söndag 6 februari 2022

Vinterns glädjespridare!

Veckorna rullar på, nu är det redan februari. Vintern har inte riktigt kommit till oss, det är barmark, regn och rusk ena dagen, kallt och halka nästa. Just idag skiner solen och det är riktigt fint ute. 

Vinterns glädjespridare är absolut alla fåglar som tittar in. Koltrasten har skuttat omkring ett tag och ätit frön som ramlat på backen under fågelmataren. Han är lite för stor för fågelmataren. Han har inte lärt sig tricket som skatan, som buffar till mataren så fröna ramlar ner på backen. Serverade lite äpplen och russin till honom och det smakade.
Han hoppar runt lite överallt och verkar trivas. Igår var de tre stycken som dansade runt. Till skillnad mot förra helgen då det var fågelräkning, och jag hade tänkt delta. Inte en fågel syntes till, men då var det ett riktigt busväder, så de höll sig nog i skogen.
Inomhus gläds jag över att min paprikasådd har vuxit fint. Tulpanbuketten ger en härlig vårkänsla. Amaryllisen Nympf fortsätter att leverera blommor och den vackra Mandela har några knoppar kvar. Äntligen fick jag en bra bild på den då solen tittade in. Den är nästan svart i skugga.
Den vackra orkidén blommar fint och en till har en stor knopp.

 Ute tittar lökar fram i rabatten, vet inte riktigt vad det är, men det ser härligt ut. Det finns mycket att glädjas åt. Speciellt att Sverige skall öppna upp igen den 9:e februari. Vi får hoppas att det går bra.

Ha det gott ! Marika

 Länkar till TrädgårdsFägring.

32 kommentarer:

  1. Det er koselig med fugler i hagen, bortsett fra når skjæren stjeler stearinlys/telysrester, men nå har jeg nå funnet det ut, sånn at jeg legger steiner oppå. Ha en fin søndag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Visst är det trevligt med alla fåglar. Skatan vill gärna plocka med saker, hos mig är det mest namnlappar till växterna. Vi har ett fantastiskt väder idag.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  2. Ja, det var gode gledesspredere!
    God søndag!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Visst är de, dem vill man inte vara utan.
      Ha en fin söndag /Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Ja fåglarna är riktiga glädjespridare men jag varken matar eller räkna dom längre för att inte locka hit råttor. Det känns jättetråkigt då jag älskar "mina" fåglar. Men jag ser dom ändå i trädgården då jag inte städar på hösten utan låter alla friställningar sitta kvar åt just fåglarna.
    Vilken vacker mörkt röd amaryllis. Jag har också blommande amaryllisar vilket känd lyxigt. Dom är verkligen tacksamma.
    Och tacksamma får vi hoppas vi får vara när Sverige öppnar upp igen, att det inte kommer några mer bakslag. Och så fint med lökarna som tittar fram. Igår köpte jag en ny kamelia, var jag nu ska få plats med den. Men den var rosa och vit (i varje fall på bilden) och någon sådan har jag inte tidigare.
    Ha en fin söndag och kommande vecka!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Så tråkigt att du inte kan mata fåglarna. Du hade så fina fågelbilder på din blogg. Men man vill ju absolut inte ha några råttor. Har flera grannar med katt, och de brukar traska över tomten. Kanske råttorna inte vågar sig fram.
      Amaryllisen Mandela är mycket vacker, den har blommat redan i december-januari och nu fortsätter den, och det fina är att det finns en knopp kvar. Kamelia har jag inte testat, jag har ingen större lycka med inomhusväxter, men de är fina. Vi får hoppas att det går bra med pandemin och att vi håller oss friska.
      Ha det fint och en härlig ny vecka.
      Kram Marika

      Radera
  4. Roligt med dina paprikor. Till veckan ska jag ge mig iväg och fixa jord till sådder och omskolning. Mina chili- och paprikafrön var slut så jag har beställt några nya.

    Roligt att fåglarna är tillbaka men visst märks det vid fågelmatarna när det är busväder.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Ja, jag får nog plantera om dem, de växer snabbt. Fåglarna håller sig borta vid oväder. Idag har vi haft ett fantastiskt väder, med sol och en härlig vårkänsla i luften.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  5. Åh vad skönt det ser ut när vårlökarna börjar titta fram. Fast...man vet ju v ad som väntar. Det kommer alltid nåt bakslag. Men det brukar ju inte vara så länge.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Ja det var verkligen oväntat, men precis som du säger så blir det nog lite snö till. Men vi hade en skön vårlig dag idag.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  6. Til lykke med åbningen d. 9. februar. Covid har tynget os længe nok. Selvom det er koldt,, er der masser at glædes over, både fugle og løg, som spirer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tack, vi får hoppas att det går bra. Ja det finns mycket att glädjas över. Idag hade vi en solig fin dag.
      Ha det så bra /Marika

      Radera
  7. Flott innlegg og gratulerer med gjenåpning! Håper også vi snart er der. Du er i gang med såing/småplanter allerede. Skal sette igang neste hleg tenker jeg:)
    Ønsker deg en fin ny uke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger Marie!
      Tack! Vi får hoppas att det går bra. Jag har bara börjat med paprika än så länge. Skall så lite perenner och ha dem i växthuset. Tomaterna väntar jag med.
      Ha en fin vecka ! Marika

      Radera
  8. Hej Marika!
    Ja, fugler er så hyggelige å se på ute i hagen. Du har vakre amaryllis, og orkidé som blomstrer så flott.
    Vi er snart der med gjenåpning vi også håper jeg. Det er så morsomt å følge med på de nye spirene.

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Visst är de, skulle vara så tråkigt utan dem. Amaryllisarna har blommat riktigt fint i år, och länge. Visst är det trevligt att följa sådderna. Det skall bli så skönt, hoppas bara att det kommer att gå bra.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  9. Sinulla on siellä jo kasvun ihmettä niin sisällä kuin ulkonakin. Täällä tuli viikonloppuna valtavasti lunta lisää. Meillä kevättä saa vielä odottaa.
    Kaunista kukintaa sinulla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Meillä ei ole yhtään lunta, saa nähdä miten kauan. Paprikat kasvaa, yleensä saan odottaa ennenkuin sitten niitä voi syödä, joten tänä vuonna olen aikainen. Tomaatit saa vielä odottaa.
      Oikein hyvää uutta viikkoa sinne /Marika

      Radera
  10. Good morning Maribel,
    It´s wonderful to have the blackbird in the garden. When he starts singing I know that springs is on it's way. We had the National Garden Birdcounting the weekend before. But it was stormy weather and all the birds were hiding for the storm. It's great to have flowers inside the house and it's great that your seedlings are doing so well.
    Have a wonderful new week ahead.
    Rosehugs Marijke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallo Marijke!
      Yes I´m so happy that he likes it here. I heard him sing, but I think he was a bit eager. We don´t have any snow and when the sun is shining it´s almost like spring. It was the same here. I was going to count them but nobody came to visit, we have the same weather here.
      Hope you have a wonderful week.
      Regards Marika

      Radera
  11. Der er altid noget at glædes over, og du starter ganske rigtigt med havens fugle, som altid er gode at være i selskab med, men inde har du jo også gang i mange fine sager. Nye spirer er en fornøjelse både inde i så-bakkerne og ude i kulden! Her er der også fart på alle løgplanterne i i haven, så det lover godt for fremtiden.
    Tillykke med genåbningen!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja, fåglarna är så härliga. Koltrasten är en favorit. Är så glad för både amaryllis och orkidéer som blommar fint. Har inte riktigt kommit igång med sådder ännu. Paprikan kom upp så fort så jag väntar lite med resten.
      Tack så mycket, vi får hoppas att det går bra. Det finns många åsikter om öppnandet, både för och emot.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  12. Hej Marika!
    Du har så mycket vår hos dig det ser härligt ut, underbart är det även med dessa fåglar de förgyller tillvaron väldigt mycket.Vi har nu fått mera snö men det är ju som det ska vara det blir så vackert utanför fönstret.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja jag antar att det ser mer ut som vår hos mig. Väntar att det skall komma snö här också, för kan inte riktigt tro att vintern redan har varit. Det är riktigt fint med ren vit snö.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Hei Marika! Svarttrosten har ikke vært her i år. Jeg gjør som du, legger ut epler og lettkokte havregryn. Det er veldig spennende å følge med på spirer som gror. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Jag har en som hoppar runt i regn och ruskvädret, som vi har idag. Blir så glad när han vill smaka av äpplena. Det är skoj att det gror, väntar lite till med det mesta.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Det er dejligt at kunne pynte op med blomster i vaser og potter indendøre. Man trænger til at se blomster. Men de små spirer i haven er næsten det allermest livsbekræftende. Foråret er lige om hjørnet.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Det är härligt med blommor inne då vi får vänta ett tag att se dem ute i trädgården. Visst är det fint med lökarna som tittar fram, men det är lite tidigt fortfarande.
      Vi får vänta ett tag på våren, men snart är den här.
      Ha det gott/Hälsningar Marika

      Radera
  15. Det er så trivelig når fuglene kommer for å finne mat. Fuglesangen om våren er noe av de fineste lydene som finnes.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Javisst är det, en trädgård utan fåglar är inte mycket till trädgård. Idag har vi en härlig vårlik dag.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  16. Koltrastarna är så fina, man blir så glad när de trivs. Tänk bara på den vackra sången, som nog inte dröjer så länge till! Kul att de fattat att du bjuder på godsaker.
    Här var det tvärtom vid fågelräkningen, när det är busväder kommer fåglarna för att få mat! Dagarna innan var det ganska tomt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det är riktigt trevligt att ha dem på besök. Nu har de inte synts på några dagar. Förhoppningsvis kommer de tillbaka.
      Ha det gott /Marika

      Radera