lördag 5 december 2020

Projektet som blev klart.

Temat i veckans TrädgårdsFägring är "Projektet som blev klart - eller aldrig blir...."  Förra året satsade vi på att måla om huset och det var meningen att vi skulle både tvätta och måla taket också. Det blev tvättat men vädret gjorde så det inte gick att måla. Det får inte blåsa, så då fick vi vänta på att det skulle bli gjort i år. Kul att se skickliga hantverkare göra sitt jobb, resultatet blev bra och inget annat blev målat. Nu skall det inte fastna någon mossa på taket heller.

Det var ett längre projekt än det var tänkt ,men nu blev det klart.
Ett lite mindre projekt var att jag flyttade alla mina pioner som stått och stampat i en rabatt som står lite skuggigt. Köpte alla pionerna för flera år sedan och i år blommade en för första gången. Rabatten blev större och fick nya växter, pionerna flyttades till en rabatt som står i solen.
Ett projekt som inte verkar bli av, är min blåvitgula rabatt som borde grävas upp och planteras om. Vet inte riktigt när jag skall göra det, på våren börjar det med blåsippor och scilla, och sen fortsätter det hela säsongen med något som blommar, känns som att jorden är torr och näringsfattig, men får försöka med att göda jorden istället.

På Solbacken hos dottern har vi hunnit med en hel del i år. En häck runt hela tomten mot gatan, det gick riktigt fint med en liten grävmaskin som grävde upp en fåra, sedan var det bara att plantera. Häcken tog sig bra.
Nästa projekt på Solbacken var att återställa rabatten där man grävde för bergvärme, nu får vi hoppas att sorken som trivdes där förut har flyttat. Det blev många Alunrot. Och så utökade vi en rabatt med utsikt över ån.


Det största projektet på Solbacken blev inte klart i år. Den stora rabatten som blev helt uppgrävd.
Lite kvar att gräva upp och rensa från kvickrot men två tredjedelar blev klart, med växter och en hel del lökar som kommer att blomma fint i vår. Lite tråkigt att det inte blev klart, men andra projekt kom emellan.


Det viktigaste projektet som jag kämpat med  hela året, är hälsan. Trodde det var avslutat då jag blev opererad i slutet av maj, men så blev det inte. Har åkt in och ut till både vårdcentral och akuten, båda ställen där man inte vill vara i coronatider. Ingen besökare eller medföljare är tillåten så det blir lite tråkigt, då blir man extra glad att få besök av dottern som lämnat av en patient på akuten.  Har lärt mig att man numera får välja mat från en meny men det hjälpte inte mig som inte kunde äta. I maj var det 3992 som enligt TV skärmen avlidit i covid, nu är det över 7000. Sommaren och hösten har varit lite upp och ner, ibland mår jag toppen och ibland har jag väldigt ont. Om jag låter bli att äta mår jag bra, men det fungerar inte i längden. Många undersökningar, förhoppningsvis visar den senaste, magnetkamera undersökningen vad som är fel. Det blir bra så småningom, men det är ett projekt som jag gärna vill ska ta slut. 

Ha en fin andra Advent!

Marika

26 kommentarer:

  1. Vilka härliga projekt! Och visst är det härligt att ha fler kvar till nästa år!
    Tänkte bara påpeka att antalet avlidna är MED Corona inte AV... De allra, allra flesta är redan sjuka av annat och det är svårt att avgöra dödsorsaken. Det hjälper inte sorg o saknad men kan lugna. Hoppas du får vara frisk o får ett härligt trädgårds-2021!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!
      Tack, det har blivit en hel del projekt. De tar aldrig slut, det blir nog fler nästa år. Skrev inte av corona skrev i corona, annars skulle de inte ingå i statistiken, men givetvis är det flest multisjuka bland dem, och helt omöjligt att säga vad de dog av.
      Tack det hoppas jag också.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  2. Virkelig mange prosjekt hos deg! Ja, noen tar lengre tid enn andre. Å flytte peoner har jeg også gjort. Noen sturer lenge etterpå, men det blir vel blomster til slutt. Synes det blå-hvit-gule bedet er fint, jeg. Hjelper sikkert med gjødsel og bedre jord. Riktig god bedring med det som plager deg!
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene!
      Pionerna har stått så länge i skuggrabatten, så nu var det dags att flytta på dem. Det dröjer kanske länge innan de blommar, men de gjorde inte det i den andra rabatten heller.
      Tack det är många fina växter i den blågulvita rabatten men det har blivit en aning rörigt. Tack snälla, det skall nog ordna sig till slut.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  3. Hei Marika!
    Jeg tror det kan være godt å ha noen prosjekter som en blir opptatt av, når hodet er fylt med et annet. Så himla godt du har datteren som kan være sammen med deg på sykehuset. Ja, den koronaen gjør det
    utrykt. Det er vondt å se hvordan Sverige sliter med pandemien. Ta godt vare på deg selv og god bedring! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne!
      Ja, det har du rätt i, det är skönt att skingra tankarna. Ja det var en trevlig överraskning, men det råkade bara bli så. De andra gångerna har jag varit själv, men personalen är så snälla, så de tar hand om en bra. Det är inte lätt för dem som skall ta hand om covid patienterna.
      Tack Anne, jag tror att det kommer att ordna sig.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  4. Hej Marika!

    Skal si at dere har fått gjort mye i år! Ja, Covid 19 har virkelig slått fryktelig til i Sverige, og jeg føler med dere!
    Jeg håper at du snart blir frisk.
    God helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Blev riktigt förvånad själv, över allt vi gjort, och då var inte allt med. Tack Marit, vi får hoppas att det värsta är över snart och att det blir bättre när man kommer igång med vaccineringen. Tack, jag skall nog bli bra.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  5. Det var ellers ikke så få projekter både det ene og det andet sted. Jeg krydser fingre for, at dit helbred snart bliver godt igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Det är inga stora projekt vi gjort, men allt tar sin tid, vi får fortsätta nästa år med den stora rabatten. Tack Marie, det ordnar sig säkert.
      Trevlig helg /Marika

      Radera
  6. Tråkigt och jobbigt med din hälsa! Att kunna äta är ju en förutsättning för att må bra och orka. Och trots det här så har du ändå jobbat på med projekt hos dig och dottern. Det är kanske dags att klappa dig själv på axeln och känna 2/3 var väldigt bra. Taket blev väldigt snyggt. Måla tak alltså...

    Krya på dig! Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Det konstiga är att jag mår bra emellanåt, kan vara en gallsten som har kilat sig fast någonstans, och att jag mår bättre när den flyttat på sig. Det blir nog bra. Tack, visst vi hann med rätt mycket ändå. Hade en besiktningsman som sa att vårt tak håller 20 år till och att pannorna var av bästa kvalitet som inte tillverkas mera. Då kändes det onödigt att byta. Mossan är borta och taket behandlat mot mossa, så det blev bra.
      Tack Carina ! Det skall jag.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  7. Många härliga projekt! Det måste man ha :) Tråkigt med din hälsa och äta är ju ack så viktigt för kropp och själ!!
    Ja sicket år men vi får hålla tummarna nu att nästa år bli sååå mycket bättre för alla :)
    Kram från ett grått Öland & Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Nästa år kommer att bli ett kanonår. Här är också riktigt grått och disigt.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera
  8. Przeczytałam Twoje podsumowanie roku! Sporo sukcesów. Małych i dużych! Ale zdrowie najważniejsze! Smutne to czasy, kiedy żyjemy w cieniu wirusa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Ludmila!
      Well we have had som projects this garden season, some of them finished but not all. Yes health is an important thing, and I hope it will be better. Lets hope that the pandemic will be cures, so we can live happily ever after.
      Have a nice new week /Marika

      Radera
  9. Tråkigt att höra om din hälsa. Inte gör pandemin det lättare heller. Ingen lätt tid nu.
    Annars har du slutfört många projekt, inte dåligt det.
    Sköt om dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Det blev en hel del gjort, trots allt.
      Tack det skall jag, det blir nog bra.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  10. Hej Marika!
    Så tråkigt med din hälsa. Minns att du opererades men jag visste inte att det blev så besvärligt efteråt. Förstår att du inte tycker det är så bra att besöka sjukhus nu, i dessa tider. Hoppas verkligen att du kommer att må bra snart.
    Och trots allt, många projekt har du hunnit medverka i. Måste säga att taket blev verkligen jättesnyggt! Som nylagt. Och du har gjort det jag funderar över, flyttat dina pioner. Många av mina har nu helt hamnat i skugga. Problemet är bara att jag inte vet var jag skulle sätta dom istället. Får fundera vidare på det.

    Önskar dig en fortsatt fin vecka och framförallt ... att du ska må bra igen!
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita!
      Jag hade hoppats att jag skulle må bra efter operationen, men det blev inte så. Det har varit upp och ner. Har tänkt i några år att flytta på pionerna då de inte trivdes, det blev för skuggigt vid de stora träden. Nu blev det av, får säkert vänta på blomning ett tag. Tack, vi är nöjda med taket, det blev bra tillsammans med det nymålade huset.
      Tack för det , hoppas också på det.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera
  11. Hej Marika,

    Ni verkar klarat av en hel del projekt båda hemma och på Solbacken. Härligt. Hoppas dina pioner trivs mer nu när de får vara i solen.
    Tråkigt att höra att du kämpat med hälsan utan att riktigt få grepp om vad det är. Hoppas de hittar lösningen nu!

    Allt gott!/Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Det är inga stora projekt i min trädgård, men det är skönt att pionerna äntligen är flyttade. Nu står de i andra rabatter, där det finns pioner sedan tidigare.
      Tack, det hoppas jag också.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  12. Hej Marika!
    Så trist för dig att hälsan inte är den bästa håller tummarna för dig att den ska bli bättre.Härligt att flera projekt har blivit klara både hemma hos dig och hos din dotter man känner sig så nöjd när stora arbeten är klara.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Det är verkligen skönt att se resultatet när man är klar, med både stora och små projekt. Tack för det, blir säkert bra så småningom.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  13. Det var ju en hel rad tidskrävande projekt. Oj, vad ni har jobbat och så ambitiöst att även sköta dotterns trädgård. Lyllos henne.
    Hoppas det löser sig med hälsan.
    Allt gott och kram
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!
      Det går snabbare och framförallt är det roligare när man är två. Hos mig blir det inte så stora projekt. Hon har en större trädgård, och uppskattar all hjälp. Tack det blir nog bra.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera