lördag 15 april 2023

Vårkänsla!

 Törs inte riktigt skriva att Våren är här, för då blir det väl snöstorm och kallt igen. Idag har vi haft en riktigt skön solig ganska varm dag. I trädgården tittar vårblommorna fram.

Krokusarna är alltid lika välkomna, alla har inte riktigt kommit upp ännu, men med lite mer solsken blir det nog fint.  Fyller på varje höst med krokus, för dem vill jag inte vara utan. Har inte sett några humlor flyga runt dem ännu.
Blåsipporna har blommat ett bra tag redan, de har blivit inbäddade under snö och så fått komma fram igen. De blåa ser inte ut att ha tagit någon skada, men den röda kanske är känsligare, det ser varje år ut som om bladen fått kallt. Till min stora glädje hittar jag två små röda blåsippor i andra rabatter. Det måste vara fåglarna som fört frön vidare. 
Julrosorna fortsätter att blomma, och det är fortfarande bara vita blommor. Hoppas få se de i andra färger också. 
I växthuset har jag planterat några inköp från mässan. Tre rötter av dubbel solhatt, tyvärr var bara en rot ok.  Hortensian ser ut att må bra, den har klarat vintern fint i växthuset. Tulpanerna utomhus har blivit av med löv täcket och växer så de knakar. Har låtit kompostgallret vara kvar, råkade se ett rådjur irra omkring på gatan, vill inte chansa. Mina nyinköp av dahlior har jag planterat i plastpåsar med jord.
Gjorde likadant förra året, och det lyckades bra. Det sparar otroligt mycket yta, i stället för att ha krukor. Men mina gamla är så stora så de behöver få komma i krukor.

Ser fram emot att få se alla skönheter i blom i sommar och höst. 
Har sått luktärter, brukar glömma bort dem, men de är sådda enligt råd från fröleverantören. Krukorna får vara i små plastpåsar, så blir det som ett växthus och de gror snabbt och växer redan fint.  Det blir fint i sommar.  Så mycket vi har att se fram emot.

Ha en trevlig helg!
Marika


Länkar till TrädgårdsFägring




32 kommentarer:

  1. Hej Marika
    Det er så herlig å se blomstene dine i hagen nå.
    Våren bruker lang tid på å komme i år, og det er lov å håpe at den kommer nå.
    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Javisst är det trevligt att det äntligen finns hopp om att våren faktiskt är här.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Hej Marika,
    Härligt att vårblommorna tittar fram.Tycker att ett av vårens allra största nöjen är upptäckterna av "nya" tillskott som dina röda blåsippor. Eller när någon växt man var rädd för att ha förlorat plötsligt syns.
    Så skönt att äntligen fått sätta igång med vårpysslet utomhus (om så i växthuset). Dina dahlior och luktärter kommer att bli toppen!

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Visst är det härligt att upptäcka gamla bekanta som man inte sett på ett tag, och nya som de röda små. Dem skall jag vara rädd om. Det är riktigt skönt utomhus också, men det är skönt att gå in i växthuset emellanåt och vila ryggen.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Så fint våren kommer hos dig. Separerade en mörkt rosa blåsippa ur en annan som är vit med blå kant häromda'n. Det är ju kul när det blir så men de kanske inte ska växa i varann.
    Du kommer nog inte få några andra färger på dina julrosor. Det ser ut som du odlar H. niger och den har jag aldrig sett i andra färger. Du får kika efter H. orientalis hybrider som säljs som H. hybridus.

    Ha det gott! Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Visst är det härligt, och efter de blåa och rosa sipporna kommer de gula och stora vita, bara jag tar bort alla löv. Skall försöka få bort det idag. Har en hel del Helleborus Niger, och de blommar fint. Har köpt flera stycken Helleborus orientalis från Danmark. De är i olika röda nyanser, och en svart , som bara är märkt Helleborus Blue Lady. De vita Niger har jag haft förut och köpt flera av här hemma, och de blommar rikligt.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  4. Nej, snestorm vil vi ikke have nu, så jeg forstår din nervøsitet:-)
    Du har jo mange fine vår-tegn både inde og ude, så mon ikke du kan regne med det er blevet forår nu. De blå anemoner er det allerbedste! Dem har vi ingen af her, men jeg kender et sted i skov hvor der er et par stykker, og nu er de hvide anemoner endelig sprunget ud i bøgeskovene. Så er det altså forår!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja trädgården är full av vårtecken, och det känns som vår. Men den här våren har varit speciell, jag hoppas det är över med snö och kyla nu. Blåsipporna är fina, och den röda är lite speciell. Efter dem kommer de gula. Finns inget som är så fint som när vitsipporna blommar i skogen.
      Hälsningar Marika

      Radera
  5. Leider hat sich hier in Deutschland ( Bayern ) der Frühling noch etwas versteckt. Einzelne Blüten lassen erahnen - er steht schon vor der Türe! Deine Foto Auswahl ist wunderschön.
    Herzliche Grüße
    Lieselotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallo Liselotte!
      Der Frühling war dieses Jahr kalt und langwierig. Endlich sieht es so aus, als wäre der Frühling da.
      Ich wünsche dir einen schönen Sonntag!
      Herzliche Grüße Marika

      Radera
  6. Dine billeder kan kun fortolkes som forårsbilleder med alt det, som sker. Sjov og smart idé at lade små dahlier forspire i plastikposer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja jag hoppas verkligen att våren har kommit för att stanna. Det fungerade riktigt bra med att förgro dahliorna i plastpåsar, jag skall ha dem i mina stora blomlådor senare, så då skall de ändå planteras om.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. Hej kära Marika... Vårglädje hoppar på mig från dig. Vi har fortfarande regnväder fram till onsdag, men då :-))) min dotter satte också daliaknölarna i växthuset... Jag har ingen så de går ner i jorden i mitten av maj, då är de såklart kommer att blomma senare... Jag gillar luktärter också... det kommer att bli underbart, blomma i trädgården.
    Nu tröstar jag mig, regnet gör allt grönt och det är bra...
    Igår var jag på tygmarknaden... det kanske jag lägger till på bloggen. Hälsningar till dig jag önskar dig en trevlig söndagskväll. Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Ja det är så skönt med sol och vårblommor som tittar fram i rabatterna. Idag var det också varmare än vad vi haft på länge. Växthuset är så skönt, då man kan njuta där inne då det är kallare ute. Skall bli spännande att se var du skall sy av dina nya tyger.
      Ha det så gott /Marika

      Radera
  8. I will tell you that the Crocus and the bees are now here. Not many bees but they are here. A great sign that soon it will warm up like I like it.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi!
      My crocus is in bloom, and it feels like spring. I have not seen any bees, but a few butterflies. Hope they survived as the weather was quite cold a few days ago. Today it was much warmer.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  9. Hej Marika!
    Du har så mycket vackert att se fram emot nog är det en härlig tid vi går emot allt och nu tror jag att våren är här på riktigt för den har även kommit hit upp i norr.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! Javisst är det härligt med allt vi får uppleva nu. Känns så härligt att vara ute i trädgården. Låter bra att ni också har fått vår.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Sinulla on siellä vaikka mitä jo kukassa . Minulla kun ei ole paljon kukkivia sipulikukkia niin nyt on aika vähän minulla kukintaa mutta pitää korjata tilanne syksyllä . Ihania värejä daalioissasi ja valtavan paljon . Hyvä idea tuo muovipusseihin istutus säästää varmasti paljon tilaa . Minulla on yksi pussi tuoksuherneitä mutta en ole kylvänyt niitä vielä ja voi olla että en edes niitä kylvää . On niin paljon kaikkea
    Toivottavasti me saisimme sateita on ollut niin kuivaa koko alku kuukauden .
    luonto heräisi vielä paremmin .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Nyt toivon että kevät on lopullisesti saapunut, mutta eihän sitä oikein voi olla varma. Minä laitan joka syksy enemmän sipuleita, ja tuntuu että niitä tarttee vähän uudistaa. Muovipussissa nuo daaliat kasvaa ihan hyvin, ennen kuin laitoin ne ruukkuihin, ne otti niin suuren tilan, joten tämä on ihan hyvä idea. Ne vanhat daaliat on niin isot, että ne taitaa saada ruukut, kunnes ne istutetaan näihin isoihin kukkalaatikoihin. Sade tekisi tosiaan ihmeitä, ihan niinkuin tuo aurinkokin. Kaikki kasvaa ihan silmissä.
      Terveisin Marika

      Radera
  11. Hej Marika, hier wordt het nu toch iets warmer, hopelijk bij jou ook. Geniet van de lentebloemen. Ik kijk ook uit naar de zomer. Ik hou ook van dahlia's en lathyrus. Fijne week. Groetjes Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Today was a very nice day, it is much warmer. I have tried to cleanup my flowerbeds, and I´m enjoying all that is blooming.
      Dahlias have one bad thing, there are so many different, so it is hard to choose.
      Thank you the same to you Have a nice week.
      /Marika

      Radera
  12. Hej Marika!
    Jo nu tycker jag vi bestämmer att våren är här. Inga mer snöstormar tack. Men när vi gick vid sjön idag blåste en lite vass nordanvind men när vi kom i lä var det verkligen skönt.
    Du har vackra krokusar och blåsipporna ser fina ut trots att dom legat under snö. Jag fåglarna sprider dom nog vilket är roligt. Blåsippor är ju inte helt lätta att föröka. Oj så många fina dahlior du har!
    Ha en fin måndag kväll!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja det gör vi, nu blir det inga kalla vindar, eller snö och hagel. Det var riktigt soligt och fint men lite kyliga vindar. Har ändå tillbringat flera dagar ute i trädgården. Får vara försiktig för är jag lite oförsiktig så känns det direkt i ryggen. Blåsipporna och de röda blommar fint, hörde att vitsipporna har börjat blomma i skogen. Får ta en tur. Tack! det blir ett fint dahliaår i år också, hoppas jag.
      Ha det fint /Kram Marika

      Radera
  13. Dalie kupiłaś cudne. Już nie mogę się doczekać ich kwiatów. Ja jeszcze nie posadziłam, czekam na ładniejszą pogodę.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Thank you, I hope they will be fine. I have my old ones still to plant. They take more space, so I will have to wait for warmer weather.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  14. Nu kan du glæde dig over alle de smukke krokus. Her er de afblomstrede. Det må være et stort stykke arbejde at plante alle dahliaknoldene i poser. I år tager jeg chancen og planter næsten alle mine direkte på voksestedet. Så håber jeg, at sneglene lader spirerne være i fred.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Ja det är riktigt fint med alla vårblommor som tittar upp. De nya små går bra att ha i plastpåsar, de skall i stora blomlådor senare. Mina gamla är så stora så de får inte plats i påsar, så det blir krukor annars får jag dela på dem. De är inte planterade än. Det går säkert fint att plantera dem direkt i marken, men hos mig skall tulpanerna blomma klart innan jag kan plantera dahliorna. De får byta plats.
      Hälsningar Marika

      Radera
  15. Har tyvärr inte gjort någonting av allt som verkligen behövs i trädgården. Bl.a. så ligger alla torra löv kvar i långrabatten dit dom alltid blåser. Och just nu kan varken Rolle eller jag räfsa bort dom. Ser faktiskt hemskt ut och inte ser man dom blommande lökväxterna på grund av det!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Det är förstås tråkigt att du inte kan vara ute och rensa i rabatterna men det viktiga är att du blir frisk och att Rolle håller sig på benen. Hoppas att han kryat på sig.
      Ha det så gott /Kram Marika

      Radera
  16. Så underbart att titta på alla dina vårbilder! Det är ju det här man har längtat efter.
    Till slut kom våren även till Mora och då har man varit jättesjuk! Tänkte dock börja försöka vårstäda lite, men det väntas snö i veckan så tror det är bäst att allt "skräp" får vara kvar som skydd för snön och fokusera på alla sådder! Ha en trevlig helg! Mvh Majsan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Majsan!
      Tack, visst är det härligt. Idag har vi haft riktig värme också, kan knappt tro att det är 19 grader ute. Hoppas du kryar på dig, vänta med städningen tills du är helt frisk och njut istället.
      Tack detsamma, ha en skön helg ! Marika

      Radera