onsdag 14 december 2022

December bilder.

December är en jäktig tid med mycket som skall göras, men nu skall jag ta mig tid och uppdatera med ett inlägg. Vi har haft en bar grå och blöt december men i natt kom det snö.

Det är ca 3-4 decimeter, ganska lätt snö, som gick att sopa eller skotta bort enkelt. Passade på att rensa rent växthustaket också innan det blir blött och allt fryser fast.  Sen gick jag över till grannen också så hon kan komma ut om hon vill. Hon är väldigt ostadig på benen. Problem i trafiken så E18 stängdes av. Vi får trafiken förbi oss när detta händer, det är flera gånger i månaden, och extra mycket då det kommer snö.

Fåglarna fick påfyllnad av både solrosfrön och nötter. Energy baren är en favorit hos dem, jag hoppas den är nyttig, och ger dem energi att klara vintern och kylan.

Tog en promenad till stan och passerade ett träd med röda bär av något slag. Trädet var fullt av sidensvansar som mumsade i sig av bären.
Inne har Amaryllisen Nymph slagit ut, och det sitter en halvutslagen knopp kvar. Som tur är kommer det en ny stängel också så kanske jag kan få njuta av den till Jul också.
Amaryllisen La Paz håller på att veckla ut sina kronblad, den är lååång, oroar mig för att den skall välta. Har stöd som jag har glömt att sätta dit och nu är det för sent. 
Några andra amaryllisar är fortfarande i knopp och det är tur, då blommar de nog lagom till Jul. Jag har varit på bal via TV:n och firat Finlands självständighetsdag, gjort blomsterkorgar, kanske lite för tidigt. Hyacinterna är riktigt fina men kanske blommar de över innan Jul. Jag har stickat sockor till julklapp, de jag skall ha själv kan jag lägga in bild på.  Har varit på Nobelfesten också via TV:n . Blev uppsjungen på Lucia av min man, en trevlig överraskning, med varm lussebulle och pepparkaka till kaffet.

Har varit på keramiken två dagar i veckan, sett till att allt blivit glaserat. Nu är det spännande att se hur resultatet blir. Man har en vision, men det blir inte alltid som man tänkt sig.  Detta är tre stycken julgranar, i vit lera. 
Har varit på Julbord med maken, och dottern med sambo. Det var tack för att vi vaktar ankorna emellanåt.  God mat och mysig omgivning på Westerqvarn och trevligt sällskap. 


Ha det gott !
Marika


36 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Ja, da fikk vi snø begge to. Her kom det 7-8 cm, så det ble da litt ut av det. Så bra at du fikk tatt snøen vekk fra taket på drivhuset. Det har ikke jeg gjort. Her er det så kaldt, at jeg fikk bare måket bort snøen i dag på formiddagen. Her er det - 18 akkurat nå. Så flotte dine figurer er som du har laget. Hvite grantrær passer jo godt nå. Det ser koselig ut med julebord!
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det kom en del snö, och det blir riktigt fint. Snön är väldigt lätt så det gjorde ingen skada på växthuset, tänkte det var bra att få bort det innan den blir blöt och tung. Vi har inte haft lika kallt men nu på kvällen är det -15. De första julbordet smakar alltid lite speciellt.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Jeg skal love for du har travlt Marika, men heldigvis er det bare hyggelige ting du skal nå! Flotte billeder af sne og silkehaler - det ser også ud som om du rigtig forkæler dine 'egne' fugle, men det er jo også fine sokker du får lavet til jul! Er det navne du strikker ind i skafterne?
    Juletræerne i ler bliver skønne, og du kan måske sætte lys i dem også... Jeg glæder mig til at se dem når de er færdige. Jeg forstår du rigtig hygger dig i december, og så er dine Amaryllis også sprunget ud i rette tid:-)

    Mange hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det är bara trevliga saker jag har att ta itu med. Blev riktigt glad över att se sidensvansarna, det var ett tag sedan senast. De visar sig inte i min trädgård, men det gör både blåmes, talgoxe, hackspett och sparvar. Sockorna är stickade efter en modell jag såg på facebook. Det står faktiskt Marimekko på dem. Det skall bli spännande att se granarna när de är brända i ugn. Om de blir bra skall jag visa upp dem. Trivs med julförberedelser och att få fira Jul med familjen.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  3. Hello Marika,hello Marika, I'm surprised how little snow you have! The growing season seemed very short to me, reading all your recent posts, but in the end, the winter seems lighter than at home, where the snow cover was 25 cm. But here, since afternoon, the wind has picked up, the temperature has risen and almost everything has melted. However, the wisteria hasn't lost its leaves yet... I'm afraid it's not a white Christmas...
    Happy New Year!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello Gine!
      We had a little snow earlier but it all melted. Last night and today we got some more, and now we have 30 to 35cm. This evening we have -15 degrees. I really hope we will have a white Christmas but you never know.
      I wish you a Merry Christmas and A Happy New Year!
      Best wishes /Marika

      Radera
  4. Hei Marika! Her har det også kommet lett snø som det bare er å koste bort, enn så lenge. Det er meldt plussgrader over helga. Innmari fine kerakikktrær. Du er kjempeflink. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Det är så fint med snön, idag har vi sol och -15 grader. Jag hoppas det stannar kvar lite snö till Jul. Tack så mycket, det är riktigt skoj att arbeta med lera, nu återstår det att se om de blev lyckade efter glasering och den sista bränningen. Det får jag se på söndag.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera
  5. Meillä täällä on yli puoli metriä lunta jo nyt .Tämä oli alkuviikosta Suomen lumisin paikka Lapissakin oli vähemmän . Nyt kyllä riittäisi .Minä olen ostanut amarylliksia leikkona ja niissä on neljä nuppua putkessa .Sinäkin voit leikkaa maljakkoon pitkät varret ja jotain oksia mukaan .Ne kestävät hyvin myös maljakossa eivätkä kaadu . Kauniita on sinulla nuo amaryllikset. Samoin nuo sinun kuusesi ovat todella kauniita. Ihanaa joulunodotusta .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Olen nähnyt että Suomessa on paljon lunta. Siskojen kanssa olen jutellut ja nähnyt kuvia. Meillä ei viime vuosina ole ollut paljon. Muistan kun lapset oli pieniä silloin oli ihan kunnon talvet, muttei enää. Saan nähdä mitä teen tuolle amaryllikselle, se on tosi pitkä. Minulla on muutama vielä nupussa ja ne on lyhyempiä ja tukevampia. Kiitos paljon, vielä saa pitää peukkuja ettei ne mene rikki uunissa.
      Kiitos samoin sinulle. Oikein hyvää joulunodotusta.
      /Marika

      Radera
  6. Hej Marika!
    Vi har haft minusgrader nästan hela december och nu har vi också fått snö, precis som ni. Snön gick som sagt lätt att skotta den här gången, inte samma blöta snömängd som kom i november. Men tyvärr kommer det att bli tö i nästa vecka så det blir nog en grå, slaskig och smutsig jul vädermässigt. Konstigt att tänka sig att det ska bli plusgrader, imorse när jag vaknade hade vi minus 17.

    Så mysigt med sidensvansarna och roligt med maken som överraskade med skönsång och gott lussefika. Dina amaryllisar är ståtliga. I värsta fall får du kanske klippa av de som riskerar att välta och sätta dom i vas tillsammans med några fina kvistar. Så brukar jag göra. Dom står väldigt länge även i vatten.
    Och dina julgranar är väldigt fina tycker jag!
    Ha nu en fin fortsättning på veckan!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Snön var lätt att skotta undan, och det är bra. Vi har -15 nu och solen skymtar mellan molnen, riktigt fint. Tråkigt att den försvinner, det är så fint med snö och det blir en härlig stämning. Får se hur jag gör med den långa amaryllisen, som tur är de som inte vuxit upp ännu, väldigt stabila. Tack skall bli spännande att se dem efter glasyrbränningen.
      Tack detsamma, ha en fin fortsättning.
      Kram Marika

      Radera
  7. Kønne snebilleder fra din have. Også kønne amaryllis. De hører efterhånden julesæsonen til. Du har tydeligvis evner som keramiker 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja det blev riktigt fint med snön, tyvärr verkar det som att den skall försvinna igen. Amaryllisarna är fina, hoppas de blommar ett tag till. De gamla lökarna från förra året vill inte blomma. Tack det är riktigt trevligt att syssla med lera.
      Hälsningar Marika

      Radera
  8. Det är snällt att skotta lite åt grannen som har svårt att gå. Min käre gubbe är extremt vinglig efter en häftig cellgiftsbehandling på 90-talet som tog kål på en massa nerver i fötterna och det blir bara värre och värre för varje år. Han kan t.ex. inte ens gå upp ett steg på en stege utan att jag håller i honom - men nu kan jag ju inte det längre. Är ju själv vinglig! Men vi har också en snäll granne som kommer och plogar av snön på vår plan utanför med traktor och sist hade han sin 13-åriga son med sig som skottade rent vår ingång. Uppskattas verkligen!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Det kostar så lite att bjuda på lite vänlighet. Hon har en dotter som bor i närheten men det är inte alltid hon har tid att komma då det snöat som värst. Det är inte bra att klättra på stegar, ni får hålla er på marken. Tur att grannen är hjälpsam och att sonen följer i hans fotspår.
      Sköt om er /Kram Marika

      Radera
  9. Hej Marika!
    Så fint med snö vi får hoppas att den ligger kvar över julen hos dig då blir det lite extra julfint.Vad fint det är när man kan hjälpa till när någon har det extra svårt.Du har fina amaryllisar så fin färg på dem.Så fina keramikjulgranarna blir det är så spännande när man inte vet hur slutresultatet blir men säkert blir det bra.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Det hoppas jag också, men de lovar varmare väder. I kväll känns det som att det har blivit kallare. Amaryllisarna är fina och de resterande två har stora knoppar, så de slår nog ut i veckan som kommer. Tack, jag hoppas att granarna blir bra.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Ja, i december är det fullt upp här också.
    Så mycket snö ni fått. Här är det vitt också, men bara några cm.
    Vacker amaryllis du har.
    Julmat, vad gott. Längtar efter julmat.
    Fortsatt trevlig adventshelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Ja vi fick några decimeter och den har stannat kvar. Det blir ljust och fint med snön. Tack de är fina, har två till med stora knoppar, de brukar bli fina. Julmaten var riktigt god, restaurangen är mysig och julig, så det var riktigt trevligt.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  11. Vilka vackra amaryllisar du har. Sidensvansarna kom på besök här idag, en riktigt vacker fågel tycker jag. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pia!
      Tack, de är riktigt fina och så finns de i så många färger, så man har mycket att välja emellan. Visst är sidensvansarna fina, jag ser dem allt för sällan.
      Trevlig helg /Kram Marika

      Radera
  12. Ja kylan har varit bitig! Den öländska vintern kan vara ack så blåsig och halkig...
    Jag satt precis och tittade på koltrasten som kalasade på höstens fallfrukt. Ja lite julmat skulle sitta fint nu :) Längtar till julafton och godsakerna!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Nu har det vänt, det är runt 0 hos oss. Det var halkigt då jag promenerade till min kurs igår kväll. Jag hade flera koltrastar i trädgården för ett tag sedan men de brydde sig inte om mina äpplen som jag har placerat ut i krukor och amplar till dem. Julen är en mysig högtid, med god mat och trevligt umgänge.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. La Paz er en spennende og spesiell hippeastrum. Sidensvansen er også vakker. Den ser eksotisk ut :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Spindelamaryllisarna är speciella, är riktigt förtjust i La Paz. Sidensvansarna brukar komma i flock på vintern. De åt av de röda bären i trädet.
      Hälsningar Marika

      Radera
  14. Rart at det alltid er så travelt i desember, ja, selv om jeg alltid begynner tidlig med alt som kan. Koselig med litt snø, her har det blitt litt vel mye, men nå er det i ferd med å regne bort. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Det är en hel del som skall göras, men tiden verkar gå snabbare i december. Snön var så fin men nu är det inte mycket kvar av den. Ha det fint.
      Hälsningar Marika

      Radera
  15. Dom där vita julgranarna i vit lera var väldans läckra!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Tack så mycket, de blev fina efter glasyren också, ibland blir det inte som man tänkt sig, men nu lyckades det.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  16. Et dejligt decemberindlæg med løst og fast om dine gøremål og smukke billeder af nyfalden sne, fotogene silkehaler, skønne varme strømper, lækker mad og ikke mindst de flotte juletræer. Juletræerne vil pynte på ethvert julebord.
    Jeg vil ønske dig en rigtig dejlig jul.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tusen tack för dina fina ord. Snön är borta men kanske kommer det lite mera till Jul. Maten var riktigt god, och nu förbereder jag både finsk och svensk julmat till helgen.
      Tack! blev riktigt nöjd med träden.
      Tack detsamma, önskar dig en riktigt God Jul!
      Hälsningar Marika

      Radera
  17. Lagom med snö är - just det - helt lagom. Inte för mycket och inte för kallt! Hälsningar från Lovisa i Finland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carita!
      Kul att du hittat till min blogg. Just nu har vi ingen snö kvar, det har regnat inatt, hoppas att det inte fryser till is nu.
      Skall göra ett besök i din blogg.
      Ha det gott /Marika

      Radera