fredag 24 mars 2023

Vårtecken!

 Trodde inte jag skulle kunna göra ett inlägg om Vårtecken i TrädgårdsFägring, men de senaste dagarna har vi haft solsken och ganska fint väder, och däremellan grått och disigt.  Igår tog jag en härlig cykeltur i soligt väder, på ett stopp fick jag syn på en liten koloni Tussilago. 

Dagen innan då jag tog min promenad förbi, såg jag dem inte. Solsken kan göra under.  De ser ut som små solar i diket.
Fortsatte min cykeltur ut mot stallet, vägen är bekant, känns lite konstigt att inte ha en häst att ta hand om , men de leriga hagarna är inte så kul, på våren.
Hade tänkt plocka lite mera videgrenar från skräphögen, men den var redan borta, jag fick en härlig cykeltur i alla fall. Dikena är fulla av vatten och vägstumpen närmast stallet blir lite knölig att cykla på, det syns vem som gått här innan.
Hemma i trädgården har snödropparna slagit ut sina små blomknoppar, det är mycket löv runt dem. Vill inte rensa bort för tidigt, för tror inte riktigt att det är klart med snön.
 
Blåsipporna blommar, solen gör underverk. För en vecka sedan var det små små knoppar som knappt syntes. Bilden till höger.

En liten tuva med krokus har slagit ut på framsidan av huset. De är alltid först ut på den sidan. De som finns på andra sidan av huset, får jag vänta på ett tag till. 

Julrosorna har en massa knoppar, men inga blommor ännu. Saknar fortfarande de rosa, och mörka som jag köpte förra våren. Vill så gärna se dem i blom. Tidlösan tittar fram redan , planterade några nya till sällskap till de jag hade från förut. Så trevligt att se dem i blom på hösten. 
Ett till vårtecken är att jag skolat om mina paprikaplantor, och de står inne på tillväxt. Ute i växthuset har jag flera sådder på gång, inte alla visar livstecken, men i många kommer det fram lite nytt liv.  
Så visst är våren på gång. 

Och snart är det dags för Nordiska Trädgårdar Mässan.
Ha en trevlig helg!

Marika

36 kommentarer:

 1. Hvor er det skønt at læse, at vinteren er slået tilbage, og du nu kan begynde at glæde dig over at se forårstegn både ude i naturen og i drivhuset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Visst är det härligt, det är så trevligt att få se vårblommor igen. Det var riktigt skönt vårväder igår, och idag är det grått och disigt igen. Men nu är våren här.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 2. Hej Marika!

  Så flotte vårtegn det er hos deg nå. Herlig å se blåveis og krokus. Jeg lengter veldig etter våren, men her finnes det ingen vårtegn ennå.

  God helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Ja det var inte väntat att de skulle titta fram redan, för det har inte varit så fint. Men solen har lockat fram dem. Hoppas snön smälter undan hos dig med, så du får se vårblommor.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 3. Så blev det for alvor forår hos dig.
  Det var dejligt at være med på en cykeltur. Mon ikke de små gule sole, er dem vi på dansk kalder “følfod”. De er et sikkert forårstegn.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Ja det blev det, men i natt har det snöat, så nu är det ett vitt snölager därute. Du har helt rätt, de heter Hästhovsört men kallas allmänt för Tussilago, det är nog samma växt. Då de tittar fram, är det vår.
   Hälsningar Marika

   Radera
 4. Smaken är som baken men jag tycker det är vackert med vårlökar som kommer upp ur en matta av löv. Kanske för det är naturligt.

  Har inte skolat om mina chili och paprikor. Chilin fick lite löss och jag tänkte att de skulle få hämta sig en aning först. Men nu får jag nog ge de lite näring i vart fall. Har fortfarande tomatsådden kvar... ..bara skjuter på det :)

  Trevlig helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   De är fint med löven, men mina snödroppar är så små så de syns knappt bland alla löv. Sådde paprikorna tidigt så det var dags, alla frön tog sig inte, så jag har sått en del pånytt.
   Har inte tänkt så tomater, skulle få av dottern. Men kanske skall jag så några sorter ändå. Har fortfarande kvar en hel del perenner också. Kan inte vara utan zinnia. Hade tänkt vara ute i växthuset och göra det, men nu har vi vinter igen.
   Trevlig helg /Kram Marika

   Radera
 5. Skønne forårstegn hos dig Marika, både i haven og ude i landskabet! Følfod ser man ikke så meget mere synes jeg, men de hører jo til de allerførste forårsbebudere, og ligner ganske rigtigt små sole i græsset. Ser ud som om du har haft en dejlig cykeltur:

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Javisst är det, men inatt kom det snö igen. Inga mängder men tillräckligt för att det skall vara vitt i trädgården. Domherrarna kom tillbaka till fågelmaten. Hästhov eller Tussilago växer främst vid dikesrenar hos oss. Då är det vår när de tittar fram.
   Hälsningar Marika

   Radera
 6. Hej Marika!
  Så många fina vårtecken du har både i trädgården men även runt omkring där du bor.Underbart med en cykeltur nu när våren har kommit.här har vi solsken men kallt så våren är inte här ännu jag får vänta ett tag till.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Alla vårtecken ligger under snön nu, det har snöat i natt och det fortsätter nu. Det var länge sedan vi hade så mycket snö. Den är blöt och tung så den försvinner nog snart. Men nu får cykeln stå oanvänd ett tag.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 7. Hej Marika!
  Men du har ju lyckats hitta riktigt många fina vårtecken. Men jag anar att det har lagt sig snö över dom nu. Lät skönt att vara ute på cykeltur i vårsolen. Dina paprikaplantor ser ut att ha tagit sig bra. Jag har skolat om mina chili och paprikaplantor och nu äntligen börjar dom ta sig. Har haft problem med sorgmyggor men efter att ha vattnat med nematoder blev det stor skillnad.
  Nu kommer en vecka med vinterväder men kanske det ändå vänder till påsk.
  Ha en fin helg!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Du har helt rätt, det snöar och har gjort det hela natten. Vaknade till en vit värld. Cykelturen var riktigt skön, men nu får cykeln vila tills det är bart igen. Jag hade inte så god tur med paprikorna, det var flera frösorter som inte blev något. Skulle få tomatplantor av dottern i år, men hon har haft stora problem med sorgmyggor. Vi får se om det blir något. Kanske skall så några sorter själv. Vi får hoppas att vädret vänder vid Påsk. Vill inte ha vinter nu.
   Trevlig helg!
   Kram Marika

   Radera
 8. Hej Marika,

  Ja en dag med sol och värme gör verkligen underverk så här års. Det är alltid lika fascinerande att se med vilken fart vårblommorna dyker upp och börjar blomma. Våren är en härlig tid och inte bara i trädgården.

  Ha en fin helg.
  Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Det var ganska konstigt att det vände så fort, men nu har det vänt åt andra hållet. Vi har snö och en vit värld. Så mycket snö har vi inte haft på hela vintern. Visst är våren härlig och nu får vi snart uppleva den igen.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 9. Hallo Marika
  Great that the first signs of spring are to welcome in your garden. No snow and Cold but a lot of wind and rain in Holland. No springweather. But i hope that it will be better next week. I envy that you have a greenhouse. I wish i had one.
  Have a wonderful weekend.
  Rosehugs marijke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallo Marijke!
   Well we got to see the beautiful springflowers for a couple of days. Now we have more snow than we have had the whole winter. So spring is teasing us. I love my greenhouse, and enjoy beeing inside it.
   Have a nice sunday / Rosehugs Marika

   Radera
 10. Du har da mange vårtegn hos deg. Jeg har nesten en meter snø på plenen ennå, så jeg kan se langt etter hestehov og andre vårblomster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Våren kom och gick, nu är vårblommorna under snön. Vi har inte en meter snö men det kom en hel del igår och idag.
   Du får nog se vårblommorna också.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 11. Ja Tussilago er jo nummer en, men du fant mange flere vårtegn! Lurer på når jeg får se julerosene i år. God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   Det är fint med de första vårblommorna, men det var för tidigt för våren. Nu har vi snö igen.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 12. Herlig, jeg har ikke funnet Tussilago farafa (Huflattich) enda... jeg må virkelig se etter den :-))
  Ønsker deg masse glede med de første vårblomstene... ja, den er så vakker.
  God helg til deg. Hilsen fra Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Viola!
   De är tidiga i år, men nu är de under snön som kom inatt och under dagen. Nu blir det en ny vår då jag får se dem igen.
   Trevlig helg /Hälsningar Marika

   Radera
 13. Tussilago, underbart. De har jag inte sett ännu i år.
  Snödroppar har jag dock gott om i min trädgård och en liten vas inomhus också.
  Krokus har jag också sett många av. Däremot inga blåsippor.
  Så i växthuset är också ett bra vårtecken.
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Ja det var tidigt med tussilagorna. Mina snödroppar står lite skuggigt så de brukar vara sena. Men nu är allt inbäddat i snö och det är minusgrader Hoppas dock att det smälter undan snart.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 14. Här är det mer vinter nu - efter ett par metrologiska vårveckor - än det har varit tidigare. Massor med snö och i natt ska det bli -10 grader!
  Fy 17!
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Vi har också fått snö och det är vinter, våren försvann. Vi har minus grader och det var länge sedan. Men det är bara att stå ut ett tag, och så kommer våren förhoppningsvis.
   Vi har i alla fall soligt fint väder.
   Kram / Marika

   Radera
 15. Ja en dagen är det vår den andra polarvinter fniss Allt som vanlit då denna årstid ;) Så oxå en tussilago i söndags man blir allt lite extra glad över dem! Tänkte oxå testa påse i år men fegade ur & to krukor ändå. Men har ju mina gamla kvar & har svårt att tänka mig att jag har krukor till dem om jag inte tar urnor...men är snål på jorden ha ha . Night Silence verkar hypad i år den ser ju så fin ut hoppas den är så fin som man föreställer sig. Du får berätta sen.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!
   Har ankvakt i några dagar, och de vill inte gå ut. Får fösa ut dem så jag kan mocka och göra rent. Så fort jag vänder ryggen till så springer de in igen. Tussilagon gjorde mig så glad, men de ligger nog inbäddade i snön nu. Mina gamla dahlior är på vinterförvaring hos dottern, brukar inte ta hand om dem såhär tidigt. De får nog vänta ett tag liksom dehär nya. Har en leverans kvar från Magnolia. Visste inte att Night Silence var så eftersökt, det finns andra som är lika vackra. Men tänkte att jag måste prova. Hoppas bara att vi inte blir besvikna. Skall recensera sedan.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 16. Vilka underbara vårbilder, så härligt att se! Fortfarande mycket snö i Mora, men iaf soooool! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Majsan!
   Tack! men vi fick vinter pånytt, snön håller på att försvinna igen, och idag kändes det som vår igen. Solen är jätteviktig.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 17. Hej Marika, hej marika, lite vårbådar i alla fall. Förhoppningsvis fortsätter solen att skina ett tag till. Det regnar fortfarande mycket här. Kul att du redan kan göra förberedelser i växthuset. Fijn weekend!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Willy!
   Ja vi hade vår men så blev det vinter igen. Idag kändes det som att våren var tillbaka. Sol och fint. Vågade pynta några korgar med vårblommor, men kanske måste jag ta in dem till natten.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 18. I love the header on your blog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Willy!
   Thank You . The pictures are from last year at the beginning of april. Hope it will look like that in a week.
   /Marika

   Radera