måndag 8 maj 2023

Sköna Maj är äntligen här.

 Maj har hittills varit riktigt kylig, men idag blev det varmt och skönt.  Lite värme och lite regn är allt som behövs i trädgården.  Den fina skira grönskan är på väg.  Gillar de stora härliga knopparna på lönnen.

Börjar bli klar med krattningen av alla löv, men det finns en bit kvar under träden.  Det är svårt att kratta runt alla vårlökar som tittar fram, vill inte skada blommorna.  Det får ta den tid det tar.
Nästa Backsippa har slagit ut, medan den lila har blommat över, denna har en svagt aprikos färg. De är en av mina favoriter, men blommar över så fort.
De blåa och rosa har blommat över, nu är det dags för gulsippan, och min lilla tuva av en extra stor vitsippa. De är vackra, gulsippan måste jag kanske flytta på, de börjar ta för sig lite väl mycket.

I skogen är marken täckt av vitsippor, det är riktigt vackert, vid dammen ser man att träden börjar få sina gröna blad.  Efter vitsipporna är det dags för liljekonvaljer. Det finns mycket fint i vår skog.

I år har min Stjärnmagnolia haft fler blommor än förut, tyvärr har de största fått frostskador, men det finns många knoppar kvar.
Måste få med en bild på den lila Backsippan , den är så fin. Idag har det varit en hel dag utomhus. Först en cykeltur för lite motion och sedan blev det lunch ute på altanen i solen. Resten av dagen blev det gjort en hel del i trädgården. En härlig dag och resten av veckan skall bli lika fint väder.

Ha det bra! 
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring



32 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Visst är det väl härligt att det blev lite varmare idag. Jag har också varit ute och försökt ta bort lite löv men precis som hos dig så är det en massa vårblommor "i vägen". Mycket vårfint hos dig och backsippor är så vackra. Jag tycker det har varit ovanligt mycket vitsippor i år. Stora vita mattor. Det låter härligt att ni har liljekonvaljer i skogen. En fin tid som närmar sig nu.
    Ha en fortsatt fin vecka!

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Det har varit helt underbart, tänk vad värmen kan göra. Det var riktigt fint med mycket vitsippor här också. Liljekonvaljerna dröjer ett tag men de finns i samma skog. Har njutit hela dagen och det är fortfarande riktigt fint ute. För säkerhets skull har jag bäddat in mina sådder och dahlior i växthuset. Vill inte att de skall frysa inatt.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  2. Hei Marika! Nå er vi i verdens beste tid. Blir overrasket hvert år hvor intens grønt er. Hvitveis er så fint. Vi får mer og mer for hvert år som går. I morgen vurderer jeg å flytte ut noen planteer. Det er meldt varmere netter. Å bære ut, er noe av det morsomste jeg vet. Fine bilder av våren. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Visst är det en härlig tid, både i naturen och i trädgården. Jag kanske skall ta ut mina sådder så de får känna på frisk luft. Det ser bra ut med temperaturen framåt. Tack för det.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Så fint dine magnolia blomstrer. Det er herlig at varmen er på vei nå. Vi behøver det fremover, og vi får håpe at den varer en stund.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! den har haft mera blommor i år än förut, några av de stora första blommorna fick frostskador men det finns många knoppar kvar. Ja det är skönt med värme och soliga fina dagar.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Maj er og bliver skøn uanset vejret. Det sørger alle blomsterne for og træerne, der grønnes.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Visst är det härligt att se allting börja om pånytt och bli grönt och fint. Det är speciellt att gå ut i skogen och se alla lövträd få en skir grönska.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  5. Tillykke med det fine vejr og starten på den grønne vår! Alle dine små skønne vårblomster ser så glade ud og det første grønne er en stor fornøjelse. Du må have god fornøjelse med både arbejde og afslapning i din have!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack, det var efterlängtat med lite värme. Det går som en dans att arbeta ute i trädgården då det är fint väder och man kan vara utan vinterjacka. Tack, jag bara njuter, det är så skönt.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Marika! Masz kolekcję pięknych wiosennych kwiatów. W tym roku dostałam pełne zawilce, ale żółtych nie mam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      The anemones are one of my favourites, they are beautiful.
      Have a lovely day /Marika

      Radera
  7. Hej Marika,
    Mooi is de stermagnolia. Fijn dat de eerste bloemen verschhijnen.
    Ik hou van de witte bosanemonen en in Zweden vind ik ze nog mooier dan hier in Nederland. De bloemenvelden zijn veel groter.
    Fijn week!
    Lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Willy!
      Thank you, I love the magnolia. It has more flowers this year, than before. The anemones in the woods are so beautiful and the fields are really big. This year more than last year.
      Fijn week ! Lieve groet /Marika

      Radera
  8. Der er meget at lave i haven i maj, og nogle gange kan man ikke helt følge med. Men jeg tror, det er godt at sige til sig selv, at tingene må tage den tid, de tager.
    De små kobjælder på den nederste billedrække er så søde, de hører til mine forårsfavoritter.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Javisst finns det mycket att göra, och nu då vädret är bra så blir det att man är ute i trädgården hela tiden, för att bli klar med allt. Är också väldigt förtjust i Backsipporna eller kobjaelder. De är riktigt söta.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Ja, så skönt att våren äntligen är här. Idag har de utlovat kring 20 grader. Ser fram emot en fin dag.
    Här blommar det både på marken och på träden.
    Ha det skönt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Det har varit en alldeles underbar dag och det blir likadant de kommande dagarna. Härligt med allt som blommar, här börjar både tulpaner och narcisser att slå ut.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Blomster med vakre og varierende farger hos deg denne gangen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!
      Ja våren bjuder på växter i många olika färger . De lila blir min favorit.
      Hälsningar Marika

      Radera
  11. Det är jobbigt med stor tomt och mycket växter när det är dags att räfsa på våren. Rolle är klar med framsidan men håller just nu på med baksidan - så jag hoppas han inte får lika mycket kramp ikväll...
    Du har massor av fina växter och du har tagit härliga kort på dom!
    Själv har jag tagit ut - och tvättat - en massa dekorationer, samt påbörjat klippningen av det som försöker ta sig in på altan. Men det går extremt sakta...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Vår tomt är inte så stor men vi får en massa löv från två stora lönnar och en ek. Det skulle gå ganska bra att räfsa undan det men nu har blommorna börjat titta fram, och då räfsar man sönder dem. Min man sköter räfsandet, för jag får ont i ryggen av det. Tur att du har en man som fixar men det låter inte bra med kramp i benen. Tusen tack! Det låter jättebra att du gör det du kan, allt blir bra träning. Det behöver inte gå fort.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  12. Det er kjekt å følge med i hagen nå, og i løpet av helgen får kanskje jeg også fjernet løvet i de siste bedene. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Det finns alltid något att göra, och allt behöver inte bli klart på en gång. Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Hej Marika,

    Låter som om du haft några härliga dagar. Maj är så ljuvlig, man ser allt nytt som kommer eftersom det fortfarande finns plats och sen har vi ju den skira grönskan! Klokt att varva trädgårdsarbetet med annat, en dag i trädgården tar på krafterna.
    Enstaka plantor av gulsippa dyker upp då och då men försvinner lika snabbt, önskar de tog för sig mer. Skönt att frosten inte tog alla stjärnmagnolians blommor! Den är så fin.

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Visst är det härligt, och det fina vädret bara fortsätter. Mina gulsippor har förökat sig, och det får de göra men får nog flytta dem Det är skönt att få gjort lite som man tänkt. Har flyttat på rabarbern och några vinbärsbuskar, och så undrar jag varför det gör ont i axeln... Magnolian blommar fint nu väntar jag bara på att Susan skall visa livstecken.
      Ha det gott ! Kram Marika

      Radera
  14. Valkovuokkoja meilläkin on paljon samoin kieloja . Minua ihan harmittaa kun valkovuokot on levittäytyneet kukkapenkkeihin ei tarvitsisi kun niitä on muuallakin ihan tarpeeksi . Tarhakylmänkukka on kyllä ihana ja niitä minulla on erittäin paljon ja siementaimia myös .Niitä aion siirtää taas yhdeksi ryhmäksi .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Valkovuokot on kauniit, mutta tietenkin ei niitä ihan kukkapenkkeihin halua. Minulla on yksi isokukkainen jonka olen ostanut, se ei ole vielä levinnyt. Keltavuokot viihtyy myös liian hyvin, joten ne joudun siirtänään. Tarhakylmänkukka on aivan ihana ja yksi kevään lempikasveista.
      Oikein hyvää viikonloppua /Marika

      Radera
  15. Visst är det en härlig tid nu, både i våra trädgårdar och ute i naturen!
    Trevlig helg!
    Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!
      Javisst är det, idag var det rena sommarvärmen, kan knappt tro att det är sant. Tack detsamma.
      Ha en riktigt Trevlig helg!
      Marika

      Radera
  16. Vitsippsskogar är bland det vackraste som finns - då vet man att det är vår på riktigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Helt underbart, då hela marken är täckt av vitsippor. Gillar att gå i vår skog, det är en bokskog och härlig på våren.
      Ha det /Marika

      Radera