lördag 3 september 2022

Trädgården i september.

 Med september blev det höst, vi fick väldigt mycket regn alldeles de sista dagarna i augusti, och det behövdes. Det har också blivit betydligt svalare väder, nog för att det är soligt och varmt korta stunder. Shortsen har bytts ut och en tröja får följa med på cykelturen. Trädgården har klätt sig i höstskrud, men de riktigt höstliga färgerna får vi vänta på ett tag till.

På framsidan står mina blomlådor som jag piffade upp förut i sommar. Jag har bytt ut lobelia och penséerna mot Spansk Margerit, i en mörkare färg. Såhär års finns det inte så mycket att välja på, men det blev en fin kombination.  Framsidan är den absolut varmaste platsen, så det är ett under att några växter klarar sig här.

På insidan av planket finns dahliorna, också soligt men de får vatten och verkar trivas bra. Är fortfarande lite fundersam till var alla som jag beställde finns, men de som blommar är fina.

I rabatterna finns det fortfarande något som blommar, även om det är ganska få blommor. Här ett axplock.

Trots att jag rensade bort en hel del Blodtopp förra året, har jag överflöd av den, den verkar trivas lite för bra. Men det är vackert med de röda små kottarna som svävar i luften. Annat rött som gör mig extra glad är björnbäret som jag planterade förra året. Fick ingen skörd på mina tidigare plantor, men här finns i alla fall en början med röda bär som skall mogna och bli svarta. Den lilla bilden visar lingon som maken plockat, de skall bli en present till en 92 åring som inte kommer ut i skogen själv.


På inre gården har de stora träden fortfarande gröna löv, men de kommer att bli helt gula. Hortensian är så fin och skuggrabatten har många gröna växter, som ser ut att trivas bra trots torkan som varit.

Om jag går utanför tomten och tittar in ser jag att min snöbollsbuske fått röda löv, fläderns fina bärklasar har inte fått den fina lila färgen ännu. Tycker det ser ut som ett lugn lagt sig över trädgården.

Många växter har fröställningar, tar tillvara det jag tror jag skall så, som stockros och luktärt. De mångfärgade morötterna smakar riktigt gott.

Rhapsody in Blue, har nya knoppar, får se om den hinner få blommor, första året jag hade den så blommade den i oktober. Kärleksörterna har blivit favoriter, och alunroten med alla vackra färger. Nu har den fina Temyntan gjort sitt, men trots att de blommat klart ger de lite färg med kvarvarande kronblad.
Det är en skön känsla i trädgården, har inget att ta vara på, förutom tomaterna i växthuset, och det är inte så många kvar. Så småningom skall dahliorna upp och tulpanlökarna planteras, men det dröjer ett tag till.

Ha en skön helg! 
Marika


Länkar till TrädgårdsFägring



28 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Jeg blir alltid så imponert over alt du har som blomstrer hos deg. Fine farger på alle sammen. Alunrot er en favoritt her også. De tåler så mye, og har så vakre farger. Ja, det har blitt kjøligere her også. Det har blitt høst, og den synes jeg kommer like brått hvert år. Overgangen fra sommer til høst kommer like uventet hvert eneste år.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! Det är inte så mycket som blommar nu , det är mest zinniorna och dahliorna, och några enstaka blommor i rabatterna. Det märks att trädgården går i vila. Ja det märks på alla sätt, det blir svalare och krispigare luft. Riktigt skönt.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Hej Marika!
    Det vilar ett skönt lugn över ditt inlägg. Tröskeln mellan sensommar och höst. Det finns även en skönhet i vissnande blommor och jag kan konstatera att du fortfarande har fin blomning.
    Här fick vi ett härligt regn igår, det föll lugnt och fint från eftermiddagen till en bit in på natten. Maken hann klippa gräset innan det började. Idag hoppas vi på uppehåll för planen är att klippa en lång häck mot ena grannen.
    Det kändes så fint i hjärtat när jag såg och läste om bilden med lingonen. Vilken fin sensommar/höst -present.
    Önskad dig en fin söndag!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja det känns som att lugnet har lagt sig i trädgården, jag behöver inte rusa runt med vattenkannan. Vi har inte klippt gräset många gånger i år, det nysådda växte riktigt fint i början av sommaren, men tror det har torkat. Några häckar är klippta, någon bit återstår. Maken gillar att gå i skogen och plockar både bär och svamp. Det är en årligen återkommande present som vi vet är uppskattad.
      Ha en fin söndag /Kram Marika

      Radera
  3. Lyder dejligt der er faldet ro over haven med den gode regn, og du finder jo stadig utroligt mange blomster rundt omkring. Dine blomsterkasser foran huset er super-flotte, og jeg tænker den 92-årige bliver lykkelig for alle tyttebærrene!
    Jeg har kvæsurt (blodtopp) i kolonien, og den spreder sig også helt vildt. Det første år lod jeg blomsterne sidde og så kastede de frø overalt, nu tror jeg det er på tide at klippe dem af inden de laver samme nummer igen:)

    Ja, det er en friskere luft nu og efteråret er på vej.
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det är skönt med ett lugnare tempo, lite blommar det men det är mest i krukor och blomlådor. Är förtjust i margeriterna, de finns i så många färgnyanser och de blommar länge om man kniper av överblommat. Jag får nog klippa ner blodtoppen om det inte skall bli en skog av dem. Har en annan sort med rosa blommor, som gärna skulle få sprida sig, men det gör den inte. Lingonen blir uppskattade, vi får en god pratstund och kaffe, när vi levererar dem.
      Det är skönt med hösten som kommer.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  4. Det ble riktig fint med nyplantingen i kassene. Jeg synes det er vanskelig å finne noe bra på sensommeren. Nesten bare krysantemum og lyng å få tak i, og de liker jeg ikke så godt. Flotte Dahlia! Alltid spennende å se hvordsan de nye blir. Ha det godt!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Det blev som en ny plantering då jag ersatte lobelian och penséerna. Hos mig blir inte krysantemum eller bollkryss långlivade, så det är ingen idé att jag skaffar dem. Är så glad för dahliorna som ger lite färg, då resten ser trist ut.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Ja din trädgård är som en vacker och blommig dröm...ja visst blev det höst direkt. Konstigt. men samtidigt väldigt skönt med friskare luft och klara dagar!
    Ha en fin söndag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack! det var snällt sagt. Det blev höst, och det är ganska skönt. Håller med dig, det kommer att bli många fina soliga höstdagar.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  6. Hvor var det sjovt at se bjørnebær. De bliver, så vidt jeg ved, ikke avlet i Danmark; men i foråret så jeg en køn bjørnebærbusk med fyldte blomster i en have, vi besøgte, og siden har jeg skaffet sådan en hjem til mig selv. Haveejeren mente, den blev kaldt en buskjordbær, men den er vel med i familie med hindbær. Hvordan bruger du bærrene?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Björnbär är riktigt goda, de växer vilt ute i skärgården, såg många ställen då vi var på västkusten förra året. Min dotter har en i trädgården, som gav så mycket bär. Sen klippte hon den för mycket för i år blir det inte mycket. Min buske är nyplanterad förra året och jag är så glad för att den växer och har några bär. De tidigare buskarna var små och växte knappt något, vi fick bara några få bär på dem. Jag hade björnbär i frysen som jag kokade marmelad av, det blev tre burkar och alla är redan slut. Sen har jag också haft som dekoration på tårtor. och att äta som de är till glass.
      De är släkt med hallon.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  7. Høsten med kalde kvelder kom fort i år. Jeg kjenner jeg ikke er klar for høst ennå, jeg vil ha mer varme og lange kvelder på verandaen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Det blir nog några fina dagar och kvällar i september och kanske i oktober också. Du får klä dig lite varmare och sitta på verandan ändå.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  8. Hienot kukkalaatikot ja niiden kukkaloisto. Daalioita minulla ei ole yhtään mutta kauniita ne on ja kukkivat pitkään.
    Ilmat vaihtui nopeasti kylmäksi ja kukintaa on vähemmän mutta hortensioita minullakin on ja ne kukkivat vielä pitkään. Sipuleita minä en aio istuttaa nyt yhtään lisää tänä syksynä. Voi tietenkin harmittaa keväällä .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Minulla ei ole niin paljon muita kukkia, niin daaliat sopii hyvin antamaan vähän väriä. Minua yleensä keväällä harmittaa jos ei ole kevätkukkia, joten kyllä minä laitan taas vähän tulppaani ja narcissi sipuleja.
      Oikein hyvää uutta viikkoa. /Marika

      Radera
  9. Blomsterkasserne er vel nok flotte. Det må være en glæde at kikke på de friske farver, hver gang du går forbi dem.
    Der er mange forskellige blomster i din have her på tærsklen til efteråret. Det var godt, du fik regn, det kan sikkert forlænge blomstringen langt ind i efteråret.
    Man bliver helt glad af at se gulerødderne i de forskellige farver.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack! visst blev det fint då jag bytte ut de växterna som såg lite vissna ut. Det finns fortfarande något som blommar, såg att en stjärnflocka, astrantia, slagit ut i blom, de är fina. Regnet behövdes, det ser bättre ut nu. Igår blev det uppröjt i växthuset, det var en fin solig dag.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Hej Marika!
    Du har så mycket fint som blommar ännu din blodtopp är helt enorm och dina dahlior har så fina färger.Här har vi haft frost men än har det inte frusit i vår trädgård beror kanske på att den ligger lite skyddad.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack, det finns lite kvar och nu upptäckte jag att en stjärnflocka har börjat blomma om. Blodtoppen trivs lite för bra, men den får stå kvar. Frost redan, det hoppas jag dröjer ett tag till, innan den kommer hit. Njuter av dahliorna då det inte finns så mycket färg i rabatterna.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  11. Svar
    1. Kiitos paljon, minusta on mukava laittaa kollaaseja, saa mahtumaan enemmän kuvia.
      Terveiset Marika

      Radera
  12. Połapanie się w daliach, jak zaczynają kwitnąć późnym latem jest sztuką. Ja powoli wszystkie identyfikuję, ale nie idzie mi to łatwo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      It is not easy to know whichone it is among the dahlias. Many of them lookes the same. I always mark them with a label, but it grows into the leaves, and I do not want to break the stem, by surching for the label.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  13. Tänk att ni fick så mycket regn och vi så lite här utanför Göteborg.
    Här känns det fortfarande som sommar dagtid, men kvällarna är kallare.
    Du har det verkligen så höstfint i din trädgård, ögonföjd.
    Härlig lingonskörd. Jag har plockat mycket blå bär, men inga lingon ännu.
    Ha det skönt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Det har varit väldigt olika, hur regnet har fördelat sig i landet. Vi har haft en torr sommar men nu äntligen kom det rejält.
      Hösten har kommit, det känns att luften är krispig och klar.
      Lingonen har vi lämnat hos en glad 92 åring som skall koka lingonsylt. Tänk att vara så pigg i den åldern.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Härligt att ni fick regn, har sett att östkusten fått en hel del det sista. Här är det riktigt torrt nu och växterna är trötta. Annars får jag en härlig, lugn och fin höstkänsla när jag läser inlägget.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Regnet gjorde underverk, allt ser lite piggare ut. Hoppas regnet kommer till dig också. Känner själv att trädgården gått in i en ny fas, ett lugn, finns inget som måste göras.
      Så småningom skall dahliorna upp och lökar planteras, men det får dröja ett tag till.
      Ha en trevlig helg /Kram Marika

      Radera