fredag 15 mars 2024

En utmaning !

Fick en utmaning av Anna på finska bloggen Satavuotiaan sylissä  (I famnen på en 100-åring) Utmaningen går ut på att posta 6 stycken bilder från förra sommaren. Jag kan ju inte begränsa mig till några få bilder, så det får bli sex stycken collage som beskriver förra sommaren hos mig. 

Juni var solig och varm, upp till 30 grader varmt. Stundtals olidligt med värmen, alla planteringar i krukor och amplar måste vattnas varje dag för att inte torka ut.  Här är några av mina favoriter. Sår sällan sommarblommor till amplar, det får bli det som finns i blomstergården.  Lobelia, minipenséer, stjärnöga, million bell och andra småblommande petunior. 

Om juni var soligt och torrt så blev det slut på det den 30.6, då började det regna och regnade hela juli och augusti. Kanske var det någon regnfri dag.  Vattentunnorna fylldes snabbt och regnmätarna hann jag inte med att tömma. Så jag vet inte hur mycket det blev totalt. 

I växthuset kunde man komma undan regnskurarna, det växte bra, både tomater, gurka och paprika. 
Pelargonerna trivs alltid riktigt bra därinne. 
Fick njuta av vackra rabatter, trots regnet. Både mina pioner och dahlior blommade fint. Pionerna hade gärna fått blomma lite längre. Det blev flera buketter från rabatterna som jag kunde njuta av inomhus. 

Allt regnande gjorde att det blev ett bra svampår, maken och dottern gjorde utflykter till skogen, jag blir attackerad av alla sorters flygfän så jag kan inte följa med. Tur var väl det, dottern  blev utsatt medan maken gick helt oberörd. Det är inte rättvist.  I trädgården fick vi äntligen smaka på björnbär, så härligt att den nya busken jag köpte levererar. 
Odlar bara lite grönsaker i mina odlingslådor, som vi kan äta under säsongen.  Lite sallad, ärter och morötter, dill och bönor.  I växthuset mognar de sista tomaterna och paprikorna. 

Det var inte sex stycken bilder men det blev sex collage om förra sommaren, som trots allt regn var ganska ok.  Tänker inte utmana någon, den som vill kan ta tråden vidare och posta sex stycken bilder från förra sommaren.

Ha en trevlig helg!
Marika



41 kommentarer:

  1. Kiva kun osallistuit. Aivan uskomattoman ihania kuvakollaaseja, kuten muutenkin kaikki kuvasi blogissasi ovat suurenmoisia. Pääsin hyvin intensiivisesti mukaan kesätunnelmiin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Anna!
      Oli oikein kiva hakea kuvia arkistosta. Kiitos paljon sinulle, kuvat tuo muistot mukanaan, oli ihan ok kesä vaikka meillä oli paljon sadetta.
      Hyvää viikonloppua /Marika

      Radera
  2. Nå er det bare å krysse av dagene på kalenderen, øyeblikkelig er det en ny sommer. I dag bøtter regnet ned her, så nå forsvinner snøen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian!
      Vi har grått och trist och lite duggregn. Snön är borta sedan ett tag. Ja tiden går fort och snart får vi njuta av allt vackert igen.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  3. Hej Marika!
    Så fine bilder du viser, og det er så godt å minnes sommeren i fjor nå. Det er fortsatt mye snø her, men siden det regner i dag så smelter snøen. I morgen kan det komme både sludd og snø, men jeg håper at de som melder været tar feil. Nå må det snart bli vår!
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack! det var en fin sommar trots allt regn. Det är skönt att snön försvinner hos dig med. Om det blir snö och slask imorgon hos dig så kommer det nog inte att stanna kvar. Ja det är dags för lite värme och vårväder nu.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  4. Hej Marika,
    Leuk om met deze collages terug te kijken op vorig jaar. Ja, die regen zijn we nog niet vergeten. Ik ben benieuwd naar komende zomer.
    Fijn weekend, lieve groet Willy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Willy!
      Tur att det finns bilder, så jag kan komma ihåg hur det var. Det var mycket regn. Hoppas att det skall bli en sommar med lagom blandning av både sol och regn. Ser fram emot en ny vår och sommar.
      Fijn weekend, lieve groet Marika

      Radera
  5. Nej, 6 billeder ville være lidt af en kraftpræstation - og du er jo så god til kollager, så sådan blev det:-) Dejlige billeder fra en usædvanlig sommer, som dog gav dig mange glæder - lige fra junis blomsterflor til svampehøsten. Dejligt at få et lille sommer-resume! Man har jo næsten glemt hvordan det var...

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Nej det räcker inte för mig. 😁 Minns inte sommaren som speciellt tråkig, men det regnade mycket. Kanske blev den längre med en tripp till London i maj och en fjällresa i september. Det känns som en helt ok sommar.
      Hälsningar Marika

      Radera
  6. Du er så god til at få dine krukkeplanter til at blomstre. De ser altid så frodige ud, når du viser billeder af dem. Jeg har siddet og beundret de to buketter. De er meget smukke i farverne og de er arrangeret i vasen så de virker lette og naturlige.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack så mycket, jag sköter om dem väl och vattnar regelbundet, kanske därför de trivs. Plockade många buketter förra sommaren, så jag kunde njuta av blommorna inomhus också. Det fanns mycket att plocka av.
      Tack för din fina kommentar!
      Hälsningar Marika

      Radera
  7. Ihanat kollaasit ja nuo daaliasi niin kauniita.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei!
      Kiitos sinulle, paljon kukkia oli viime vuonna vaikka oli kuuma kesäkuu ja kaksi sateista kuukautta.
      Terveisin Marika

      Radera
  8. Anna fra Finland fik meget mere, end hun havde bedt om😁 Du har meget at se frem til.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Ja hon fick lite bonus bilder. Det var en fin sommar trots torka och regn.
      Ja det skall bli trevligt med en ny säsong.
      Hälsningar Marika

      Radera
  9. Tähän haasteeseen osallistuin minäkin. Sinulla on aivan ihastuttavan kauniit kollaasit menneestä kesästä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Kristiina!
      Täytyy käydä katsomassa. Kiitos paljon, joskus on vaikea valita kuvia , niin kollaasiin saa monta.
      Terveisin Marika

      Radera
  10. Hej Marika,
    Fina kollage som sammanfattar sommaren fint! Blir så glad av att se dina vackra sommarblommor och pionerna och dahliorna som får en att längta till sommaren :)
    Skulle inte heller kunnat begränsa mig till sex bilder, men så var det ju en utmaning också...

    Ha en fin helg! Kram Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Ja, tänkte inte ta det på så stort allvar, men tänkte att jag kan i alla fall delta. Ville få med lite mer än bara några få bilder. Såg att utmaningen är tolkad på lite olika sätt. Det känns som att säsongen närmar sig trots att det just nu dalar stora blöta snöflingor. Dahliorna är levererade och trädgårdsmässan står för dörren. Jag har börjat så lite perenner, ja ett steg närmare vår och en varmare årstid.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  11. Flotte sommerbilleder. Ih hvor vi glæder os til at det hele blomstrer igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sydney!
      Tack! visst är det trevligt att se vad vi har framför oss. Vackra färgglada blommor. Men idag fick vi lite snö.....
      Hälsningar Marika

      Radera
  12. Hej Marika!
    Vilka trevliga collage som sammanfattning av sommaren 2023. Är så fascinerad av dina färgkombinationer. Det översta collaget har ljuvliga färgtoner. Och tänk vad vi längtade efter regn i juni men när det väl kom, ja då längtade vi efter att det skulle bli uppehåll.
    Vilken fin svampskörd. Märkligt det där att vissa inte alls blir attackerade av myggor och flygfän.
    Blåsigt här idag men soligt. Lite snö kom igår men det går nog snart bort igen.

    Ha en fortsatt fin söndag!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Tack! Det är färgtoner som jag gillar väldigt mycket. Regn och sol och värme är bäst i lagom portioner, förra sommaren var nog extrem. Maken har många fina svampställen, och dottern gillar att gå med. Jag saknar att gå med, men vet att jag blir helt sönderbiten. Vi fick stora blöta snöflingor igår, det är lite vitt fortfarande. Solen skiner och det är riktigt fint, men jag får vara inne och kurera mig från en förkylning.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  13. Aivan ihanat kuusi kollaasi kuvaa .
    Upeat esittelyt kukista ja syötävistä herkuista . Meillä on myös karhunvatukkaa mutta sato oli huono viime vuonna .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      Kiitos paljon! Oli sekä hellettä että sadetta. Meillä oli kaksi pensasta aikasemmin mutta kun ne ei kasvanut melkein ollenkaan, hankin uuden. Ja tämä uusi on kasvanut paljon sekä antanut marjoja oikein kivasti. Toivottavasti tulee vielä enemmän tänä vuonna.
      Terveisin Marika

      Radera
  14. Hoppas att du slipper en lång förkylning, min började med halsont!
    Tillhör du den variant av människa som har extra gott blod? Det gör jag så finns det en enda mygga och ett stort sällskap så är det jag som får myggbettet... Flugor och allt annat är på mig också men konstigt nog INTE fästingar, vilket jag är mycket tacksam för!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Tack! det hoppas jag också, men har mycket ont i halsen. Jag är väldigt utsatt för alla sorters flygfän, och maken går helt obesvärad bredvid. Dottern brukar klara sig men då hon var med sin pappa så var det henne de jagade. Fästingar vill man inte råka ut för.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  15. Kivipellon Saila19 mars 2024 kl. 15:58

    Hei Marika!
    Olipa upeat kuvakollaasit, oli todella vaikeaa löytää vain kuusi kuvaa - nuo kollaasit oli oivallinen ratkaisu! Viime kesä oli aika oikukas, silti sinulla on ollut noin upeaa kukintaa ja satoa! Tuo karhunvattu kiinnostaa kovasti myös! Toivottavasti tuleva kesä olisi armollisempi - toivotaan parasta! Menetkö messuille?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Saila!
      Kiitos paljon, minulla on vaikea valita vain muutama kuva, joten tulee usein kollaasit. Viime vuosi oli kovin kuuma ja sitten sateinen, mutta kasvit taisi pitää siitä. Karhun vattu maistuu hyvältä. Olen kauan halunnut, mutta nuo ensimmäiset pensaat ei kasvanut eikä antanut marjoja. Tämä on ihan eri lainen ja on heti antanut oikein kivast marjoja. Meillä oli aikomus mennä messuille tyttären kanssa, mutta minulla on ollut kova flunssa. Toivon että paranen pian. Olemme molemmat odottaneet messuja kauan.
      Terveisin Marika

      Radera
    2. Hei Saila!
      Olimme aikoneet mennä torstaina mutta minun piti vielä levätä muutama päivä. Huomenna olen menossa puutarhayhdistyksen kanssa. Tytär ei ollut vapaa töistä. Tulee vähän outo olo olla ihan yksin, me olemme 11 vuotta olleet siellä yhdessä. mutta varmaan tulee kiva kuitenkin.
      Milloin sinä olet siellä?
      /Marika

      Radera
  16. Hei Marika! Det er godt å se alt som venter der fremme. Du har laget en flott kavalkade over sommerhalvåret. Gleder meg veldig. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Tack så mycket! Ja det är en hel del som vi har framför oss. Vi brukar börja med trädgårdsmässa, så också i år, om jag hinner bli frisk från min förkylning. Ser fram emot allt fint som kommer att titta fram. Crocus och snödroppar var först ut och sen kom det lite snö, men den är borta igen.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  17. Hej Marika!
    Så många fina blommor på en och samma gång det är ett fint kollage du visar.Det är allt bra tur att man har dessa bilder att titta tillbaka på.Roligt också är att den här härliga tiden då det börjar blomma närmar sig.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack! visst är det härligt med all färg. Än så länge har jag bara hittat några snödroppar och krokus ute, men det blir nog fler.
      Vi har fått lite nysnö också men den försvann snabbt.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  18. Alltid hyggelig å få inspirasjon fra fjorårets hagebilder. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Visst är det så, fotona får en att minnas hur fint det var.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  19. Sei bei collage! Quella peonia a fiore rosso semplice mi fa impazzire! È bellissima!

    Un abbraccio!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Gabriel!
      Thank you, ishe is beautiful, Buckeye Bell. I moved a lot of peonys from that bed, but forgot her. Next year she was in bloom, almost saying I am here too. The reason for moving them was that it was too much shade and they did not bloom.
      Have a nice day /Marika

      Radera