torsdag 6 april 2023

Glad Påsk!

 Påsken brukar komma med en härlig vårkänsla,  sol och värme, vackra blommor och trädgårdsarbete.   Men så är det inte i år, inte hittills.  Det har varit kalla dagar och vi har fått lite snö.  Har ändå passat på att motionera, och det är skönt med en elcykel. Om det blåser för mycket motvind så kopplar jag på elen.

Har passat på att flytta undan krukor från altanen. Gamla planteringar som ljung, hade frusit fast i krukorna .Det var dags att få lite nytt i korgarna, som piggar upp till Påsk.
Ute i trädgården har snön försvunnit igen för femtielfte gången, och blåsipporna har klarat sig bra, snödropparna fortsätter att blomma. Krokusen är på solsidan av huset och har blivit en söt liten koloni. 
Inne ger mina  pelargoner som jag köpte på mässan, lite färg. En Engelsk pelargon och den söta Estelle som jag hade förra året, den trivdes riktigt bra i växthuset.

Om det är kallt utomhus så är det riktigt varmt i växthuset. Har sått många sorters Zinnia, de får vara kvar därute.  Några härliga narcisser ger en ljuvlig doft.
Har pysslat en hel del där i värmen. Hade plockat mycket frön, passade på att rensa frön till Lejongap. Så hittade jag några baljor med frön, som jag trodde var Cleome, men de ser inte ut som dessa frön. Vet ni vad det är som ser ut som bilden till vänster, små ärtskidor eller baljor, fröna är små runda och platta. 

Domherre paret kom på besök, hanen satt i trädet och övervakade, då honan satte sig på marken och åt av frön. Fotat genom växthusglaset.  Tänk att de har kommit på besök ända sedan Jul.

Nu hoppas jag att vi får njuta av lite sol och värme under Påskhelgen, och att påskharen kommer och hälsar på med lite godis.

Glad Påsk!
Marika








36 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Våren har kommet langt hos deg synes jeg. Blåveis har jeg ennå ikke sett, men jeg håper jo at de snart dukker opp her også. Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg med frøene, men kanskje er det noen andre som kan det.
    Heldige deg som har dompaper på besøk.
    God påske!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja den har kommit en bit på väg, men det är väldigt kallt fortfarande. Borde alltid skriva upp med en gång vad det är man plockar. Minnet är inte alltid så gott. Kan vara en sommarblomma som jag tagit frön av. Javisst är det fint med domherrar.
      Glad Påsk!
      Marika

      Radera
  2. Hei Marika! Det er godt å se at våren tar mer og mer plass. Du ligger nok nærmere våren enn her. I formiddag var hagen nesten fri for snø, men nå er den dekket av snø. Jeg kjenner ikke igjen frøene, dessverre.
    Glad påsk! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Vi har också fått snö, under flera dagar och det är kallt. Snön är borta igen och krokus och blåsippor syns igen. Nu hoppas jag att det inte kommer någon mer snö, och att det blir lite varmare. Jag får lära mig att jag måste skriva en lapp direkt på vad det är för frön jag plockar. Skall så några så får jag reda på vad det är.
      Glad Påsk! Kram Marika

      Radera
  3. Dejligt at få lidt nyt og frisk i kurve og krukker Marika. Det ser fint ud, og det må være en fornøjelse at se sneen forsvinde fra haven! Måske er dompap-parret flyttet ind i nabolaget? I hvert fald godt at se dem ofte...
    Dine små-bitte "ærtebælge" kunne måske ligne raps eller sennep bortset fra de ikke er helt flade. Nærmere kommer jeg ikke en løsning på dit spørgsmål. Du må så dem og se hvad de bliver til!

    God påske!
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja det var riktigt trevligt med lite färgglada blommor både ute och inne. Marken har varit stelfrusen men det ser ut som att det blivit mjukare. Får hoppas att få se domherrarna många gånger. Är så glad för dem. Jag får så fröna så får vi se vad det blir.
      Ha en riktigt God och Glad Påsk!
      Hälsningar Marika

      Radera
  4. Hej Marika!
    Det ser riktigt vårlikt ut hos dig. Vilka fina korgar med vårblommor. Här ligger det fortsatt snö i hela trädgården så några vårblommor kan jag inte njuta av. Får njuta av dina bilder istället.
    Fina pelargoner du köpte på mässan. Fröna kan jag dessvärre inte hjälpa dig med men jag hoppas någon annan tittar in och hjälper dig.
    Mulet idag men första natten när det inte var minusgrader utan nollgradigt. Det går i varje fall åt rätt håll.
    Ha nu en riktigt fin påskhelg!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Snön har försvunnit men det är hårt i marken. Har några krukor som blommorna sitter hårt fast i. Men de tinar väl så småningom. Tack! Estelle är så fin, fick njuta av en likadan förra året, till sent på hösten. Det ser trevligt ut med lite narcisser och påskliljor i krukor och korgar, då de inte blommar i rabatterna än. Vi har haft en solig dag hittills, och lite kallt. Har hunnit med en cykeltur på över en mil, det var skönt. Men nu skall jag börja förbereda för påskmiddag.
      Ha en fin Påskhelg!
      Kram Marika

      Radera
  5. Aj då ... nu blev jag anonym. Men jag anar att du visst vilken Anita det var :)

    SvaraRadera
  6. Kära Maribel, Glad Påsk till dig från Viola.
    Idag hälsade jag på morgonen i solskenet med en kopp kaffe på altanen...gott.
    Tre dagars regn har nu aviserats... så det blir mer tid inne till påsk.
    Mycket lycka till dig och dina nära och kära. Viola
    Hug

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Vi har haft en fin solig dag, men det är fortsatt läge för vinterjacka. Det är inte varmt. Jag tror det skulle vara sol imorgon och sen några regniga dagar. Så tråkigt.
      Tack! Ha en riktigt skön Påskhelg med din familj.
      Kram Marika

      Radera
  7. Igår var det ett trist och grått väder här, men idag är det redan över +12 och strålande sol, kanske den har kommit nu!? Men det trevliga jobbet med att plantera krukor med penséer lär nog dröja för mig, har ingen kraft i vänsterarmen alls. Ha det så skönt under resten av helgen!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Vi har strålande sol idag och det är betydligt varmare än det har varit. En riktigt skön dag. Tack detsamma, hoppas du får fina soliga dagar.
      Kram Marika

      Radera
  8. Hej Marika!
    Du har så vårfint hos dig det är så fint med alla dessa vackra kulörer på blommorna så underbart att se.Fint är det också med domherre paret de är ju så fina och tänk att du har fått ha dem hos dig så länge.Här har vi i börjat ha plusgrader på dagen bara några minusgrader nattetid så det går framåt.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack skall du ha. ja det piggar upp med lite färg nu efter allt gråväder. Vad skönt att värmen börjat komma till er också. Hoppas det går fort sedan när det väl har börjat.
      Ha en fin fortsättning på helgen. /Marika

      Radera
  9. Hej Marika,
    Wat heb je de plantenbakken mooi opgevuld met violen en narcissen. Hopelijk valt er geen sneeuw meer. We willen nu toch wel iets warmer weer. De geraniums zijn ook mooi.
    How nicely you filled the planters with pansies and daffodils. Hopefully there will be no more snow. Surely we want slightly warmer weather now. The geraniums are beautiful too.
    Fijne Paasdagen!
    Happy Easter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Those small blooming pansies are one of my favourites. My daffodils does not bloom for a long time, so I just had to buy some. I really hope the snow keeps away. Today has been a really sunny nice day.
      Fijne Paasdagen!
      Marika

      Radera
  10. Isiga vindar här på ön också. Ingen vårkänsla alls...
    Nu behöver vi lite färg och grönska!!
    Varm PÅSKKRAM från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Vi har soligt och fint, men värmen är inte riktigt här. Ja vi får hoppas på att det blir grönt och fint, snart.
      Ha det gott / En stor Påskkram till dig också.
      /Marika

      Radera
  11. På dine billeder ser der hyggeligt ud, selvom det stadigvæk er koldt hos dig. Sjovt at du nævner frø af cleome, for sådan nogle har jeg netop sået for første gang nogensinde. Jeg har allerede glemt, hvordan frøene så ud, men små var de i hvert fald.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Det är skönt att solen är här, hoppas värmen kommer så småningom. Jag har jämfört fröna med cleome frön, det är samma storlek men dessa är plattare. Jag har sått dem nu så får jag se vad det blir.
      Glad Påsk /Marika

      Radera
  12. Vi ska ha vår vän Cronis som bor här i Eksta på middag. Han blev änkling före jul och eftersom jag inte varit så pigg på att ha folk hemma - orkar inte göra så mycket rolig mat - så har han bara varit här en gång. Men nu är det alltså dags igen. Ska bjuda på en förrätt med kokt strimlad skinka (rester) i senap- och gräslöksssås på en liten brödbit. Sen blir det risotto i ugn med sparris och lax och så ovanpå det bara mascarponeglass med jordgubbar. Har börjat förbereda, men herregud var slut jag blev. Så nu sitter jag i rullstolen och vilar mig. Några penséer har jag - tyvärr - inte orkat med att plantera - men jag njuter av dina!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Du är en riktigt kämpe, det låter så gott det du skall bjuda på, och tror säkert att er vän kommer att uppskatta både maten och sällskapet. Penséerna kan vänta, det kommer säkert några andra blommor i trädgården så småningom.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Cześć Marika! Piękna Wielkanoc u Ciebie, choć piszesz, że jest zimno. U nas też jest chłodno. Miałam dziś iść na spacer, bo pogoda się poprawiła, ale nic z tego nie wyszło. Piękna cynia! Przypomniałaś mi, że mam fajne nasiona od koleżanki, już przecież można siać.
    Gratuluję gili, niesamowite spotkanie!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      We have had som sunny lovely days this Easter. Not so warm but it is nice with the sun. We got some lovely days in the garden. I have spent some time in my greenhouse, and I sowed some more seeds. The Zinnias have already started to sprout.
      Have a nice new week /Marika

      Radera
  14. Vi hadde et fantastisk påskevær til fjells i år, men jeg ville jo heller ha vært i hagen. Håper snøen holder seg borte fra lavlandet. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Ja på våren vill man gärna komma igång med trädgården. Vi har samlat lite löv från rabatterna. men det är inte klart ännu. Är så glad för att vi har haft soliga fina dagar. trots att det inte har varit så varmt.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  15. Nice preparations that must have made your Easter party bright! Here, the temperatures are mild but the grayness has taken over... spring is not really here yet, despite the small blooms. Good day...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gine!
      It is quite the same here, we have had some sunny days but it is not so warm yet. Easter was nice, good food, nice company and lots of sweets.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  16. Påsken är över och hoppas den varit fin för dig.
    Vi har haft många väderbakslag, men nu tror t o m jag att det är slut med snön.
    Du ger hopp om våren i ditt fina inlägg.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Tack Lena vi hade en riktigt trevlig Påskhelg. Jag tror som du att nu är det dags för våren att komma och stanna kvar.
      Tack! Ha det bra /Marika

      Radera
  17. Åh,så fint du gjort med dina planteringar, det ser verkligen vårligt ut! Jag trodde absolut att det var Cleome, skidorna ser ju precis sådana ut.men inte fröna - som du skrev! Och genast undrar jag var de som jag plockade i en park tog vägen, de borde ha såtts nu ...
    Den här konstiga våren med snö och minusgrader gör att jag ligger efter med så mycket. Får väl vara glad över det som blivit gjort.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Tack, känns kul att kunna ha lite blommor ute. Jag var säker på att det var Cleome tills jag öppnade fröbaljorna. Jag känner att jag ligger efter med sådderna, måste plantera om det som kommit upp. Idag är en grå regnig dag så då kan jag parkera mig i växthuset.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  18. Jeg er for sen til å kommentere til Påske, men jeg legger jo merke til alle dine fine farger. Pluss domherren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Tack! det känns skönt med lite färg efter allt det gråa. Nu har det också blivit lite varmare.
      Trevlig helg ! Marika

      Radera