fredag 2 april 2021

Nu närmar det sig.

 Ny vecka, nytt tema för TrädgårdsFägring. Nu närmar det sig. En ny trädgårdssäsong. Våren är här, soligt fint och en hel del vårblommor som blommar i rabatterna. Det är en alldeles härlig tid, då alla mina krokus har slagit ut, och andra vårblommor poppar fram i rabatterna. 

De har blommat ut på framsidan av huset, men nu får jag njuta av dem på trädgårdssidan. Milda fina färger, men den ljusa gula saknar jag, finns bara några få av dem, men gillar de vita och lila, också.
Humlorna bryr sig inte om vilken färg de har, alla är lika populära att slå kullerbytta i.
En våryr humla som flög från blomma till blomma, tror den led av vårstress.  Det var knappt den fick plats i blomman. Varför upplever jag de första humlorna som extra stora, de borde vara slanka på våren och bli rundare under sommaren.
Visst är de härliga, de första vårblommorna.
Blåsipporna i trädgården hade knoppar förra veckan, de har slagit ut, och det har de röda också gjort. Bladen till den röda är frostskadade, får tänka på att gömma in dem under granris till nästa vinter. 
Nu är det bara de vita och gula som saknas, men de får gärna dröja ett tag, vill njuta lite till innan allt blommat över. 

Julrosorna blommar fint, t.o.m den mörka har blommor. De är svåra att fotografera, det behövs en tredje hand för att hålla upp blomman. 
Utemöblerna har plockats fram till altanen, minipenséerna är planterade i krukor. Blåmesen har flyttat in i holken på garageväggen, han håller på och hackar där inne, har inte hört det förut. Kanske bygger han ett nytt rum. Sådderna har tagit sig fint, både i växthuset och inomhus. Tomaterna är äntligen sådda, det blir många sorter i år. Rabatterna är rensade nästan klart. Nu är den här, en ny trädgårdssäsong.

Hörde på lokalradion att man öppnat tidsbokning för vaccin för yngre, gick in direkt för att boka men det fanns inga tider att boka. Så blev jag påmind via lokaltidningen på skärtorsdagen, och chansade. Då fanns det  tider  till en dag nästa vecka. Hade tur, men kan tycka att de som inte är vana med dator och bankid, m.m. hamnar i ett underläge, de får sitta i telefonkö. De allra äldsta har fått en bokad tid hemskickad. Hoppas den dagen kommer då alla som vill fått sitt vaccin, och att all vårdpersonal som kämpat och kämpar skall få sin semester och får en chans att vila upp sig. 

 Ha en fortsatt Glad Påsk!

Marika


34 kommentarer:

 1. Härliga krokusbilder och ljuvlig blomning. Det är humledrottningarna som överlevt vintern som kommer på vårens första besök. Sen lägger de ägg? och de arbetande humlorna kläcks. Om jag fattat rätt vill säga..

  Härligt att du är i fas med sådder, planteringar och trädgård :) Och att du har blommande julrosor.

  Glad Påsk! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carina!
   Det är klart att det är drottningen, du har helt rätt. Julrosorna är jag extra glad för, de verkar trivas bra på det nya stället jag hittat till dem. Känns skönt att tomatfröna blev sådda, nu blir det eventuellt lite fler perenner i växthuset. De som bor där har grott fint.
   Glad Påsk ! Kram, Marika

   Radera
 2. Din påske bliver både blomsterrig og farverig, kan jeg se. Her i landet kan man først bestille vaccination, når man har fået en henvendelse fra myndighederne, og alligevel kan det være svært at komme gennem systemet og få en tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Tack, det är skönt med lite blommor i rabatter och krukor. Det är nog lika här, det är bara vissa åldersgrupper som får boka nu, så det är inte öppet för alla. Maken som är äldre fick en bokad tid med brev. Det trodde jag också att jag skulle få, men tror att administrationen blir för stor. Jag hade tur som kunde boka, tror de öppnat upp bokningslistan precis innan. Inflödet av vaccin är inte konstant så det blir svårt för dem att boka upp patienter.
   Ha en Glad Påsk! Marika

   Radera
 3. Hej Marika!
  Vilka härliga vårkollage du bjuder på. Tycker om färgerna. Gillar ju blått. Jag har inga krokus, dom blir varje år rådjursmat så jag har inte brytt mig och att sätta några fler. Men julrosor har jag som blommar. Dom gillar dom tydligen inte.
  Skönt ta fram utemöblerna. Vi sitter i uterummet och väntar med altanmöblerna ett tag till. Det är soligt men blåser kallt här. Antar att du har lite liknande väder.
  Så bra att du fått vaccintid. Min åldersgrupp kommer tydligen inte att få första sprutan förrän i maj så det är bara att vänta.

  Önskar dig en fortsatt fin påskhelg!
  Kram Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack, jag gillar verkligen krokus och är så glad att de får vara ifred. Har sett klövmärken på backen så de mest utsatta har fått ett svart hönsnät som skydd. Det är inte så varmt ännu men igår var det skönt att sitta och fika ute. Trodde inte att jag skulle få sprutan förrän i sommar, så var förvånad då jag hörde att de öppnat upp för födda -56 och tidigare. Var tvungen att dubbelkolla så jag inte skulle gå före. Det är lite olika i olika län och regioner.
   Ha en fin Påskhelg!
   Kram, Marika

   Radera
 4. Hej Marika!

  Så flotte krokus du har som blomstrer nå. Humlene er så glade i de, og det er så hyggelig å se på de mens de stuper ned i blomstene. Ja, julerosene beøver en minst tre hender for å få fotografert :)
  De er jo veldig fine de også. Så bra at du har fått bestilt vaksine. Jeg har sagt i fra digitalt at jeg vil ha, og så får jeg beskjed når det er min tur. Det blir nok ikke før langt ut på sommeren tror jeg, men håper jo at det kan gå litt hurtigere.

  Fortsatt god påske!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Tack, ja det är härligt att se de våryra humlorna flyga från blomma till blomma. Är glad att julrosorna trivs hos mig och skall spana efter den fina rosa som du har. Hoppas vi alla blir vaccinerade så fort det bara går, har varit lite si och så med vaccinleveranserna, men kanske det lättar.
   Ha en fortsatt Glad Påsk!
   /Marika

   Radera
 5. Fantastiskt vackra bilder på krokus - som naturligtvis är en favoritblomma! Vi fick ju våra förstavaccinationer för ett bra tag sen och skulle egentligen fått den andra nästa vecka, men har fått ett meddelande om att det är uppskjutet till 21 april. Ja, ja - det är som det är.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Tack, ja jag gillar dem också, riktiga vårfavoriter. Det skall bli skönt när vi är vaccinerade och förhoppningsvis inte får den förskräckliga coronan. Det är olyckligt med leveranserna, så det kan bli återbud. Vi får vänta och se det ordnar sig till slut.
   Ha en riktigt Glad fortsättning på Påsken.
   Kram, Marika

   Radera
 6. Hello dear Marika,
  What a fantastic amount of flowers you have around you!!! Love to see it. After being vaccinated the world must look better for us. I will have mine at the 8th of April. But also in Holland there is a big problem with the delivery of the vaccins. We will see what will happen.The virus is still spreading very fast here. Let´s hope things get better in the nearby future.
  Have a wonderful eastertime
  Rosehugs Marijke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Good Morning Marijke!
   Thank you, I love all springflowers and crocus is a favourite. I will also get my first injection on the 8th of April. We have to believe that it´s going to be better. Meanwhile we get to enjoy the lovely springweather.
   Have a nice Easter / Hugs Marika

   Radera
 7. Hej Marika!
  Du har så mycket fint som blommar och Julrosor som är så otroligt vackra.Det är en riktigt skön känsla att det börjar våras mer och mer och att vi får börja med trädgårdsarbetet igen.Ha en fortsatt skön påsk med blomsterfägring.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Ja det är en härlig tid nu, det blir fler vårblommor som tittar upp i rabatterna, humlorna surrar och fåglarna kvittrar. Känns som att alla njuter av solen och värmen.
   Ha en fin Påsk /Marika

   Radera
 8. Underbara vårbilder! Vi har haft sol och sköna grader här på ön, det är verkligen VÅR i luften :)
  Ha en fortsatt skön påsk...
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti
   Det har varit sol och fint men ganska blåsigt hos oss. Men skönt ändå.
   Tack detsamma, ha en Glad Påsk!
   Kram, Marika

   Radera
 9. Det er virkelig en dejlig tid på året. Man kan virkelig se, at der begynder, at ske noget i haven, selvom der stadig er temmelig koldt, men solen har skinnet en del den sidste tid så det føles virkeligt som forår. Dejligt at det kunne lade sig gøre med vaccinen, vi håber på, at blive kaldt ind til vaccination i løbet af april.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lene!
   Vi har också haft ett soligt fint väder i några dagar nu, men det blåser kalla vindar. Känns ändå vårlikt då det är så mycket som blommar i trädgården. Det låter bra med vaccination, vi får hoppas att det löser sig med tillverkningen också så de blir en snabbare process.
   Ha en god fortsättning på Påskhelgen.
   Hälsningar Marika

   Radera
 10. Så fint med alla lökar! Visst kan man tycka att humlorna borde vara lite smalare på våren, men det är övervintrande drottningar som är ute och äter upp sig nu för att sen producera mängder av arbetshumlor som är mindre. Här har det varit alldeles för kallt för att det ska ha blivit nån fart varken på humlor eller bin, men när det blir tillräckligt varmt finns det massor av mat.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Vi har haft några sköna dagar men så kom blåsten och kylan, i natt har det snöat, så nu ligger det ett snötäcke över alla vackra vårblommor. Javisst är det drottningarna som är ute och flyger, och ser välmående ut. Hoppas de inte fryser ihjäl.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 11. Hej Marika,

  Massor av fina vårblommor hos dig. Och visst är det lite oväntat att de första humlorna är så stora. Knappt de kommer ner i vissa krokusar.
  Känner igen problemet med att fota julrosorna, antingen får man lägga sig på marken eller försöka manövrera kameran med en hand vilket inte alltid är lätt. Bäst är när de är planterade lite högre upp, som på en mur eller något.
  Låter som du kommit långt med vårfixandet. Skönt. Och vad härligt att du kunde boka tid för vaccination.

  Ha en fin vecka. Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Det var så vackert med alla krokus i blom, och humlorna trivdes. Men sen kom det snö och täckte allt. Den är borta nu, men det hör till april, med omväxlande väder. Ja det är inte lätt att få någon bra bild på julrosorna. De vita går ganska bra, men den mörka vill bara titta ner. Den är så fin inuti. Har nog en del fixande kvar det blev blåsigt och kallt, så jag har föredragit att sitta i växthuset och så lite mer perenner.
   Ha en fin vecka du med /Marika

   Radera
 12. Fina vårtecken från dig, härligt att våren kommit på riktigt.
  Hoppas verkligen att alla snart får sitt vaccin.
  Jag har fått min första och väntar nu på min andra.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Tack, ja det är skönt, men vi fick en del snö natten mot igår.
   Det har varit kallt och blåsigt. Snart kommer värmen. Ja det skall bli bra att få sin första spruta.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 13. Hvor er der mange skønne farver i din forårshave lige nu. dejlige billeder! Vore krokus er færdige for i år, men nu kommer påskeliljerne, selvom de har fået lidt sne og megen kulde her i påsken.
  Vaccinerne er et helt mysterium, og der kommer ikke så mange som man havde regnet med, men det er godt du nu har fået en tid til det første stik! Her i landet går det hele i en bestemt rækkefølge, og jeg håber snart at blive inviteret, men tager én dag ad gangen.

  Håber snart på vår-varme, hygge på terrassen og vaccine!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Tack så mycket, visst är det fint. Vi har också fått snö, så mina krokus är inte lika fina nu. Hoppas de tar sig.
   Det är så olika med vaccineringen i hela landet. De äldsta skall vaccineras först, så det går i en viss ordning här också. I huvudstaden vaccinerar man 75 plussare, och hos oss har man börjat med 65 plussare. Alla har fått vaccinmängder som motsvarar åldergrupperna, procentuellt. Informationen hur man skall få sitt vaccin har varit bristfällig. De äldsta får en tid hemskickad, medan yngre får boka själv.
   Hoppas också på värme för den har inte riktigt kommit ännu. Det har varit kallt och blåsigt.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 14. Ser veldig vårlig og deilig ut hos deg :-)) Her er det så kald vind og mye snø at jeg angrer på at jeg begynte å rydde i bedene, men det vil vel helst gå bra :-))

  Ønsker deg en deilig ny uke!
  Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Ja vi har haft det bart och fint men fick lite snö till. Nu är den borta, men vi har kalla vindar. Hoppas på lite värme.
   Ha en fin vecka /hälsningar Marika

   Radera
 15. Så underbara vårbilder - här är det än så länge bara brunt och grått. Jag väntar fortfarande på att det ska börja växa och slå ut i trädgården! Men det har varit alldeles för kallt..... :-(
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susie!
   Idag är det helt ok väder, satt i värmen på altanen, i växthuset var det nästan för varmt. Men på cykelturen var det riktigt blåsigt. Solen skiner och det är riktigt fint. Snön täckte in alla fina krokus och andra vårblommor, men som tur var blev det inte långvarigt.
   Vi får hoppas på lite värme.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera
 16. Så mange fine krokus du har. Jeg kjøpte en stor pose med krokusmix i høst, men ikke en eneste har kommet opp, litt irriterende, men jeg gir ikke opp. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Jag fyller på med nya lökar varje höst, nu har det blivit en fin samling. Tråkigt när det inte blir något, du får plantera nya i höst.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 17. Grattis till vaccinbokningen, vid det här laget borde du hunnit få första sprutan om tidsplanen höll.
  Vi lär ha 30-40 olika humlesorter i landet, så förutom det andra skriver om att drottningarna flyger ut först så kanske det även finns andra skäl till att de är så stora? Själv reagerade jag inte på storleken nu, men vet att det brukar krylla av små humlor senare under sommaren.
  Härliga krokusbilder du bjuder på! Tror att fåglarna gärna ger sig på de gula, kanske att det gör att de försvinner efter hand?
  Nu kommer du snart med nytt inlägg här, så det var tur att jag hann in innan ;-)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Tack, känns lite knasigt att man gått och väntat på att få ett vaccin, och så blev det den sorten som jag absolut inte ville ha. Men nu är det gjort. Hoppas humlorna klarade sig i snöyran, krokusarna har rest sig lite tilltufsade, men de är fortfarande fina. Skall skaffa lite till av de gula, tycker de övriga har spritt sig fint. Ser ut att bli en härlig dag.
   Ha det gott /Kram, Marika

   Radera