fredag 8 april 2022

Aprilväder.

 Vi har haft en ganska snöfri vinter, och att hela årets snöranson skulle komma nu, var inte helt väntat. Vårblommorna har tittat upp i trädgården under flera veckor, men nu är de täckta under snön.

Såhär såg det ut i morse när jag gick upp. Det har snöat hela natten, det började redan igår kväll. Det är snökaos i trafiken. Tur att vi inte skall iväg någonstans. 


Snön yrde omkring och den var nog ganska blöt och tung. Häcken mot våra grannar har lagt sig ner.  Aprilväder är man van med men det brukar inte se ut såhär.
Jag har i alla fall våren inomhus, med både Påskliljor och Hyacinter i en härlig gul färg.
Cyklade förbi kyrkan härom dagen med alla vackra vårlökar. De var inte fullt utslagna ännu men fint ändå. Bilden i headern är från förra året, från samma plats, taget lite senare i april. Nu lär de inte synas under snön.

Har fått min leverans av Julrosor och andra perenner från Danmark, och har krukat inköp från mässan. Hade en tanke, då jag beställde Julrosorna att de skulle kunna stå i växthuset ett tag, innan det var dags att plantera ut dem, men de får vara inomhus. Växterna var riktigt fina, och leveransen fungerade perfekt.

De kalla nätterna förra veckan, gjorde att mina Zinniasådder frös ihjäl. Trots att jag bäddade in dem under bubbelplast och fiberduk inne i plastväxthuset, i det stora.  Jag har fått så om och beställa nya frön av den förtjusande Peach. Nu får de stanna inne tillsammans med paprikorna, som är omplanterade och tomaterna som jag måste ta tag i. De blir långa rangliga trots växtlampa. 


Såg min vän koltrasten, som varit borta ett tag. Äpplet har legat orört i korgen, men jodå han hittade det. Får lägga ut nya äpplen när han ätit klart. 

Ha en trevlig helg!
Marika

34 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så kjedelig med all den snøen nå! Det er ikke nå en vil ha snø og vinterlige forhold. Jeg håper at den smelter hurtig. Det er jo så synd med alle dine vårblomster som allerede hadde kommet frem. Lykke til med alle dine flotte frøplanter.
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det är tråkigt, och det fortsätter att snöa. Hoppas också att den försvinner snart, eller i alla fall till Påsk. Hoppas att vårblommorna tittar fram ändå, efter snön har försvunnit.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Ah! I see you have the same problem! This spring which begins well and which changes into winter... Fortunately, you had taken many precautions for your seedlings. I hope everything will melt soon, without the return of the nasty snowman! Have a nice week end

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      We had almost no snow, and the springflowers started to pop up. Now we got full snowstorm and it has been snowing since yeasterday. I hope it will melt soon and we can enjoy spring.
      Thank you have a nice weekend you too.
      /Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Nej men oj, fick ni så mycket snö. Hörde igår om snökaoset i bland annat Örebro och sedan uppåt Norrlandskusten. Här kom det bara som regn igår men inatt kom det snö och nu snöar det för fullt. Men inte alls som hos dig. Hoppas att alla vårblommor som ligger där under klarar sig. Det kan ju fungera som ett skyddande täcke. Hoppas häcken reser upp sig som den ska igen.
    Så tråkigt med dina zinnior. Men förhoppningsvis hinner dom nysådda gro fint. Det är lurigt med de kalla nätterna. Jag håller på med elementet i uterummet hela tiden. Glömde slå igång det igår kväll och imorse var det bara plus 5 där, men allt ser ut att må bra.
    Hoppas du får en fin helg, trots det mycket nyckfulla aprilvädret!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja vi fick väldigt mycket snö, det ligger kvar och det fortsätter att snöa nu med. Vårblommorna ligger under snötäcket, hoppas att de kommer att blomma igen, när snön är borta. Det var jag som inte tänkte till, det var riktigt kallt. Har sått nya och skall så lite till. Jag får nog skaffa mig en värmefläkt till växthuset, men tidigare år har det fungerat bra, utan.
      Tack önskar dig detsamma / Ha en trevlig helg!
      Kram Marika

      Radera
  4. Nyt on kyllä kummalliset säätilat. Kurjaa kun tsinnia jäätyivät. Ihania jouluruusuja ja perennoja. Minäkin sain ostettua narsisseja ja viedään ne mökille huomenna. Meidän piti jo tänään mennä mutta ilma oli niin huono.
    Hyvää viikonloppua.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Meille tuli enemmän lunta kuin on ollut koko talvena. Olis saanut olla tulematta. Narsissit ja hyasintit ostin puutarhamessuilla, mutta ne ehtii kukkia ennen pääsiäistä.
      Kurja tämä takatalvi, mutta ei sille voi mitään.
      Hyvää viikonloppua sinulle myös /Marika

      Radera
  5. Ja, virkelig... Jeg måtte gå på ski i fjellet for vi fikk ikke snø om vinteren... alt var bare grått på grått hele vinteren. De første fantastiske vårdagene var desto vakrere.
    Nå har vi snøflak også og jeg mater fuglene på fuglmathuset igjen. Men våren kommer tilbake igjen :-)
    God helg til deg.
    Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Ja det var en riktig överraskning att vintern kom i april. Nu hoppas jag på värme och en härlig vår. Snön börjar redan smälta undan. Snart är det Påsk och då brukar det vara riktigt skönt i trädgården. Hoppas på det.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  6. Ja vilket aprilväder! Inte nådigt! Iskalla vindar varvat med skön sol och frostiga nätter. Hoppas påsken kan bjuda på några sköna grader och fågelkvitter nu...
    Vårkram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Nu har snön börjat smälta undan, men det är lite ovant med allt det vita, vi har haft det bart så länge. Jag hoppas också det, påsken brukar vara en härlig trädgårdshelg.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. Ja, det ser virkelig vinterlig ut hos deg, og så synd med det du hadde sådd. Ha en fin dag allikevel, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja det är lite ovant med all snön, men den försvinner snart. Har sått lite nytt, tror att det kommer att hinna växa innan det är dags att plantera ut.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  8. Vi har også fået lidt sne, men det forsvandt heldigvis hurtigt.
    Træls med dine frøplanter, heldigvis er der stadig tid til at så nye. Spændende med nye Påskeklokker og Stauder.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Vi fick mera snö än vad vi haft på hela vintern, nu är den på väg att smälta bort. Jag har sått nytt och sådde lite till idag, så det ordnar sig säkert med blommor till sommaren. Leveransen från Danmark var riktigt bra, nu hoppas jag på värme så jag kan plantera ut dem.
      Hälsningar /Marika

      Radera
  9. Una sgradita sorpresa la neve così tardiva! Qui ci è mancato poco, infatti la neve è scesa mista alla pioggia e non è rimasta attaccata. Il freddo però è ancora presente.

    Ti auguro una buona primavera :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buongiorno Gabriel!
      You are so right, we did not expect nor wisch to have snow this late in spring. Today is a sunny morning so I hope most of it will melt away. Alittle bit worried about the springflowers, hope to see them bloom.
      Hope you have a lovely spring/Marika

      Radera
  10. Så vil solsorten nok synge en lille sang for dig, som tak for æblet.
    Der er ikke spor sjovt at have snevejr og trafikkaos i april. Lad os håbe, at sneen snart smelter, så de små forårsblomster kan titte frem igen.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Nej, det är inte trevligt med så mycket snö i april. Nu är de största snöhögarna borta, och det är soligt och fint idag, så jag hoppas att resten också smälter bort. Koltrasten ser nöjd ut med sitt äpple, har lagt ut ett nytt i korgen, som jag kan se när jag tittar ut genom fönstret.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  11. Du får foråret serveret i små portioner afbrudt af reelt vintervejr, og det er hårdt når men er godt i gang med frøbakkerne og de mange små sarte spirer. Helt ualmindeligt er det vel ikke med snevejr i april, men alligevel...
    Smukt ser det ud på dit bord med de gule løgplanter, som nok skal give den rigtige påskestemning, og de fleste af dine småplanter skal nok også overleve og give mange glæder til sommer. Du er så flittig Marika, at der bør komme et dejligt resultat ud af alle anstrengelser! Rigtig god påske!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det är verkligen i små portioner, vi fått njuta av våren, nu hoppas jag att påsken kommer med sol och värme. Det är inte alls ovanligt med snö i april men inte så mycket som vi fick på en gång. Jag har redan sått om zinnior, så både jag och dottern får njuta av dem i sommar. Tack för de snälla orden.
      Önskar dig och din familj en riktigt God och Glad Påsk!
      /Marika

      Radera
  12. Hej Marika!
    Usch har även du fått mera snö även här kom den inget som jag hade önskat mina vårkänslor kom av sig.Vad trevligt med växtleveranser det finns ju så mycket fint att köpa.Vad synd att dina sådder frös bort tur att det finns mera fröer att köpa eller så av det man har samlat själv.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Ja vi fick en rejäl dos med snö. Tror att det ar mera än vi fått på hela vintern. Men nu har det mesta smultit undan. Växterna kom lite tidigare än hag hade väntat, men de får stå här inne så länge. Hoppas att de värsta köldgraderna är över nu. Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Det är inte kul när det blir en återgång till vinter precis när våren börjat. Jag tror visserligen att alla växter här har klarat vädret, men när jag kollar på gamla bilder så ser man hur sent våren har kommit i år. Förra året satt man ju ute och käkade lunch vid den här tiden. Ok, vi har inte kunnat ställa ut några möbler ännu på grund av allt damm, så det är väl kanske största anledningen idag. Rolle körde med högtryckstvätten igår UTAN att få bort allt, så det blir en omgång till idag. Sen kanske man kan få lite ordning på trivsamheten.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Nej, det var inte skoj, men idag är det ett riktigt skönt väder. Du har nog rätt, det var tidigare förra året, men hoppas det blir en varm skön påsk. Minns att det lossnade lite dammpartiklar från taket ett tag, men det gick fort över. Så får vi hoppas att ni kan sitta ute och njuta.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  14. Vilka bilder, Marika! Det är nästan ofattbart att det kom så mycket snö! Eftersom jag var på Gotland upplevde jag den aldrig och när jag kom hem var den borta!
    Undrar just hur mina luktärter mår, de har stått ute rätt länge.
    Önskar dig en skön påskvecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Ja tror att det var det värsta snöovädret vi upplevt i år. Det blir alltid trafikkaos, så det var tur att vi inte skulle iväg någonstans. Vi har några högar kvar i trädgården, men det försvinner nog snart. Tack för påminnelsen, har inte sått mina luktärter ännu. Det är så lätt att glömma bort dem.
      Tack detsamma, ha en riktigt God och Glad Påsk!
      Kram /Marika

      Radera
  15. Skönt att snön försvann & påsken ser ut att bli rätt fin!
    Ser att du oxå gläds åt påskliljor inne & dina inköp från Danmark får det att klia i fingrarna #jagskaingetha fniss
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Javisst, det var skönt, och såg precis på väderprognosen. Hoppas, hoppas att det blir varmt och fint. Har förnyat påskliljorna inomhus, det blir så fint med vår inne. Längtar verkligen till att få plantera ut både julrosor och annat fint som jag beställde.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  16. Vi har också haft snö här på Västkusten, fast inte lika mycket som hos dig. Jag gillar snö, men inte vid denna årstid.
    Nu hoppas vi att det blir varmare och växtligheten kommer igång igen.
    Glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Är så glad att det verkar bli fint väder hos oss under Påskhelgen. Tänkte passa på att rensa undan i trädgården.
      Ha en riktigt God och Glad Påsk!
      /Marika

      Radera
  17. Det var en vecka som inbjöd till inomhusjobb :) Det var lite skönt - jag hade ett kalas att förbereda. Synd om dina växter hoppas att snön inte knäckte dem. Zinniorna hinner nog bli fina trots allt - de brukar ha bråttom.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Ja, det var inget utomhusväder. Häcken har tagit sig, och står fint igen. Zinniorna tittar fram och nu fick de stanna inne. Tror knappast att det blir så kallt mera men bäst att ta det lite försiktigt.
      Ha en God och Glad Påsk!
      Kram, Marika

      Radera