fredag 12 maj 2023

Varmt och skönt.

 Vilket fantastiskt väder det har varit, njuter i fulla drag. Dagarna tillbringas ute, och jag vill knappt gå in. Har fått mycket gjort, och som alltid är det ingen hejd på energin. 

Jag har sått i odlingslådorna, grävt upp en rabarber som stod i vägen och bredde ut sig, den fick hamna mer undanskymt.  Några vinbärsbuskar som jag bara grävt ner, fick bättre platser. 

Min skräphörna bakom växthuset, som skall vara en planteringsplats, har blivit uppsnyggad. Plockade ihop två stora säckar med krukor och en sopsäck med brätten. Lade ut en fråga på trädgårdsföreningens FB sida och frågade om någon ville ha. Ja det var en intresserad som kom och hämtade och jag slapp kasta dem.  Nu har jag krukat lite vintergröna och murgröna, som skall hamna hos dottern i hennes plantshop.
Här finns mera att ta hand om, både toppklocka och  bergklint som har förökat sig lite väl mycket. 


På gavelrabatten växer en Mahonia, som är riktigt vacker då den blommar. Den har vassa blad och man skall inte gå nära den. Men där den står gör den ingen skada. Är glad att den trivs, liksom några nävor som brer ut sig och ser ut att trivas riktigt bra.  Hade svårt att hitta växter som trivdes i den torra jorden och halvskuggiga läget.
I "Lunden" blommar både påskliljor och narcisser, gulsippor och en och annan viva tittar fram.

Och några små söta förgätmigej i både blått och vitt. 

I mina stora blomlådor vid altanen har tulpanerna börjat visa färg. Märkte att någon varit och ätit på dem innan de slagit ut, så nu har jag inte vågat ta bort nätet som jag har över dem. Det ser ju inte trevligt ut, men såg ett rådjur en morgon, så antagligen är den här och spanar efter ett skrovmål. 


Ha en riktigt trevlig helg!
Marika




21 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Ja, dette varme været er så herlig. Endelig ble det vår og nesten sommer på en gang. Så mye du har fått gjort ute i dag. Jeg har fått gjort mye i dag jeg også, og det er herlig å få kommet i gang. Det er smart å ha netting over tulipanene, for de er vel favorittmaten til rådyrene.
    God helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Ja det är sommarvärme och det skall fortsätta. Det är riktigt trevligt att kunna vara ute och få ordning i rabatter och odlingar. Brukar sätta upp nät då tulpanerna börjar titta upp, men när de vuxit sig stora har jag tagit bort det. Men nu hittade jag flera tulpaner som var uppätna i andra rabatter, så det får vara kvar ett tag till.
      Trevlig helg!
      Marika

      Radera
  2. Dejligt at få ryddet op og gjort klar i haven inden det går løs for alvor. Du har vel nok været flittig i det fine vejr! Dejligt at se løgplanterne i fuld udfoldelse og godt du har reddet tulipanerne med et net. Også skønt at finde de rigtige planter til den skyggede, tørre vokseplads! God arbejdslyst!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det fina vädret ger energi, och det är riktigt trevligt att komma igång med trädgården. Tulpanerna har stora knoppar så jag vill gärna se dem i blom, nätet får sitta kvar ett tag till. Nävorna har blivit stora tuvor och det känns bra, har kämpat med att hitta rätt sorts växter till det torra läget.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  3. Det lyder, som om det fine vejr har givet dig masser af energi. Din lund må være et smukt syn med de forskellige blomstrende narcisser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Det har det verkligen gjort, solen ger energi. Det är fint i lunden har rensat bort en hel del vintergröna där, och skall plantera mera narcisser i höst.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  4. Kevät on ihanaa ja hyvin voimaannuttavaa aikaa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei! Niin on, tulee paljon energiaa aurinkoisista päivistä. Jotenkin tuntuu kuin kevät jäi väliin, ja meille tuli kesä.
      Hyvää viikonloppua /Marika

      Radera
  5. Härligt att du har energi!! Ja trädgården kräver sitt :)
    Åh är det mahonia den där växten heter, har också en sån men visste inte vad det var. NJUT av vårvärmen och söndagen nu...
    Vårkram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja men det är riktigt skönt, har fått vänta så länge i vår då det varit kallt. Fick mahonian av grannen, de ville att vi skulle ha den som häck. Det passade inte alls, stickigt plus att den inte växte. Så när vi fick nya grannar åkte mahoniahäcken, och jag sparade en planta.
      Jag sitter i skuggan och njuter, klarar inte att sitta i solen, men det är skönt då man går omkring och fixar, och så blåser det skönt idag.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  6. Så skjønt det var i helga når varmen endelig kom og en fikk skikkelig sommerfølelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Javisst var det, helt otroligt att värmen kom så plötsligt, men det är skönt. Hälsningar Marika

      Radera
  7. Visst får man extra energi på våren - som tur är får då har man mycket att göra. Igår hade jag kvar ett jobb, ta bort dött prydnasgräs i krukan utanför dörren innan det blåser ut på tomten.
    Men först installerade jag min nya skrivare, sen var det dags att åka till fotvården och så tog vi en liten omväg hem för det fanns så mycket i naturen att titta på. Bl.a. hela fält med gula vildtulpaner. Aldrig sett så många,,,
    Tyvärr hade min ork tagit slut så jag orkade inte ens gå ur bilen för att ta några bilder och inte fick jag nåt gjort när vi kom hem. Och idag regnar det...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Visst är det härligt, soligt fint väder ger energi. Idag hade vi inte lika soligt men det var riktigt skönt. Har planterat lite vackra blommor i krukor och amplar . I morgon skall det bli lite regn. Det är klart att du blir trött, du får ta det lugnt och vila dig när kroppen säger ifrån.
      Sköt om dig /Kram Marika

      Radera
  8. Den här helgen var det svårt att gå in! Oj, så mycket du hann med och likaså vi. Lite tur att det kom regn så man får lugna ned sig ;-) Men morgondagens kyla kan jag vara utan, mina stora krukväxter har fått flytta ut och jag hoppas att de klarar sig.
    Mahonian är rätt trevlig. Koltrastarna brukar tycka om bären och min pappa gjorde sylt på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså sylt på bären, inte på koltrastarna :-D :-D :-D

      Radera
    2. Hej Anni!
      Har längtat att komma igång i trädgården och nu när det äntligen är varmt så är det ingen hejd på energin. Igår blev det en hel del gjort hos dottern och idag har jag planterat mina växtinköp i krukor och amplar. Mahonian är vacker och bären är riktigt fina. Kanske skall jag prova göra sylt av dem i höst.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  9. Under dessa dagar med sol och värme har det varit svårt att vara inomhus, så det har blivit en del gjort i trädgården här, vilket verkligen behövs.
    Så har det varit dagar med regn också och lite lugnare liv inomhus.
    Du har det så fint i din trädgård, så roligt att se dina bilder. Jag har rådjursproblem här eftersom jag har skogstomt, så jag är lite begränsad vad jag kan sätta i jorden.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Idag har jag varit ute sen tidig morgon och vill knappt gå in nu heller. Tack! vi håller på och städar upp, nu tror jag alla löv är borta, det är nackdelen med stora träd. Jag har skyddat mina tulpaner med nät men det är inget kul, råkade se ett rådjur tassa omkring.
      Trevlig helg! /Marika

      Radera
  10. Det är fantastiskt väder vi har. Men tyvärr börjar det bli så himla torrt redan. Det känns mindre kul. Så snön och regnet som kom i onsdags var välkomna. Måste kännas skönt att ha kommit så långt i trädgården redan.

    Ha en fin helg! Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Visst är det men det blir torrt här också, vi har fått några regnskurar men de senaste dagarna har varit full sol. Snö i maj hör väl inte till vanligheterna, såg att de fått en del i Dalarna också. Ja det känns bra att vi kommit en bra bit, försöker göra det så enkelt för maken som möjligt när jag är bortrest. Då behöver han bara vattna mina sådder och krukor.
      Ha en fin helg Carina!
      Kram Marika

      Radera