måndag 21 november 2022

Inför advent.

 Veckans tema i TrädgårdsFägring är - Inför Advent.   För någon dag sedan fick vi några snöflingor men igår började det snöa lite mera. och nu är marken vit, av kanske 1,5 dm snö.  Det tycker jag hör till advent, men det kanske inte finns kvar då.

Det ser fint ut, det var lite halt då jag gick till och från keramikkursen. 

På det lilla torget i centrum höll man på för fullt med att klä en gran. Julbelysningen har kommit upp på gågatan. Jag blir  alltid lika fascinerad av de stora mistlarna längs vägen.

Fick mina Amaryllislökar för någon vecka sedan, och planterade dem direkt. De behöver lite tid på sig att växa. Ser helt ok ut, det blir nog blommor i år också.
Den här ser inte lika lovande ut, det ser mest ut som blad, inga av de gamla lökarna ser ut att vilja skjuta upp varken blad eller knoppar.  Men detta är en ny,
Såhär hoppas jag att slutresultatet blir.
Hittade några lökar i växthuset som jag planterade i krukor, I den ena är det hyacintlökar och så är det några små, som jag inte vet vad det är. Hoppas att de slår ut. De små mossträden skall jag ha som dekoration. Vill gärna göra kransar, men väntar och ser om jag får tag på några på Julmarknaden. 

Till advent skall jag sätta upp adventsljusstakar i fönstren, det ser så trevligt ut då de lyser i fönstren. Är glad att jag passade på att tvätta fönstren då vi hade några fina dagar.  Lite ljusslingor och nät får pryda i trädgården.  De är redan på plats, förberett och klart. Har lust att tända dem redan, men tror att jag väntar.  Förutom adventsljusstakarna i fönstren kommer jag att ta fram några ljusstakar inne, medan tomtar och annat får vänta ett tag. 

Ha det gott!
Marika


Länkar till TrädgårdsFägring


20 kommentarer:

 1. Hej Marika!

  Så mye snø dere har fått! Ja, det hørte til advent tidligere, men nå kan nok ingen av oss være sikre på å få snø til advent. Det er flotte amaryllisløker du har plantet. Får håpe at du får blomster på de innen jul.

  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Det var den första snön, det snöade i två dagar men nu tror jag att det är på väg att försvinna. Nej, årstiderna är inte som förut. Amaryllisarna brukar blomma fint, det var bara förra året som jag hade lite otur med två lökar, en som knappt växte något men blommade och en som inte ville öppna sin blomma. Men det skall nog bli bra.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 2. Har du fortfarande 1,5 dm? Här har jag nu fått ca 30 cm inalles och det är så vackert och ljust ute. Men den kommer töa bort i veckan. Bra på ett sätt - vitlöken ska i jorden.

  I år blev det bara två amaryllisar. Jag måste inse att jag blir väldigt allergisk av dem och egentligen var målen 0. Jättefina sorter som du har planterat. Och visst blir man glad av dem så här års.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Vi har nyss fått vår första snö, för två dagar sedan. Det har redan sjunkit ihop och tror inte det kommer att vara länge. Jag begränsade mig till fyra och så hoppas jag alltid att jag skall klara av att få de gamla att blomma. Lökarna är fasta och fina men de visar inget tecken på att producera varken blad eller blommor.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 3. Meillä on lunta ihan mukavasti se tekee maiseman jouluiseksi ja valoisaksi .Kauniita amarylliksia minä ostan valmiina ja ensimmäiset varmaan leikkona .Kynttilä aika on ihanaa aikaa .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Meille tuli vasta pari päivää sitten, ja jo näyttää siltä että sulaa pois. Kiitos, minusta on kiva istuttaa ne sipulit ja seurata niiden kasvua ja kukintaa. Niin on, olen ihan samaa mieltä.
   Terveisin Marika

   Radera
 4. Ja, når jeg ser dine advents-forberedelser kommer jeg også i julestemning! Du har så mange planer og det ser så fint ud, og sneen falder jo på et godt tidspunkt. Dejlige billeder Marika!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Jag gillar den här tiden, då det blir lite ljus både inomhus och utomhus, det piggar till i mörkret. Snön kom i rätt tid, så det blir lite ljusare men den kommer nog att försvinna snart.
   Tack Ulla!
   Ha det gott /Marika

   Radera
 5. Hei Marika! Her har det kommet et snødryss ogå. Det hjelper på adventsfølelsen. Liker så godt alle tradisjonene i adventstida. Plukker fram gamle lysestaker og pynt. Ikke minst nye blomster. Det er deilig med farger - særlig rødt. Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Jag hoppas det ligger kvar till advent, men det var ganska blött idag. Håller med dig, advent är fint med alla ljus och dekorationer. Ja det hör till med blommor. Hyacinter och Julstjärnor och så Amaryllisarna.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 6. Det ser ud, som om du er helt klar til advent. Jeg bliver fristet til at sætte amaryllis på indkøbssedlen til i morgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Det saknas ljusstakar inomhus i fönstren och kanske en adventsstjärna i fönstret. Det får nog bli lite hyacinter också .
   Ha det gott /Marika

   Radera
 7. Så fine de mosetrærne var, det kunne jeg ha lyst til å prøve å lage, men får se hvordan det blir med tiden. Svibler må jeg i hvert fall huske å lage. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Mossträdena var riktigt skoj att laga, lite tidningspapper längst in och så mossa runtom, som jag fäster med grön metalltråd och en vanlig pinne som stam. De blev dekorativa.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 8. Du er allerede godt i gang med advents- og juleforberedelserne. De små mostræer er vel nok fine. Jeg kan godt lide den enkle pynt med brug af naturens materialer.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Det är skoj att förbereda så smått. Amaryllisarna tar tid på sig innan de växer upp och blommar. Mossträden var trevliga att göra i ordning och enkla. Det behövs inte så mycket, lite mossa och en pinne.
   Hälsningar Marika

   Radera
 9. Du är då i pysslartagen det gäller att passa på när andan ligger på ;)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!
   Ja det gör det, och det är alltid kul att fixa lite extra till advent och Jul.
   Kram /Marika

   Radera
 10. Hej Marika!
  Det är underbart nu när advent kommer det lyser upp i vintermörkret.Hoppas du ska få lycka med dina amaryllisar de verkar vara fina sorter du inhandlat.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Visst är det en härlig tid, alla ljus både utomhus och inomhus som gör att det blir lite ljusare. Tack det hoppas jag också, de har i alla fall kommit igång, någon knopp redan.
   Ha en fin Advent /Marika

   Radera