söndag 21 februari 2021

Tänk när denhär var populär.

Hur väljer man sina växter till trädgården, är det för att man gillar dem eller för att de är populära just för tillfället? Nytt tema för TrädgårdsFägring är "Tänk när denhär var populär".

Kom att tänka på dotterns trädgård, mycket av den var färdigplanterad när hon flyttade dit. Man kan se på de gamla buskarna och träden, och de få blommorna som fanns kvar att det var någon som älskade sin trädgård, som hade bott där. Tyvärr hade det bott andra som var totalt ointresserade emellan. En hel del buskar och träd finns kvar, men givetvis har dottern satt sin prägel på trädgården.  Alla buskar har planterats för många år sedan liksom pionerna, och de är fortfarande fina. Var de populära när de planterades, undrar jag, eller var det så att ägaren gillade dem.
Jag har en förkärlek till blommor och växter som jag såg hos Farmor, som borstnejlikan. Den blir jag glad av. Den ljusa köpte jag på växtloppis av ett äldre par, som blev så glada över att jag gillade dem.
Det är inte en växt jag ser på växtgården. Hos Farmor fanns den i många olika färgkombinationer. 
Aklejan är en växt som har funnits länge, det blir nya sorter och färger och blandningar, och den är given hos mig. Den kanske inte är så populär men jag gillar den.  De senaste hos mig är alla Barlow varianterna.
Hur jag än letar i arkivet, kommer jag bara till gamla  växter som, den stora vita blåklockan och pionen från Farmors trädgård. Klematis är alltid populär, kanske bara färg och form som skiftar.

Jag väljer gärna växter som påminner mig om en annan trädgård eller en person, som floxen. Det var Tant Allén vår granne när jag var barn, som hade fullt av flox i sin trädgård. Tyckte de var så vackra. 
Och fingerborgsblommorna, vet inte hur populära de är, men hos mig är de det.  Vet inte om jag minns någon växt som var populär och som har mist sin popularitet, däremot kan jag räkna upp en hel del växter som det tagit tid för mig att gilla.  Huvudsaken att man trivs med sina växtval.

Snön håller på att smälta undan, det är stora vattenpölar ute, men det är bättre än ishalkan som vi hade i veckan. 
 Ha det bra!
Marika
31 kommentarer:

 1. Hej Marika!
  Så mange flotte bilder og blomster du viser. Børstenellik har blitt en favoritt her også. De finnes i veldig mange fine farger. Akeleier er også en favoritt hos meg. De er så fine. Nydelige Nymph hos deg.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Tack, jag har ju valt alla växter själv, inget som fanns i trädgården innan. Det var bara en åker. De växter jag valt gillar jag oavsett om de är populära.
   Nymph blir bara finare.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 2. Man har gjerne en plan på hvordan man vil ha det, men så blir det ikke helt som man har tenkt liksom. Når jeg flyttet hit var det ingen hage, så da ble det litt etter innfallsmetoden til å begynne med før jeg hadde en plan. Nå har jeg en plan, men må liksom ta utgangspunkt i det jeg allerede har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Det fanns ingen trädgård när vi byggde vårt hus. Allt som finns i trädgården är sånt jag valt själv. Det var ett svårt tema, väljer växter efter om jag gillar dem, inte om de är populära. Jag visste inte hur jag ville ha trädgården då för många år sedan. Intresset har kommit på senare år.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 3. Härliga blombilder och kul inlägg :) Ja gamla växter kommer igen...och fingerborgsblomman är en favorit, ett måste i trädgården! Aklejan också...och phloxen...ja hur ska man få plats med allt man gillar??
  Kram till dig från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Jag är förtjust i de gamla växterna. Speciellt de jag såg hos Farmor.
   Ha det fint /Kram Marika

   Radera
 4. Hej Marika!
  Vårt hus hade också en gammal färdigplanterad trädgård när vi köpte det för 25 år sedan, och många av växterna som då fanns finns fortfarande kvar. Aklejorna och fingerborgsblommorna självsår sig flitigt och dyker upp lite var stans i trädgården. Det fanns ett flertal olika sorter av pioner, som är en av mina favoritblommor så dem har jag ökat på med fler sorter av. Men som jag skrev i mitt inlägg så är berberis, som också fanns i vår trädgård, inte en av mina favoriter, så den har fått ge plats åt andra mer, enligt mig, charmiga växter, som bondsyren och rhododendron.
  Men vad är egentligen gamla och nya populära växter. Tror nog trenden nu för tiden ligger mer i hur mycket tid man vill lägga ner på sin trädgård. I vårt stressade samhälle är det nog en skötselfri trädgård som många strävar efter. Om man nu inte vill leva helt åt det motsatta hållet med en självhushållande trädgård med gott om bärbuskar och fruktträd. Så nu för tiden är det nog mer hur man vill leva sitt liv som avgör vad som är populärt i trädgården.

  Önskar dig en fin söndagskväll!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta!
   Det är nog skillnad om man flyttat in i en trädgård som redan fanns där, eller om man har börjat med ett tomt blad, som jag. Önskar bara att jag hade haft samma tid och intresse då som jag har nu. Jag väljer växter som jag gillar. Det blir lite olika för var och en vad som är populärt.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 5. Vilka underbara val du visar. Jag gillar alla kan man säga och har akleja, klematis och fingerborgsblomma här, Borstnejlikorna har dött ut men jag ska nog sätta nya. Kraaam Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pia!
   Ja det finns många favoriter, och de hamnar gärna i rabatterna.
   Ha det fint /Kram, Marika

   Radera
 6. Hei Marika!
  Vi har de fleste av plantene som du viser. Vakre er de. Det er vanskelig å si hva som gjør at en plante er vakker eller ikke. Jeg tror nok at planter som en har vokst opp, kan være avgjørende. De gir gode minner. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Du har helt rätt, jag har samma växter i min trädgård som Farmor hade i sin. Min dotter gillar ringblommor, dem såg hon som liten i sin Farmors trädgård.
   Idag kändes det som att det var vår ute. Härligt!
   Ha det gott /Marika

   Radera
 7. Pæoner i ældre haver stammer fra en tid, hvor udvalget af blomster ikke var tilnærmelsesvis så stort, som det er i dag; men samtidig gætter jeg på, at de flotte blomster gjorde den særdeles populær.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Hennes pioner är så stora och fina, speciellt de gamla som fanns i trädgården när hon flyttade in. Du har helt rätt, det var inte så stort utbud av växter som nu.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 8. Hej Marika!
  Vilket intressant inlägg. Och så igenkännande. Jag kan konstatera att jag tycker också om de växter du tycker om. Så synd att det bott människor som inte var så intresserad av växter innan din dotter flyttade in i sitt hus. Men det är en fantastisk blomning. Busken som är översållad med rosa blommor, är det en Paradisbuske? Kolkwitzia? Har haft en sådan men den blev till slut så risig att jag var tvungen att ta bort den. Jag har ju så liten trädgård att jag inte kan ha allt jag vill. En växt som är förknippad med min barndom är löjtnantshjärtat. Mamma berättade en saga som hon illustrerade med en blomma från löjtnantshjärtat. Om en riddare som bodde i blomman. Så ett rosa löjtnantshjärta måste jag alltid ha i min trädgård.
  Och din amaryllis ... den är ju som en liten bukett! Ovanlig i växtsättet men så vacker ändå.

  Önskar dig en fin kommande vecka!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack för namnet på busken, den är så fin när den är i full blom. Skoj att du nämner löjtnantshjärta, för det står en bredvid pionerna, har aldrig sett en så stor. De stod mot en förrådsvägg, och hade det varmt och skönt. När förrådet togs bort så blev löjtnantshjärtat mindre, men det finns kvar. Vilken härlig berättelse om riddare, förstår att du vill ha ett löjtnantshjärta i trädgården. De har lyckats bevara en hel del växter och jobbat hårt med att rensa bort en massa hallonris och få dem på rätt plats. En hel del krikonträd fanns det, alla rotskott hade blivit kvar.
   Tack, gillar min amaryllis trots att den ser lite knepig ut.
   Tack detsamma Anita!
   Ha en fin vecka /Kram Marika

   Radera
  2. Hej igen!
   Ser nu att det var en fråga, men du har rätt det är nog en paradisbuske. Så vacker.
   Kram Marika

   Radera
 9. Hej Marika!
  Så härliga bilder på dina vackra blommor av olika slag som är populära ännu.Det är många av de växter som du visar som även jag har i trädgården och som jag har minnen förknippade med från min barndom.Bortstnejlikan har jag testat men den gillar inte vara här hos mig.Aklejor är ju en populär växt som nog har funnits länge de är ju som små ballerinor där de står med sina fina klockor.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Visst är det härligt med alla fina växter, gamla och nya sorter. Nu har vi ingen vinter kvar, det är stora vattenpölar kvar efter snön. Antar att du har mera vinter hos dig.
   Ha det gott/Marika

   Radera
 10. Det må være svært engang imellem at finde noget der passer til ugens tema, men du har sandelig gravet dybt i arkiverne og fundet mange dejlige blomster frem. Skønne billeder fra skønne haver!
  Vi lader os nok alle påvirke af moden, og udvalget i planteskolen, men tænker måske ikke så meget over det. Alligevel er det dejligt at nogen bevarer de gamle sorter fra farmors tid.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja, det är inte alltid enkelt, men skoj att försöka. Jag gillar de gamla sorterna som jag såg i trädgårdarna när jag var barn, men visst finns det en hel del nyare arter också hos mig. Det är precis som du skriver utbudet som styr mycket av vad vi har i trädgården.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 11. Hej Marika,

  Fina bilder på gamla, vackra trotjänare. Populära förr men de flesta finns ju också nu med massor av nya spännande sorter. Kul att de hänger med, tycker jag.

  Ha det gott! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Javisst är det så, de har funnits länge och fortsätter att vara kvar, som favoriter.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 12. Jeg holder meget af de planter, jeg husker fra min barndom. Jeg har en del, som jeg har fået fra mine forældres og andre familiemedlemmers haver, og dem sætter jeg stor pris på. Men der kommer jo hele tiden nye sorter med gode egenskaber, så nogle gange kan det være en god ide at grave en gammel sygdomsbefængt plante op, og erstatte den med en ny og resistent sort.
  Når jeg tænker tilbage på de haver, jeg husker fra min barndom, mener jeg, at staudebedene var meget mere farvestrålende dengang. Fingerbølblomster var også meget populære, da jeg var barn.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Jag är väldigt förtjust i de växter jag såg hos min Farmor. Det är en hel del av dem jag har hos mig också. Nu finns det ett mycket större utbud på växtgårdarna. Det blir en hel del nya sorter också, men vill inte vara utan de gamla trogna.
   Ha det fint / Hälsningar Marika

   Radera
 13. Trevligt inlägg med många fina blommor och intressanta tankar.
  Min mormor bodde i en våning i centrala Göteborg, så det är mer spårvagnsminnen, än blomsterminnen jag har från henne.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Mina trädgårdsminnen är främst från Farmors trädgård. Mormor och Morfar bodde centralt i Helsingfors, så de hade ingen trädgård. Men vi besökte parkerna, och berget där jag lekte är numera Tempelkyrkan som är insprängd i ett berg.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 14. Det er litt rart med det som er populært og som alle skal ha, Blodbeger, Klokkeranke, Chili etc. Men så er de jo fine også da, spesielt Klokkeranke syns jeg, men det viktigste er at plantene passer i hagen de står i, som dine, jeg prøver om igjen og om igjen. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Klockrankan är fin, har lyckats några gånger med att få dem att blomma, men tror det är flest gånger de inte blommat alls. Jag har en förkärlek för de gamla sorterna, men visst provar jag nyheter också.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 15. Hei.
  Morsomt å lese innlegget ditt.
  Jeg trives godt med de plantene jeg husker fra barndommen - og jeg har mange av både buskene og blomstene. Jeg er heldig å bor der mine foreldre og før det, min farmor, har bodd. For meg er det viktig å ta vare på de gamle sortene.
  Ha en fin helg, Marika!
  Hilsen fra Turid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Turid!
   Känner precis som du, det är speciellt med de växterna man vuxit upp med. Vad trevligt att kunna bo där dina föräldrar och farföräldrar bott.
   Ha en trevlig helg Turid!
   Hälsningar/Marika

   Radera