fredag 28 oktober 2022

Månadens bild - Oktober .

 Det känns som att tiden rusar iväg, alldeles strax slut på oktober och tid för ett nytt inlägg om   Månadens Bild!  På söndag är det dags att ställa tillbaka  klockan, då tar sommartiden slut.  

Vi har redan hunnit städa undan trädgårdsmöbler och tömt krukor.  Känns som att vi förberett oss för kyligare väder.

Trädgården har packat ihop, växterna har tagit vintervila, allt är blött och visset. Har inte satt min fot i trädgården på många dagar, var ute och tog några snabba bilder idag.
 September bilderna hade mera färg, nu tror jag de flesta löven har ramlat ner från träden som ser kala ut. Vid växthuset saknas vattentunnorna, de är tömda och förvaras upp och nervända i pergolan. 
Från andra hållet syns det hur mycket löv som dalat ner. Vi har kurerat oss båda två, så det har inte funnits möjlighet att ta hand om löven. Det mesta skall hamna i rabatterna och som skydd på lökplanteringarna i de stora lådorna vid altanen. Men det får vänta ett tag till.  Skillnaden är enorm, om man jämför en bild med alla löv kvar på träden, mot hur kalt det är nu. 

 Gick på jakt efter något som fortfarande blommar, kärleksört, höstanemon, lejongap, hosta. Men snart har det blommat klart. Syrenhortensian har några torra blomklasar kvar.



Kaprifolen blommar väldigt länge, de små penséerna har börjat om i krukan, de får stå kvar. Några sommarrudbeckior står kvar i en kruka på altanen. De övriga har jag grävt ner i trädgårdslandet.  Fick finbesök i trädgården, en Hackspett gillade den nya fågelmaten.  Bilden är tagen genom fönstret så den är inte så tydlig.  Den stora blåklockan har börjat blomma om, både i vitt och blått.  Ursprungligen kommer den från min Farmors trädgård. 

Veckan har jag tillbringat med att kurera mig från influensan. Suttit inbäddad i en skön pläd med en god bok och druckit massor av te med honung i.  Jag tror det är på väg att vända nu då jag fick ett recept på en bra hostmedicin.  
Sköt om er och ha en bra helg! Marika
 

36 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så fine bilder fra hagen din! Ja, det er både bløtt og vått ute nå. Det var leit å høre at dere har hatt influensa nå. Det er noe som går her også, men jeg har ikke hatt det enda. Ja, at klokken skal skrus tilbake misliker jeg veldig, men sånn er det overalt. At det blir mørkt så tidlig om kvelden er jeg ikke glad for.
    God bedring!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Trädgården har fått sköta sig själv ett tag. Hoppas piggna till så jag får alla lökar planterade. Finland har föreslagit EU att man inte skulle ha sommartid, vet inte hur det blev med det förslaget. Det är väldigt mörkt ett tag nu, tills det vänder igen.
      Tack känner mig lite bättre redan då jag fick en bra hostmedicin.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  2. MARIBEL: JODÅ, jag skulle få hjälp med rehab - i Visby där dom skulle vara specialister på strokepatienter. Ha! Dom visste ingenting om att man kunde ha ont efteråt..... Så jag ringde till neurologen och där fick jag veta att det var vanligt! Alltså vägrade jag att gå dit utan ville istället gå till rehab i Hemse. Och dit har jag varit en gång till en ung man som bara skulle jobba en vecka till. Det stora problemet är dock att jag har sån smärta i min arm att jag inte längre kan träna den..... Alltså ringde jag och frågade varför jag inte fått nåt återbesök - som skulle skett efter 6 veckor och det nu gått 8!?
    Så nu ska jag tillbaka den 11 och då hoppas jag dom ska tala om EXAKT vad och var jag ska träna.....
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Så tråkigt att det inte funkat. Det är viktigt att komma igång med träningen, men har du så ont så borde du få hjälp med det. Hoppas att det löser sig och att du får ett träningsprogram som du kan träna och som hjälper dig. Ibland verkar det inte fungera.
      Kram Marika

      Radera
  3. Måske er det meget godt med sådan en pause fra haven, selvom man nok ville nyde den mere hvis man ikke var syg. Dine billeder er fine og jeg holder stadig meget af efteråret - og forfaldet - som er meget smukt. Nu kan vi snart holde en god lang vinterpause og beskæftige os med sysler indendøre, og så får fuglene fred i haven. Håber du snart er helt frisk igen!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Oktober har varit väldigt blöt och de soliga fina dagarna lätträknade. Väntar på en solig fin dag så jag får de sista lökarna planterade. Det blir en lång paus från trädgården tills nästa år då allt börjar om igen.
      Tusen tack, hoppas också det.
      Hälsningar Marika

      Radera
  4. Det ser hyggeligt ud med din have pakket ind i gyldne blade, selvom der også venter et job med at fordele dem i bedene. Forhåbentligt er influenzaen et overstået kapitel, når vi kommer til mandag og en ny uge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja vi får hoppas på det, min första prioritering blir att få lökarna planterade. Idag är det en solig fin dag, så kanske gör jag ett försök.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Hej Marika!
    Jag håller med om att tiden den rusar i väg man hinner inte hänga med känns det som.Du har ju en hel del som blommar ännu hos dig och det är alltid härligt.Tråkigt med den besvärliga förkylningen som håller i sig hoppas på god bättring med den nya medicinen.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Det går verkligen fort. Har inte varit ute så mycket men hittade några växter som blommar. Ja det är tråkigt men det skall nog ordna sig. Tusen tack!
      Ha det bra /Marika

      Radera
  6. Hej,

    Ja veckorna springer iväg och jag förstår att det känns som om ni ligger lite efter nu när ni varit dåliga. Hösten i trädgården är vacker på sitt sätt tycker jag, lite bitterljuvt. Och tänk att en del blommar fortfarande!

    Krya på dig. Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Visst går tiden fort, och hösten kan vara riktigt fin, hoppas på en solig fin november. Fick i alla fall lite lökar planterat idag. Fåglarna fick mera mat så de blir glada.
      Tack det skall nog bli bra.
      Kram Marika

      Radera
  7. Hagen din er nydelig i hgøstskrud! Håper din influensa er snart over og at føler deg bedre. Godt med varm te og en god bok i slike stunder. Ta vare på deg selv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger Marie!
      Tack skall du ha, det är mest löv över hela trädgården. Tack, skall kurera mig så går det nog om snart. Honung gör underverk.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  8. Hei Marika! Jeg synes det er godt å se at naturen tar en pause og har forberedt seg for vinteren. Synes det er spennende å se igjen "skjelettet" av hagen. Det er godt dere er i ferd med å hente dere igjen av influensaen. Fortsatt god bedring! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Det var en bra beskrivning, och så är det, allting börjar om och byggs upp igen med det gamla skelettet som en stomme. Jag mår bättre, kunde vara ute en stund idag.
      Tack! skall kurera mig.
      Kram Marika

      Radera
  9. God bok høres fristende ut, men ikke influensa, håper du blir fort frisk. Ja, det er høstlig, men jeg holder fortsatt på i tung og våt jord, på et eller annet tidspunkt må jeg jo bare sette strek, kanskje siste økt har vært i dag, aldri godt å vite. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Nej influensan är inte trevlig, men jag har läst en hel del böcker. Känns en aning bättre efter att jag fick recept på en bra hostmedicin. Skönt att kunna sova på natten utan att hosta. Jag hoppas på soliga fina dagar i november så jag får klart med mina lökar.
      Ha en fin söndag /Marika

      Radera
  10. Skönt att höra att du mår bättre! Vila, te och en god bok botar det mesta :) Ja snart går vi in i november, en riktigt dyster månad men det är bara att bita ihop...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja, det känns bättre nu. Hoppas på några soliga fina dagar i november, om tiden går lika fort som hittills så är det snart både advent och Jul.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Det lyder til, at du er helt forberedt og har haven gjort klar til vinter. Efterårsbladene er smukke, når de sidder på træerne og lyser i rødt og gult. Når de falder til jorden, er de fortsat smukke - men en lille smule besværlige.
    En god bog, varm te, hostesaft og et dejligt lunt tæppe lyder som den helt rigtige "medicin". God bedring!

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja det känns som att jag är ganska klar, det är en del lökar som skall planteras fortfarande. Lite löv i rabatterna och som ett täcke på lökarna. Det var en rejäl influensa men nu känner jag mig bättre. Tack! det skall nog bli bra.
      Hälsningar Marika

      Radera
  12. Minusta me elämme nyt synkintä aikaa ei ole valoa paljon ja on aika harmaata. Toivottavasti flunssasi helpottaa. Vielä olisi penkkien putsausta ja ensi viikonloppuna jatkan jos ilmat on vielä hyvät.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Meilläkin on ollut kovin harmaata ja sateista. Muutama päivä on ollut aurinkoinen. Sain taas vähän narsisseja istutettua mutta vielä on paljon jälellä. Flunssa helpotti kun sain yskälääkkeen mutta en ole vielä kunnossa. Aika tylsää, olen ollut sisällä nyt yli kaksi viikkoa. Muutaman kierroksen olen puutarhassa tehnyt mutta ei voimat oikein riitä.
      Nå pian varmaan paranee. Terveisin Marika

      Radera
  13. Der er godt nok sket meget i haverne den sidste tid, nu kan man rigtig mærke, at det er efterår. Men det har nu også sin charme og jeg kunne ikke tænke mig, at bo et sted uden årstidernes skiften. Godt du har fået det bedre og at influenzaen er på retur.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lene!
      Visst är det trevligt med våra olika årstider. Just nu är det lite grått och trist hos oss, men det blir bättre så småningom.
      Tack , jag mår bättre nu och har fått en hel del lökar planterade idag. Hälsningar Marika

      Radera
  14. När jag skriver min kommentar är det redan början av november, fast det inte känns riktigt så här i södra Spanien.
    Jag höströjde en del innan jag åkte hit i början av oktober, har ju inte så mycket att ställa med och sedan har min lille trädgårdshjälp klippt gräset en gång och krattat löv.
    Det verkar finnas en hel del vackert kvar i din trädgård, trots årstiden.'
    Krya på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Det låter härligt att vara i värmen. Vi har haft det väldigt blött och grått. Idag var det sol så jag fick en del gjort i trädgården. Måste passa på att få allt klart. Tack! känner mig mycket bättre. Ha det gott /Marika

      Radera
  15. Hej Marika!
    Hoppas att du nu mår betydligt bättre nu och kan vara ute i trädgården igen. Jag mår bättre men är fortfarande inte bra, tröttheten är värst.
    Många vackra blommor, djuprosa med dragning åt varmröda nyanser, som blommade hos dig när du tog bilderna. Vackra höstfärger. Men snart finns inga blommor kvar även om det varit ovanligt varmt.
    Fortsätt att krya på dig!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! jag mår bättre och kunde vara ute idag då det var bättre väder. Har satt lite lökar och nu är de flesta i jorden. Skönt att du mår bättre, hoppas det fortsätter åt rätt håll. Det finns lite som blommar fortfarande, upptäckte en stormhatt i blom och några tidlösa som jag planterade i september.
      Önskar dig en snar bättring /Kram Marika

      Radera
  16. Hoppas du kryat på dig nu då!! Tycker om alla de bruna nyanserna som ger en fin fond till det som blommar hos dig. Jag var bortrest i helgen vilket naturligtvis är kul MEN... den där timman när klockan ställs om ska avnjutas hemma kom jag fram till. Det är en lyxig att få en hel timma...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Hittade en kommentar från dig då jag tittade igenom skräpposten, konstigt. Nu var det ett tag sedan och vi har vant oss med både vinter och sommartid.
      Kram Marika

      Radera
  17. Jeg håper du fortsetter å bli frisk etter influensaen din. Alle gode ønsker til deg.
    Hos oss er høsten fortsatt i sin vakreste prakt... du kan bare si takk og nyte. Det er bare fantastisk. Dalien, roser, ringblomster blomstrer deilig. Jeg håper frosten fortsatt er lenge på vei.
    Mange hilsener fra Viola.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Tack så mycket, jag mår bättre nu. Vad härligt med blommor som blommar fortfarande. Här är det mesta överblommat.
      Hoppas du får njuta av dem länge ännu.
      Hälsningar Marika

      Radera
  18. Alla dessa blöta löv! Jag hoppas att de torkar lite i helgen när det ska bli finväder så att jag orkar flytta dem till rabatter och växter som behöver vintertäcke. Vill ju inte lägga ett våtvarmt omslag som möglar! Hoppas att du känner dig frisk nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Jag tror löven torkat, i alla fall här, det har varit några soliga fina dagar. Nej, det blir inte bra om det möglar under löven.
      Tack , jag mår bra igen men det var inte kul.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera