torsdag 28 mars 2024

Trädgårdsmässan 2024 del 2.

 Jag hade tittat igenom programmet hemma, för att pricka för vilka föreläsare jag gärna ville lyssna på.  Då de hålls på olika scener så ville jag ha koll på att de inte krockade tidsmässigt.  Jag började med att se balkong-utställningen för den var direkt då man kom in.  Därefter gick jag igenom hela C hallen och tittade samtidigt efter de olika scenerna. Dottern hade en önskan att få hem Chilisås från chiliodlarna.

Fritidsodlarna har en egen avdelning med olika föreningar. Blev glad att jag hittade Chilisåsen. Då var den första punkten på inköpslistan avklarad.

Finns ingen bättre sås enligt dottern, själv är jag inte så förtjust i chili. Passade samtidigt på att titta in hos Riksförbundet Svensk Trädgård, där får man en present då man visar upp sitt medlemskort.  I år var det en Fransk sättlök. 

Skall bli spännande att odla den.  På vägen passerade jag Fågelholkarna som är en återkommande utställning och tävling. 
Många fina som man blir glad av, deltog inte i att rösta på min favorit. Tyvärr blir man jagad via email och sms och telefonsamtal för att bli medlem. Så det valde jag bort.  Där får Naturskyddsföreningen tänka om. Jag var medlem ett tag men det blev för intensiv uppvaktning. 

Passerade några inspirations trädgårdar medan jag letade mig till Inspirations scenen. Dethär skulle kunna vara en skogstomt eller en trädgård till ett torp. 

Äntligen var det dags för lite föreläsningar. Kom lite tidigare och hamnade mitt i Hannu Sarenströms  berättelse om sin trädgård i Danmark. Tyvärr var han nästan klar då jag kom. Efter honom blev det Marika Delin som har gett ut en bok om Vilda rosor, boken heter Vildare rosor. Efter henne var det Claus Dalby som jag följde länge på hans blogg, sen blev det att man skulle vara medlem och betala en avgift för att kunna följa honom, så då fick det vara. Han har en otroligt fin trädgård och gör vackra kombinationer i sina krukor. Nu blev det ganska mycket reklam för hans blomfrön och egna planteringsjord.
Efter Claus kom Farbror Grön, eller Johannes Wätterbäck och Theres Lundén. Mycket intressant om att odla året om.  Till sist vara det Sara Bäckmos tur att visa upp en manick som man kan göra egna jordblock med, så man slipper använda krukor. Det såg lite komplicerat ut. 


Nu var det dags att röra på sig till nästa scen  FOR scenen. Fritidsodlarnas Riksorganisation. De hade dagens höjdpunkt. Abdullah som har en Facebook sida som heter Abdullahs- Tomatodling- Dagbok 
Han har blivit så populär på FB och får svara på en massa frågor om tomatodling. Nu var han inbjuden till Trädgårdsmässan, och det ville jag absolut inte missa. Titta in på hans sida och scrolla bland hans fina bilder. Det är knappt man tror att det är samt. Så stora fina tomatplantor, som träd. 


Lånade en bild från Abdullahs Facebook.  Han odlar fyra plantor runt en hög stör, har hönsnät runt stören och knyter fast tomatplantorna i hönsnätet. 

Jag var inte ensam om att vilja lyssna på honom, jag var tidigt ute så jag fick en sittplats och kunde höra bra.  Denhär bilden har jag lånat från FOR:s facebook sida. 


Nu var det dags att börja dra sig tillbaka mot utgången, och då passerade jag hela C hallen igen. Fanns mycket fint som jag gärna hade handlat, men det får bli en annan gång.

Söta griskultingar.

Vackert pyntade försäljningsbord, man blir lockad att titta närmare. 
Några Julrosor, rötter till pioner, Lökar av snöklocka och Spindellilja fick följa med hem. 


Det var en riktigt lyckad dag, efter det har vi haft både snöoväder och lite sol. Idag var det varmare igen så jag kunde sitta i växthuset och äntligen så mina tomatfrön.  Gick en runda och såg både snödroppar och blåsippor i blom.

Önskar er alla en riktigt Glad Påsk!
Marika


24 kommentarer:

 1. Blåsippor i blom - ooh - ei vielä meillä!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Anna!
   Tuli yllätys että ne jo kukki. Olin nähnyt pienet nuput, mutta sen jälkeen on ollut lumimyrsky. Kiva yllätys.
   Hauskaa Pääsiäistä /Marika

   Radera
 2. Hej Marika!

  Han tomatdyrkeren skulle jeg gjerne ha hørt på. Det var en god ide han hadde med hønsenetting på stokken. Heldige deg som har funnet blåveis allerede. Det er tidlig!
  God påske!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Han hade en stor kunskap om tomater, hade kunnat lyssna på honom lite till. Blev förvånad att de blommade redan, har sett små knoppar långt inne i blomman.
   Glad Påsk! / Marika

   Radera
 3. Det ser ud, som om udstillingen var utroligt detaljeret på mange forskellige fronter. Nu kan du da begynde at finde forårstegn i din egen have.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Tyckte att jag upplevde så mycket på mässan, och ändå kommer man hem och ser andras bilder och undrar var någonstans fanns det? Det blev en överraskning att blåsipporna blommade. Snödropparna såg jag för ett tag sedan att de hade knoppar. Härligt, jag njöt riktigt i växthuset igår. det blev varmt och skönt därinne.
   Glad Påsk! Hälsningar Marika

   Radera
 4. Hej Marika!
  Nu fick jag se lite saker från mässan som jag missat. Fågelholkarna t.ex. Dom brukar jag alltid titta på men i år missade jag dom.
  Den typen av tomatodling så jag en som gjorde på en koloniträdgård jag besökte för flera år sedan. Det verkar vara ett väldigt bra sätt för det var likadant där. Det var som ett stort tomatträd. Imponerande.
  Så det har kommit lite snö hos dig. Det har det inte gjort här men det spås snö på tisdag. Får se hur det blir med det. Hoppas den försvinner snabbt i så fall.
  Blåsippor såg jag igår till min stora glädje.

  Önskar också dig en fin påskhelg!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Det kan ha varit Abdullahs tomatodling du såg. Han håller till i en koloniträdgård på Södermalm. Hans odlingar är otroliga. Snön kom för några dagar sedan men som tur är stannade den inte kvar. Det hör nästan till att det skall komma snö innan det är vår. Jag tittade till mina blåsippor förut och såg då bara små knoppar långt in, så jag blev lite överraskad att de blommade. De första brukar slå ut denhär tiden.
   Ha en fin Påskhelg!
   Kram Marika

   Radera
 5. Hej Marika,

  Kul med alla föredrag, alltid finns det några tips som man kan ta till sig. Julrosorna du fick med dig hem ser väldigt söta ut, hoppas de trivs hos dig. Våren smyger sig sakta på här också men det behövs nog lite mer värme för att den ska sätta fart ordentligt. Ha en fin påsk!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Det var riktigt trevligt. Farbror Grön var intressant att lyssna på, det spelade ingen roll med var och när och hur man sådde, radavstånd eller plantavstånd, han har ett skönt förhållningssätt, och uppenbarligen fungerar det. Abdullah var riktigt intressant, och Sara Bäckmo är ett vitaminpiller, men hon pratade bara om den där mojängen. Det känns skönt, har suttit i växthuset idag också, och nu skall jag ut och se till att plantera mina pioner i krukor.
   Ha en fin Påsk du med.
   Kram Marika

   Radera
 6. Looks like there was something for everyone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi David!
   Yes, it is a very nice gardenfair with lots to offer, I enjoyed myself.
   Have a nice day /Marika

   Radera
 7. Det var en god beretning om havemessen. Det er altid spændende at være med til foredragene, når man er på messe. Jeg ville gerne have hørt Hannu Sarenström, han er så inspirerende.
  Dejligt at se forårstegn fra din have.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Tack! det var en trevlig mässa. Hade gärna lyssnat på Hannu, men kom precis då det var slut. Blev överraskad av att blåsippan hade slagit ut, har hittat flera i trädgården. En liten söt röd blåsippa, som frösått sig själv. Känns att våren är på gång. Det blev en skön stund i växthuset igår.
   Glad Påsk!
   Marika

   Radera
 8. Hej Marika,
  Wat een leuk verslag van je bezoek aan de tuinbeurs. Je hebt zo veel gezien en veel informatie gekregen. De tomatenplanten van Abdullah zijn indrukwekkend, hopelijk groeien jouw tomatenzaadjes ook zo goed.
  Glad Påsk,
  lieve groet Willy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Willy!
   Thank you, I really enjoyed my visit, and had a great time. I missed my daughter though. I am so impressed of Abdullahs tomatoplants, they are like trees. I will try to remember his advise how to grow them.
   Gelukkig Pasen!
   Lieve groet Marika

   Radera
 9. Skønt med blå anemoner i haven nu! Du har rigtig fået inspiration på messen, og det lyder som om det var en nyttig og fornøjelig dag. Har lige læst Hannu's bog om hans have på Langeland og det var også meget inspirerende.

  God påske!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Det blev en överraskning med blåsipporna, det hade varit dåligt väder med både kallt och snö. Men de tyckte det var dags att visa sig. De brukar titta fram i slutet av mars. Det var trevligt på mässan, och bäst gillade jag Abdullah.
   Glad Påsk!
   Hälsningar Marika

   Radera
 10. Sådan bliver fru haveekspert :-) Jeg er overbevist om, at det var skønt for dig at kunne være med på messen.
  En glædelig påskehilsen kommer til dig fra Viola.
  Gør dig godt tilpas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Viola!
   Det var riktigt trevligt på mässan. Många trevliga föredrag.
   Önskar dig en fortsatt fin Påskhelg!
   Hälsningar Marika

   Radera
 11. Kaunis jouluruusu . Omani mitä ostin joulun jälkeen vein nyt terassille toivottavasti pian maahan .Messuilla ei tullut käytyä mutta ei harmita yhtään . Esittelet varmaan jossain vaiheessa ostoksesi kun kukkivat ulkona . Minulla on kolme tomaatin tainta nyt kasvamassa . Ehkä ensi vuonna enemmän .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos, yritän aina ostaa Jouluruusuja messuilta. Siellä on yleensä hyvät hinnat. Olen laittanut vähän enemmän tomaatteja tänä vuonna, jaan sitten minun nuorille. Yleensä saan tyttäreltä mutta tänä vuonna hän laittaa vaan pieniä. dwarf tomaatteja.
   Terveisin Marika

   Radera
 12. Kul med lite inspirerande trädgårdsföredrag och jag ser att det fanns mycket att shoppa där också! Kul att se dina bilder och att "följa med" på mässan...
  Ha en fin vecka! Här snöar och regnar det, puh...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Tack! det var riktigt trevligt. Alltid lär man sig något genom att lyssna på hur andra gör. Kunde inte shoppa så mycket då vi var med buss. Brukar åka upp med bil med dottern och då går vi ut i bilen emellanåt och tömmer kassarna, så kan vi fortsätta. Talade med sonen då han var på väg mellan Norrköping och Linköping, det snöade för fullt igår. Hemma fick han skotta. Vi har inte fått något ännu, och hoppas att det förblir så.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera