lördag 3 juni 2023

Chelsea Flower show 2023

 Hemma igen efter en veckas härlig resa till London, där vi upplevde en massa kul med dottern.  Det blir några inlägg, har jag tänkt, och börjar med besöket på Chelsea Flower show, som var resans huvudmål. Då jag bokade biljetterna , var de två första dagarna redan slutsålda, tror de var reserverade för medlemmar och för VIP personer. Vi var där dag tre på torsdag och den fortsatte två dagar till. Vi löste heldags biljetter som gällde från kl.8.00 på morgonen till kl. 20.00. Vi åt frukost på rummet, då vi hade en liten kokvrå, och så tog vi tunnelbanan till Sloane Square.  Att hitta från tunnelbanan var inget problem, det går som ett lämmeltåg till målet. 

Det var full rulle redan på morgonen, det är en stor händelse, man kunde följa program på TV:n hur man byggde upp alla trädgårdar och en massa intervjuer av de som vunnit priser i olika kategorier. TV teamen var kvar och rapporterade dagligen.  Vi fick en bra bild redan innan vad vi skulle titta närmare på. Det som är imponerande är hur man kan förvandla ett tomt fält till allt detta fantastiskt fina. 

Den första trädgården vi kom till var en skön oas, skapad av Dave Green som sysslar med trädgårdsdesign. Växtvalen var lugna harmoniska och han själv var en trevlig person som gärna berättade om sin skapelse. Han verkade nästan lite generad över att jag ville ta ett foto på honom.  På hans visitkort står det Gold medal winning garden design, build and consultary services. Medaljerna och prisen från Chelsea betyder nog väldigt mycket. 
En Guldvinnare The Nurture Landscapes Garden , lite speciell med ovanliga färger och växter , vackra Iris och ganska sparsamt planterat. Lägger till en länk med vinnarträdgårdarna Chelsea medaljer.
Mina bilder gör inte trädgårdarna rättvisa, då jag inte alltid kommit åt att fotografera.

Horatio´s Garden är byggd för att man skall kunna komma ut i trädgården som konvalescent och under rehabilitering. Man skall kunna rulla ut med rullstol eller säng för att komma ut och njuta i trädgården. Den här trädgården skall byggas upp igen i Sheffield.  Lite synd att man inte ser allt från repavspärrningen. Men det syns lite bättre på nätet om ni följer länken.
Alla utställare gör sitt bästa för att få till en fin monter, här var det växthuset med alla odlingarna som var det viktiga. Blir så imponerad över de kraftiga växterna och grönsaksodlingarna. 
Det här är en dröm för en grönsaksodlare, hur får man grönsakerna så stora och fina?
Överallt vid montrar och där det finns en ledig plats finns det blommor och växter, så vackert.
Trädskulpturer och utskurna konstverk av trädmaterial. Hjorten är uppbyggd av trädgrenar. 

Balkong och krukodlingar, fanns ett speciellt område för. Balkongerna hade ett högt räcke så det blev inga fina bilder på dem, men denna fina blomstersamling, här skulle jag kunna sitta och njuta. 
Det fanns allt man kunde tänka sig och lite till. Amaryllis, pioner, tulpaner, liljor, Iris,
Liljan till höger Anouchka köpte jag lökar av. 
Tv inspelningar blommor, glaskonst, dekorationer av alla de slag, möbler, redskap, fröer, lökar, växter.
Trängseln blev ganska påtaglig vid lunchtid, som syns i vänstra hörnet så satt folk på marken och åt, det fanns inga sittplatser kvar på matstället. I en annan del av parken var det helt annorlunda. Vi kom tillbaka senare och då var trängseln över. 
Dessa trevliga herrar blev så glada då jag ville ta ett kort på dem. Chelsea pensionärerna ser så fina ut i sina uniformer, mannen i mitten är från Mr Fothergills fröer.  Vi bunkrade fröer för 1£ styck, en sekatör och liljor fick också följa med hem.  Det var en helt fantastisk dag, och det blev ett långt inlägg.

Ha en skön helg!
Marika

26 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Så flotte bilder fra Chelsea. Det er helt utrolig hvor mye det er å se på der. Grønnsakene ser nesten kunstige ut. Hvem er det som får sånne grønnsaker i sin egen hage? Ikke jeg i hvertfall ;-)
  Den liljen så veldig fin ut!
  God helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Tack! Ja det är massor att se och jag har hur mycket bilder som helst kvar. Skall nog göra en fotobok. Var tvungen att känna på grönsakerna, de var äkta. Liljan var riktigt fin, och det fanns många härliga. Du hade gillat montern med de Japanska Lönnarna, de fanns i alla möjliga fina färger.
   Trevlig helg! Marika

   Radera
 2. Hej Marika,

  Så fina bilder du tagit. Jag har frossat i all sändningarna från Chelsea Flower Show som ligger på YouTube (Vilken imponerade och seriös produktion!) och ändå lyckas du visa delar av utställningen som jag inte sett. Kul att du fick med dig lite fröer och andra minnen hem också.

  Ha det gott! Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Tack ! har så mycket bilder så det blev svårt att välja, och jag har inte sett min dotters bilder ännu. Jag tror faktiskt att vi kanske missade något också, men det gör inget vi såg och upplevde så mycket. Fröpåsarna var så billiga så kunde inte låta bli.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 3. Tusen takk for at jeg fikk følge med på dette besøket. Utrolig mye flott å se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Tack! det var det, mycket att se och uppleva,
   Ha det gott /Marika

   Radera
 4. Tak for billederne fra Chelsea. Det må have været en stor oplevelse at besøge det IRL. Jeg måtte nøjes med at se et par udsendelser på YouTube.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Tack själv, ja det var det, och en stor skillnad mot förra gången vi var där. Det var mycket mera folk denna gången. Jag tror du såg bättre på You Tube.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 5. Flot historie fra Chelsea! Jeg forstår i har haft en fantastisk dag på det store show. Hvor er der dog meget at se!
  Det er jo et utroligt stort arbejde der gøres der for de få dage, hvor alt skal være i tip-top orden og alle planter skal ses fra deres bedste side. Ikke bare grønsager, men alle blomstrende planter skal jo times præcis til disse dage i maj, så der ligger måneders forberedelse forud og mange gartnere har haft søvnløse nætter forinden.
  Tak for et fint indlæg Marika!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja, det finns mycket att se och uppleva, något för alla smaker. Det är svårt att förstå att allt är uppbyggt från grunden, växterna är otroligt fina och har valts med omsorg. En medalj på Chelsea betyder nog väldigt mycket. Tack!
   Hälsningar Marika

   Radera
 6. Høres ut som en koselig tur, med mye inspirasjon. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Ja det var det verkligen. Ha en fin kväll du med.
   Hälsningar Marika

   Radera
 7. Det låter härligt men också jobbigt att gå där en hel dag :) Det är trist att vi inte enkelt kan köpa frön från UK längre. Men en av mina favoriter har nu skaffat sig en samarbetspartner i EU. Men jag har gått ur några föreningar som inte vill skicka frön pga jobbet med sundhetscertifikat. Undrar om de förstog priset trädgårdsnäringen skulle få betala för Brexit?

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Det var en trevlig upplevelse, men givetvis också lite jobbigt. Minns inte att det var lika mycket folk förra gången vi var där. Jag har försökt beställa frön via nätet, men då ville det företaget inte skicka utanför UK. Nu passade vi på att köpa på oss, både grönsaker och blommor. 1 £ per påse, det hittar jag inga fröer för här.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 8. Hej Marika!
  Stort tack för dina fina bildcollage från Chelsea Flower Show. Det var nästan som att vara där. Har tänkt som du när jag sett grönsakerna dom har där, hur i hela världen kan dom bli så kraftiga och välartade. Liljan du köpt är väldigt vacker. Väldigt fint med vilstolen i blomsterhavet.
  Och fin bild på pensionärerna och mannen från Mr Fothergills fröer. Förstår att ni bunkrade fröer, 1 £ styck var ju ett väldigt bra pris.

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack snälla! Ja allt är verkligen tipp topp, där lämnas inget åt slumpen. Man har ju chans att vinna medaljer i alla möjliga kategorier. Bästa växt, monter , balkong, visningsträdgård m.m. Liljan hade en fantastiskt vacker färg . Chelsea pensionärerna ser så nöjda ut i sina fina uniformer. Det var verkligen ett otroligt pris på fröer, och nu har vi för ett bra tag framöver.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 9. Hej Marika !
  Tack snälla för ett fantastiskt inlägg från Chelsia Så vackra bilder - man känner nästan att man är där. Skapelserna av trä var ju magiska och så naturtrogna och de vilda visningsträdgårdarna.
  Förstår att det var mycket att ta in - det finns ju så mycket. Vi var där för 10 år sedan när det var jubileum.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isa!
   Tack så mycket! Ja det var mycket fint att se, vi var där för nio år sedan, mycket var sig likt i det stora tältet, men visningsträdgårdarna är ju olika från gång till gång. Det var betydligt fler besökare än då.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 10. Hej Marika!
  Tack för ett trevligt inlägg från din resa det måste ha varit en underbar upplevelse att även få göra den tillsammans med dottern.Ni har säkert fått en massa nya tips på lite nytt att plantera man brukar vara helt uppfylld av upplevelsen.det blir ett fint minne att se tillbaka på kan jag tänka mig.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Tack skall du ha, ja det var en trevlig resa med många upplevelser. Chelsea var huvudnumret men vi fick ett härligt besök på Kew Gardens också. Det är så kul att dela intresse med dottern.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 11. Härliga Chelsea Flower Show!
  Var där för några år sedan, en upplevelse.
  Så kul att se alla dian fina bilder därifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Tack! Ja det är en upplevelse, i år var det väldigt mycket folk.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 12. Zazdroszczę zakupów nasion, mają tam wiele odmian kwiatów niedostępnych w Polsce. Piękne zdjęcia. Miło się ogląda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Ludmila!
   Here in Sweden we have to pay a lot for a small bag of seeds. We were very happy to get lots of lovely seeds for a very small amount.
   Best regards Marika

   Radera
 13. Tack, tack, tack för denna ljuvliga rapport! Nog är det synd att det blir så trångt både vid idéträdgårdar och matställen? Det är nog vad jag minns bäst från mina besök på CFS. Måste kolla om det finns lite filmer mm på Youtube eller någon annanstans, där man kan se lite mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Tack! Ja det finns många fina filmer från Chelsea på Youtube. Har tittat på några, de är utan publik så då ser man riktigt bra. Vi gick och åt senare och då fanns det plats att sitta, det var nog värst vid lunchtid. Men visst är det trångt emellanåt.
   Ha det gott / Marika

   Radera