fredag 18 juni 2021

Pionernas tid.

 Värmen fortsätter, vi har haft några riktigt varma dagar, och idag skall det bli rekord. Det blåser lite så det känns riktigt skönt. Stannar allra helst i skuggan, eller inomhus . Igår var det 35 grader i växthuset trots att takluckorna och dubbeldörrarna stod på vid gavel. Har tomten full av skatungar, hoppas skynket som vajar för vinden  håller dem utanför.

För några dagar sedan började pionknopparna visa färg, och nu kommer de att slå ut en efter annan.
Detta är Shirley Temple, som börjar som rosa och så småningom blir vit.
För ett antal år sedan köpte jag pionrötter på trädgårdsmässan, de hamnade i en ny rabatt som visade sig bli för skuggig. Flyttade bort dem förra året  men glömde två. Gissa om jag blev överraskad då jag fick syn på något rött. Den ena har börjat blomma, så vacker färg den har. 
I ena hörnet av rabatten står ett klematistorn, som har både en gammal och  en ny klematis. De matchar varandra i färg. Bilden är på den nya Rooran, som fick stå och övervintra i växthuset. Hann inte med att plantera den, innan det blev kallt.
Färgmatchningen till den tidigare som redan stod i stödet, kunde inte varit bättre. Comtesse de Bouchaud.
Hosta, spetsmössa, riddarsporre, stjärnflocka och flox, verkar trivas alldeles utmärkt, och pionerna som jag flyttade ser ut att må bra de med.
De orangefärgade liljorna får stå lite för sig själv längst ut mot allmänningen. Tänk att färgen spelar så stor roll. Liljebaggarna bryr sig inte, de äter på alla liljor, oavsett färg.
Sådde Violkungsljus för några år sedan, de kommer troget upp varje år sedan dess. De är riktigt dekorativa. 
På altanen står den Japanska Lönnen fortfarande i sin korg, precis som förra året är det en hel del små violer som tittar fram, tycker de är riktigt söta och färggranna. Jag har inte sått dem, de har bara hittat ett bra ställe att växa på. 

Ha en riktigt trevlig helg!
Marika

Länkar till TrädgårdsFägring


45 kommentarer:

 1. Hej Marika
  Hvor har du mange skønne blomster! Jeg har en svaghed for klematis, som minder mig om min barndoms have.
  Her er det også meget varmt, ja, egentlig for varmt mig til mig :-)
  Ha' en rigtig god weekend,
  hilsner fra Gitte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gitte!
   Tack så mycket, det är så mycket som blommar nu, både klematis och pioner är mina favoriter. Jag är inte heller förtjust i när det blir extremt varmt, idag har det blåst lite grann , då går det bättre.
   Ha ett trevligt veckoslut /Hälsningar Marika

   Radera
 2. Hej Marika!
  Ja, nå er det varmt her også. Så vakre clematis du viser. De er så fine, og jeg kunne hatt hagen full av de. Den gule lønnen er så fin, og de små stemorsblomstene er så søte. De er gode på å så seg selv.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit!
   Det är väldigt varmt, ser ut som att det blir lite varmare i morgon. Puh! Jag provar med lite storblommiga, brukar inte lyckas med dem, men tyckte de var så fina. De små violerna vet jag inte riktigt hur de har hittat in i korgen, men de är riktigt fina.
   Trevlig helg /Marika

   Radera
 3. Kauniita pioneja minulla ei ole kukkinut muuta kuin tilli ja kuolanpioni. Muut odottelee vielä nupussa. Ehkä lämpö auttaa niitä avautumaan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Nila!
   Kiitos, ne ovat ihan minun lempikukkia. Suurin osa on vielä nuppuja täynnä. Varmaan aukeaa tässä lämmössä.
   Oikein hyvää viikonloppua sinulle /Marika

   Radera
 4. Good morning dear Marika,
  Lovely to see what your garden is bringing you at the moment. The peonie´s are great to have. Not a succes in my garden. Clematis is also wonderful to have. I always forget that they need a lot of water during dry hot days.
  Have a wonderful weekend ahead!!
  Marijke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Good morning dear Marijke!
   Thank you, I love both peonies and clematis. Clematis can be a struggle but I keep on trying. We have a very warm temperature so they need a lot of water.
   The same to you / Have a nice weekend.
   Hugs Marika

   Radera
 5. Hej Marika!
  Underbart vacker färg på de röda pionerna. Har en röd jag också men den har blivit lite inklämd under en buske så den orkar inte blomma, dags för ägarinnan, dvs jag, att flytta på den.
  Ja oj så varmt det är nu. Lite för mycket för mig, jag har börjat känna av värmen och dessutom tog jag spruta nummer två i torsdags så det kan vara en kombination. Mina tomater har jag under dubbel fiberväv på vår soliga altan och dom växer så det knakar. Hoppas allt klarar sig bra i ditt växthus och att du slipper skatungebesök.

  Kram och fortsatt fin helg!
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita!
   Tack, visst är den fin. Alltid kul med något som överraskar. Jag flyttade många förra året, men har inga förhoppningar om att de skall blomma i år. Jag trivs inte heller när det är så varmt som nu, men idag tillbringade jag hela dagen som ankvakt hos min dotter, och det gick bra, kändes lite svalare då man är vid ån. Fram på kvällen blev det lite regnstänk och åskmuller. Skatungarna flaxar omkring här, men hoppas de inte går in i växthuset, för då hittar de inte ut igen. Har räddat några små flugsnappare det första året, och det var inte lätt. De blir så skrämda när de inte hittar ut, fick gå på utsidan och knacka i glaset tills de kom till öppningen. Sedan dess hänger jag alltid ett draperi av fiberväv i dörröppningen.
   Ha det gott / I morgon blir det en lika varm dag.
   Kram / Marika

   Radera
 6. Ja, fiolkongslys var en god ide å så, synes jeg også :) Så mye flott blomstring hos deg, fra peoner til klematis. Trivelig når peonene kommer med overraskelser. God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   Violkungsljus är riktigt vacker. Tack, ja det blommar väldigt fint nu, och har en hel del pioner som väntar på att slå ut. Trevligt att inte alla blommar på en gång.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 7. Ja nog är det pionernas tid....en underbar tid! Vi har VARMT här, lite för varmt. Lite regn för det gröna hade inte skadat om man säger så....
  KRAM från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Ja de har börjat fint och den stora blomningen har inte kommit igång ännu. Hos dottern har de kommit igång snabbare, så jag får njuta av dem på två ställen. Gillar verkligen pioner. Värmen blir lite för mycket, det mullrade och blixtrade på kvällen, men det blev inte mer än några droppar. I morgon skall det bli lika varmt.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 8. Jamen her er jo meget mere end pæoner, og det ser flot ud altsammen! Jeg har aldrig hørt om violkongelys, men dem vil jeg da se om jeg kan finde. Dejlig overraskelse med din klematis, som passer så godt til den der allerede stod der.
  - Og pæonerne er bare skønne!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla!
   Ja, det är mycket som blommar nu. Pionerna har kommit igång och i år är det många som har knoppar. Min gamla pion som jag fått av Farmor hade inga blommor förra året, i år har den knoppar igen. Gör ett försök med en storblommig klematis igen, men vi får se hur det går. Det brukar sluta illa.
   Ha det fint /Hälsningar Marika

   Radera
 9. Jag har hört talas om värmeböljan som gått över stora delar av Sverige.
  Så härligt med pionernas tid. Nu har ni kommit ikapp oss med växtligheten.
  Vacker clematis också.
  Njut av den skön sommaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!
   Trodde det skulle bli svalare idag, men det blev ingen större skillnad. Åskan mullrade idag igen i periferin, men det blev inget. Pionerna är så fina, men blomningen går fort över i värmen. Får passa på att njuta av dem, medan de är fina.
   Ha det fint /Marika

   Radera
 10. Här är det 33 grader i skuggan och tyvärr över 40 i växthuset trots öppna dörrar, luckor och skuggväv. Alldeles för varmt för att det ska bli några tomater.
  Mycket fint som blommar hos dig. Violkungsljus har jag ett extra gott öga till.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Det var lite svalare i förmiddags, men på eftermiddagen var det kanonvarmt igen. Då passar det bra att vattna både hos dottern och hemma hos mig. Jag har nog lite för mycket tomater i växthuset, kanske skulle ställa ut flera krukor.
   Tack, violkungsljus gillar jag riktigt mycket. Den är vacker, finns i många färger och var lättsådd.
   Ha det bra /Marika

   Radera
 11. Ja det är VARMT!!!!! Jag letar skugga och hönsen med :) I växthuset är det olidligt och allt vissnar...lite trist. Hoppas på en liten regnskur snart, det skulle vara uppfriskande.
  KRAM från ett HETT Öland & Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti!
   Dagen började en aning svalare men det blev väldigt varmt idag också. Kändes som åskan hängde i luften, men det blev bara några regnstänk. Det skulle verkligen behövas att det regnar.
   Kram till dig med. /Marika

   Radera
 12. Det er ikke rart, når det er så varmt. Og det er synd for pæonerne, for blomstringen varer så kort.
  De er så søde de små stedmoderblomster i kurven. De planter, der kommer af sig selv, er ofte gode til at finde en fin placering.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna!
   Värmen håller i sig. De flesta växterna blommar snabbt över i värmen, lite skillnad mot alla vårblommor som blommade länge i det svala vädret. Violerna är favoriter, och de har fått så fina färger.
   Ha det gott /Hälsningar Marika

   Radera
 13. Hei Marika! Det blomstrer fantastisk hos deg nå. Sommeren har kommet ganske mye lenger hos deg. Nydelig farge på peonen. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne!
   Tack, visst gör det. Lite svårt att hinna med att upptäcka allt. Såg de första blommorna på mina egensådda flox idag. Pionerna är så fina nu, och det slår ut några nya nästan varje dag.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 14. Hej Marika,

  Ja nu är det fart i trädgården. Så mycket som redan blommar i din trädgård, pionerna och klematisarna är riktigt fina. Din nya Rooran var ju ett klipp!
  Har inte riktig kläm på luktpioner och vissa verkar växa bakåt och blomma mindre och mindre för varje år. Kanske lägger jag på för mycket organiskt material i planteringarna så att de hamnar för djupt... Men några ska till att blomma och jag väntar på att första knoppen ska slå ut.
  Violkungsljusen är tacksamma och vackra, särskilt i lite halvskugga som du ser ut att ha dem i. Färgerna kommer fram lite mer.

  Ha en fin vecka! Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika!
   Tack, både pioner och klematis hör till favoriterna. Pionerna verkar trivas bra nu sedan jag flyttade på många. De som redan stod i solen, har många knoppar. Farmors pion blommade inte alls förra året, rötterna hade krupit upp, fyllde på lite jord och i år har jag några knoppar igen på den. Violkungsljus är riktigt fin, men som allt annat i värmen, blommar de över för fort. Idag är det en svalare morgon, men tror det skulle bli varmt senare.
   Ha det gott / Marika

   Radera
 15. Roligt att dina pioner började blomma i rabatten :) Det har tydligen varit pionens dag i veckan som gick... Den rosa klematisen var väldigt fin - googlade genast. Fast jag har många rosa går det alltid att placera fler.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!
   Jag gör ett försök med de storblommiga, de brukar inte bli långlivade, men då har jag försökt. Summer snow klättrar upp i krikonträdet, den borde jag inte misslyckas med. Man kan inte ha för många klematis. Pionerna slår ut allt eftersom, Sarah blommar fint och Sarah den II står en halv meter ifrån med knoppar. Det är bra så inte allt blommar ut på en gång.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 16. Hej Marika!
  Du har så fina blommor i din trädgård och inte blir man ledsen över att det kommer upp överraskningar heller som den Pion som nu blommar hos dig som är så jättefin.För att inte tala om dina vackra Klematisblommor.Här har vi fått rikliga mängder med regn och det har blivit svalare men värmen börjar komma tillbaka så smått.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!
   Tack för det. Det är mycket som blommar nu. Vi har haft väldigt varmt, en riktigt tryckande hetta. Idag fick vi regn precis när jag skulle vattna i dotterns trädgård. Då slapp jag det och behövde bara vattna växthusen.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 17. Jeg lurer på hvor de ble av disse gode gammeldagse somrene som var passe varme og aldri regnet, der en kunne ha på seg minst mulig klær og være ute hele dagen. Var det bare fordi en var barn, eller var faktisk somrene mye bedre tidligere?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillian!
   Man minns de soliga fina dagarna men det var nog regn då också. Nu har vi haft soligt och varmt i många dagar, nästan för varmt. Igår och idag har det varit mulet och det
   har regnat. Känns faktiskt riktigt skönt.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 18. Hej Marika, Så vackra dina pioner är. Jag älskar dem också. Det var trevligt att du blev överraskad av de röda. Clematis-tornet är också vackert. (översatt av deepl) Fijne dag en groetjes Willy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Willy!
   Thank you so much, I love peonies too. It is a pity that the rain almost every year destroys the flowers. I have still some in bloom.
   Have a nice evening /Marika

   Radera
 19. Så härlig fluffig rosa pion & de oranga liljorna är ju så läckra!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!
   Tack, visst är de fina. De orangefärgade liljorna har hamnat på en egen plats,de matchar inte riktigt i färg, men jag börjar gilla dem så smått.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera
 20. Veldig fin den Shirley Tempel. Her er det bare en blomst som har åpnet seg, og den er rød som din, og heter Nellie Shaylor. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingeborg!
   Nu blommar de flesta av mina pioner. De både doftar gott och är vackra. När de blommar som finast får regnet hålla sig borta.
   Ha det gott /Marika

   Radera
 21. Violkungsljus är en så söt och trevlig växt, tacksam att odla. Att den dyker upp lite här och där får man väl tåla - och det är ju inte så svårt.
  Så fint med penséerna runt den japanska lönnen i korgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anni!
   Det är en jättefin växt, och tror att varje frö grodde, sådde den för några år sedan. Den får titta fram var den vill. Penséerna sådde sig själv, och de är riktigt fina.
   Ha det gott /Kram Marika

   Radera