fredag 3 december 2021

Fest för fåglarna.

 Veckans utetemperatur har pendlat mellan  -7 och  -14, det har tagit lite tid att vänja sig vid köldgraderna. Men nu känns det redan ganska bra. Vi har ingen snö men det är helvitt ute med rimfrost. Det började snöa lite grann idag men det blev bara några fjuniga flingor.  Veckans tema i TrädgårdsFägring, är . Fest för fåglarna.                                           

Jag tänker på mina fåglar i trädgården, året om. De får mat ,och vatten både att dricka och bada i på sommaren då det är varmt. Försöker bjuda på så varierad mat som möjligt, för att locka till mig många arter. De vanligaste är blåmes, talgoxe, pilfink sparv och skata. Skatan är en akrobat som lyckas hålla sig i kanten av fågelmataren. Här bjuds på nötter, fågelfrön och talgbollar. 
Den här korven hittade jag på växtgården i våras, den blev populär och försvann snabbt. Trodde den skulle ramla isär, men det gjorde den inte, det går en tråd rakt igenom, så den hölls ihop.  Pinnarna har jag lagt dit, för att fåglarna skulle ha något att sitta på.  Har inte hittat korven i vanliga affärer.  Det är en talgfröbar med stort energiinnehåll för att småfåglarna skall klara av vintern bättre
Det hänger många fågelmatare runt om i trädgården, men det gäller att se till att de inte försvinner in i snön. Den snöiga bilden är från januari i år.
.
Dotterns ankor äter specialfågelmat anpassat för dem, men om sommaren hittar de också mat själv i ån och trädgården. Majs är en favorit, men rivet äpple och gurka går också bra. Melon är en favorit, men de små ankungarna hade inte riktigt förstått det. 
I eftermiddags fick vi ge kvällsmat åt dem, och stänga in dem för natten. Dottern har pyntat fint i deras lilla hus, både adventsljus och grangirlang.  Det kan man kalla "Fest för fåglarna".

Ha en trevlig helg och andra Advent!
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring


24 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Så bra at du passer så godt på fuglene. Jeg mater de hver dag her også, for de er så sultne nå i kulden. I dag tror jeg det minst var 30 stykker i haven. Endene til datteren din er så fine.

  God helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Det är trevligt med fåglarna. De har nog svårt att hitta mat nu i kylan, så det är bra att de får hjälp med maten. Tack, visst är de fina.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 2. Du sørger godt for havens fugle. Men det kommer jo også dig selv til gode. Det er så sjovt at kikke på fuglene omkring foderpladsen. Hvor er der stor forskel på de forskellige fugles adfærd. Nogle er sociale og lader andre fugle komme til. Andre er mere egenrådige og jager nytilkomne fugle væk fra lækkerierne.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Visst är det så, det är trevligt att titta på dem, och de får så gärna komma på besök. En trädgård utan fåglar skulle vara ganska trist.
   Önskar dig en trevlig helg /Hälsningar Marika

   Radera
 3. Ja, du er en sand fugle-ven Marika, og det undrer mig ikke du fodrer året rundt! Din datter er sandelig også ven med sine ænder, når hun ligefrem pynter op til jul i andehuset. Rigtig festligt!
  Det må være dejligt at have kulde og flot vejr. Her regner det hele tiden og vinden er skrap. Man savner det klare vintervejr, men det kommer jo nok engang.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja jag gillar fåglarna och tycker det är trevligt när de finns i trädgården. Har nog smittat av det på min son och dotter. Man skall ta hand om och hjälpa dem, speciellt denhär årstiden då det är svårt att hitta mat. Men det vet du, du är också en fågelvän. Det var riktig feststämning i ankhuset, hoppas de uppskattar det.
   Ha en fin andra advent /Marika

   Radera
 4. Både du og datteren sørger godt for fuglene. Lyskæder i andehuset har jeg aldrig hørt om før. Hyggeligt ser det ud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Ja, har man djur måsta man ta hand om dem. Blev förvånad över ljusen och girlangen i ankhuset, men tror att de gillar det. De trivs bra där inne, nu när det blivit kallare.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 5. Hei Marika! Her mates også fuglene året rundt. Liker så godt fugleaktiviteten i hagen. Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Vad skulle en trädgård vara utan allt fågelkvitter, så härligt att de kommer på besök.
   Kram /Marika

   Radera
 6. Meillä täällä on samanlaiset olosuhteet eli -14 astetta pakkasta ja kuura maassa, lunta ei ole. Lintuja minä en voi kotona syöttää kun asumme rivitalossa ja täällä ei saa syöttää. Mökillä taas emme ole näin enää kuin viikonloppuna käymässä joten sekään ei onnistu. Mukavaa sehän kyllä olisi.
  Hyvää Itsenäisyyspäivää.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Meille tuli vähän lunta eilen, mutta jäi ihan sentiksi vaan. Täällä omalla pihalla saa lintuja ruokkia, ja minusta on oikein kivaa niitä katsella. Oikein hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle!
   Terveisin Marika

   Radera
 7. Hej Marika,

  Vilken lyx du bjuder fåglarna på och hela året dessutom. Här fylls fågelmatarna på när bär och annat i trädgården börjar tryta. Din dotters pynt i ankhuset fick mig att småle, verkligen en fest för fåglarna!

  Ha det fint. Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Talgoxarna och blåmesarna är så glada för nötter så de matarna hänger uppe också på sommaren. Dottern är van att pynta julfint hos hästen i stallet, så nu blev det gjort i ankhuset också.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 8. Hej Marika!
  Så klart ska man tänka på våra bevingade vänner det är ju så trevligt med dem utanför fönstret att titta på.Så fint de har de din dotters fåglar som även de har fått julpynt.Hoppas att de uppskattar det men det ser så trevligt ut.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Ja, det är viktigt att tänka på fåglar och andra djur, inte lätt att få tag på mat nu. Ankorna uppskattar nog sitt lilla hus med pynt. Har fått sköta om dem i helgen, de ville fort in igen när jag var klar med mockning och utfodring.
   Idag är det -19 grader, brr.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 9. Hej Marika!
  Vilket trevligt inlägg. Och jag börjar bakifrån med det fina ankhuset ... vilken fest för dom. Det är så härligt att läsa om din dotters ankor.
  Jag har ju alltid älskat att mata fåglarna och att fotografera dom men slutade förra året då det började komma larmrapporter om råttor i området. Har inte sett någon själv men grannar har sett och en låg överkörd på gatan. Får se om jag kan smyga igång lite matning senare i januari ... saknar så mina fåglar men jag hoppas dom får mat av mina vissnade perenner och paradisäpplets frukter. Härligt att läsa om att du matar dina fåglar året om. Och ger dom vatten. Vattenfat brukar jag ställa ut lite här och där under sommaren.

  Önskar dig en fin tisdag. Idag är sista dagen med kyla, imorgon drar mildväder in, tyvärr, hade föredragit ett par minusgrader.

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack så mycket! Ankorna har det bra och dottern är van att pynta i stallet och göra fint till hästarna, så då fick ankorna också lite julfint. Jag vill gärna mata fåglarna, och hoppas verkligen att det inte kommer varken möss eller råttor. Skatorna brukar äta från marken, så jag hoppas de håller rent. Idag har vi haft -19 så det blir skönt med lite varmare, men inget plaskväder hoppas jag.
   Ha det så gott /Kram, Marika

   Radera
 10. Det er koselig med fugler i hagen. Jeg er ikke superflink til å mate her, men nå når det er så mye snø har de fått litt. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Ja fåglarna hör till, tänk om de inte fanns. Idag har det varit -19 grader så de behöver få lite energi.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 11. Så fint du ordnat det för fåglarna. Visst blir man glad av att se dem? Mindre glad om det dyker upp råttor också.
  Ankorna är alltid lika kul att få se, de är så vackra!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Tack, fåglarna behöver lite hjälp. Nu är det inte -19 mera men det kan vara svårt att hitta mat ändå. Ankorna är mysiga, de tjattrar som bara den, om man inte kommer tillräckligt fort med maten.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 12. Så trivelig hage du har. Fugler skaper liv i hagen om de er små eller store.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lilian!
   Tusen tack! Vad vore trädgården utan fåglar, de är så välkomna.
   Ha det gott /Marika

   Radera