fredag 25 november 2022

Månadens bild- November

 Så är det dags för den nästsista Månadens bild för i år. Jag fortsätter med mina fyra bilder, som inte förändras särskilt mycket under den här årstiden.  Snön vi fick förra veckan och i helgen har försvunnit nästan helt. Inte mycket färg, bara lite brunt i rabatterna , jag har lämnat kvar allt visset.

Det är väldigt blött i marken efter all snö och regn, har inte gjort mycket ute. Kom på att jag hade två vattentunnor som inte var tömda. Det hade bildats is på toppen, så det var dags. 

På andra sidan av växthuset finns det lite mera färg i rabatterna, Julrosor och Alunrot har fortfarande kvar sina fina färger. 
Några lökväxter tittar fram, tror det kan vara påskliljor. Magnolian förbereder för vårens blomning och har bildat väldigt många knoppar. Kärleksörten har nog gjort sitt. Tidlösan kämpar på, Julrosorna har många fina blad men har inte sett några knoppar. Och så mina morötter som växer i en odlingslåda med lock. De ser riktigt fina ut.
På altanen har jag några krukor med ljung och en med penséer som blommar fortfarande. Har lagt ut äpplen som jag fick av grannen i hopp om att koltrasten skall komma och smaka. 
Koltrasten har inte hittat dit än, men talgoxarna tittar in och pickar på fönstren, den här var intresserad av mitt lilla växthus som står på altanen vid fönstret.  Han knackade och knackade , kanske fanns det någon insekt där. 
Inne blommar pelargonen Estelle så fint fortfarande. Klippte ner mina Mårbacka som var i full blom, men tänkte att Estelle skall få blomma ett tag till.

Ha en skön Första Advents helg!


Marika

26 kommentarer:

 1. Tak for rundturen. Ligesom dig lader jeg staudetoppene stå, indtil foråret nærmer sig, og det varer jo ikke længe. Det viser magnoliaens knopper tydeligt. Rodfrugterne, du har avlet, ser lækre ud. De vil være gode i en simreret, hvis du ved, hvad det er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Det känns bra att få städa upp i rabatter och i trädgården till våren, nu kan det stå kvar vissnat som skydd till växterna. Jag visste inte vad en simreret var men nu vet jag det. En gryträtt.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
  2. Nemlig👍 sådan en gryderet, der står og simrer på komfuret i flere timer.

   Radera
  3. Hej! Ja nu tittade jag p recept. Morötterna blev uppätna, de var riktigt goda.

   Radera
 2. Hej Marika!
  Det ser ut som du også har lite snø igjen, og sånn ser det ut her også. Det er så hyggelig å se de store magnoliaknoppene, for de vil mest sannsynlig blomstre til neste vår.
  Du har også flotte pelargonia i blomst.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Snön försvann och nu regnar det och är grått igen. Blev riktigt glad att se magnoliaknopparna på min gamla stjärnmagnolia. Glömde helt att titta efter om det finns några på min nya Susan. Estelle har blommat fint hela sommaren och fortsätter att blomma fint. Den får stå kvar tills det inte finns några blommor, sedan får den vintervila.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 3. Hej Marika!
  Du har lite mindre snö än vi har här uppe i norr ser jag men det är ju som det ska vara.Vilken fin pelargon som blommar det är verkligen trevligt ju längre de blommar.Jag har även lagt ut äpplen i hopp om en koltrast men även ekorren gillar det har jag sett.Ha det gott och en fin advent/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Jag kan förstå att du har mera snö, skulle gärna ha lite hos mig med. Nu har allt tyvärr försvunnit. Visst är den fin min Estelle. Den har blommat ända sedan jag köpte den i vår. Jag ser koltrastarna men de har inte hittat till äpplena, och ekorrar har jag inte sett här på flera år.
   Ha en fin advent /Marika

   Radera
 4. Nej, nu sker der ikke ret meget i haven mere, og så kan vi koncentrere os om julehyggen! Fin ny head'er du har lavet og fine kranse! Dine rodfrugter ser gode ud, og haven er klar til vinterhvile, så nu kan du vel snart slappe lidt af i dine skønne omgivelser.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Nej det är inte mycket aktivitet i trädgården, än att se till att fåglarna har mat. Tack, headern är gjord av förra årets kransbilder. Hade tänkt köpa nya kransar på Julmarknaden, nästa vecka. Morötterna smakade riktigt bra, har kvar lite i odlingslådan, får se till att ta in dem innan det blir riktigt kallt.
   Jag njuter inomhus med stickning.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 5. Hei Marika!
  Nei, det er ikke mange farger ute nå. Her er plenene ganske grønne fremdeles. Jeg synes det er ganske deilig. Nå får hodet fred til å tenke nytt. Nå er det en pause fra inntrykk fra hagen. Nydelig pelargonia.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Vår gräsmatta är också grön, och en del har mycket mossa i sig. Det är skönt med en paus , snart börjar det igen med sådder. Tack! visst är Estelle fin, är förundrad över att den blommat så mycket.
   Ha en fin Adventshelg / Kram Marika

   Radera
 6. Kauniisti kukkii vielä sinun pelargonia minäkin olen antanut yhden pelargonian kukkia sisällä mökissä .Leikkaan sitä vähän myöhemmin kevään alkaessa . Lunta on täällä maassa jonkinverran ja olimme lasten lapsien kanssa pulkkamäessä eilen ja mukavaa oli .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos, on se vielä kaunis, annan sen kukkia niin kauan kun se on kaunis. Meiltä hävis lumi aika nopeasti, nyt on melkein ihan paljasta. Pulkkamäessä laskeminen on oikein kivaa, mutta ei ole lunta eikä lapsia.
   Oikein hyvää uutta viikkoa sinulle /Terveisin Marika

   Radera
 7. Att dina tidlösa blommar fortfarande!? Mina 3 ruggar har blommat över för länge sen, det var nog för varmt och torrt då. Är lite avundsjuk...men kanske mest på den vackra pelargonen Estelle!
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   De tidlösa som blommar, faktiskt fortfarande planterade jag i september, de köpte jag på Zetas. De jag hade innan har blommat över för länge sedan. Visst är Estelle fin, hon har blommat konstant sedan jag köpte den i vår.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 8. Hej Marika!
  Är lite avundsjuk att snön nästag gått bort helt hos dig. Här ligger den fortfarande djup, blöt, brungrå och trist. Och även om november mest bjuder på gråmurriga färger så har du hittat en hel del fint som lyser upp. Morötter till exempel. Vilken fin skörd du verkar haft/har. Och ljung är ju alltid fint. Och din pelargon som fortfarande blommar så fint inomhus. Som en sommardröm så här i slutet av november.
  Ha en kommande fin vecka!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Ja, snön är borta så jag har kunnat cykla igen. Morötterna smakade riktigt gott och de mörklila färgade av sig på de vita. Tror inte att jag skördat morötter i november förut, men ett år glömde jag kvar dem i odlingslådan och de var helt ok på våren. Tack! Estelle är riktigt fin, blir nog en ny favorit ihop med de Engelska och Mårbacka.
   Ha det fint / Kram Marika

   Radera
 9. Hej Marika,

  Ja nu verkar trädgården bestämt sig för att vila. Kan också tycka att det är vilsamt att ta en tur i trädgården för att summera året och för att se det som vanligtvis döljs av mångfalden runt omkring. Som din alunrot och lökväxten som verkar tro att det är dags.
  Fåglarna är väldigt aktiva här också och koltrastarna jobbar hårt för att rensa mina prydnadsaplar på frukter. Kul med morötter så här i slutet av november och din pelargon är riktigt fin.

  Ha det gott! Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Jag brukar ta en liten runda, och det finns en och annan kämpe som blommar fortfarande. Fåglarna är väldigt förtjusta i en "korv" Energy fat seed bar, får nog snart hänga upp en till. Koltrasten hoppar runt, men har inte upptäckt mina äpplen ännu, eller så hittar han annat att äta. Tack! Estelle har varit otroligt villig att blomma. Hon trivdes nog bättre i det lite svala växthuset, nu börjar hon fälla blad. Kanske dags för vintervila.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 10. Barmark här utanför Göteborg. Vi har knappt hat någon snö alls.
  Trevlig att få se din "vinterträdgård".
  Min Estelle har bara några få blommor kvar.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Snön försvann här också, tyvärr. Det är så vackert med ren vit snö. Estelle har varit väldigt fin.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 11. Vacker pelargon och den blommade väldigt fint. Du har lite snö kvar i trädgården men jag antar att den är borta nu igen. Lite synd - det var så ljust och fint den stund den låg.

  Trevlig helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Tack! Estelle var riktigt fin hela sommaren, och blommar fortfarande också här inne. Snön har försvunnit helt, men tror det skulle komma mera. Det blir mycket ljusare, så jag hoppas på det.
   Trevlig helg! Kram Marika

   Radera
 12. Vi får hålla tummarna för alla magnoliaknoppar! Såg att det var fullt av dem här hos mig också.
  Superfin pelargon, den ger hopp om kommande vår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Verkligen, har aldrig haft så många knoppar på magnolian.
   Tack! Estelle är riktigt fin, gillar att den sköter sig själv, och bara blommar och blommar. Men den trivdes bättre i växthuset.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera