söndag 23 maj 2021

Sol och regn.

 Vädret har varit omväxlande sedan förra veckans inlägg, både sol och värme, och regn. Trädgården trivs och allt växer och frodas. Mina stora lönnar och eken börjar få ett bladverk, som ser till att det blir ganska skuggigt under. Gången fick några säckar täckbark som påfyllning. Narcisserna blommar fortfarande, samtidigt som gullviva och förgätmigej blivit riktigt fina.

Rabatten bakom växthuset ser frodig ut i år, kanske allt regnet som gjort nytta, den brukar inte se så fräsch ut.

Min fina Japanska lönn har fått flytta ut från växthuset, där har den övervintrat två vintrar. Är fundersam till om jag skall plantera den, eller ha kvar den i korgen. 
Då jag ville ha ut alla tomatplantor till växthuset, fick jag flytta ut dahliorna, var lite orolig för att det skulle bli någon kall natt, men jag hoppas det inte är någon fara. Fick äntligen sått lite grönsaker i odlingslådorna. Att stå böjd är det värsta för ryggen, men det gick bra. Det är dags att göra nya odlingslådor då skall jag planera dem så jag kommer åt från båda sidorna.
Tulpanerna fortsätter att leverera en härlig blomning. De gula tulpanerna på översta raden  har fyra till fem knoppar på varje stängel. Hade ingen aning om det då jag köpte lökarna. Har kommit fram till att det måste vara Antoinette. Den i mitten heter Montreux.
Har också varit och hjälpt till på Solbacken, där blommar tulpanerna lika fint.
Det är så lugnt och skönt där, nära naturen, lite kvackande av ankorna som hälsar välkommen.
Dill eller herrgårdspionen har stora knoppar, den brukar vara tidig i blom, liksom klematisen.
Efter halva dagen kom regnet, som bara duggade till en början, men blev en störtskur efter ett tag.
Vi hade gärna jobbat ett tag till, men ankorna njöt, hängrännorna är inte uppsatta ännu på ankhuset så det blir väldigt lerigt vid regn, men det gillar ankorna. 

Ute i ån simmar gräsanden och har det skönt.
Hoppas ni har det lika skönt.
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring



44 kommentarer:

  1. Det både ser och låter härligt!! Väderprognosen här för fredag och lördag lovade konstant regn så när solen var framme till en bra stund efter lunch kändes det som jag fick bonustid. Så nu är grönsakslådorna monterade och 'planterade' :)

    Härlig blomning både i din och din dotters trädgård.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Fredagen var riktigt skön, då hann vi med en hel del, och halva lördagen var riktigt fin. Jag har fått en hel del gjort här hemma också, det känns bra.
      Tack, ja jag tycker det blommar fint.
      Ha det bra /Kram Marika

      Radera
  2. Hej Marika
    Alt er så smukt og frodigt hos dig - det er flotte tulipaner og meget billeder. Her bliver alle mine tulipaner ædt af rådyr.
    Ønsker dig en rigtig god pinse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gitte!
      Tack så mycket. Tulpanerna är fina i år, det är tråkigt med rådjur och hjortar i trädgården. Då känns det inte trevligt att sätta lök eller plantera växter.
      Ha en Trevlig Pingsthelg /Hälsningar Marika

      Radera
  3. Vilken härlig och blommig bildkavalkad! En dillpion skulle jag vilja ha, såå vacker!
    Söndag igen och snart stundar en ny vecka...
    Må gott!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti!
      Tack! Pionen är riktigt fin och den blommar tidigare än de andra. En ny vecka som förhoppningsvis blir lite varmare.
      Ha det gott /Kram Marika

      Radera
  4. Good afternoon dear Marika,
    Great to see that everything is doing so well in your garden. It must be wonderful to walk in it. The tulips are so gorgeous. The tulipfields here are deadheaded. It´s so strange that the huge color disappeard. I love the duck´s they have a special color.
    Have a wonderful sunday evening and a great new week ahead!!
    Rosehugs Marijke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Good evening Marijke!
      Thank you so much. The tulips are really beautiful, I love your tulipfields, so lovely with all the colours. The ducks are Cayuga ducks, they have a lovely colour, mostly green and blue.
      Thank you the same to you /Hugs Marika

      Radera
  5. Massor av underbara tulpaner har både du och din dotter. Så härligt. Idag har vi i Halland haft en riktig höstdag med massor av regn, blåst och elände. Ha en skön vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingmarie!
      Tack så mycket, de blommar fint i år. Det har regnat i stort sett hela dagen hos oss också. Hoppas på en varmare vecka.
      Ha det gott /Marika

      Radera
    2. Värmen lär dröja ytterligare några dagar. Regnet och blåsten har förstört mina tidigaste tulpaner men, men så är det ibland.
      Maribel! Tack Nu fick jag äntligen till korrigeringen av min header. Mitt html fick justeras något. Det blev inte perfekt men det blev bra mycket bättre.

      Radera
    3. Hej!
      Ja vi får vänta några dagar till, imorgon regnar det på torsdag blir det uppehåll och på fredag kommer värmen. Mina tulpaner börjar se lite ledsna ut, har några sena som blommar fint.
      Vad bra att det ordnade sig, jag vågade inte byta header, så jag får väl ha mina vårblommor ett tag till. Däremot lade jag in en på min pysselblogg och den fungerade.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  6. Du har så mye fint i hagen som blomstrer nå. Din gule lønn ser veldig flott ut. Det er nok smart å ha den i drivhuset ja. Jeg kjøpte en lignende lønn nå i vår, og den jeg jeg tatt sjansen på å plante ut nå. Den var merket H4 eller zone 4 som dere sier. Den skal gå ger, så det blir det spennende å se om det stemmer.
    Dine tulipaner er så flotte.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit!
      Tack så mycket, ja det blommar fint nu. Lönnen är väldigt fin, men visste inte riktigt var jag skulle plantera den, så den hamnade i en korg. Tror nog att den klarar sig ute, bara jag hittar rätt plats.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  7. Hej Marika,

    Ja regnet har verkligen satt fart på grönskan och just nu är trädgården väldigt levande. Känner igen problemet med platsen i växthuset och har också flyttat ut en del av dahliorna. Vilka fina tulpaner du (och din dotter) har. Härligt när de blommar länge, sen vill man bara att de ska vissna ner så man rycka bladen.

    Mycket att göra och njuta av i trädgården nu!

    Ha en fin vecka. Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Regnet har gjort underverk, allt ser så frodigt ut, men nu vill jag ha några dagar med uppehåll. Tack, tulpanerna blev fina i år, och några av de nya överraskade. Det finns så mycket att göra, men det är så roligt.
      Ha en fin vecka du med /Marika

      Radera
  8. Der ser rigtig dejligt ud under dine store træer, og du har sandelig haft travlt med at plante og flytte rundt på potter. Håber din ryg siger stop, når det er nok!
    Alle dine blomsterbilleder er skønne. Sikken en pinse-have!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Tack! jag gillar de stora träden, trots att de tar plats. Det mesta arbetet i trädgården behöver man en frisk rygg till. Jag har svårt att sitta stilla, så det har blivit ett mellanting. Det är fint nu, njuter trots regnet.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  9. Hvor har du mange smukke pastelfarvede tulipaner i haven. De lysegule, lyserøde og hvide er så fine sammen.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elna!
      Tack så mycket, i år har de verkligen blommat fint. Nu börjar de se ledsna ut efter allt regn.
      Hälsningar Marika

      Radera
  10. Din dild- eller herregårdspæon kaldes trådpæon i Danmark. Her i landet ses den ikke ret meget. Jeg kan se, din pæon er tæt på at springe ud. her varer det lidt endnu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie!
      Pionen står hos dottern. Vi köpte samtidigt, på växtloppis, som dillpion, men har senare hört att det är herrgårdspioner. Ser inte skillnad på dem. Min överlevde inte medan dotterns växer och frodas. Mina pioner dröjer ett tag, medan de är mycket tidigare hos dottern bara en mil bort.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  11. Visst är det otroligt så blandat vädret är denna vår? Man vet aldrig hur dagen ska bli. Kallt och regnigt, men växterna kämpar på. En varmare dag och allt formligen exploderar - det mycket vattnandet ovanifrån verkar uppskattas även hos mig. Nu ska det visst komma ännu mer innan värmen avlöser, undrar just hur det går ute i trädgården då. Hinner du med att njuta? Det gör knappt jag.

    Din gula tulpan verkar vara ett kanonköp! Inte ofta man ser tulpaner med flera knoppar på stjälken, det är ju hur läckert som helst! Ja, alla tulpaner du visar är fina och efterlängtade, men de där gula - mäktigt!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni!
      Det är verkligen alla sorters väder, och mycket regn. Tror inte jag haft så frodiga växter på länge. Sådde lite gräsfrön på en kal plats, så det passar bra att det regnar. Jag njuter korta stunder, men annars håller jag på att plantera om tomater och gurkor och flyttar omkring krukor och undrar varför sådde jag så många sorter. Perennerna står ute, väntar ett tag tills de får komma i någon rabatt, luktärterna är en meter långa, nästan. Kanske törs jag plantera dem idag. Gissa om jag blev förvånad då jag såg att det var flera blomknoppar på samma stjälk. Tror inte det stod i katalogen, de är läckra.
      Ha det gott /Kram, Marika

      Radera
  12. Hej Marika!
    Vad det blommar fint både hos dig och din dotter hon verkar för övrigt bo på ett underbart ställe.Det är inte kul när det regnar och man ska vara ute och jobba men det är ack så välbehövligt för sedan börjar det bli så vackert grönt.Vi har även fått regn men det har inte varit några sommartemperaturer precis men nu börjar värmen komma tillbaka.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta!
      Tack, visst är det fint med alla tulpaner. Hon trivs bra i sitt hus vid ån, det är riktigt skönt där. Vi har också fått mycket regn så jag har passat på att vara ute vid uppehåll, och planterat om både tomater och gurka. Vi får hoppas att värmen hittar till oss.
      Ha det bra /Marika

      Radera
  13. Hei Marika.
    Mange vakre tulipaner hos deg nå!
    Dillpeon har jeg ikke fått til her heller... Lønnen vil sikkert klare seg fint ute, om du finner rett plass, og den får nok vann:-)
    Til helgen kommer det bedre og varmere vær her. Det blir deilig.
    Ha det godt/Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eirin!
      Tack så mycket, nu börjar de se lite ledsna ut, av allt regn. Dillpionen trivs och frodas hos dottern, men hos mig dog den andra året. Hittar jag rätt plats till lönnen så får den flytta ut från korgen. Vi skall också få varmare väder, ser fram emot det.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  14. Tulppaanit on ihania samoin "tillipioni" se on minullakin.
    Olimme viikon poissa mökiltä ja kaikki on kasvanut hurjasti viikon aikana. Nurmikko pitää taas leikata.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei Nila!
      No nyt melkein näkee päivästä toiseen, miten paljon puutarhassa tapahtuu. Tulppaanit on kukkinut kauan, mutta nyt sateet on ollut niille vähän liikaa. Muutama on vielä ihan ok.
      Terveisin Marika

      Radera
  15. Så himla fint du har det! Undrar om du har dahliorna i kruka året runt alltså? Vart & hur står de på vintern? Lite sugen på att skaffa en.
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!
      Tack! Nej har planterat dem i kruka för att de skall börja växa, när tulpanerna har blommat klart i de stora blomlådorna, tar jag upp lökarna och planterar dahliorna där i stället. Någon enstaka kanske får vara kvar i kruka, men får de plats i blomlådorna så hamnar de där. På hösten då de blommat klart plockar jag upp dem, putsar bort lite jord och torkar dem i solen. Lindar in dem i tidningspapper och så hamnar hela paketet i papperskassar, som jag får förvara hos dottern i hennes källare. Där står de till nästa vår, då jag planterar dem i ny jord och krukor igen. Min farmor tvättade rent sina, och förvarade dem helt öppet på en hylla i källaren. Tror de klarar det mesta, men de kan inte bli kvar ute i marken då fryser de sönder. Klart du skall prova,
      Kram /Marika

      Radera
  16. Spennende med Lønn, går og tenker og tenker på hvor jeg kan ha en lønn, og hvilken jeg skal ha hvis jeg finner en plass. Kanskje faktisk kan ha en i krukke, som deg, og sette den i drivhuset om vinteren, for det er ofte mest vinden den ikke tåler. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingeborg!
      Jag köpte lönnen utan att veta var jag skulle plantera den, så då hamnade den i korgen och den verkar trivas bra. Tar ut den ur växthuset på våren, och då står den på altanen. Den är inte så stor så den är lätt att flytta på.
      Ha det gott /Marika

      Radera
  17. Så flott det blomstrer med tulipaner og fler blomster på gang.
    Lønn er et utrolig vakkert tre, og smart med å ha den i en krukke så den kan flyttes inn på vinteren.
    Har førsøkt lønn førmen den frøs bort på vinteren.
    Ønsker deg enm fine hagedage, og håper varmen kommer snart:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger Marie!
      Tack, tulpanerna har blommat fint länge men nu har det regnat så mycket så de är inte så fina längre. Jag vill gärna ha ett rött Japanskt lönnträd också, brukar sakna den färgen på hösten. Det blev ingen dag ute i trädgården, för det har regnat hela dagen, men snart kommer värmen.
      Ha det gott / Marika

      Radera
  18. Tulipanene dine er kjempefine ... hvilke vakre former og farger, jeg elsker denne messenger av våren. Jeg ønsker deg mye glede i hagen din. Syren i hagen min er mørk lilla i full blomst ... fantastisk.
    En glad hilsen til deg. Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Viola!
      Tack så mycket, de har varit extra fina i år. Nu börjar de se ledsna ut, då det har regnat väldigt mycket de senaste dagarna. Jag har också syrenbuskar. Två vita som snart blommar och en ny lila som jag tagit från min dotters trädgård. Den kommer nog inte att blomma i år. Syrener är fina.
      Ha det gott /Hälsningar Marika

      Radera
  19. ... Syrin :-)) - lilla busk -

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skrev helt rätt, på svenska heter det syren.

      Radera
  20. Sinulla on paljon kauniita erilaisia tulppaaneja minä ostin vain Darwinin tulppaaneja koska kestävät vuosia, toivottavasti.
    Tillipioni on minullakin ja aika monta muuta. Rehevää kasvua on täälläkin nurmikko pitää taas leikata.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nila!
      Kiitos, olen suuremman osan ostanut Englannista mutta tietenkin myös täältä. Ne tulevat kivasti uudelleen, mutta kyllä niitä tulee uusittua myös. Pioni on lempikukka, niitä löytyy niin monta erilaista väriä ja muotoa.
      Oikein hyvää viikonloppua /Marika

      Radera
  21. Jag har förstått att många ställen i Sverige har haft otroligt mycket regn. Har säkert hjälpt växtligheten, men det verkar inte ha varit måtta på regnet.
    Så många vackra och färgglad tulpaner, så fint.
    Ha det bra och hoppas vädret är bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Det har varit riktigt ruggigt och kallt och blött. Idag skiner solen och det är sommarvärme. Så skönt.
      Tack tulpanerna var lite ledsna men några har tagit sig i solskenet.
      Ha det bra /Marika

      Radera