söndag 20 mars 2022

Här spirar det!


Här spirar det, är temat i veckans TrädgårdsFägring. Vädret har varit kallt och först nu till helgen har värmen kommit. Det har varit både kallt och varmt om vartannat, men nu är det riktigt skönt. Stora delar av dagen har jag tillbringat i växthuset med att så perenner och äntligen några tomatsorter. Än så länge bara fyra sorter, har fått löfte om att få fler av dottern, Men tror det blir att jag sår några sorter till. 

Zinniorna som jag sådde för en vecka sedan, tittar fram, om man har bra syn kan man se att det finns några frön som har grott. Fönstren i växthuset öppnar sig, då det blir varmt därinne. och idag var det riktigt skönt.

Ute i rabatterna är det inte så mycket som tittar fram än så länge, men snödropparna fortsätter att blomma.

Det gör också blåsipporna, än så länge är det den största tuvan som blommar, de andra mindre tuvorna är nästan helt täckta av blad, har inte städat bort dem ännu.

Den första Julrosen har slagit ut.

Vallmon tittar fram, på flera ställen, och det gör också pärlhyacinterna. Om värmen fortsätter skall jag städa upp i rabatterna, men är fortfarande en aning försiktig.

Bladen på Tidlösa tittar fram, blir alltid fundersam över vad det är. Har inte haft dem så länge. Delar av trädgården är väldigt blöt, hoppas det torkar upp snart. 

I år hoppas jag på en riklig Magnolia blomning, den har väldigt många knoppar. Inte så mycket händer  i trädgården, men det går åt rätt håll.

Ha det gott! Marika


Länkar till TrädgårdsFägring


30 kommentarer:

  1. Der er masser af ting, der spirer omkring dig både i drivhus og have, men vi går nok allesammen og længes efter, at foråret for alvor springer ud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja, våren har börjat titta fram lite här och där. Hoppas att värmen fortsätter så bli det bra. Det var riktigt skönt idag.
      Ha en fin vecka /Hälsningar Marika

      Radera
  2. Hej Marika!

    Ja, det har vært kaldt lenge nå, men jeg håper jo at våren er på vei nå. Det var 9 grader og herlig vær her i dag. Du har jo fått gjort veldig mye i drivhuset ditt. Jeg skal så mange frø i morgen. Nydelig julerose!
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Vi får hoppas att det blir varmare nu, det har varit riktigt varmt och skönt idag. Jag har sått en del, men det skall bli lite till. Är så glad att mina Julrosor trivs.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  3. Jamen det er godt at høre du er tilfreds med udviklingen - både i vejret og dine potter! Da blå anemoner er bare skønne!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja, det går sakta fram mot en härlig vår. Blåsipporna är så vackra, och efter dem kommer en mängd andra vackra vårblommor. Det fina vädret fortsätter idag. Så härligt.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Oj, det börjar verkligen spira hos dig! I varje fall om jag jämför med min trädgård där det fortfarande är snö. Så härligt med egna blåsippor. Jag har ungersk blåsippa men den brukar inte blomma förrän i maj hos mig där allt är sent. Det fina vädret ska i varje fall fortsätta så i veckan ska jag se om det möjligen syns något på julrosorna under snön.
    Så du har redan sått tomat. Jag ska försöka hålla mig till första veckan i april.

    Önskar dig en fin vårvecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja det är riktigt härligt, och det varma fina vädret fortsatte idag. Har lite olika blå nyanser på mina blåsippor, de andra har inte slagit ut ännu och de röda brukar komma sist. Jag var tidigare än jag brukar med tomatsådden. Men jag hade ångan uppe då jag sått en hel del perenner. Kan bli lite besvärligt innan de kan komma ut i växthuset.
      Ha en fin vecka du med /Kram Marika

      Radera
  5. Voi miten ihanaa että sinulla jo itää. Nyt oli tosiaan kaunis viikonloppu. Me siivosimme mökillä terasseja ja yritämme saada sen sellaiseen kuntoon että voisimme alkaa taas yöpymisen siellä. Kukkia on nyt vähän liikaa sisällä ja lisää pitäisi kohta tuoda kellarista pois. Ihania sinivuokkoja minäkin odotan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      No hieman on itänyt siemenet. Meillä oli tänään myös oikein ihana lämmin ilma. Sinivuokot ja lumikellot on aina ensimmäiset minun puutarhassa. Ensimmäinen krookus alkoi kukkia auriingonpaisteessa. Aivan ihana tämä kevätaika.
      Hyvää alkanutta viikkoa /Terveisin Marika

      Radera
  6. Jeg kan se, at det er forår hos dig nu, og flere forskellige blomster er sprunget ud. Man kan godt blive lidt utålmodig, men i grunden er det vel fint, at der ikke sker alt for meget på en gang. Valmuernes blade er så dekorative.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Javisst ser det ut som om våren kommit till oss. Alltid lite skeptisk såhär tidigt, det kan fortfarande komma snö, men den stannar inte kvar. Ser ut att bli en fin solig dag idag igen. Det är trevligt att följa med och se vad det är som tittar upp.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  7. It starts timidly, but the promises are there! Have a good start to spring!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      Thank you ! Yes spring is here, with all expectations.
      Have a nice spring!
      /Marika

      Radera
  8. Hej Marika!
    Det är så härligt nu när man kan se att det finns liv i rabatterna man får så mycket bra energi av det.Du har så mycket fint som blommar och så roligt att få komma i gång med vårsådden det låter så mysigt att kunna vara i växthuset med den trevliga sysslan.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Javisst är det en härlig tid, gillar verkligen att stå i växthuset och så, det är ännu bättre när sådderna tittar fram. Blåsipporna blommar så fint, och om någon vecka tror jag att krokusarna slår ut.
      Ha det fint /Marika

      Radera
  9. Så flott Marika.
    Nå spirer det mye hos deg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Martin!
      Ja det börjar så smått, det är härligt.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Visst blir glad i hjärteroten när man ser något grönt sticka upp i rabatten :)
    Ha en fin dag!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja det är märkligt men det är helt underbart. Blev lika glad för zinniasådden som tittar upp bara några dagar efter att jag sådde.
      Ha det fint /Kram Marika

      Radera
  11. Här spirar det, vilket härligt tema och passar verkligen in hos dig.
    Skönt att det börjar kännas som vår, vad vi behöver nu.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Javisst är det härligt, och att det fortfarande är soligt och fint väder. En fantastisk tid.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  12. Tycker det ser ut som om en hel del börjar titta fram genom löven. Så härligt och visst är växthuset nästan som bäst nu, när man kan gå in där när det känns lite för kyligt ute. Sådderna är på gång här med och fler står på kö för att komma i jorden.
    Klokt att inte ha städat för mycket, verkar som om vintern gör ett sista försök.

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja, det är ett härligt ställe, att sitta därinne och så och pyssla om de små plantorna. Jag skall också så lite till. Velar om jag skall rensa bort löven eller inte, men tror jag väntar ett tag till.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera
  13. En nydelig årstid vi har nå. Bare snøen min smelter så kan jeg kikke etter små spirer også.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Visst är det, vi har haft det soligt och fint. Hoppas snön smälter snart hos dig.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Det lät som en skön dag bland frö och jord i växthuset. Det har varit så fint väder här att jag inte sått ett frö. Men idag ska jag göra det först, innan nånting annat görs :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Ja det har varit några sköna dagar, men de senaste har åter igen varit blåsiga och kalla. Men snart kommer värmen för att stanna, hoppas jag.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  15. Så intressant med tidlösan, jag hade ingen aning om att den såg ut så där när den tittar fram. Julrosen är fin, såg de i nyare inlägget också. Tänk att de ska vara så knepiga att få att trivas? Hoppas du lyckas!
    Hur gick det med dina sådder i växthuset nu när det blev kallt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Blev själv förvånad över tidlösan, visste inte heller att den såg ut så. Gillar verkligen Julrosorna, skall få min leverans från Danmark idag. Hoppas att de är fina och kommer att trivas. Får flytta undan annat för att placera dem där de verkar trivas. De klarade sig tack vare sonen som visade hur han hade täckt in allt i deras växthus. Hade ingen tanke på att det skulle bli så kallt. Men de fick både bubbelplast och fiberduk som täcke.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera