lördag 9 januari 2021

Alltid i min trädgård.

 Temat i TrädgårdsFägring för veckan är "Alltid i min trädgård! Perennerna kommer upp år efter år om det vill säg väl, och de gillar jag, annars skulle de inte vara där.  Men det finns växter som bara finns där under en säsong.  Så fort det är dags besöker jag växtgården som vi har här i stan. Vilken härlig känsla när det står en fullsatt vagn med penséer och minipenséer.  Det står en fulladdad vagn redan på utsidan, och fullt av dem på insidan.

Det går snabbt att fylla kundvagnen, har klagat på ägaren, att vagnarna är för små. Lika spännande varje år att se vad det är för färgnyanser, det brukar alltid finnas något som passar.


De hamnar i amplar, balkonglådor och krukor. Doften är mild och härlig.

Det är bara färgerna som skiljer år från år.

Ibland får de vara helt själv i krukorna, och ibland parar jag ihop dem med lobelia. Lobelian är en annan favorit som passar ihop med det mesta. Penséerna håller ganska länge men blir gärna lite rangliga, då byter jag bara ut dem mot något annat, för lobelian håller längre.

En annan favorit som jag har haft mer av de senaste åren, är minipetunian, den blommar hela sommaren
behöver inte bytas ut, den bara fortsätter att blomma. Riktigt fin, tyckte förr att petunian var klibbig och tråkig, vet inte om de små är mindre klibbiga, men tycker inte att jag upplever det på samma sätt. 

Idag har vi haft solsken, ett tunt snölager, och minus 5 grader. 

Ha en trevlig helg!

Marika

Länkar till TrädgårdsFägring.


34 kommentarer:

 1. Åhh vad jag längtar efter vårblommor nu! Penséer!! Men det kommer...
  Tack för en dos av vår och vad som komma skall :)
  KRAM från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Idag var en solig fin dag, det ruggiga gråvädret hade försvunnit. Det var riktigt skönt. Men visst blir man glad av vårblommorna. De kommer så småningom.
   Ha det gott !
   Kram, Marika

   Radera
 2. Hej Marika!
  Så fine de er alle sammen. Ministemor må jeg også ha hver vår. De hører absolutt med til våren. Flotte bilder!
  Ja, handlekurvene blir alltid for små på våren.
  Lobelia må jeg også ha hver vår. De blomstrer helt til frosten kommer.

  God helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Så fina och så glad jag blir att se dem igen på våren, då börjar trädgårdsåret, när alla krukor och amplar är fyllda med vackra blommor.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 3. Den där klibbigheten hos petunian upplever jag bara när jag ska klippa överblommat och det ska väl inte behövas hos de där små? Du har gjort fina färgkombinationer. Tack och lov är jag inte så sugen på penséer - jag upplever att de lever för länge och jag kan ju inte slänga - haha.. :) Bra för plånboken i varje fall. Får se om jag sår några sommarblommor i år men såg att jag hade några nya fröpåsar sen i höstas.

  Ha det gott! KRam, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Du har nog rätt, de stora upplevde jag som klibbiga och undvek i många år. Tack gillar att kombinera, men ibland blir det bara penséer i en kruka. När de blir för långa och rangliga men fortfarande blommar, då landar de under en rosenbuske. Där får de leva ett tag till och fröa av sig. Jag skall nog så Zinnia med frön från mina egna.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 4. Håller med, inge sommar utan penséer i massor!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Nej, dem kan jag inte vara utan.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 5. Det lyder som det perfekte vintervejr.
  Stedmoderblomster er også blandt mine favoritter. De er så blomsterrige, og så kan de klippes ned og komme igen. Jeg kan især godt lide de små, der minder om de vilde stedmoderblomster.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Ja det var riktigt skönt igår, idag är det grått och det snöar lite. Jag kan inte vara utan dem, och speciellt de med små blommor. Har försökt klippa ner dem, men det lyckades inte.
   Ha det gott /Hälsningar, Marika

   Radera
 6. Nydelige stemorsblomster. Jeg har også det hver vår, nå klarer de seg selv og kommer igjen i samme gryta som jeg plantet dem for mange år siden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Tack, visst är de vackra och okomplicerade. Kul med ett nytt besök, skall titta in hos dig.
   Ha det gott /Marika

   Radera

 7. I love these little snow-resistant pansies, taking advantage of the blanket to grow underneath. We can't wait for spring to come and we can enjoy lovely scenes!
  Have a good day.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Gine!
   We have had our first snow this winter, so it is quite nice outside. But soon it is time fpr all lovely springflowers. One of my favourite is the small pansy. We have a lot of nice flowers to look forward to.
   Have a lovely sunday. Regards /Marika

   Radera
 8. Jamen her bliver det heller ikke forår uden hornvioler (det kalder vi minipenséer) i krukkerne, så der er vi enige. Og som du skriver er der en farve til enhver smag og lyst.
  De små petunia har den store fordel at de selv smider de visne blomster - og så får de ikke lus! Alle petunia er lidt klistrede, men det bliver rigtig slemt hvis de også er fulde af lus, så de små er bare perfekte til at supplere krukkerne med.
  De fine hornvioler dukker op i bedene rundt omkring her hos mig - i alverdens farver, og jeg tror de kommer ud med komposten, så de kan sagtens stå hele sommeren og blomstre under en bregne eller andet. Jeg holder så meget af dem!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja det finns verkligen en färg för alla smaker. Kan inte tänka mig en vår utan dem. Har inte tänkt på att de små petuniorna rensar bort det vissna själv, så är det nog. Minipenséerna fröar av sig hos mig, det poppar upp nya och oftast i någon helt ny färg, lite här och där.
   De är favoriter här med.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 9. Vilken fantastisk blomsterfröjd! Precis vad vi behöver nu, även om vi inte har snö här och gräset är grönt. Ett hopp om något varmt och vackert. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Vi har fått lite snö, så nu är marken täckt, och det fortsätter att snöa. Visst blir man glad av att se vackra blommor i fina färger.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 10. Åh nu sög det till i penseé tarmen fniss men så tittar jag ut & snön vräker ner så det känns lite tidigt. Klart du ska ha en benved så härligt att se småfåglarna äta från hängena på hösten.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!
   Vi har också fått vinter, och idag skiner solen, då blir det extra fint. Det är lite tidigt för penséerna, men snart är vi där. Benved måste det bli, hoppas dina frön tar sig.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 11. Hej Maribel,

  Vilka härliga vårkänslor man får av dina bilder. Det är ju det där man längtar till nu!
  Det händer att jag köper penséer vissa år när jag inte kan motstå frestelsen. Men eftersom jag är alldeles för dålig på att ta bort överblommat så blommar de inte så länge här (men sprider de sig överallt). Tur att det då finns minipetunior som inte behöver rensas och ändå blommar hela sommaren!
  Ja nu verkar vintern kommit till slut. Hoppas den drar över snabbt.

  Ha det gott! /Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Visst ser det härligt ut. Jag är ganska bra på att plocka överblommat så de blommar rätt länge, men till sist blir de långa, så då byter jag ut dem. Minipetuniorna är helt fantastiska, de finns inte här i så många färger att välja på. Kanske skulle försöka att så dem själv.
   Idag är det riktigt vintrigt, solen skiner, -5 grader, men väldigt halt.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 12. Hei Marika!
  Her var det mange favoritter. Det beste av alt, er at det ikke er så lenge til at vi kan fylle kurvene igjen. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Javisst är det härligt, men nu har vi vinter och det är fint det med. Vi har fått snö, och det är bättre att den kommer nu än i vår. Men visst längtar man efter alla vårblommor.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 13. Ihanan värisiä kaikki. Minä ostin niitä myös viime vuonna ja kestivät todella pitkään. Hyviä kesäkukkia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Jokainen löytää oman värinsä, niin kivaa kun on mistä valikoida. Minulla ne täyttää ruukut joka kevät, ja kestää kauan ennenkuin ne vaihtuu muihin.
   Terveisin Marika

   Radera
 14. Åh Marika, vad jag längtar efter småblommiga penséer nu! Underbara bilder du har på alla dina krukor och lådor!
  kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Tack, det kan inte bli annat än underbart med de små motiven.
   Kan inte tänka mig en vår utan dem.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 15. Nydelig med stemorsblomster, jeg må også alltid ha det. Før sådde jeg, men har blitt litt latere, så nå blir det heller til at jeg kjøper, de er jo så rimelig også. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   De är fina. Jag har sått de som blir krulliga i några år, men de vanliga är så billiga så det är ingen idé att så själv. Utbudet av olika färger brukar också vara stort.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 16. Hej Marika!
  Vilket underbart härligt inlägg om blomman som verkligen kommer med våren ... penséen. Håller helt med. Och alla färger som finns. Och är man bara duktig och klipper så bara den fortsätter och fortsätter att blomma. Håller med om att minipetuniorna är mindre klibbiga. Men det beror nog också på att man inte behöver ta bort vissna blommor på samma sätt. Det sköter ofta "sig självt". Och jag fick en favoritbild. Den med korgen med penséer omgiven av den vita klematisen. Som ett vackert bokmärke.
  Ha en fin dag!

  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Javisst är de fina, kan inte tänka mig att vara utan dem. Har inte tänkt på att man inte behöver plocka bort vissna blommor från minipetunian, men så är det nog. Tack Anita, det blev en fin bild som jag också gillar.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 17. Tittar bara in för att berätta att du hade rätt angående munkarna vi har även besökt dem!
  // Kram från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!
   Då minns jag rätt, låter som ett spännande möte.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera