      Radera
  3. Du viser dejlige billeder fra haven, både med og (næsten) uden sne, og dine lys både inde og ude er så fine til at fremhæve stemningen! Kan godt forstå du er glad for Amaryllis lige nu. De er vel nok flotte - og sikke farver!
    Dejligt at blive inviteret ud under betryggende forhold på sådan et hyggeligt spisested. God advents-søndag til dig!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack skall du ha ! Nu har snön försvunnit nästan, det är bara halkiga gator kvar. Ljusslingorna hjälper till att göra trädgården lite ljusare, och det ser trevligt ut. Amaryllisarna är riktigt fina, har några som är i knopp, men de kommer antagligen att ha blommat över till Jul.
      Det var en trevlig överraskning av dottern, och maten var god.
      Ha en fin Lucia /Hälsningar Marika

      Radera
  4. Härliga vinterbilder och oj så gott med julmat! Längtar faktiskt efter det nu :) Söndag igen och en kulen och mulen sådan...Lucia imorgon, härligt!
    Kramis från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Vintern försvann nu är det isigt och plaskväder. Men det var fint så länge det varade. Julmaten var god och stället är riktigt mysigt. Ha en fin Luciadag!
      Kram /Marika

      Radera
  5. Hvor er dine collager stemningsfulde og varierede😄

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tack! Kanske skulle lägga upp vanliga bilder också, men då blir det så många. Med collage får jag med flera.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  6. Det ser så smukt ud i haven og omkring huset, når julebelysningen er tændt og mørket begynder at sænke sig. Dine Amaryllis er flotte. Hvis jeg forstår dig ret, er det løg fra sidste år, du har fået til at blomstre. Det er dejligt at blive inviteret ud til lækker julemad. Godt det kan lade sig gøre, når man passer på.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack så mycket! Ljusslingorna gör mycket för att få till en fin stämning, men hjälper också till att göra världen lite ljusare.
      De som blommar är nya lökar för i år, men några gamla har knoppar på väg upp, de är lite senare än de nya. Det är inte ofta de vill blomma om, men har hänt några gånger förut.
      Ja det var riktigt trevligt och kändes tryggt, vi satt för oss själva och ingen annan var i närheten. Kändes inte trångt heller då vi hämtade mat. De hade ordnat det på ett bra sätt.
      Ha en fin Luciadag /Hälsningar Marika

      Radera
  7. Hej Marika!
    Vilket härligt vinterinlägg! De översta bilderna på den vita fluffiga snön är ljuvliga. Minns vintern förra året, den var fin. Det blir nog en grön jul i år för senare i veckan bli det rätt många plusgrader.
    Det är fint med ljusslingor i trädgården som lyser upp. Vi har egentligen bara en som vi draperat på häcken mot grannen men den lyser upp fint.
    Så trevligt med julbord och så bra ordnat!
    Nu önskar jag dig en fin Luciadag!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack så mycket! Det var som en sagovärld med den fina fluffiga snön, men tyvärr kommer det inte att se ut så till Jul, tror du har helt rätt. Vi har bara täckt en buske med ett nät som lyser, men det räcker gott. Det var både gott och trevligt och man märkte att de hade tänkt till för allas vår skull. Ha en trevlig Luciadag !
      Kram, Marika

      Radera
  8. Härligt vinterinlägg. Jag tycker om vinter och mörkret, gärna när det är snö som lyser upp. Alla julbelysningar både ute och inne.
    Julmaten ser god ut också. Gillar julmat.
    Trevlig Lucia!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack! Visst är vintern en härlig årstid. Gillar när det är sno och att sitta inne och mysa då det är kallt. Belysningen är trevlig, det är definitivt en mysfaktor. Maten var riktigt god.
      Ha en fin Luciadag!
      /Marika

      Radera
  9. Javisst har vi haft det fint med snö. Men nu har det ju töat bort till viss del.
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Det var riktigt fint, men nu har vi isgator, svårt att ta sig fram. Hoppas på några snöflingor i Jul.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  10. Täällä sataa vettä parhaillaan ja on todella synkkää onneksi meillä on vähän valoja ulkonakin myös täällä kotona.
    Haemme viikonloppuna kuuset mökiltä ja koristamamme ne sitten tulee valoa enemmän myös kotiin sisälle. Kauniita amarylliksen kukkia minä taidan käydä kaupassa hakemassa myös jotain kukkia lisää. Syömässä emme ole käyneet missään emmekä joulumarkkinoille lähteneet. Me yritämme olla nyt varovaisia kun ikääkin jo on.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Ei ole vettä satanut mutta niin lämmin että lumi on muuttunut loskaksi ja jääksi. Kovin liukasta huomasin kun olin eilen menossa keskustaan. Kiitos, amaryllikset kukkivat oikein hienosti, toivon että joku niistä kukkii myös jouluna. Tytär halusi tarjota meidät joulupöytään, ja oli oikein hyvin järjestetty. Muuten ei paljoa liikuta, alkaa kyllästyttää tämä pandemia.
      Terveisin Marika

      Radera
  11. Nyt tämä käännös on kyllä kamala 😰

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei taas!
      Joskus on niin kummallinen käännös. Testasin kääntää suomeksi, hölynpölyä vaan. Ymmärsit kuitenkin jotain.
      Terkkuja /Marika

      Radera
  12. Hej Marika!
    Så fint du har det i din vinterträdgård även om det inte ligger så mycket snö där just nu.Du har så vackra Amaryllisar det är verkligen en trevlig blomma så här i juletid.Underbart ändå att kunna åka i väg och äta julmat i dessa tider.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack, men det hade varit finare med snö, som du har. Amaryllisarna är fina, och snart slår en tredje och fjärde ut. Julbordet var riktigt gott och det var bra arrangerat, vi behövde inte möta andra, trots att det fanns andra personer där.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  13. Hei Marika! Jeg er ikke så glad i snø, så det er så fint å se vakre snøbilder fra hagen din. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      All snön är redan borta och istället har vi glashala gator, tror att det regnar lite grann. Tycker det är fint med ren vit snö. Men det är tungt att skotta om det kommer mycket.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  14. Koselige julestemningsbilder hos deg, kjekt at du også har fått litt snø, her er den helt borte nå. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Tack! det är likadant här, vi fick njuta av snön en tid, men nu är den helt borta.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  15. Hippeastrum Elvas er spesielt fin synes jeg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Martin!
      Ja jag gillar den väldigt mycket. Mandela är också fin, men det var svårt att få rätt färg på bilden.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  16. Hej Marika,

    Ett fluffigt snötäcke gör verkligen underverk i en trädgård, hoppas vi får fler dagar med fluff framöver den här vintern. Men din trädgård är fin även i sitt gröna vintertillstånd och precis som du skriver kan man öka på trivseln med lite ljus här och där.
    Så fint amaryllisarna blommar och kul med en som kommer tillbaka från förra året. Misstänker att min man är allergisk och har därför inte skaffat några nya amaryllisar i år men planterade de gamla (bara för att jag inte nändes slänga dem) och av totalt sex st blommar en just nu. Klippte bort pollensäckarna för att se om det hjälper mot allergin. I så fall kan jag satsa på några nya nästa år.
    Vilken mysig miljö för ett julbord!

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Jag gillar verkligen ren vit snö och det får vara mycket fluff. Ja det hoppas jag också, nu är det helt bart. Nu har fyra amaryllis slagit ut, har några knoppar kvar, som förhoppningsvis blommar till Jul. Så tråkigt med allergi men då får man avstå, hoppas det fungerar utan pollen. Det var riktigt trevligt med julbordet och miljön i den gamla kvarnen är perfekt.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  17. Tack för tips om restaurang, även om det inte blir julbord där för mig. Kanske att jag är i krokarna någon annan gång? Just nu kan man ju inte ha några resplaner.
    Underbara amaryllis! Och så spännande med knopp på en gammal!
    Konstigt med snön och kylan denna vinter. Ojämn fördelning av båda delarna, men nu verkar det som om i stort sett hela landet får en vit jul.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det ligger väldigt nära Strömsholms slott där vi brukar vara på ridtävlingar, hoppas att det kan bli aktuellt snart igen. Vi får hoppas på att eländet tar slut någon gång. Tack, de har blommat ett tag nu, trodde det skulle vara över innan jul, men det finns fler knoppar på väg upp. Hoppas på snö, det blir en helt annan känsla,
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  18. Alltså, den där Mandela... underbar färg. Mycket julstämning. Hoppas du har lite kvar till jul.
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!
      Tack, visst är den fin. Det finns knoppar kvar, så det blir blommor kvar till jul.
      Ha det gott /Marika

      Radera