fredag 20 oktober 2023

Höstgult!

 Plötsligt bytte löven färg från grönt till gult. Jag har två stora lönnar och en ek, de var gröna länge. Men nu är det mest gult.  Saknar de röda granna färgerna.  Men visst är det vackert med en klarblå himmel och gula träd 


Denhär dagen var det ett fantastiskt höstväder, solen sken, himlen var blå och vi fick en hel del gjort i trädgården.  Tömde krukor med sommarrudbeckian Sahara, så försöker jag övervintra den ännu ett år. 

Allt ser väldigt gult ut, men lyckades hitta några röda blad på snöbollsbusken. Köpte en Aronia som får röda blad, och det har den fått men de har redan trillat av. 

På gavelrabatten intill huset, växer en Mahonia som har förökat sig. Den är grönare och finare än den har varit förut. Gillar bladen som är blanka och fina. Ser att en liten planta har knoppar., de blommar på våren och bildar bär, som först är gröna och blir blåa fina på hösten. 

Allt ser väldigt höstligt ut Hortensiorna har snart blommat klart , honungsrosen har bildat nypon.  Kärleksörterna blommar, både stora och små. Alunroten ser ut att må bra, just denhär färgen har den året om.  Tror att det är Marmelade. 

På min cykeltur igår, stannade jag upp vid järnvägsstationen, där blommar rosorna otroligt fint, trots att vi haft flera frostnätter.  Igår kom första snön, men den var blöt och blev inte kvar.

Hemma finns det fortfarande några enstaka kämpar som fortsätter att blomma. I år har Stjärnflockan varit makalöst fin.  Den fortsätter att blomma. 


Det blåsiga vädret har gjort att det regnat ekollon. Tror inte jag upplevt så mycket ekollon någonsin , kanske blir det en kall vinter då eken producerar så mycket mat till ekorrarna. 

Väntar på min leverans av lökar fortfarande. Det verkar som att min leverans har fastnat på någon terminal.  Så tråkigt, jag vill ju gärna få ner dem i jorden. 

Önskar er alla en riktigt 
Trevlig helg!

Marika



28 kommentarer:

  1. Hej Marika!
    Så fine bilder du har tatt av alle de gule bladene. Plutselig skiftet bladene til gult her også. Snart faller de av. Så synd at du ikke har fått løkene dine. De er så kjedelig å vente på pakker som sitter fast ett eller annet sted.
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack ! visst är det fint med höstens färger. De gula löven lyser som guld i solskenet. Jag har mina gamla lökar som jag tog upp, men ville gärna sätta ner alla samtidigt så det blev lite färgmatchat. Får hålla tummarna att de kommer fram.
      Ha en trevlig helg /Marika

      Radera
  2. Smukke efterårsbilleder! Også her er det helt vanvittigt, så mange agern egetræerne har kastet af sig i år. Også rosen, du viser, er usædvanlig produktiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Tack så mycket! Det är helt otroligt så mycket ekollon vi har. Maken har redan sopat och krattat ihop förut och nu är det väldigt mycket av dem igen. Dehär rosorna som kommunen har lite runt om i stan, är väldigt fina., och de blommar länge.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  3. The autumn colours are just about over in southern Ontario, and they didn’t seem to be as bright this year. The Sugar Maple in our backyard, however, was wonderful. The red leaves were so vivid. Now it’s branches are almost bare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallo David!
      I just found your comment in the spam, sorry for that. Blogger sometimes acts strangly. My big mapletrees has yellow leaves, I would like them to be a little red aswell. We have lots of leaves up in the tree. I´d like them to fall down all at the same time.
      Have a nice day /Marika

      Radera
  4. Dejlige billeder Marika - og skønne farver - men det gik sandelig hurtigt alt sammen! Her er stadig mest grønt, men stormen har taget mange grønne blade af træerne, så jeg ved slet ikke om vi får de fine høstfarver i år. Jeg tror egetræerne producerer mange agern fordi det har været tørt hele forsommeren - i hvert fald her. Jeg tror ikke de kan regne vintervejret ud på forhånd:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Det blev snabbt gult i mina träd, det är lite mer varierade färger i naturen. Nej det har nog inget med vintern att göra att det är många ekollon, men vill gärna tänka det, så ekorrarna får fylla sina förråd, och slipper svälta. 😊 De är många men mindre till storleken, än de brukar vara.
      Hälsningar Marika

      Radera
  5. Visst är hösten härlig med alla dess färger! Nu har vi haft storm och gråväder här men det går nog över...mysiga bilder och jag önskar dig en skön och solig söndag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Ja, det är riktigt vackert. <vi har också haft väldigt blåsigt och grått, t.o.m. lite snö. Antar att det har varit värre hos er vid kusten.
      Tack! Ha en fin söndag du med /Kram Marika

      Radera
  6. Hej Marika,

    Gula höstfärger är väl så fina som röda, särskilt mot en blå himmel. Här har lönnar, aspar, björkar och katsuror fått en härligt smörgul ton och den senaste helgens blåsväder har fått en hel del blad att falla så gräsmattan är full av gula löv. Höst!
    Tråkigt att dina lökar dröjer, hoppas att de kommer i veckan. Till dess får du trösta dig med de fina blommorna som fortfarande blommar.

    Ha det gott! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Visst är det fint men saknar det riktigt röda i trädgården. Här är det mest ekollon som ramlar ner, löven sitter ganska hårt fortfarande, men snart är hela gräsmattan gul. Jag beställde sista september och har varit i kontakt med leverantören, de lovade kontakta DHL och sedan har jag inte hört något. Vill ju inte plantera då det kommit snö. Ja ja de dyker väl upp.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. Flotte billeder af de gule høstfarver. Fantastisk som de lyser op i solskinnet. Så kan vintervejret vente lidt endnu. Jeg går tur hver dag forbi nogle egetræer og det er utroligt så mange agern der er i år. Så det er det samme hos os.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Tack så mycket, javisst är det fint i solskenet. Nu har vi haft några gråa regniga dagar, men det hör hösten till. Lite märkligt med så mycket ekollon, de är så många, men också mindre till storleken, än de brukar vara.
      Ha en fin dag /Hälsningar Marika

      Radera
  8. Der er fine efterårsfarver hos dig. Her er mange blade blæst af træerne, inden de nåede at skifte farve.
    Roserne ved jernbanestationen står så flotte med alle de lyserøde blomster. Men jeg bemærker også de smukke blade på bunddækket af geranier.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack! hösten har fina färger och i solen framträder de så fint. Vi har också haft en blåsig höst, men löven sitter kvar i träden. Visst är rosorna fina, ja du har helt rätt, det är fullt av Geranium /Nävor under dem, och det ser riktigt fint ut.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Hej Marika!
    Så vackra bilder du visar på både blommor och vackra höstfärger i träden.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! visst är det fint, speciellt då solen skiner. Nu har den inte visat sig på några dagar. Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Hei Marika! Blader er spennende. Plutselig skifter de farge. Vakre bilder av høstfarger. Skulle ønske at dette ikke gikk så fort. Det skjer store endringer i oktober.
    Jeg skal også prøve å overvintre Sahara. Bærer krukka inn i kjelleren i morgen.
    Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Visst är det fint på hösten, men vill gärna ha flera soliga krispiga dagar. Vi har haft mycket blåst och regn, men idag ser det ut att bli en solig fin dag. Det kommer säkert att gå bra med Sahara, det har gått bra för mig.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera
  11. Hej Marika!
    Har också tänkt på att det är mer gula färger än röda i år men som du säger, gult mot en blå himmel är vackert. Och du ju hittade lite rött i varje fall. Din stjärnflocka är fantastiskt fin. Min har inte blommat så mycket i år som förra året. Kanske är dom lite varannan-års-växter.
    Hoppas du fått din lökleverans nu.

    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Ja det är fint med höstens färger. Stjärnflockan har varit helt fantastisk i år, den blommar fortfarande, och en röd variant har knoppar. Tyvärr har lökarna inte kommit. Har fått efterlysa hos leverantören flera gånger innan de kontaktade DHL. De hade mosat mitt paket, antagligen har det hamnat under en truck eller bil, om de ansåg att det inte var något att skicka vidare. Leverantören skickar ett nytt paket och har lovat att jag skall få det inom några dagar. Vet inte om jag kan lita på det, men det är bara att vänta och se.
      Vill ju gärna få ner dem innan det blir snö.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
    2. Hej Marika!
      Då håller vi tummarna att du får ditt paket denna vecka. Dom hotar med snö på söndag här men sedan blir det mildare och ska komma regn så den "riktiga" snön dröjer nog förhoppningsvis.

      Kram Anita

      Radera
    3. Hej Anita!
      Leveransen kom idag och jag blev kompenserad för att det tagit så lång tid.
      Kram Marika

      Radera
  12. Förstår att du väntar otåligt! I år är första hösten jag inte har satt - eller ska sätta - någon lök alls. Jättetrist! Fast jag har ju massor av olika sorter utspridda överallt, så jag får glädjas åt dom...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Jag fick lökarna igår, så det gick bättre andra gången de skickade paketet. Det är tur att de tittar fram flera gånger, inte bara en gång, så du får njuta av dem igen.
      Ha det så bra /Kram Marika

      Radera
  13. Toivottavasti saat pakettisi pian .Meillä mökin pihassa yksi iso vaahtera mikä on nyt varmasti pudottanut viimeisetkin lehdet . Siinä oli paljon myös punaisia lehtiä mitkä oli hienon värisiä niin tummia . Kuvamasi ruusut on todella kauniita . Menemme mökille vielä istuttamaan valkosipulit ja haravoimaan .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Sain paketin toissa päivänä, ja nyt kaikki sipulit on maassa. Sain monta ylimääräistä pakettia, koska tuo lähetys ei oikein sujunut niin kuin pitäisi. Ei ollut sipulimyymälän vika että paketti oli kuljetuksessa mennyt rikki. Olen iloinen että kaikki tilaamani tulppanit löytyi vielä. Minun puutarha on keltaisia lehtiä täynnä, mies on ulkona haravoimassa. Laitan niitä lehtiä tulppaanien ja muiden penkkien päälle, peitoksi talven yli.
      Oikein hyvää viikonloppua /Terveisin Marika

      Radera