söndag 6 oktober 2019

Första frosten.

Första frosten har kommit, det känns att vi är på väg att lämna den varma
årstiden. Dahliorna som var så fina fortfarande var inte det längre, på lördagsmorgonen.
  Det blev en kort säsong, men nu var det dags att ta upp dem.
De kvarvarande blommorna fick bli en dekoration på altanen.
Nu är blomlådorna tömda och dahliaknölarna fick torka i solen.
De hamnar i vinterförvar hos dottern.
Lådorna skall fyllas med lökar av tulpan och narcisser.
Förhoppningsvis blommar de lika fint som de gjorde
för fyra månader sedan.
De gamla skall grävas ner, men några nyinköp har det också
blivit, för att komplettera. 
Lökplanteringen får bli en annan dag, blev så frusen, 
så det var skönare att gå in i värmen.

Ha det fint !

Länkar till TrädgårdsFägring.

34 kommentarer:

 1. Det er lidt vemodigt, når frosten ødelægger de smukke dahliablomster, og det er tid at grave knoldene op.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Ja, de hade gärna fått blomma ett tag till, men nu kan jag gräva ner lökarna istället. Det får bli en annan dag när det är lite varmare väder.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 2. Vilka underbara tulpaner och narcisser. Vilka nya har du köpt? Jag har köpt några riktigt dyra liljor i höst, men det blir nog några tulpan- och narcisslökar också. Så fina planteringarlådor du har.Ja här har frosten tagit mina dahlior också. Funderar på om jag skall spara dem eller ej. Har inget riktigt bra förvaringsställe, antingen för varmt eller för kallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingmarie!
   Det har blivit några dubbla tulpaner, Dream Touch, Foxtrot och Blue Diamond som har blivit en favorit. En hel del tulpaner hos Charlotte på Gardenflow, då jag besökte hennes trädgård. Narcissen Thalia, Recurvus och Tresamble, och så lite crocus. Har tur att dottern har en källare där dahliorna trivs, så de får övervintra där. Svårt att övervintra om man inte har en bra plats för dem. Men tycker du skall göra ett försök. Jag bäddar in mina i tidningspapper efter att de har torkat, och sen in i vanliga papperskassar. Det har fungerat bra hittills.
   Ha det bra /Marika

   Radera
  2. Fina köp, speciellt dina narcisser gillar jag. Får smygröja ut ett förråd och får kolla temperaturen där. Vi har en kallvind också, men där kan det bli litet frostigt. Tresamble är ny för mig. Vi är litet oense hör i familjen vad som kan vara bra att ha i framtiden......

   Radera
  3. Hej!
   Tror inte jag sett Tresamble förut, tyckte den såg fin ut. Narcisser lockar inte rådjuren heller, så jag blandar lite, för att få ha tulpanerna ifred. Hoppas du lyckas förvara dina dahlior, det är värt ett försök.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 3. Hej Marika

  Ja, så är det... Med den första frosten är sommaren över...
  DE lovar mildare väder nu - vi får se!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!
   Hade hoppats på lite varmare väder på dagarna, men det har varit isande kallt. Hoppas att det blir några lite varmare dagar.
   Ha en fin ny vecka, du med.
   /Marika

   Radera
 4. Här är numera alla "sommarblommor" och "gräs- och bladplantor" jag haft i krukor på altanen intagna i växthuset. Brukar sen gå ut och kolla så dom trivs, men idag slog det ryggonda till så jag har endast gått ett litet kort varv med Santos UTAN att gå till växthuset. Så i morgon måste jag ut och både vattna och kolla och kanske rensa av lite torra blad här och där. Dom sista druvorna tog jag ner igår och idag kokade jag vindruvskräm till Rolle på saften. Men det sitter fortfarande en massa intorkade klasar kvar dom jag inte har fått ner, men dom får ramla ner.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Har plockat undan det mesta ute. Det är betydligt roligare att plocka fram alla krukor på våren. Vad härligt med egna druvor, låter gott. Jag hoppas på lite varmare väder så jag får planterat mina lökar.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 5. Hej Marika!

  Ja, plutselig kom frosten. Det er så sørgelig at dahlia fryser så tidlig, men sånn er det bare. Det var mange fine du hadde i blomst.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Ja, det är inget annat att vänta, nu får de vila till nästa år. De kom igång sent men de som blommade var riktigt fina.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 6. Hej Marika!
  När frosten kommer så vet man vad vi är på väg mot även om det är vackert med frost på en del gröna blad men den förstör även vacker blomning som i ditt fall fina Dahlior.I och med du fyller dina lådor med knölar så har du någonting trevligt att se fram emot när den tiden kommer.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Hade gärna haft en lång skön höst, nu blev det snabbt kallt. Dahliorna får vila, och lökarna får ta deras plats. Ser fram emot en fin blomning i vår.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 7. Hej Marika!

  Ja, nu går trädgården in i ett annat skede, jag tycker faktiskt det är skönt även om det är mycket arbete med allt som faller ner. Jag har inga dahlior att ta hand om men borde plantera mera lökar nu i höst.

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Våra stora träd har börjat fälla sina löv, det blir en hel del att ta hand om, men hösten är fin på sitt sätt. Känns ändå trevligare att plocka fram allt på våren, än att plocka undan allt om hösten.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 8. Litt deilig at sommeren er over også, fint i hagen og naturen ellers på denne tiden. Har hatt en Dahlia her i år, og den kommer ikke inn ...Lykke til med løkplantingen:-)
  Har noen nye i år også, så det får tas når det blir mildere igjen.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eirin!
   Ja vi behöver få lite vila, både trädgården och vi som jobbar i den. Tänkte redan om jag skulle slopa mina dahlior när de inte ville blomma, men så kom de igång, så de får vara kvar. Tack, väntar också på varmare väder, så får lökarna komma ner i jorden.
   Ha en fin vecka du med /Marika

   Radera
 9. Hei Marika.
  Her hadde vi også vår første frostnatt i natt.
  Dahliene mine står ute enda. Må få gravd de opp og få tatt inn.
  Ikke alle som blomstret her i år.
  God uke.
  Hanne-Lise.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanne-Lise!
   Det var ett märkligt dahliaår, de började blomma sent och hälften har inte blommat alls. Vi får hoppas på bättre lycka nästa år. Nu tittar solen fram, så kanske jag kan få mina lökar planterade.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 10. Vi har haft nattefrost de sidste to nætter. I morges var der kun 2 grader i udestuen, så jeg fik hurtigt gang i olieradiatoren OG blæseren, så der efter 10 minutter var 10 grader.

  Glæder mig til at se dine bede til foråret :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Esther!
   Oj det var kallt, igår var det en skön trädgårdsdag, men idag ser det riktigt kallt ut. Hoppas också att det kommer att bli riktigt fint i vår.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 11. Hei Marika!
  Vakre dahlia. Her har ikke alle blomstret spesielt godt. Noen har bare latt være. Det som er deilig å se, er at vakre dahlia blir erstatta med vakre tulipaner. Vi er heldige som får oppleve slike forandringer på nært hold.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Hos mig var det inte ens hälften som blommade, men de får en chans till. Nu är de på vinterförvaring, hos min dotter. Ser redan fram emot våren med tulpaner och narcisser.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 12. Det svängde fort upplevde jag men det är som det ska vara. Även här hängde dahliorna när jag kom hem efter helgen men jag har inte haft möjlighet att ta upp dem. Jättefina tulpansorter du har :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Ja, det blev en riktig köldknäpp, nu är de inbäddade i tidningspapper, och klarar sig förhoppningsvis till våren. Tack, ser fram emot när de blommar igen tillsammans med narcisser och allium.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 13. Så trist att du inte fick njuta ordentligt av alla dahlior, hoppas verkligen att nästa år blir ett bättre dahlia-år! Men tänk att så stor del av landet haft riktig frost, men inte jag här i Stockholm!
  Vårens lökar har jag grävt ner för säkert en månad sedan, men jag förstår ju att du måste vänta tills du tagit upp dahliorna. Ganska smart det där med att ha lådor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Jag njöt så länge det varade, även om det blev en kort tid. Har grävt ner lite smålökar här och där, men de flesta ligger fortfarande och väntar. Lådorna är bra, men lökarna får vänta på dahliorna och vice versa. Det fungerar ganska bra.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 14. Så fina bilder och vilken mängd av dahlior. Jag bor i ett köldhål så provar inte ens dahlior. Har nu massor av björnbär som troligtvis inte hinner mogna, de behöver värme och sol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Betty!
   Tack, det finns så många fina dahlior. Har svårt att begränsa mig. Tråkigt om dina björnbär inte hinner mogna. Plockade en hel del hos dottern i veckan, men mina egna plantor växer inte alls.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 15. Hu ja! Dahliorna är så trevliga att ha, men desto tråkigare att plocka upp. Jag har mina kvar och lökarna är inte heller nere. Får se vad som hinns med i veckan.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Det är lite jobb med dem, att plocka upp och förvara. Men när de blommar fint så är det värt det. Hoppas på lite torrare väder, för att få ner mina lökar.
   Ha en trevlig helg /Marika

   Radera
 16. How nice to find a dahlia grover! These are brilliant flowers. I love them for many years and I collect them! Good luck in the garden! Greetings from Poznan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Ludmila!
   Thank you so much. I have had dahlias for several years, and I think they are lovely.
   Have a lovely day /Greetings Marika

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...